Top Shot: Το νέο χρηματιστήριο των παικτών του ΝΒΑ! (vid & pic)

Οι παίκτες του ΝΒΑ έχουν ανακαλύψει ένα νέο παιχνίδι. Το οποίο αφορά τους ίδιους και πολλά λεφτά! Η νέα Wall Street τους είναι η ιστοσελίδα Top Shot και το κυνήγι ψηφιακών στιγμών αποτελεί την ενασχόλησή τους.

Τα πάντα για μία (ψηφιακή) στιγμή! Η νέα αγαπημένη φράση στο ΝΒΑ υπαγορεύει πως μία εντυπωσιακή φάση αποτελεί υλικό... Top Shot!

Η ονομασία δεν σας είναι εντελώς ξένη. Αν είναι, επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε. Το Top Shot είναι η νέα ψηφιακή τρέλα που σαρώνει το ΝΒΑ. Αδειάζει και γεμίζει πορτοφόλια.

Η ιδέα ήταν απλή. Γιατί να μείνουμε στο χαρτί και στις παραδοσιακές κάρτες, όταν μπορούμε να έχουμε όλη τη φάση σε ένα βίντεο, στο κινητό μας τηλέφωνο;

Κάθε φάση που κυκλοφορεί η εταιρία, η οποία λειτουργεί με τις ευλογίες του ΝΒΑ και της Ένωσης Παικτών – και φυσικά με το απαραίτητο... ενοίκιο – είναι αριθμημένη. Όσο μικρότερος ο αριθμός που έχει διατεθεί, τόσο μεγαλύτερη η αξία της.

Στην αρχή, στο παιχνίδι ήταν οι φίλαθλοι και οι συλλέκτες. Σιγά σιγά, ξεκίνησε η... εισβολή των ίδιων των παικτών. Στο κυνήγι για να αποκτήσουν μία δική τους φάση. Ή κάποιου συναδέλφου τους.

Άπαντες αναζητούν μία σπάνια φάση. Από τους παίκτες. Για τους παίκτες. Μόνο που η συλλογή φτάνει σε σημείο τρέλας ή ακόμη και επένδυσης.

Ο Ταϊρίς Χαλιμπέρτον, rookie των Σακραμέντο Κινγκς, έπρεπε να βρεθεί στις εγκαταστάσεις της ομάδας του για την παρακολούθηση ενός βίντεο. Την ίδια ώρα, ξεκινούσε η πώληση μίας σειράς ψηφιακών στιγμών στην ιστοσελίδα της Top Shot!

Δεν συμβαίνει τόσο συχνά η διάθεση νέων στιγμών. Οπότε ο Χαλιμπέρτον έπρεπε να βρει τη λύση. Το βίντεο ή το σακουλάκι;

Η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο ενός φίλου του. Πήρε το κινητό τηλέφωνο του Χαλιμπέρτον, μαζί με την πιστωτική κάρτα του. Και τελικά του αγόρασε τα βιντεάκια.

«Οι στιγμές που κοστίζουν περισσότερο απ' αυτές του Τζέιλεν Μπράουν είναι αυτός είναι All Star. Οι στιγμές των rookie είναι περισσότερο συλλεκτικές», λέει με ένα πελώριο χαμόγελο ο Χαλιμπέρτον! Και πως να μην το κάνει!

Αλλάζουν οι καιροί!

Κάποτε, μία συλλογή περιορίζονταν σε μία φανέλα ή σε ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών. Οι παίκτες συνήθιζαν και κάποιο το κάνουν ακόμη, να ανταλλάζουν τα αθλητικά υπάρχοντά τους. Τώρα πια οι παίκτες μαζεύουν και ψηφιακές στιγμές.

Και φροντίζουν να αγοράζουν ο ένας τις στιγμές του άλλου.

Στο Σακραμέντο έχουν περάσει σε άλλο επιπεδο. Οι παίκτες έχουν δημιουργήσει δική τους ομάδα σε κάποιο δίκτυο και επικοινωνούν συνεχώς. Εσχάτως σε αυτή προστέθηκε και ο προπονητής τους, Λουκ Ουόλτον!

Μάλιστα, ο πρωταθλητής με τους Λέικερς αγόρασε ένα βίντεο από τη συλλογή του παίκτη του, Ταϊρίς Χαλιμπέρτον!

