Πολλοί οι σοβαροί τραυματισμοί στο ΝΒΑ, αλλά φταίει η συμπιεσμένη σεζόν;

Αντωνία Σπανού
Πολλοί οι σοβαροί τραυματισμοί στο ΝΒΑ, αλλά φταίει η συμπιεσμένη σεζόν;

bet365

Η μικρή σεζόν, έχει πολλά παιχνίδια και μαζί έχει φέρει και πολλούς τραυματισμούς πρωτοκλασάτων παικτών, αλλά τι συμβαίνει στ' αλήθεια;

Η σεζόν φέτος είναι ιδιαίτερη για όλους στον αθλητισμό, αλλά ειδικά στο ΝΒΑ, το πρόγραμμα είναι πολύ πιεστικό. Η περασμένη, ακόμα πιο περίεργη σεζόν, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και τα Χριστούγεννα ξεκίνησε ένας νέος κύκλος συνεχόμενων αγώνων. Έπρεπε 72 παιχνίδια να συμπιεστούν μέσα σε μερικούς μήνες και οι παίκτες, ειδικά εκείνοι που έπαιξαν στην «φούσκα» του Ορλάντο, να βρουν δυνάμεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο Μαρκ Κιούμπαν πρόσφατα σχολίασε: «Σε μια κανονική σεζόν 82 παιχνιδιών, όπου δεν παίζουμε 30+ παιχνίδια σε έξι εβδομάδες, μπορεί να ήταν ΟΚ, αλλά το να έχουμε τόσα παιχνίδια, μέσα σε λίγες ημέρες είναι ένα τεράστιο λάθος».

Το «The Athletic», με αφορμή τους σοβαρούς τραυματισμούς, ρώτησε τον Τζεφ Σκοτς, εξειδικευμένο αθλίατρο να απαντήσει αν έχουμε παραπάνω τραυματισμούς, σε σχέση με τα παιχνίδια.

Ο ΛεΜπρον είναι εκτός, ο Ντέιβις έμεινε δύο μήνες εκτός, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναγκάστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του να μείνει εκτός, ο Μάρεϊ χάνει την σεζόν, ο Λέοναρντ είναι εκτός, ο Κέβιν Ντουράντ, ο Τζέιμς Χάρντεν είναι εκτός επ' αόριστον, ο Ουέστμπρουκ έχασε αρκετά ματς, ο Μίτσελ είναι εκτός, ο Κάρι έχασε παιχνίδια, παίκτες που πρωταγωνίστησαν την περασμένη σεζόν και φέτος ταλαιπωρούνται αρκετά.

Τα ονόματα που έχουν τραυματιστεί σοβαρά φέτος, κάνουν την διαφορά. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι σταρ της λίγκας, έχουν αναγκαστεί να χάσουν παιχνίδια, με τραυματισμούς. Παράλληλα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός πόσα πολλά ματς χάνει ένας παίκτης, όταν λείπει. Είναι τόσα πολλά τα παιχνίδια, που ένας μήνας απουσίας σημαίνει τεράστιες απώλειες. Αλλά ας δούμε αναλυτικά τι απάντησε ο γιατρός στο Αμερικάνικο Μέσο.

«Σε αυτό το σημείο, μέχρι στιγμής όχι δεν έχουμε μεγάλη διαφορά στους τραυματισμούς. Τα παιχνίδια που χάνονται ανά παιχνίδια που παίζονται είναι περίπου τέσσερα, λίγο πάνω από τέσσερα, αριθμός που δεν είναι εκπληκτικά διαφορετικός. Αυτό που έκανα ήταν να το συγκρίνω με την προηγούμενη πλήρη σεζόν, το 2018/19. Ήταν συγκρίσιμο. Τότε κοίταξα τον μέσο όρο των πέντε ετών. Ήταν συγκρίσιμο.

Δεν έχουμε δει ακόμα τα αποτελέσματα από το συμπιεσμένο πρόγραμμα ακόμα. Ίσως να αρχίσουμε τώρα και δεν θα μου κάνει εντύπωση αν κοιτάξουμε πίσω τον Απρίλιο και είναι ένας από τους μήνες, με τις μεγαλύτερες απώλειες σε παιχνίδια. Αλλά για την ώρα παραμένει ο Ιανουάριος, ο μήνας με τους περισσότερους τραυματισμούς μαλακού ιστού. Κάθε χρόνο νομίζουμε ότι οι τραυματισμοί είναι περισσότεροι. Νομίζω ότι αυτό γίνεται γιατί είχαμε πολλούς σημαντικούς παίκτες να τραυματίζονται τις τελευταίες σεζόν, οπότε το προσέχουμε.

Είναι ο Κλέι Τόμπσον, ο Ντουράντ, όλοι αυτοί. Μοιάζει με μια προκατάληψη. Ξεκινώντας από την σεζόν 2013/14 ο συνολικός αριθμός χαμένων παιχνιδιών μειώθηκε σημαντικά. Έπεσε για τρεις σεζόν, μέχρι την σεζόν 2017/18, όπου είχε αυτή την μεγάλη άνοδο. Είμαστε περίπου στον μέσο όρο. Φέτος έχουμε και τους παίκτες που χάνουν ματς εξαιτίας των πρωτόκολλων ασφαλείας».

Ο γιατρός δεν βλέπει μεγάλη διαφορά για την ώρα, αλλά σίγουρα είναι τραυματισμοί που κάνουν μεγαλύτερη αίσθηση και με δεδομένο ότι η σεζόν δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Στο σχόλιο του για αυτή την... τρελή σεζόν, ο γιατρός Μπράιαν Σάτερερ, τόνισε.

«Όλοι ζούμε σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου χρόνο, που προκαλείται από την πανδημία και δεν θα ξέρουμε τις συνέπειες, για τουλάχιστον δύο χρόνια. Οπότε θα παρατηρήσω όχι μόνο πως θα τελειώσει η σεζόν, αλλά πως θα πάει και η επόμενη, αν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, πως θα μοιάζει; Αυτό αναρωτιέμαι. Ποιες είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες από την αποκατάσταση των παικτών, της offseason, της κανονικής τους ρουτίνας; Πως θα δούμε να εξελίσσονται οι τραυματισμοί; Σε αυτό θα επικεντρωθώ».

 

NBA Τελευταία Νέα