Εθνική μπάσκετ: Το μονοπάτι για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Εθνική μπάσκετ: Το μονοπάτι για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Κώστας Παπανικολάου

bet365

Τα προ-προολυμπιακά τουρνουά της FIBA ολοκληρώθηκαν και το Gazzetta παρουσιάζει τα δεδομένα όσον αφορά τη μάχη για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Τα προ-προολυμπιακά τουρνουά της FIBA έδωσαν την ευκαιρία σε 35 ομάδες που δεν προκρίθηκαν στο Mundobasket 2023 να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στα Προολυμπιακά Τουρνουά και κατ' επέκταση, την παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι.

Συνολικά, λοιπόν, 35 Εθνικές ομάδες, μοιρασμένες σε πέντε τουρνουά, δύο στην Ευρώπη και από ένα σε Αμερική, Αφρική, Ασία, μπήκαν στη διαδικασία των προ-προλυμπιακών τουρνουά το διάστημα 12/8-21/8.

Από κάθε τουρνουά, μόνο ο νικητής πήρε το «εισιτήριο» για τα Προολυμπιακά Τουρνουά που θα διεξαχθούν το επόμενο καλοκαίρι. Οι πέντε ομάδες που επιβίωσαν στη διαδικασία των Pre-Qualifying Olympic Qualifying Tournaments είναι οι εξής:

Η πρόκριση στο Παρίσι

Στο τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 θα συμμετάσχουν 12 ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, η διοργανώτρια Γαλλία έχει εξασφαλισμένη παρουσία στο κορυφαίο αθλητικό event του πλανήτη, ανεξάρτητα με τις επιδόσεις της στο Mundobasket 2023.

Το Μουντομπάσκετ εξασφαλίζει επτά θέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες με βάση την τελική κατάταξη των ομάδων.

  • Αφρική - 1 ομάδα
  • Αμερική- 2 ομάδες
  • Ασία - 1 ομάδα
  • Ευρώπη - 2 ομάδες
  • Ωκεανία - 1 ομάδα

Για παράδειγμα, η ομάδα από την αφρικανική ζώνη με το καλύτερο πλασάρισμα στην τελική κατάταξη του Mundobasket 2023, προκρίνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ζώνη και με δεδομένη την παρουσία της διοργανώτριας Γαλλίας, το πλασάρισμα των ευρωπαϊκών ομάδων θα ληφθεί υπόψη χωρίς τους «bleus».

Από 'κει και πέρα, οι υπόλοιπες τέσσερις διαθέσιμες θέσεις θα προκύψουν από τα Προολυμπιακά Τουρνουά. Συγκεκριμένα, 24 ομάδες θα συμμετάσχουν σε τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά και οι τέσσερις νικητές θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εκτός από τις πέντε ομάδες που προέκυψαν από τα προ-προλυμπιακά τουρνουά (Πολωνία, Κροατία, Καμερούν, Μπαχάμες, Μπαχρέιν), θα συμμετάσχουν επίσης 19 ομάδες που θα προκύψουν ανάλογα με τις επιδόσεις τους στο Mundobasket 2023.

  • FIBA Africa: Η ομάδα που θα τερματίσει ψηλότερα στο Μουντομπάσκετ μετά από εκείνη από την αφρικανική ζώνη που θα προκριθεί απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • FIBA Americas: Η ομάδα που θα τερματίσει ψηλότερα στο Μουντομπάσκετ μετά από τις δυο από την αμερικανική ζώνη που θα προκριθούν απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • FIBA Asia και FIBA Oceania: Η ομάδα που θα τερματίσει ψηλότερα στο Μουντομπάσκετ μετά από τις δυο από Ασία και Ωκεανία που θα προκριθούν απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • Οι υπόλοιπες 16 ομάδες με το καλύτερο πλασάρισμα στην τελική κατάταξη του Mundobasket 2023 χωρίς να υπολογίζονται οι τρεις παραπάνω, εφόσον έχουν θέση στην πρώτη 16άδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα