Πελέ: Η Βραζιλία θρηνεί τον θάνατο του «Βασιλιά» και εμβληματικά μνημεία φωτίζονται στα χρώματα της χώρας (vid)

Newsroom
Πελέ: Η Βραζιλία θρηνεί τον θάνατο του «Βασιλιά» και εμβληματικά μνημεία φωτίζονται στα χρώματα της χώρας (vid)

bet365

Το εμβληματικό μνημείο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο Ιησούς Λυτρωτής, το στάδιο «Μαρακανά», η αψίδα του «Γουέμπλεϊ» φωτίστηκαν πράσινα και χρυσά, τα χρώματα της Βραζιλίας, τα χρώματα που ταυτίστηκαν με τον θρυλικό Πελέ που πέρασε στην αιωνιότητα.

Η Βραζιλία θρηνεί τον θάνατο του μεγαλύτερου αστέρα της. Του Θεού του ποδοσφαίρου. Του Πελέ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών την Πέμπτη (29/12) ,στο νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Σάο Πάολο, μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Θεωρείται ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που υπήρξε ποτέ από πολλούς σε όλο τον κόσμο, ενώ στη γενέτειρά του, τη Βραζιλία, υμνείται ως θεϊκή μορφή. Το έθνος βυθίστηκε στο πένθος μετά την απώλειά του. Ήταν εκείνος που έβαλε τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη, εκείνος οποίος την οδήγησε στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της το 1958.

Οι Βραζιλιάνοι κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης, πήγαν στο γήπεδο της Σάντος, φόρεσαν τις φανέλες στα χρώματα του συλλόγο με τον οποίο συνδέθηκε, έκλαψαν και ύψωσαν τις γροθιές τους, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον δικό τους βασιλιά. Πολλοί εθεάθησαν μπροστά σε μία από τις τοιχογραφίας του που ζωγραφισμένη στο πλάι του «Urbano Caldeira Stadium».

Άλλοι έφεραν τεράστιες λευκές σημαίες με εικόνες του προσώπου του ή του ίδιου με τη διάσημη φανέλα με το Νο 10 και τη φράση «Πελέ για πάντα βασιλιάς» γραμμένη από κάτω. Κάποιοι είχαν φέρει ανθοδέσμες για να τις εναποθέσουν στο γήπεδο ποδοσφαίρου με παρόμοιες φράσεις στο περιτύλιγμα, ενώ άλλοι είχαν ζωγραφίσει με σπρέι στο πλακόστρωτο, «Βασιλιάς Πελέ, είδωλο», για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Πελέ για πάντα: Διαβάστε όλα τα θέματα

Τις τελευταίες ημέρες, η Σάντος είχε αλλάξει το σήμα του συλλόγου της, προσθέτοντας ένα χρυσό στέμμα που αναπαριστά τον βασιλιά ανάμεσα στα δύο χρυσά αστέρια που αναγνωρίζουν τους τίτλους του Διηπειρωτικού Κυπέλλου που κέρδισε στην ακμή του.

Το νεαρό μαύρο παιδί από το Tres Coracoes, στις νότιες εκτάσεις του Minas Gerais, οδήγησε τη Βραζιλία στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο, στη Σουηδία το 1958, σε ηλικία 17 ετών. Στη συνέχεια κατέκτησε άλλα δύο Παγκόσμια Κύπελλα με τη «Σελεσάο», πρώτα στη Χιλή τέσσερα χρόνια αργότερα και στη συνέχεια την εμβληματική τρίτη κατάκτηση στο Μεξικό το 1970, καθιστώντας τον τον μοναδικό παίκτη που έχει κατακτήσει τρεις φορές τη μεγαλύτερη τιμή του ποδοσφαίρου.

Το εμβληματικό άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Corcovado πάνω από την πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο, φωτίστηκε σε πράσινο και κίτρινο χρώμα, τα χρώματα της εθνικής σημαίας, προς τιμήν του. Η οροφή του σταδίου Μαρακανά και οι κερκίδες του φωτίστηκαν επίσης με κίτρινο χρώμα, χρώμα της σημαίας της Βραζιλίας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πελέ. Ο εξωτερικός διάδρομος που περιβάλλει το στάδιο ήταν επίσης φωτισμένος.

Σε άλλα μέρη του κόσμου επίσης τίμησαν τη μνήμη του. Στην πρόσοψη της έδρας της Conmebol στο Luque της Παραγουάης εμφάνιζε μια φωτογραφία του Πελέ μαζί με το εθνόσημο της Βραζιλίας. Η αψίδα του Γουέμπλεϊ στο εθνικό στάδιο της Αγγλίας, το διάσημο ορόσημο του Λονδίνου και «σπίτι του ποδοσφαίρου» της χώρας, απέτισε επίσης φόρο τιμής στον τρεις φορές νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φωτίζοντας την αψίδα του με το πράσινο και κίτρινο της Βραζιλίας.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα