Σουηδία: Το απόλυτο «θρίλερ» στις τελευταίες δύο αγωνιστικές, πέντε ομάδες διεκδικούν πρωτάθλημα! (vid)

Σουηδία: Το απόλυτο «θρίλερ» στις τελευταίες δύο αγωνιστικές, πέντε ομάδες διεκδικούν πρωτάθλημα! (vid)

bet365

Μάλμε, Τζουργκάρντεν, ΑΙΚ, Έλφσμποργκ και Χάμαρμπι, όλες τους με κοινό στόχο το πρωτάθλημα και μαθηματικές ελπίδες κατάκτησης δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε. Η τελική ευθεία στη σουηδική Allsvenskan προμηνύεται ιστορική.

Είθε το φετινό πρωτάθλημα στη Σουηδία να είναι η επιτομή του… μακελειού. Για πρώτη φορά στην εποχή των 16 ομάδων και των 30 αγωνιστικών, όχι μία, ούτε δύο, αλλά πέντε (!) ομάδες έχουν μείνει στο παιχνίδι του τίτλου δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 4 Δεκεμβρίου. Οι δυνατοί «παίκτες» της Allsvenskan τα τελευταία χρόνια, οι δύο πιο πρόσφατες πρωταθλήτριες, Μάλμε και Τζουργκάρντεν, η ΑΙΚ Στοκχόλμης, η Έλφσμποργκ, μαζί με τη Χάμαρμπι του συνιδιοκτήτη, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, βρίσκονται σε απόσταση έξι βαθμών πριν από τη σέντρα της 29ης «στροφής». Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν, τόσο για την κούπα, όσο και για την έξοδο στην Ευρώπη, καθώς η 2η και η 3η θέση οδηγούν στον β’ προκριματικό γύρο του Conference League.

Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που η κούρσα στο σουηδικό πρωτάθλημα είναι αμφίρροπη. Με δεδομένη την απουσία play-offs, είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 όταν και αυξήθηκε ο αριθμός των ομάδων σε 16 η μεγαλύτερη διαφορά του πρωταθλητή από τον 2ο σημειώθηκε πέρυσι από τη Μάλμε, στο +9 από την Έλφσμποργκ. Ωστόσο, ποτέ ξανά δεν υπήρχαν πέντε ομάδες με μαθηματικές ελπίδες την προτελευταία αγωνιστική.

Τσόλακ - Μάλμε

Η πολυνίκης Μάλμε (21 πρωταθλήματα) του Αντόνιο Τσόλακ παραμένει πρώτη, αήττητη στα τελευταία έξι παιχνίδια και φαβορί λόγω και της διαφοράς τερμάτων (+27), που είναι και το Νο1 κριτήριο στην ισοβαθμία. Αρκεί να το αποδείξει και στο τελευταίο εκτός έδρας ματς της κόντρα στην 6η της βαθμολογίας, Κάλμαρ, ώστε να πάρει το τρίποντο και να κρατάει στο χέρι της τον τίτλο παίζοντας εντός έδρας την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην 13η Χάλμσταντ.

Στο -1 ακολουθεί η Τζουργκάρντεν (για τους Σουηδούς Ντιουργκόντεν). Η πρωταθλήτρια του 2019 και των 12 συνολικά κατακτήσεων βρισκόταν στην πρώτη θέση για 19 από τις 28 αγωνιστικές του πρωταθλήματος, αλλά η ισοπαλία στην έδρα της Νόρκεπινγκ την έριξε από την κορυφή στην τελική ευθεία. Θεωρητικά έχει το πιο εύκολο έργο σε αυτή τη στροφή, εντός έδρας απέναντι στην 11η, Βάρμπεργκ και αν κάνει το καθήκον της δεν αποκλείεται να πάρει «δώρα» από τους ανταγωνιστές της.

Στο -2 και το -3, η ΑΙΚ Στοκχόλμης του Σωτήρη Παπαγιαννόπουλου και η Έλφσμποργκ αντίστοιχα. Οι οποίες κοντράρονται μεταξύ τους στην προτελευταία αγωνιστική! Ασφαλώς το ματς-κλειδί για την οικονομία της πεντάδας, στο οποίο ο νικητής μένει μαθηματικά ζωντανός ενόψει του… grand-finale της 4ης Δεκεμβρίου.

Την πεντάδα κλείνει η Χάμαρμπι στο -6, η οποία διαθέτει μαθηματικές αλλά όχι τόσο βάσιμες ελπίδες για να «χτυπήσει» τον τίτλο. Κι αυτό διότι ακόμη κι αν βάλει από κάτω της τις άλλες τρεις και καλύψει τη διαφορά από τη Μάλμε στο ευκταίο σενάριο, θα πρέπει να καλυφθεί και η διαφορά στα γκολ που είναι χαώδης για τα επίπεδα δύο αγωνιστικών. Με +11 έναντι +27 της Μάλμε, θα πρέπει για παράδειγμα η Χάμαρμπι να νικήσει με 4-0 και στις δύο εναπομείνασες αγωνιστικές και παράλληλα η Μάλμε να ηττηθεί με 4-0 αντίστοιχα. Σενάριο μάλλον… παρατραβηγμένο.

Δείτε αναλυτικά βαθμολογία, κριτήρια ισοβαθμίας, τον πίνακα των κατακτήσεών καθώς και το πρόγραμμα του σουηδικού... θρίλερ:

Η βαθμολογία στο σουηδικό πρωτάθλημα

Κριτήρια ισοβαθμίας:

  • Συνολική διαφορά τερμάτων

  • Συνολική καλύτερη επίθεση

  • Βαθμοί στα μεταξύ τους ματς

  • Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς

  • Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους ματς

  • Περισσότερα εκτός έδρας γκολ στα μεταξύ τους ματς

  • Μπαράζ

ΟμάδαΠρωταθλήματαΤελευταία κατάκτηση
Μάλμε212020
Τζουργκάρντεν122019
ΑΙΚ Στοκχόλμης122018
Έλφσμποργκ62012
Χάμαρμπι12001

Τα ματς της 29ης αγωνιστικής (28/11):

  • Τζουργκάρντεν – Βάρμπεργκ (16:00)

  • Κάλμαρ – Μάλμε (18:30)

  • Χάλμσταντ – Χάμαρμπι (18:30)

  • Έλφσμποργκ ΑΙΚ Στοκχόλμης (20:00)

Τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής (4/12, 16:00)

  • ΑΙΚ Στοκχόλμης – Σίριους

  • Μάλμε – Χάλμσταντ

  • Χάμαρμπι – Κάλμαρ

  • Έρεμπρο – Έλφσμποργκ

  • Χάκεν - Τζουργκάρντεν

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα