Γ.Σ. ΕΠΟ: Σε 20 μέρες θα συνεδριάσει για να αναδείξει  την Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης 

Δημήτρης Τομαράς
Γ.Σ. ΕΠΟ: Σε 20 μέρες θα συνεδριάσει για να αναδείξει  την Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης 

bet365

Η ΕΠΟ έχει δρομολογήσει την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης και ένα βήμα προς αυτήν είναι η ανάδειξη της Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης, που θα έχει λόγο και για τις εκλογές της Ομοσπονδίας. 

Όπως έχει τονιστεί από μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ το νέο καταστατικό έχει εγκριθεί από το Ειρηνοδικείο και έτσι οδεύουμε προς την υλοποίηση της Ολιστικής Μελέτης. Ένα σημαντικό σκέλος της έχει να κάνει με την Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης, που θα ελέγχει και τις εκλογές της Ομοσπονδίας. Μία επιτροπή που θα απαρτίζεται από πέντε μέλη, τα οποία θα εκλεγούν μέσω της Γ.Σ. και θα υποδειχθούν και μέσω Ενώσεων.

Το επαναδιαμορφωθέν καταστατικό φέρνει σε καθεστώς αναγνώρισης ως μέλη της ΕΠΟ τις Ενώσεις γυναικείου ποδοσφαίρου, διαιτησίας, ποδοσφαίρου άμμου και φυσικά τον ΠΣΑΠΠ. Μάλιστα η ΕΠΟ έχει ήδη κάνει επαφές με τον ΠΣΑΠΠ για το θέμα αυτό.

Οι γυναίκες θα έχουν δύο ψήφους, οι διαιτητές μία, το ποδόσφαιρο άμμου μία και ο ΠΣΑΠΠ δύο. Επίσης η Super League 2 θα έχει τρεις ψήφους και οι προπονητές μία. Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις η ΕΠΟ ήθελε λιγότερες ψήφους ενώ για τη Super League 2 οι FIFA και UEFA ήθελαν έξι.

Από πλευράς Εκτελεστικής Επιτροπής θα προβλέπεται όριο θητειών. Τα μέλη της Ε.Ε. θα μπορούν να επανεκλεγούν εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει τρεις θητείες (είτε σερί είτε όχι). Στο Δ.Σ. θα πρέπει να υπάρχει και μία γυναίκα - μέλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Διαιτητών. Το Δ.Σ. θα συνεχίσει να είναι 17μελές και έτσι οι ΕΠΣ θα έχουν λιγότερες θέσεις.

Για το ζήτημα της ΚΕΔ ο πρόεδρος και τα μέλη της θα ορίζονται με εισήγηση του προέδρου της ΕΠΟ μέσα από την Εκτελεστική ενώ θα πρέπει να υπάρχει και συναίνεση της Επιτροπής του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

Σε ότι αφορά τώρα στην Εκλογική Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης που θα έχει πέντε μέλη. Θα έχει έναν ρόλο καθοδήγησης και ελέγχου - παρακολούθησης των δράσεων της ΕΠΟ για ζητήματα χρηστής διακυβέρνησης, συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων καθώς και για την οργάνωση και εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας. Θα αναδειχθεί σε περίπου 20 μέρες από τη Γ.Σ. της ΕΠΟ και θα έχει μία θητεία 4 ετών. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ θα προτείνει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό της. Η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να αποτελείται από τεχνοκράτες και από άτομα με ποδοσφαιρική και όχι μόνο γνώση.

Φυσικά υπάρχει και ο CEO. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής που θα έχει μεγάλη ισχύ και επιρροή στην Ομοσπονδία. Η σύμβασή του θα είναι ορισμένου χρόνου και θα συμπίπτει με τη θητεία της Ε.Ε. της ΕΠΟ.

