MundoBasket 2023, Μαυροβούνιο - Λιθουανία 71-91: Παράσταση στο... ντέρμπι με σούπερ Γιοκουμπάιτις και Κουζμίνσκας

Η Λιθουανία ισοπέδωσε το Μαυροβούνιο (71-91) και πηγαίνει με 3-0 ρεκόρ στη δεύτερη φάση του MundoBasket 2023, εκεί όπου μπορεί να βρει την Εθνική μας σε περίπτωση πρόκρισης. Εξαιρετική εμφάνιση από τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας της ΑΕΚ. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Με τον Κουζμίνσκας να πραγματοποιεί ένα εξαιρετικό παιχνίδι και τον Γιοκουμπάιτις απόλυτο μαέστρο, η Λιθουανία διέλυσε το Μαυροβούνιο του Βούτσεβιτς (71-91) και έφυγε με ένα υπερπολύτιμο 3-0 στη δεύτερη φάση του MundoBasket 2023, έχοντας μαζί της και μια σημαντική διαφορά για ενδεχόμενες ισοβαθμίες. Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ ήδη περιμένουν στη δεύτερη φάση και η Ελλάδα ή η Νέα Ζηλανδία θα συμπληρώσουν τον όμιλο με τους δύο αποψινούς «μονομάχους».

Η «μάχη» των Βαλαντσιούνας και Βούτσεβιτς στην ουσία δεν έγινε ποτέ στα ίσια, αλλά οι Λιθουανοί ήταν αυτοί που βρήκαν τους έξτρα πρωταγωνιστές, αφού δίπλα στον Γιοκουμπάιτις έκαναν μεγάλο ματς οι Κουζμίνσκας, Μπραζντέικις, Ντίμσα!

Ο αγώνας: Λιθουανία - Μαυροβούνιο

Δύο ομάδες που δεν μπορούσαν να σταματήσουν η μία την άλλη, βγήκαν στο παρκέ της Mall of Asia Arena. Η Λιθουανία δεν έστειλε τον Βαλαντσιούνας πάνω στον Βούτσεβιτς, αλλά «πληγώθηκε» νωρίς από τα μακρινά σουτ και τους πόντους του Σιμόνοβιτς. Αυτός ήταν που δημιούργησε το πρώτο κενό μεταξύ των, με το εύστοχο τρίποντο για το 22-17 (7'). Παρόλο που οι Λιθουανοί δεν μπόρεσαν να σημαδέψουν τον Βαλαντσιούνας, βρήκαν σκορ με τρία μακρινά σουτ, δύο από τον Κουζμίνσκας και ένα από τον Γιοκουμπάιτις, για να καμουφλάρουν την εικόνα του δεκαλέπτου στο 27-26.

Η απουσία του Βούτσεβιτς στα λεπτά ξεκούρασής του έκανε το Μαυροβούνιο να χάσει τον επιθετικό του προσανατολισμό. Ένα 0-6 σερί από τους Λιθουανούς με τον Κουζμίνσκας να φτάνει στους 9 πόντους, διαμόρφωσε το 30-35 και λίγο αργότερα το σκορ έφτασε και στο 33-41 (15'). Το πλάνο με... πύργους Βούτσεβιτς και Ντούμπλιεβιτς δούλεψε για λίγο, όμως με την επιστροφή του Βαλαντσιούνας η ομάδα του Μακσβίτις απέκτησε ξανά υπόσταση στη ρακέτα και με το τρίποντο του Μπραζντέικις προηγήθηκε με 10 (38-48) λίγο πριν το φινάλε του ημιχρόνου.

Το βαρύ σχήμα με Βούτσεβιτς-Ντούμπλιεβιτς δε δούλεψε

Το βαρύ σχήμα του Ράντοβιτς με τους δύο ψηλούς συνέχισε να τιμωρείται, με τους Λιθουανούς να ξεφεύγουν και με 14 και τους Βούτσεβιτς, Πέρι να πασχίζουν με προσωπικές φάσεις να διατηρήσουν επαφή (46-56, 26'). Με τον Κουζμίνσκας να κάνει αισθητή την παρουσία του και στο ριμπάουντ, ο Γιοκουμπάιτις βρήκε τον χώρο να φτάσει στους 15 πόντους και τους «πράσινους» στο 48-66 (29').

Όταν οι Πέρι και Βούτσεβιτς επέστρεψαν στο παρκέ, η διαφορά ήταν ήδη στους 20 (50-70, 31') και οι Λιθουανοί είχαν αποκτήσει τέτοια ψυχολογία που δε θα έχαναν με τίποτα τον έλεγχο. Ο Ράντοβιτς πέτυχε το πρώτο τρίποντο του Μαυροβουνίου μετά το πρώτο δεκάλεπτο και ο Βούτσεβιτς μείωσε σε 61-74 (35'), αλλά ο Βαλαντσιούνας απάντησε από την περίμετρο για το 61-79. Με τον σούπερ σταρ της να βλέπει τα τελευταία από τον πάγκο, η Λιθουανία πήρε υπερπολύτιμη νίκη και διαφορά ενόψει της δεύτερης φάσης και πάει με ένα «χρυσό» 3-0 να περιμένει ΗΠΑ και ενδεχομένως Ελλάδα.

Τα δεκάλεπτα: 27-26, 40-48, 50-66, 71-91

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Είχε περισσότερες λύσεις απέναντι στο βαρύ σχήμα των Μαυροβούνιων, οι οποίο παρέμειναν δίχως σκορ από την περίμετρο για περισσότερες από δύο περιόδους μετά το αρχικό τους 4/6.

MVP: Ο μαέστρος Ρόκας Γιοκουμπάιτις των 19 πόντων με 8/11 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 6 ασίστ και 5 ριμπάουντ σε 30 λεπτά.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Βαρύς και για αρκετή ώρα στο «4» ο Ντούμπλιεβιτς δεν κατάφερε να βοηθήσει μένοντας στο απόλυτο μηδέν!

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Σούπερ εμφάνιση του Κουζμίνσκας με 15 πόντους (3/3 2π., 2/3 3π.), 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 μπλοκ και 2 λάθη

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Οι Μαυροβούνιοι ξεκίνησαν με 4/6 τρίποντα και συνέχισαν με 0/21 για να καταλήξουν τελικά με 5/31.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Λιθουανία απάντησε με κυνικό τρόπο σε κάθε ερωτηματικό του παιχνιδιού και φτάνει με ένα πολύ σημαντικό 3-0 στη δεύτερη φάση. Η διαφορά που πήρε την ευνοεί σε τυχόν ισοβαθμίες που μπορεί να προκύψουν αν τυχόν κάνει δύο ήττες στον επερχόμενο όμιλο με ΗΠΑ και (μακάρι) Ελλάδα.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.