Κι όμως, η Ευρωπαϊκή Super League υπάρχει σε videogames από το 1990! (vids)

Παύλος Παπαπαύλου
Κι όμως, η Ευρωπαϊκή Super League υπάρχει σε videogames από το 1990! (vids)
H Super League απασχολεί το σήμερα του ποδοσφαίρου, όμως εμφανίζεται σε videogames από το 1990.

Η ευρωπαϊκή Super League είναι το κεντρικό θέμα της επικαιρότητας, ωστόσο η βιομηχανία των videogames το έχει κάνει πραγματικότητα νωρίτερα. Ξεκινώντας από το 1990, Matrix Developments και CDS Microsystems είχαν δώσει στην κυκλοφορία το videogame European Superleague για Amiga, Amstrad CPC 6128, Atari ST, IMB PCs και ΖΧ Spectrum.

Έως και 8 παίκτες μπορούσαν να χειριστούν μία ευρωπαϊκή ομάδα ποδοσφαίρου σε τρία διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, ελέγχοντας όλες τις λεπτομέρειες: από την προπόνηση (20 παικτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά) και το scouting, έως και τις μεταγραφές και τη διαχείριση του Τύπου.

To τμήμα της απεικόνισης ήταν ιδιαίτερα «φτωχό», με τους όποιους περιορισμούς υπήρχαν από το hardware της εποχής.

Μια δεύτερη προσπάθεια με βάση ένα υποθετικό (τότε) σενάριο για μια λίγκα δυνατών ευρωπαϊκών ομάδων είδε το φως της δημοσιότητας και το 2001 στην κονσόλα SEGA Dreamcast, στο PlayStation και στο PC. Μάλιστα, στις 16 διαθέσιμες ομάδες -ανάμεσα σε Μίλαν, Μπάγερν Μονάχου, Μαρσέιγ, Λίβερπουλ, Τσέλσι και Παρί Σεν Ζερμέν) ήταν και ο Ολυμπιακός.

Το παιχνίδι προσέφερε και μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση στα γήπεδα κάθε συλλόγου, που ωστόσο περιορίζονταν κυρίως στα χρώματα που επικρατούσαν στις κερκίδες, αλλά και σε κάποια συνθήματα της εποχής. Ο χειρισμός του ήταν αρκετά εύκολος και μπορούσε ακόμη και αρχάριος παίκτης να απολαύσει τους αγώνες. Για όσους είχαν εμπειρία στα ποδοσφαιρικά videogames, υπήρχε το alternate mode χειρισμού, με πιο σύνθετους συνδυασμούς.

Το παιχνίδι δεν πήρε ιδιαίτερα καλές κριτικές και βαθμολογήθηκε κατά μέσο όρο με ένα 4.5/10 από τα περισσότερα media της εποχής, δεχόμενο κριτική κυρίως για την περιορισμένων δυνατοτήτων τεχνητή νοημοσύνη (που έλεγχε τις αντίπαλες ομάδες), αλλά και τους μηχανισμούς. Την ανάπτυξή του είχαν αναλάβει οι Coyote Developments (η οποία ασχολούταν με το game development από το 1999, αλλά ελάχιστα με αθλητικά games μέχρι τότε) και Crimson (φτιάχνοντας το δεύτερο ποδοσφαιρικό της παιχνίδι μετά το Viva Soccer του 1998). Η διανομή του έγινε από την Virgin Interactive Entertainment στην αγορά της Ευρώπης.