Εκτός από τον CEO θα υπάρχει και η αρμόδια Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Θα ασχολείται με τα θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και θα έχει 12 μέλη. Πέντε από την ΕΠΟ, πέντε από τη Super League 1, τον πρόεδρο της Super League 2 και δύο μέλη του ΠΣΑΠΠ. Πάνω σε αυτό βέβαια το πλάνο θα ήταν να υπάρχει και μία πιο επαγγελματική ή επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα, κάτι που βέβαια δεν είναι τόσο απλό. ΕΔΩ μπορείτε να θυμηθείτε όλες τις αλλαγές που είχαν τεθεί επί τάπητος μέσω της Ολιστικής.

Τι είχε πει ο Δημητρίου για τις διαφωνίες της ΕΠΟ για την Ολιστική

Στις 19 Ιουλίου του 2021 ο τότε αναπληρωτής πρόεδρος, Παναγιώτης Δημητρίου, είχε τοποθετηθεί πάνω στις διαφωνίες της ΕΠΟ για την Ολιστική αλλά και τις επιπτώσεις λέγοντας: «Κάνουμε διαφοροποιήσεις από τις προτάσεις της UEFA. Είχαμε τις προηγούμενες ημέρες δύο τηλεδιασκέψεις. Μία με τις δύο Ομοσπονδίες και τον κ. Αυγενάκη και μία με την UEFA. Η Εκτελεστική διαφωνεί με 3-4 άρθρα από όσα έχει προτείνει η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Για το άρθρο 10 του καταστατικού για τις νέες Ενώσεις. Είμαστε αντίθετοι για τους διαιτητές.

Το άρθρο 22 τώρα για τις ψήφους των Ενώσεων. Όπως ξέρετε όλες έχουν από 1 ψήφο. Η UEFA θέλει 2 ψήφους σε αυτές τις νέες Ενώσεις. Εγώ θα κάνω μία αναδρομή πριν από χρόνια που οι ιδρύτριες Ενώσεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είχαν 8 ψήφους. Στη συνέχεια μέσω Συνελεύσεων έχασαν αυτά τα προνόμια. Γίνεται να έχουν οι ΕΠΣ Αθήνας και Θεσσαλονίκης μία ψήφο και δύο οι ΕΠΣ Άμμου και οι προπονητές; Είμαστε αντίθετοι.

Πάμε στο Δ.Σ. της ΕΠΟ που έχει 17 μέλη. Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία προτείνει να μειωθούν τα μέλη των Ενώσεων και να τοποθετηθεί μία γυναίκα. Να μειωθεί και ένα ακόμα μέλος και να προστεθεί και μέλος των διαιτητών. Εμάς η απόφασή μας είναι να μετέχει ο πρόεδρος της ΚΕΔ στο Δ.Σ. της ΕΠΟ αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Ακόμα το άρθρο 47. Τα τελευταία χρόνια σταμάτησε να εγκρίνεται ο κανονισμός διαιτησίας. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να έχει λόγο η Ομοσπονδία. Για την όποια τροποποίηση στον κανονισμό διαιτησίας πρέπει να έχουμε λόγο και να μην υπάρχει κάτι άλλο.

Για την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία λέει να παίρνει αποφάσεις και να μην δίνει λόγο στην ΕΠΟ. Ακόμα στη Σούπερ Λιγκ 2 η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει προτείνει 6 ψήφους και η δική μας άποψη είναι να έχει 1 ψήφο. Εμείς λέμε να έχει εισηγητικό χαρακτήρα η Επιτροπή αυτή. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

Για τον CEO η UEFA λέει να έχει τον απόλυτο λόγο και έλεγχο στην ΕΠΟ. Η ΕΠΟ λέει πως την τελική απόφαση στις προτάσεις του πρέπει να τις παίρνει ο πρόεδρος. Τέλος για το εάν παραιτηθεί μέλος του Δ.Σ. ή υπάρξει έκπτωση μέλους της ΕΠΟ. Εμείς λέμε για γυναίκα από το 2024 και μετά. Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μας είπε ότι εάν δεν περάσουμε τις αλλαγές θα γίνει οικονομικό εμπάργκο - ότι θα μας κάνει οικονομικό εμπάργκο - και ο Αυγενάκης ότι θα έχει κυρώσεις το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και από τα έσοδα από το στοίχημα».

@Photo credits: INTIME
 

Τελευταία Νέα