Παναθηναϊκός: Το μοναδικό του πλεονέκτημα στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Το μοναδικό του πλεονέκτημα στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τις παραμέτρους του σημερινού αγώνα στην Τούμπα το οποίο έχει ξακάθαρο φαβορί και αουτσάιντερ...

Δεν κάνει άσχημες εμφανίσεις ο Παναθηναϊκός στα τελευταία του εκτός έδρας ματς με τον ΠΑΟΚ. Στα τρία τελευταία, μάλιστα, έχει πάρει τρεις ισοπαλίες και ηττήθηκε μια φορά με χίλια ζόρια (2-1 πέρυσι, με πολύ καλή απόδοση στο α’ ημίχρονο και καθίζηση στο δεύτερο μέρος). Πέρασαν, βέβαια, τέσσερα χρόνια από την τελευταία του επικράτηση με εκείνο το αλησμόνητο γκολ του Γκιγιέρμο Μολίνς στο φινάλε, αλλά αν κάποιος πρέπει να θυμάται έναν συγκεκριμένο κοινό παρονομαστή είναι ότι πολλάκις έχει πάρει κάτι λιγότερο απ΄αυτό που αξίζει βάσει απόδοσης.

Τα ατού του ΠΑΟΚ

Στη σημερινή αναμέτρηση υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και ξεκάθαρο αουτσάιντερ. Από τη μια πλευρά ο ΠΑΟΚ, ο οποίος…

* Είναι μακράν της δεύτερης η πιο παραγωγική ομάδα του πρωταθλήματος κι ας έχουν κάνει «σημαία» οι αντίπαλοί του τα πέναλτι που παίρνει (σωστά στη συντριπτική πλειονότητά τους). Mε 43 γκολ βλέπει σ’ αυτό το πεδίο αφ’ υψηλού τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ (από 34 γκολ - 30 ο Παναθηναϊκός).

* Μετά τις τρεις σερί ήττες από Ατρόμητο-Αρη-Ιωνικό, οι οποίες τον «εκτροχίασαν» μάλλον οριστικά και αμετάκλητα από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, αρχικά πιέστηκε για λίγο, αλλά εν συνεχεία αποσυμπιέστηκε ο παοκτσήδικος οργανισμός. Και σταδιακά έχτισε το εντυπωσιακό σερί με επτά νίκες και μία ισοπαλία στα οκτώ τελευταία παιχνίδια του. Η ισοπαλία εναντίον του Ολυμπιακού, ματς στο οποίο ήταν ανώτερος και θα μπορούσε να επικρατήσει...

* Ο Λουτσέσκου βρήκε σταδιακά το rotation για το οποίο «διψούσε» μια ομάδα που πεντακάθαρα είχε ξεμείνει από βενζίνη. Απαλλαγμένος πλέον από την πίεση οπαδών και media για το… πρωτάθλημα, άφησε τον συντηρητισμό του στην άκρη και έδωσε ευκαιρίες σε παίκτες που είχαν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, αλλά βοήθησαν τα μέγιστα στην πορεία ανάκαμψης του ΠΑΟΚ.

* Παίρνει επιθετικά πολλά από πολλούς. Από τους ακραίους μπακ του, από τους μέσους του, από τους επιθετικούς του. Ναι, υπάρχει ο Ζίβκοβιτς που ξεχωρίζει, υπάρχει ο γίγας Κούρτιτς που κάνει σούπερ σεζόν, αλλά ο ΠΑΟΚ πλέον έχει και πολύ δυνατό πάγκο. Πολύ πιο δυνατό από του Παναθηναϊκού τουλάχιστον…

* Εχει το υλικό και μπορεί να προσαρμόσει πολλές διατάξεις στους παίκτες του. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να παίξει και 4-4-2 αν χρειαστεί και 4-5-1 με «δεκάρι» και 4-3-3 με τους χαφ του «χαμηλά» να περιμένουν τον αντίπαλο, ακόμα και με τρεις στόπερ, κάτι που δεν προτιμά ο Λουτσέσκου. Είναι ομάδα που εύκολα, με μια – δυο κινήσεις, αναπροσαρμόζεται και μπορεί να ανταποκριθεί σε διαφορετικές συνθήκες του αγώνα.

Tα βάσανα του Παναθηναϊκού

Και από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός, ο οποίος…

* Πήγε στην Τούμπα χωρίς τον πολυτιμότερο μέσο του (Βιγιαφάνιες) και έναν επιπλέον βασικό μέσο (Μαουρίσιο), ο οποίος έκανε πέρυσι και εφέτος πολύ καλά ματς εναντίον της πρώην ομάδας του. Στην κάκιστη φάση που βρισκόταν ο Βραζιλιάνος, μάλλον είναι πιο ωφέλιμο να παίξει ο Αλεξανδρόπουλος, μα σε κάθε περίπτωση ο Παναθηναϊκός χάνει μια πολύτιμη επιλογή στη μεσαία γραμμή. Απόντες και ο Μακέντα και ο Κώτσιρας, λιγότερες οι εναλλακτικές λύσεις.

* Προέρχεται από τη χειρότερη εβδομάδα του από την αρχή της σεζόν! Οι δυο ήττες υπό διαφορετικές συνθήκες από τον Αστέρα (0-1) και τον ΟΦΗ (3-1) προκάλεσαν πίεση, νεύρα, γκρίνια για τη διαιτησία, ανακατωσούρα. Εχασε την ηρεμία του, βρίσκεται υπό τρομερή πίεση για την είσοδο στα play offs, ενώ βάσει απόδοσης θα μπορούσε να «λοξοκοιτάζει» προς την τρίτη θέση!

