Μπαπέ, Πογκμπά και οι δέκα ελεύθεροι αστέρες του 2022

Νίκος Κικίδης
Μπαπέ, Πογκμπά και οι δέκα ελεύθεροι αστέρες του 2022

bet365

Από τον Μπαπέ και τον Πογκμπά, μέχρι τους Μπέιλ και Σουάρες. Το Gazzetta αξιολογεί τα ονόματα που μένουν χωρίς συμβόλαιο τον Ιούνιο του 2022 και παρουσιάζει την κορυφαία δεκάδα.

Η περιβόητη αγορά των ελευθέρων. Μια παρηκμασμένη φιγούρα που κινούνταν διαχρονικά στις σκιές, μακριά από τα λαμπερά φώτα των ακριβών μεταγραφών, από τις συμφωνίες συλλόγων και τις επιχρυσωμένες χειραψίες για την ολοκλήρωση πολύκροτων deals. Το τελευταίο διάστημα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει δραστικά. Η εκτόξευση των τιμών, η πανδημία του κορονοϊού και τα γενικότερα οικονομικά δεδομένα έχουν πείσει ακόμα και τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς πως το παζάρι των free agents αποτελεί την καλύτερη επένδυση, την καλύτερη ευκαιρία για φθηνά και ποιοτικά «ψώνια».

Το καλοκαίρι που μας πέρασε αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για του... λόγου το αληθές, αφού κορυφαία ονόματα άλλαξαν σελίδα στην καριέρα τους μέσω της ελεύθερης αγοράς. Νταβίντ Αλάμπα, Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, Σέρχιο Ράμος, Μέμφις Ντεπάι, Σέρχιο Αγουέρο και φυσικά ο Λιονέλ Μέσι είναι μόνο μερικοί εξ αυτών που ακολούθησαν το δρόμο της ποδοσφαιρικής... χειραφέτησης και έδωσαν το σύνθημα και στους υπόλοιπους για μια διαφορετική μεταγραφική οδό.

Στους επόμενους μήνες η κατάσταση δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα. Ιδίως από τη στιγμή που αρκετοί αστέρες της ποδοσφαιρικής ελίτ βλέπουν τα συμφωνίες τους να εκπνέουν τον Ιούνιο του 2022, όταν θα έχουν πλέον επίσημη άδεια να ετοιμάσουν βαλίτσες για... άλλες πολιτείες.

Αφήνοντας στην άκρη παίκτες που βρίσκονται κοντά στην ανανέωση (Ντιμπάλα, Πέδρι, Φάτι) το Gazzetta παρεισφρέει στα... άδυτα της ελεύθερης αγοράς και παρουσιάζει τα κορυφαία δέκα ονόματα που αναμένεται να μείνουν χωρίς συμβόλαιο το επόμενο καλοκαίρι.

Κίλιαν Μπαπέ

Κίλιαν Μπαπέ

Πολ Πογκμπά

Πολ Πογκμπά

Φρανκ Κεσί

Φρανκ Κεσί

Ουσμάν Ντεμπελέ

Ουσμάν Ντεμπελέ

Λορέντζο Ινσίνιε

Λορέντζο Ινσίνιε

Αντόνιο Ρούντιγκερ

Αντόνιο Ρούντιγκερ

Άνχελ Ντι Μαρία

Άνχελ Ντι Μαρία

Ντένις Ζακάρια

Ντένις Ζακάρια

Γκάρεθ Μπέιλ

Γκάρεθ Μπέιλ

Λουίς Σουάρες

Λουίς Σουάρες

Αναμφισβήτητα αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα της λίστας. Ο Κίλιαν Μπαπέ δεσμεύεται με συμβόλαιο διάρκειας μέχρι το 2022 με την Παρί Σεν Ζερμέν, όμως αρνείται πεισματικά να ανανεώσει και όλα δείχνουν πως σε μερικούς μήνες θα ποζάρει με φανέλα διαφορετικής ομάδας. Φαβορί για την ώρα φαίνεται πως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης που τον Αύγουστο επιχείρησε να λούσει με... χρυσάφι τους Παριζιάνους προκειμένου να τον εντάξει από φέτος στο ρόστερ της, όμως η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική. Όσο όμως ο 22χρονος αρνείται να βάλει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο με τους Γάλλους, στη Μαδρίτη... τρίβουν όλο και πιο ζωηρά τα χέρια τους, περιμένοντάς τον με ανοικτές αγκάλες το επόμενο καλοκαίρι.

