Μιλουτίνοφ στο Gazzetta: «Αυτή είναι η απάντηση του σερβικού μπάσκετ!» (vid)

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ πανηγυρίζει τη νίκη επί του Καναδά!
O 28χρονος διεθνής Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού, αποκαλύπτει στο Gazzetta το σχέδιο του Σβέτισλαβ Πέσιτς για την αναχαίτιση του Καναδά και την επιστροφή σε τελικό Mundobasket μετά από 9 χρόνια!

Πριν από τέσσερα χρόνια στην Κίνα, είχε δευτερεύοντα ρόλο στην ομάδα, ερχόμενος από τον πάγκο πίσω από τον Νίκολα Γιόκιτς. Εκείνη η προσπάθεια, που σηματοδότησε και την πρώτη συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν στέφθηκε από επιτυχία καθώς η ήττα από την Αργεντινή στον προημιτελικό, άφησε τους «ορλόβι» στην 5η θέση.

Αντίθετα, η εφετινή απουσία του MVP των τελικών και πρωταθλητή στο ΝΒΑ με τους Ντένβερ Νάγκετς, άνοιξε τον δρόμο για την προώθησή του στην βασική πεντάδα και με τις εμφανίσεις του στην Μανίλα, ο έμπειρος πλέον σέντερ από το Νόβισαντ, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κλειδιά της σερβικής επιτυχίας στην διοργάνωση.

Ο λόγος για τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, o οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο (16π., 10ρ. & 2ασ. με 6/6 σουτ) στην ολοκληρωτική επικράτηση της ομάδας του Σβέτισλαβ Πέσιτς στον ημιτελικό με τον Καναδά και την πρόκρισή της στον τελικό του Mundobasket, για 4η φορά στην ιστορία του σερβικού και 9η του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ αντίστοιχα.

Συναντήσαμε τον “Μίλου” στην μικτή ζώνη και παρ’ ότι είχε τεράστια ζήτηση, αφιέρωσε λίγο χρόνο και για τις ερωτήσεις του Gazzetta.

«Αυτή είναι η απάντηση του σερβικού μπάσκετ! Δείξαμε σε όλον τον κόσμο ότι η χώρα είναι μία τις πιο μπασκετικές του κόσμου και αυτό δεν ήρθε τυχαία. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να φτάσουμε μέχρι εδώ! Ξέραμε πόσο καλή “χημεία” είχαμε σαν σύνολο και η ήττα από την Ιταλία ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να μας ταρακουνήσει. Καθίσαμε κάτω, μιλήσαμε όλοι μαζί και συνειδητοποιήσαμε τι ακριβώς έπρεπε να κάνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους και πλέον απέχουμε ένα μόλις βήμα για να πραγματοποιήσουμε ένα μεγάλο όνειρο!», μας είπε αρχικά πριν τον ρωτήσουμε αν περίμενε τόσο κυριαρχική επικράτηση της ομάδας του.

«Ειλικρινά όχι! Αλλά ξέραμε ότι χρειζόταν να ελέγξουμε το ρυθμό από την αρχή, γιατί αν τους επιτρέπαμε να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο και να παίξουν ένας εναντίον ενός, λόγω της ποιότητας και της αθλητικότητας που έχουν, θα ήταν πολύ δύσκολο να τους μαρκάρουμε! Επομένως, ο στόχος ήταν να τους… χτυπήσουμε πρώτοι και να τους βάλουμε στον δικό μας ρυθμό. Από αυτή την άποψη, λοιπόν, ήταν σημαντικό να έχουμε καλές επιστροφές γιατί είναι είναι πολύ γρήγορη ομάδα και επίσης σουτάρουν καλά από μακριά. Το δεύτερο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να σταματήσουμε την δημιουργία του Σέϊ (σ.σ.: Γκίλτζιους-Αλεξάντερ) και να τον αναγκάσουμε να δουλέψει πολύ σκληρά και να κουραστεί για να βρει διαδρόμους προς το καλάθι. Έγινε μία φανταστική ομαδική δουλειά πάνω του και αυτό ήταν το κλειδί για τη νίκη μας.», συνέχισε ο “Μίλου”, τονίζοντας το στοιχείο-κλειδί που χρειαζόταν να έχει η Σερβία μέσα στις τέσσερις γραμμές για να λειτουργήσει το πλάνο.

«Ξέραμε ότι η πειθαρχία μας στο πλάνο που είχαμε καταρτίσει θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο. Αν χάναμε λίγο την συγκέντρωσή μας, θα κινδυνεύαμε να χάσουμε τις σημαντικές διαφορές που “χτίσαμε”. Γιατί πρόκειται για μία ομάδα που μπορεί να σκοράρει ανά πάσα στιγμή πολλούς πόντους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το γεγονός ότι δεν επιτρέψαμε στον Καναδά να κατεβει κάτω από τους 7 πόντους, μας τόνωνε συνεχώς την ψυχολογία και αντίστοιχα καταρράκωνε την δική τους. Ευτυχώς είχαμε κρύο αίμα και καθαρό μυαλό σε μεγάλη διάρκεια και πήραμε αυτό που θέλαμε.», κατέληξε ο πρώην παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο οποίος κάνει εξαιρετικό τουρνουά (μ.ο. 13,6π., 9,0ρ. & 2,0ας. με 71,2% εντός πεδιάς) και «φλερτάρει» με μία θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.