Στο ΟΑΚΑ τα μπάνια του λαού

Στο ΟΑΚΑ τα μπάνια του λαού

Στο ΟΑΚΑ τα μπάνια του λαού

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης επισημαίνει ότι η «επίσημη αγαπημένη» έχει πέντε ραντεβού με τους εραστές της τον Αύγουστο.

Στα γήπεδα της Basket League δεν πολυπηγαίνω, για τους λόγους που γνωρίζετε ή φαντάζεστε, σε εκείνα της Euroleague εμφανίζομαι μόνο όταν βγαίνουμε από τα σύνορα, αλλά υπάρχει μία μάζωξη την οποίω δεν χάνω με τίποτε, στον βαθμό βεβαίως που δεν συμπίπτει με θερινές διακοπές ή κάτι εξίσου πολύτιμο: την πρώτη της Εθνικής ομάδας.

Το φετινό καλεντάρι έχει δύο τέτοιες. Την πρώτη πρώτη, τις προάλλες στο Περιστέρι, απ' όπου και το κάτωθι ενσταντανέ με το νέο Ομοσπονδιακό, και τη δεύτερη πρώτη. Στη δεύτερη πρώτη, θα δούμε εκτός απροόπτου μία πανστρατιά την οποία είχαμε δεκαετίες να ζήσουμε: κορυφαίος προπονητής, κενό απουσιολόγιο παικτών (με τη θλιβερή εξαίρεση του Ντίνου Μήτογλου), παλαίμαχοι προπονητές σε καίρια θέση, παρούσα Ομοσπονδία.

Ε, ναι, θα είμαι παρών. Έχουμε και Ευρωμπάσκετ μπροστά μας, δεν είναι να αφήνουμε το γάμο και να τρέχουμε στα πουρνάρια και στα αρμυρίκια. Οι διακοπές μπορούν να περιμένουν. Το έχετε αντιληφθεί, ελπίζω, ότι η «επίσημη αγαπημένη» έχει πέντε προγραμματισμένα ραντεβού με τους εραστές της επί ελληνικού εδάφους τον Αύγουστο. Ναι, πέντε!

Ας αρχίσουμε από το τελευταίο. Η ελληνική ομάδα θα υποδεχθεί την πρωταθλήτρια Κόσμου Ισπανία σε ματς προετοιμασίας στις 9 Αυγούστου, ενώ δύο μέρες αργότερα θα συγκρουστεί μαζί της και στη Μαδρίτη. Πρόκειται για ρούμπο, αφού οι Ισπανοί δεν βγαίνουν σχεδόν ποτέ από τα σύνορά τους για φιλικούς αγώνες τα καλοκαίρια.

Την «ρόχα» την έχουν κορώνα στο κεφάλι τους και την περιφέρουν ως αξιοθέατο μετά του ωφελίμου σε διάφορες πόλεις της Ιβηρικής, ώστε να χειροκροτηθεί από το κοινό της: Σεβίλλη, Λεόν, Κάδιθ, Κανάρια, όπου υπάρχει αρένα. Εμείς είναι αδύνατο να κάνουμε κάτι τέτοιο, αφού με το ζόρι βρίσκουμε (στην Αθήνα) ένα γήπεδο με κλιματισμό το καλοκαίρι. Αφήστε που όλος ο κόσμος είναι στις ακρογιαλιές.

Εκτός από τον αγώνα με τους Ισπανούς, θα διεξαχθούν άλλοι τρεις, στα πλαίσια του ετήσιου τουρνουά «Ακρόπολις». Όσοι θυμούνται την κοσμοχαλασιά και την ανάταση του 2019 ξέρουν ότι θα γίνει πάλι λαϊκό προσκύνημα, κυρίως λόγω του ακριβοθώρητου Γιάννη. Αλλά και για την Εθνική ομάδα συνολικά.

