Αυτό το καλοκαίρι... πληγώνει το μπάσκετ που αγαπήσαμε (vids)

Το μπάσκετ που ξέραμε φεύγει μέσα από τα χέρια μας. Η νοσταλγία μεγαλώνει. Και το καλοκαίρι αναμένεται να είναι περισσοτερο σκληρό και να μας στερήσει και άλλα πρόσωπα που θα πούνε το μεγάλο αντίο στο μπάσκετ!

Δεν είναι περίεργο; Όσο τους έχουμε τριγύρω μας, αισθανόμαστε μία ασφάλεια. Όλα θα πάνε καλά, με κάποιον τρόπο.

Τούτο το καλοκαίρι θα είναι γεμάτο νοσταλγία. Αναμνήσεις. Και μπόλικες ιστορίας. Θυμάμαι μία φορά, ο Σπανούλης έκανε...

Το μπάσκετ που ξέραμε, φεύγει. Ξεθωριάζει. Η φυσική και αναμενόμενη φθορά. Αλλά κανείς δεν είναι έτοιμος. Κανείς δεν μπορεί να το επεξεργαστεί.

Αυτό το καλοκαίρι μετράμε απώλειες. Θρυλικών μορφών του μπάσκετμπολ. Κάποιοι μεγάλωσαν μαζί τους. Άλλοι γέλασαν. Και άλλοι έκλαψαν.

Όσο τους είχαμε σε κάποιο παρκέ, ήμασταν ήσυχοι. Τώρα όσο περνούν οι μέρες, η διαπίστωση είναι σκληρή. Όλα αλλάζουν. Κάποια στιγμή. Αλλά γιατί θα έπρεπε να ήταν αυτή η στιγμή;

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών οι Βασίλης Σπανούλης, Νίκος Ζήσης και Φελίπε Ρέγιες ανακοίνωσαν την απόφασή τους. Τέλος το μπάσκετ, βροντοφώναξαν, για να τους ακούσουν στα πέρατα της γης.

Αν και είναι βέβαιο πως στην εποχή των social media, όντως η (ψηφιακή) κραυγή τους έφτασε και στο πιο απόμερο μέρος.

Tα τρία «αντίο» που θα γίνουν πέντε!

Η λίστα αναμένεται να μεγαλώσει. Ο Πάου Γκασόλ έχει δηλώσει πως το Game 2 με τη Ρεάλ Μαδρίτης, το ματς που η Μπαρτσελόνα πήρε τα σκήπτρα στην Ισπανία, ίσως είναι το τελευταίο με τους Καταλανούς.

Και έχει αφήσει να εννοηθεί, ότι ο τελευταιος χορός θα είναι στο Τόκιο. Με την «οικογένεια» της Ισπανίας. Με εκείνο το μειδίαμα, σήμα κατατεθέν του Ισπανού και σήμα... μίσους για όσους δεν τον συμπαθούν.

Η Ιαπωνία αναμένεται να είναι και το φινάλε στην καριέρα του Λουίς Σκόλα. Για τον άνθρωπο που συνεχίζει να προπονείται, στην ηλικία των 41, για να γίνει καλύτερος. Και γίνεται...

Οι λέξεις «τέλος εποχής» μπορεί να ακούγονται βαριές και ασήκωτες. Αλλά είναι μία από τις λίγες φορές που ταιριάζουν απόλυτα. Μελαγχολικά.

Ο Πάου Γκασόλ!

Κανείς δεν γνώριζε αν ο Γκασόλ θα επέστρεφε για να τελειώσει την καριέρα του στο παρκέ. Έμεινε εκτός αγωνιστικών χώρων για δύο χρόνια. Όταν η Μπαρτσελόνα του χτύπησε την... πόρτα, ήξερε ότι ήταν η τέλεια (τελευταία) ευκαιρία.

Και την πήρε. Και ας μην κατέκτησε τη EuroLeague. Τον μοναδικό τίτλο που του λείπει. Του μένει μόνο μία ακόμη υποχρέωση: Η άλλη ομάδα, πέραν των Λέικερς, με την οποία μεγαλούργησε. Η Εθνική Ισπανίας!

Στη μεγαλύτερη σκηνή όλων. Εκεί που δοξάστηκε ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Μάτζικ Τζόνσον. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο! Μία τελευταία φορά....

Ο Λουίς Σκόλα!

Θαρρείς πως ο Σκόλα είναι καμωμένος από μία ιδιαίτερη πάστα αθλητή. Δεν γερνάει το παιχνίδι του. Μόνο οι γκρίζοι κρόταφοι δίνουν μια αίσθηση... ωριμότητας.

Ο 41χρονος Αργεντινός αγωνίστηκε στη Serie A με τη φανέλα της Βαρέζε. Και οι αριθμοί του μοιάζει ζηλευτοί: 17.9 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ!

Η Βαρέζε θα τον ήθελε για άλλη μία σεζόν. Ο Σκόλα, ωστόσο, έχει αφήσει τα τελευταία χιλιόμετρα στο παρκέ για το Τόκιο. Δεν θα μπορούσε να μην αγωνιστεί με την Εθνική Αργεντινής. Όπως και ο Γκασόλ, έτσι και αυτός έχει μία ιδιαίτερη σχέση μαζί της. Και έχει κατακτήσει αυτό που λείπει από τον σέντερ της Μπαρτσελόνα: Το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, στην Αθήνα, το 2004!