* Μετά τις δυο απόλυτα «πειστικές» νίκες του επί του ΠΑΣ Γιάννινα και του Αρη (αμφότερες με 2-0), μετράει μόλις μία νίκη (επί του Ιωνικού) και μια ισοπαλία (με τον χειρότερο Ολυμπιακό των τελευταίων ετών, στη Λεωφόρο). Πιο επώδυνη ήττα ήταν η εντός έδρας από τον Αστέρα (με παίκτη παραπάνω από το 74’), αλλά έχει δεχθεί δυο «τριάρες» παίζοντας με δέκα παίκτες (από Βόλο και ΟΦΗ), δείγμα και της έλλειψης μετάλλου και χαρακτήρα: πώς να «γυρίσει» το ματς αν ο ΠΑΟΚ προηγηθεί σήμερα;

* Η εκτός έδρας συγκομιδή του είναι πάμφτωχη. Βρίσκει σχεδόν πάντα έναν διαφορετικό τρόπο να χάνει! Εχει ηττηθεί έξι φορές, έχει νικήσει 3-1 τη Λαμία στο Βόλο (με γκολ στο 87’ και στο 89’) και 1-0 τον Ιωνικό στη Νίκαια (όπου ο Βιγιαφάνιες έκανε τον Πελέ και έδωσε πάρε – βάλε ασίστ στον Αϊτόρ), έχει πάρει την ισοπαλία στο Φάληρο, that’s all. Ολες οι ομάδες πλην Ιωνικού, Ατρομήτου, Απόλλωνα, έχουν κερδίσει περισσότερους βαθμούς μακριά από την έδρα τους: άλλο ένα πρόβλημα αυτοπεποίθησης…

* Εχει σταματήσει να είναι παραγωγικός εδώ και πολύ καιρό με το 4-3-3, αλλά στα τελευταία πέντε ματς έχασε και την αποτελεσματικότητά του στην τελική προσπάθεια! Εβαλε μόνο ένα γκολ από συνδυασμό (του Αϊτόρ), πέταξε στα σκουπίδια τις ευκαιρίες του με Βόλο και ΟΦΗ, εγκλωβίστηκε από τον Αστέρα και τον Ολυμπιακό.

* Πολύ σημαντικό: περνά «κρίση ταυτότητας»! Εχουν αντιληφθεί όλοι στο Τριφύλλι ότι η ομάδα καλείται να βρει εναλλακτικά του 4-3-3 πλάνα, αλλά δεν μπορεί να τα βρει! Αποτέλεσμα; Μείωση της παραγωγής φάσεων σε «σετ» παιχνίδι, περισσότερες κόντρα επιθέσεις, απώλεια της ταυτότητας που είχε βρει μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ στον… πρώτο γύρο: εκείνο το 1-3 που είχε ωθήσει τον Γιοβάνοβιτς να πάρει την απόφαση να αλλάξει το 4-4-2 σε 4-3-3.

Υπάρχει και ο «Χ» Factor και το Κύπελλο...

Η Τούμπα θα είναι άδεια, ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει τη στήριξη των οπαδών του (που θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στις λεπτομέρειες του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό επί παραδείγματι), αλλά όλες οι pregame παράμετροι της σημερινής αναμέτρησης είναι υπέρ του.

Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο παράγων «κίνητρο». Είναι ίσως ο μοναδικός στον οποίο ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έχει «κλειδώσει» την πρόκριση επί της Αναγέννησης Καρδίτσας, υπερτερεί! Είναι πιο διψασμένος γι’ αυτό το ματς! Το θέλει και το χρειάζεται περισσότερο από τον ΠΑΟΚ έτσι όπως τα… κατάφερε με τις ήττες από Αστέρα και ΟΦΗ!

Και από την άλλη πλευρά, δεν είναι μόνο η ρεβάνς εναντίον της ΑΕΚ την Τετάρτη. Είναι και το ότι ο ΠΑΟΚ στο «στιγμιότυπο» του πρωταθλήματος δεν μπορεί να τερματίσει ούτε πρώτος, ούτε τρίτος! Αν είχε νικήσει τον Ολυμπιακό, θα είχε και σ΄ αυτό το πεδίο πλεονέκτημα έναντι του Τριφυλλιού. Όμως αυτό το 1-1 που διατήρησε το «-9», στέρησε ίσως την τελευταία παοκτσήδικη ελπίδα για τίτλο: θα εξαρτηθεί και από τον Ολυμπιακό, ο οποίος πέρασε αλώβητος τον προβληματικό από όλες τις απόψεις Ιανουάριο!

Ας μην υποτιμούμε, λοιπόν, αυτήν την παράμετρο των κινήτρων. Ειδικά αν ο Παναθηναϊκός δεν βραχεί στην «καταιγίδα» που αναμένεται από τον ΠΑΟΚ στα πρώτα 20-25 λεπτά, θα τις διεκδικήσει τις πιθανότητές του στο παιχνίδι. Διότι, εκτός όλων των άλλων, ο Δικέφαλος δεν είναι δα και… αλάνθαστος στην αμυντική λειτουργία του…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...