Σε αυτά τα ραντεβού, που επίσης δεν τα χάνω με καμία δύναμη, εμφανίζεται στο γήπεδο κόσμος που έχει ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του. Το κοινό που θα θέλαμε να έχουμε, αλλά φροντίσαμε να διώξουμε από τον αθλητισμό για το χατίρι των φανατικών και των κακοποιών. Τα φώτα του «Ακρόπολις» θα ανάψουν γύρω στο Δεκαπενταύγουστο στο ευρύχωρο ΟΑΚΑ (και όχι στα Λιόσια), με δυνατούς αντιπάλους που θα προετοιμάζονται –και αυτοί- για το Ευρωμπάσκετ.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο σταυροδρόμι, βγαλμένο από άλλο ανέκδοτο. Στις 25 και 28 Αυγούστου, η Εθνική μας θα δώσει δύο …επίσημους αγώνες, για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ, με πιθανότερους αντιπάλους τη Λετονία και το Βέλγιο. Εκτός βαθμολογικού απροόπτου, το πρώτο από αυτά τα δύο παιχνίδια θα διεξαχθεί εκτός έδρας, αλλά το δεύτερο εντός.

Το λένε και διπλή πρόβα τζενεράλε αυτό το πρελούδιο, αφού άλλωστε δεν θα υπάρχουν περιθώρια για στραβοπατήματα. Φρονώ ότι και ο αγώνας της 28ης Αυγούστου θα διεξαχθεί στην Αθήνα, ώστε να αποφευχθεί αχρείαστη ταλαιπωρία. Και υπογραμμίζω, ότι η Εθνική μας αρχίζει το Ευρωμπάσκετ πέντε μέρες αργότερα, με βουτιά στα βαθιά: 2 Σεπτεμβρίου με την Κροατία, 3 Σεπτεμβρίου με τη γηπεδούχο Ιταλία.

Ο Όμιλος θα διεξαχθεί στο «Φόρουμ» του Μιλάνου, το καινούριο σπίτι παρεμπιπτόντως του Ναζ-Μήτρου Λονγκ. Ο Ελληνοκαναδός γκαρντ δεν έχει αποκτήσει ακόμη το ελληνικό διαβατήριο, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν έχει δικαίωμα να συνυπάρξει στην αποστολή με τον έτερο «νατουραλιζέ», Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Στην ΕΟΚ μετράνε τα κουκιά και υπολογίζουν ότι (πέρα από τα αγωνιστικά οφέλη) τα έσοδα από τα εισιτήρια των 5 αγώνων του Αυγούστου εντός των ελληνικών συνότων θα πλησιάσουν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Αυτός ο λουφές πιθανόν να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος, αφού ίσως χρειαστεί να ασφαλιστεί πλήρως το συμβόλαιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ονομαστικής αξίας, για φέτος, 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Η FIBA ασφαλίζει υποχρεωτικά όλους τους παίκτες που θα αγωνιστούν στο Ευρωμπάσκετ (για 35 μέρες αν δεν απατώμαι) και πληρώνει η ίδια το σχετικό κονδύλι. Ωστόσο, αυτή η ασφάλιση είναι μερική και έχει «πλαφόν», όπως πιθανόν να θυμάστε και από το λυπηρό μίνι-σήριαλ με τους διεθνείς του Ολυμπιακού το 2014.

Σε προηγούμενες περιπτώσεις, πάντως, μεταξύ 2014-19, δεν υπήρξε πρόβλημα με το ασφαλιστήριο του Γιάννη και των άλλων ακριβοπληρωμένων διεθνών. «Πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά», ήταν η στερεότυπη φράση που άκουσα από τρεις διαφορετικούς ιθύνοντες, την Παρασκευή στο Περιστέρι. «Αρκεί να υπάρχει υγεία».

Ομολογώ ότι δεν περίμενα ποτέ ότι θα έβλεπα 20 πρωτοκλασάτους παίκτες να προπονούνται στις 24 Ιουνίου ντυμένοι στα μπλε, εν όψει ενός θεωρητικά εύκολου αγώνα με τη Μεγάλη Βρετανία. «Ήταν επιθυμία του Δημήτρη Ιτούδη, που ήθελε να τους δει όλους», μου εξήγησαν αρμοδίως. Έλειψαν μόνο κατόπιν συνεννοήσεων οι Καλάθης, Σλούκας και οι Αντετοκούνμπο, αλλά ουδείς έκανε κακορέξια και ουδείς αναζήτησε δικαιολογίες.