Η ανανέωση συνεργασίας με τον Πολ Πογκμπά αποτελεί εδώ και χρόνια ισχυρό πονοκέφαλο για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχουν καταβάλει ανά καιρούς οι Κόκκινοι Διάβολοι, η στάση του Γάλλου παραμένει απαρέγκλιτη και σε κάθε μεταγραφικό παζάρι εξετάζει με ακρίβεια όλες του τις επιλογές. Με δεδομένο μάλιστα πως σε μερικούς μήνες ο σύλλογος δεν θα έχει το παραμικρό λέγειν για το μέλλον του, ο δρόμος για τον 28χρονο αστέρα ανοίγει διάπλατα, με τη Γιουβέντους να είναι ένα από τα φαβορί για την απόκτησή του. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Πογκμπά αφήνει ανοικτή μια...χαραμάδα ελπίδας για επέκταση της συμφωνίας του με τους Άγγλους, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την συνολική πορεία της ομάδας στη φετινή σεζόν.

Υπόθεση... Ντοναρούμα αρχίζει και θυμίζει η περίπτωση του Φρανκ Κεσί. Η Μίλαν «ξηλώνεται» για να τον κρατήσει και για τα επόμενα χρόνια στην Ιταλία, όμως ο ίδιος παρά τους όρκους... αιώνιας πίστης προς τους Ροσονέρι φαίνεται πως αρχίζει και βλέπει το μέλλον του μακριά από το βιομηχανικό Μιλάνο. Δημοσιεύματα από την Ιταλία μάλιστα αποκαλύπτουν επαφές του 24χρονου με την Παρί Σεν Ζερμέν αλλά και τη Λίβερπουλ, οι οποίες από την πλευρά τους ψάχνουν να ενισχυθούν το επόμενο καλοκαίρι στη μεσαία γραμμή και το όνομα του Ιβοριανού φιγουράρει στην κορυφή της λίστας.

Το καλοκαίρι του 2017 η Μπαρτσελόνα τίναξε τη μπάνκα στον αέρα για να κάνει δικό της τον ανεχόμενο αστέρα της Ντόρτμουντ, ο οποίος είχε εντυπωσιάσει άπαντες με τις εμφανίσεις του στη Γερμανία και είχε αναγκάσει τα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ να κάνουν... ουρά για την απόκτησή του. Η συμβίωση όμως με τον Γάλλο τελικά δεν ήταν και η καλύτερη. Σκαμπανεβάσματα, ράθυμη συμπεριφορά, πρόστιμα από το κλαμπ και πολλά άλλα... κύματα χαρακτήρισαν την μεταξύ τους συνεργασία και το μόνο που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια ήταν το κλίμα ευφορίας. Κάπως έτσι, οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του είχαν παγώσει όλα αυτά τα χρόνια και μόλις τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια σχετική αναζωπύρωση. Παρόλα αυτά τίποτα δεν μαρτυρά πως οι δυο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία και τη δεδομένη στιγμή ο Ντεμπελέ παρουσιάζεται με το ένα πόδι... εκτός Καταλονίας.

Το προηγούμενο καλοκαίρι το όνομα του Λορέντζο Ινσίνιε κυριαρχούσε στις επικεφαλίδες των κορυφαίων ιταλικών ΜΜΕ που επέμεναν για έντονο ενδιαφέρον της Ίντερ για την απόκτησή του. Κι αν υποθέσουμε πως το θυμόσοφο γνωμικό «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» έχει δόσεις αλήθειας, τότε φαίνεται πως ο αρχηγός της Νάπολι έχει πάρει την απόφαση για αλλαγή περιβάλλοντος. Προς επίρρωση μάλιστα αυτού του σεναρίου, η σιγή ιχθύος που διατηρούν και οι δυο πλευρές αναφορικά με την ανανέωση της συνεργασίας τους προδίδει εν πολλοίς τις δυσκολίες που υπάρχουν, οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε μερικούς μήνες τον 30χρονο επιθετικό στην πόρτα της εξόδου.

