Δεν έβαλαν μυαλό...

Δεν έβαλαν μυαλό...

Δεν έβαλαν μυαλό...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τις ελληνικές ομάδες που δυσκολεύονται να καταλάβουν, ότι το κρίσιμο σημείο της σεζόν είναι το καλοκαίρι...

Είναι πράγματι κρίμα σχεδόν κάθε καλοκαίρι σε όλες τις ελληνικές ομάδες να επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος. Να μην αντιλαμβάνονται ότι το κρίσιμο σημείο της σεζόν, το καθοριστικό, είναι το καλοκαίρι και μάλιστα όχι ο Αύγουστος, αλλά ο Ιούλιος.

Και είναι κρίμα γιατί κάθε καλοκαίρι οι ομάδες είναι πολύ χειρότερες από αυτό που παρουσιάζουν στη συνέχεια της σεζόν, με αποτέλεσμα στο κρίσιμο, στο καθοριστικό σημείο να τα κάνουν στην πλειοψηφία τους μούσκεμα.

Πάρτε για παράδειγμα τον Αρη. Κινδυνεύει (κατά την άποψη μου είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί) με αποκλεισμό από την Αστάνα, διότι για μία ακόμη φορά, όπως και πέρυσι δεν έκανε τα βασικά για να είναι έτοιμος το καλοκαίρι. Και τι εννοώ τα βασικά; Ολοι γνωρίζαμε ότι ο Αρης έχει ένα βασικότατο πρόβλημα και αυτό ήταν το γκολ, το γνωρίζαμε από την περσινή σεζόν. Τι έκανε για να το λύσει στην κρίσιμη φετινή περίοδο; Απολύτως τίποτα.

Τι μας έδειξαν τα φιλικά παιχνίδια του; Οτι έχει τεράστιο πρόβλημα στη θέση του φορ. Τι έκανε για αυτό; Απολύτως τίποτα. Διάβαζα και άκουγα δεκάδες αναλύσεις για το φιλικό με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, για το πόσο καλά στάθηκε στο πρώτο ημίχρονο, ότι θα μπορούσε να έχει σκοράρει και δύο και τρεις φορές, ότι ναι μεν έχασε με 3-0, αλλά το πλέον δίκιο σκορ θα ήταν το 2-2.

Σωστά ήταν όλα αυτά, αλλά και απολύτως αντιπροσωπευτικά για το πρόβλημα του Αρη. Το οποίο φυσικά εμφανίστηκε και στο ματς με την Αστάνα και ήρθε αυτό το παγωμένο 2-0 να τον βάλει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, ενδεχομένως και να αποδειχτεί μοιραίο. Διότι ο Αρης και την ρεβάνς θα την παίξει χωρίς φορ και το να νικήσει με 3-0, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Ο Αρης αυτή την αβλεψία, την προχειρότητα θα την πληρώσει πολύ ακριβά, αν δεν μπει στους ομίλους, οι οποίοι θα του προσέφεραν στο ταμείο τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που είναι απαραίτητα για να μεγαλώνει το club. Και όλα αυτά ενώ ο Αρης φαίνεται πως κάνει ορισμένες σημαντικές μεταγραφές, όπως αυτή του Ιτούρμπε ή του Εντιαγέ, οι οποίες μπορούν να του ανεβάσουν το επίπεδο σε σχέση με την περσινή σεζόν, αλλά και πάλι θα είναι αργά.

Ο Αρης προφανώς δεν μόχθησε όλη την περασμένη σεζόν να βγει στην Ευρώπη για να αποκλειστεί αμέσως το καλοκαίρι. Δεν έχει κανένα νόημα όλη η προσπάθεια κατά τη διάρκεια της σεζόν, αν είναι να αποκλείεται από τον πρώτο γύρο που θα παίζει κάθε καλοκαίρι. Και επειδή πέρυσι το... εύκολο θύμα ήταν ο προπονητής, φέτος τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο Αρης παραμένει ακόμη, μία από τις ελληνικές ομάδες που δεν αντιλαμβάνονται ότι το κρίσιμο κομμάτι της σεζόν είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.

Αλλά δεν είναι μόνο ο Αρης που τα έκανε μούσκεμα. Είναι και η ΑΕΚ, η οποία απλώς έχει την δυνατότητα να διορθώσει το λάθος, αφού και ο αντίπαλος είναι χαμηλότερης δυναμικότητας από αυτόν του Αρη. Και η ΑΕΚ όμως καθυστέρησε τον μεταγραφικό σχεδιασμό της και κινδυνεύει να το πληρώσει ακριβά.

Και η ΑΕΚ δεν κινήθηκε με την ακρίβεια και την ταχύτητα που χρειάζεται προκειμένου να είσαι σχεδόν έτοιμος το καλοκαίρι. Αρκετοί από τους βασικούς παίκτες της ομάδας δεν πήραν μέρος στην προετοιμασία, γιατί ήρθαν αργά (Λε Ταλέκ, Αραούχο, Βράνιες), ενώ αρκετά κομμάτια από το παζλ λείπουν ακόμη (ακραία μπακ, εξτρέμ).

Σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να τονίσουμε ότι καλά δεν τα πήγε ούτε ο Ολυμπιακός που σε σχέση με άλλες χρονιές δεν έχει καταφέρει να κάνει την κρίσιμη μεταγραφή νωρίς. Περισσότερο από όλα στον Ολυμπιακό έλειπε και πέρυσι και φυσικά φέτος, ένας εξτρέμ ικανός στο ένας εναντίον ενός και με γκολ. Δεν έχει βρει τέτοιο και φυσικά δεν έχει αποκτήσει, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε στα ματς με την Λουντογκόρετς (εφόσον και αυτός και οι Βούλγαροι προκριθούν) δεν θα τον έχει στη διάθεσή του για βασικό (χρόνος προσαρμογής κ.τ..λ.π).

Ετσι ο Ολυμπιακός θα κληθεί να διεκδικήσει την πρόκριση στη φάση των ομίλων με βασικούς εξτρέμ παίκτες που δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της σεζόν να μην φορούν καν τη φανέλα του, γιατί θα έχουν πωληθεί ή δοθεί δανεικοί όταν θα έρθουν οι δύο νέοι εξτρέμ.

Ο Ολυμπιακός όμως έχει δύο σοβαρά πλεονεκτήματα. Πρώτον τον προπονητή του, ο οποίος ξέρει πολύ καλά την ομάδα και είναι εξαιρετικός στο να την ετοιμάζει για τη δοκιμασία του καλοκαιριού και δεύτερον ότι εξακολουθεί να έχει ποιότητα στο ρόστερ του, ικανή να τον στείλει στους ομίλους χωρίς σοβαρές προσθήκες. Παρά ταύτα και ο Ολυμπιακός το φετινό καλοκαίρι έχει ρισκάρει.

Και μπορεί το εμπόδιο της Νέφτσι να το ξεπεράσει (παρά τα προβλήματα και την κακοτυχία η οποία, είτε με τον covid 19, είτε με τους τραυματισμούς, είναι αλήθεια ότι τον έπληξαν σοβαρά στην αρχή της σεζόν), αλλά παρακάτω τα εμπόδια θα είναι μεγαλύτερα και ο Ολυμπιακός δεν δείχνει τόσο καλά προετοιμασμένος όσο τις προηγούμενες χρονιές...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.