Εξαιρετικά οργανωμένοι είναι και στο Ορλάντο, με τους Τέρενς Ρος, Μάικλ Κάρτερ – Ουίλιαμς και Κόουλ Άντονι, οι οποίοι συνεργάζονται και συναγωνίζονται.

Μάλιστα, όταν αποκτούν κάτι για τη συλλογή τους, φροντίζουν να περιμένουν. Μαζεύονται όλοι μαζί και βλέπουν τι έχουν αποκτήσει.

O Ινγκλς των $2.500!

Σε μία πτήση των Γιούτα Τζαζ, ο Τζο Ινγκλς προσπαθούσε να λύσει έναν χαριτωμένο γρίφο: «Το τρίποντό μου αξίζει 2.500 δολάρια, και το κάρφωμά σου μόλις 5!». Αποδέκτης της ατάκας του ο Τζόρνταν Κλάρκσον.

Ο Αυστραλός μόλις είχε μπει στο Marketplace – εκεί όπου ο κάθε συλλέκτης μπορεί να πουλήσει μία στιγμή του – και αναζητούσε τις φάσεις που εμπλέκουν τον ίδιο και τους συμπαίκτες του.

Για παράδειγμα, ο Ρούντι Γκομπέρ, παρά το τεράστιο συμβόλαιο που υπέγραψε, δεν λέει όχι σε ένα... χαρτζιλίκι!

Στάθηκε τυχερός και απέκτησε μία ψηφιακή στιγμή του Στιβ Νας, από τα χρόνια τους στους Λος Άντζελες Λέικερς. Εξαιρετικά σπάνια και σε εξαιρετικά χαμηλό αριθμό (27 από τα μόλις 275). Και την πουλάει! Έναντι 35.000 δολαρίων!

Πάντως, η πιο ακριβή στιγμή, προς πώληση, ανήκει στον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Κάποιος ζητάει 250.000 δολάρια για να την παραχωρήσει. Ήδη έχει πουληθεί μία, έναντι 208.000 δολαρίων! Φυσικά και οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με τη δημοφιλία του κάθε αθλητή. Ο Τζέιμς είναι ίσως ο μοναδικός, ο οποίος έχει αυξητική τάση. Και όλοι θέλουν μία στιγμή του.

Οι αθλητές που έχουν το δικό τους προφίλ είναι πάρα πολλοί! Ανάμεσα τους και ένας ιδιοκτήτης ομάδας. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Μάρκ Κούμπαν! Όχι επειδή είναι ιδιόρρυθμος, αλλά όταν βλέπει μία αξιοπρόσεκτη επένδυση, δεν λέει ποτέ όχι. Και διαθέτει μία συλλογή ζηλευτή!

Ο Αντρέ Ιγκουοντάλα ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές της ιδέας και πλέον – και ως συλλέκτης - βλέπει το ρίσκο του να αποδίδει.

Άλλοι είναι ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ο Σί Τζέι ΜακΚόλουμ, ο Ντάνκαν Ρόμπινσον, ο Ντουάιτ Χάουαρντ, ο Τέρενς Ρος, ο Πολ Τζορτζ, o Τζέι Τζέι Ρέντικ, ο Τέρι Ροζίερ...

Τελευταίο αφήσαμε έναν πρώην δικό μας, τον Τζος Τσίλντρες, ο οποίος μπλέκεται επίσης σε αυτή την bussiness. Και προτιμά την αγορά των ακριβών πακέτων, που εξασφαλίζει και πιο συλλεκτικές στιγμές.

Πώς παίζεται το παιχνίδι!

Μόλις το βράδυ της Παρασκευής, η Top Shot διέθεσε πάνω από 300.000 ψηφιακά σακουλάκια. Πουλήθηκαν όλα έναντι 9 δολαρίων το τεμάχιο!

Κάντε τον υπολογισμό και θα καταλάβετε.

Πριν από μερικές ημέρες, διέθεσε ένα πιο ακριβό πακέτο, 14 δολάρια, το οποίο εξαφανίστηκε!

Υπάρχουν και τα πιο ακριβά κομμάτια, για τα πιο μεγάλα πορτοφόλια: ένα που κοστίζει 99 δολάρια και έχει σημαντικές στιγμές και άλλο ένα, που αφορά τους Rising Stars και προσφέρεται έναντι 199 δολαρίων!

Το χρήμα ρέει στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και γι' αυτό φρόντισε και η επένδυση των Μάικλ Τζόρνταν, Κέβιν Ντουράντ και Κάιλ Λάουρι, ανάμεσα σε άλλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