Ο Γερμανός στόπερ έχει εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή του αξία του υπό τις οδηγίες του Τόμας Τούχελ. Η άφιξη του συμπατριώτη του στο Λονδίνο σήμανε και την αναγέννηση του Αντόνιο Ρούντιγκερ, ο οποίος ρους τελευταίους μήνες έχει εξελιχθεί σε ογκόλιθο και οργανωτή της αμυντικής γραμμής της Τσέλσι. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις δεν έχουν περάσει προφανώς απαρατήρητες από τους ιθύνοντες του συλλόγου, οι οποίοι του προσφέρουν γη και ύδωρ προκειμένου να ανανεώσει, όμως για την ώρα οι δυο πλευρές δεν έχουν δώσει ακόμα τα χέρια. Κι όσο ο Γερμανός δεν βάζει την υπογραφή του στο νέο συμβόλαιο, οι υποψήφιοι μνηστήρες αρχίζουν και πληθαίνουν με τις Μπάγερν και Ρεάλ μάλιστα να έχουν ανοίξει ήδη κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους του για να τον προσελκύσουν.

Η άφιξη του Λιονέλ Μέσι στο Παρίσι μπορεί να ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την ήδη φονική επιθετική γραμμή της Παρί Σεν Ζερμέν, όμως παράλληλα έστειλε και έναν συμπατριώτη του ένα βήμα πριν την έξοδο από τον σύλλογο. Ο λόγος για τον Άνχελ Ντι Μαρία που βλέπει τις επιλογές του Μαουρίσιο Ποτσετίνο για την αιχμή του δόρατος να πληθαίνουν επικίνδυνα και τα λεπτά του ίδιου να ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία. Τα υφιστάμενα δεδομένα μαρτυρούν πως ο Αργεντινός εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του και οι εξαιρετικές αγωνιστικές του επιδόσεις σίγουρα θα επιφέρουν προτάσεις από άλλα κλαμπ το επόμενο καλοκαίρι.

Μπορεί να μην έχει ακόμα την φήμη των περισσότερων ονομάτων που απαρτίζουν τη λίστα, όμως ο μέσος της Γκλάντμπαχ μόνο άγνωστος δεν είναι στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ελίτ. Οι φοβερές επιδόσεις του στην Bundesliga με τη φανέλα των Πουλαριών έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον από πλήθος συλλόγων, όμως εκείνη που έχει ακουστεί πιο έντονα για την περίπτωσή του είναι η Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί είναι μεγάλοι... θαυμαστές του 24χρονου Ελβετού με ρίζες από τον Κονγκό και θεωρούν πως η απόκτησή του θα ενίσχυε σε μεγάλο βαθμό τόσο την ανασταλτική λειτουργία, όσο και τη δημιουργικότητα της μεσαίας γραμμής. Εφόσον πάντως παραμείνει ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι, ο Ζακάρια πιθανότατα θα έχει άπλετες ακόμα προτάσεις στην κατοχή του ακόμα και από ομάδες της Premier League.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν συνεπικουρούμενος από την διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης έκανε ό,τι μπορούσε για να... ξεφορτωθεί τον Γκάρεθ Μπέιλ, όμως το συμβόλαιο διάρκειας μέχρι το 2022 δεν άφηνε και πολλά περιθώρια στους ανθρώπους της Βασίλισσας. Παρά την άφιξη Αντσελότι στο τιμόνι της ομάδας, τα δεδομένα της υπόθεσης του Ουαλού δεν έχουν αλλάξει σημαντικά, καθώς στη Μαδρίτη έχουν πάρει την απόφαση να τραβήξουν χωριστούς δρόμους με τον 31χρονο άσο. Για την ώρα το μέλλον του από το επόμενο καλοκαίρι παραμένει αβέβαιο, αφού το βαρύ ιστορικό τραυματισμών και η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που έχει παρουσιάσει ανά διαστήματα έχουν αποθαρρύνει πολλούς εκ των ενδιαφερόμενων να κινηθούν για την περίπτωσή του.

«Killer» ακόμα και στα 34. Κανείς δεν νικά τον πανδαμάτορα χρόνο, όμως ο Ουρουγουανός μπορεί να καμαρώνει υπερήφανα πως αντιστέκεται σθεναρά, πυροβολώντας ακόμα με συνέπεια τα αντίπαλα δίχτυα. Παρά την πρόταση ανανέωσης που δέχθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης την περασμένη άνοιξη, ο Σουάρες δεν έχει απαντήσει και όσο ο χρόνος κυλά χωρίς εξελίξεις, ο έμπειρος φορ παρουσιάζεται όλο και πιο διστακτικός για την επέκταση της συνεργασίας τους.