Από τον αρχαιότερο όλων Παπανικολάου μέχρι το νεούδι Σαμοντούροφ, που έμοιαζε με ball boy μέχρι που φόρεσε τη στολή, όλοι γυμνάστηκαν με όρεξη και επαγγελματισμό. Το κεντρικό πρόσωπο, πέραν του Ιτούδη, ήταν φυσικά ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, για χάρη του οποίου το καλωσόρισμα του προπονητή προς τους παίκτες έγινε …δίγλωσσο. Φυσικά οι πάντες μιλούν εξαιρετικά αγγλικά.

Ο Δήμος Ντικούδης και ο Νίκος Ζήσης , στεγνοί όσο το 2005 που λέει ο λόγος, δειχναν έτοιμοι για 10-15 λεπτάκια συνεισφοράς. «Το κλίμα είναι εξαιρετικό», μου έλεγαν. Όταν τους επισήμανα ότι το κλίμα κρίνεται στις αναποδιές και όχι στα εύκολα, συμφώνησαν απόλυτα και χαμογέλασαν πικρά. Στη λιακάδα, όλα φαίνονται λαμπερά.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος έσπευσε περιχαρής για φωτογραφίες, λογύδρια, τούρτες και καλαμπούρια, αφού η πρόσληψη του Ιτούδη και η συσπείρωση των διεθνών με την ευλογία των «αιωνίων» αποτελούν πετράδι στο στέμμα του, σε ένα εννιάμηνο γεμάτο ασυνάρτητες κινήσεις και βερμπαλισμούς. Ο πόλεμος με τον ΕΣΑΚΕ -και όχι μόνο- είχε μόλις ξεσπάσει και η Εθνική έμοιαζε με αποκούμπι για τον πρόεδρο της ΕΟΚ.

Ασφαλώς θα τον ξαναδούμε και την Πέμπτη στη Λάρισα. Θα κριθεί, και ο ίδιος, στα ζόρια. Όχι μόνο στην Εθνική Ανδρών, αλλά κυρίως στα υπόλοιπα μέτωπα, τα λιγότερο ορατά. Με την ευκαιρία του συγχρωτισμού, υποσχέθηκα για πολλοστή φορά στους συνεργάτες του γόνιμη αντιπολίτευση, αφού μόνο έτσι γίνεται δουλειά. Συμπολίτευση εδώ δεν έχει για κανέναν.

Το ματσάκι με τη Βρετανία, οι άνθρωποι της Εθνικής το θεωρούν ύπουλο και το φοβούνται, ίσως επειδή υπάρχει λειψανδρία στους γκαρντ. Ο αντίπαλος είναι επικίνδυνος και θα εμφανιστεί ενισχυμένος σε σχέση με τον αγώνα του Νοεμβρίου. Θυμίζω οτι στο Νιούκασλ η Εθνική μας ηττήθηκε, με την άγουρη ομάδα των «παραθύρων» βέβαια στο παρκέ, με τον προπονητή Σωτήρη Μανωλόπουλο σε καραντίνα λόγω Covid-19 και με τον αστρονομικά βελτιωμένο Παναγιώτη Καλαϊτζάκη παραγκωνισμένο στην εξέδρα.

Ο Ιτούδης ξορκίζει την πιθανότητα αναποδιάς και ετοιμάζει την ομάδα με ξεχωριστή προσήλωση, αφήνοντας εκτός νυμφώνος τους περισσότερους άπειρους και ποντάροντας μεταξύ άλλων στους αυτοματισμούς των παικτών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Σημειώνω ότι τους Βρετανούς θα τους συναντήσουμε και στην πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ, στο Μιλάνο. Στον ίδιο Όμιλο ανήκουν επίσης, πέρα από τους Κροάτες και τους Ιταλούς, η Εσθονία και, με το προφανές ερωτηματικό, η Ουκρανία. Τα εισιτήρια για την τελική φάση, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, θα είναι τέσσερα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.