Με τρέλα και κορδέλα...

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Με τρέλα και κορδέλα...

bet365

O Κλίφορντ Ρόμπινσον σουλατσάρει με τον κεφαλόδεσμο του στον Παράδεισο και ο Βασίλης Σκουντής φιλοτεχνεί, με τη συνδρομή και του Βασίλη Λανέ, το πορτρέτο ενός παίκτη που ούτως ή άλλως έκανε αίσθηση...

Εχουν περάσει ακριβώς τριάντα χρόνια από τότε που τον πρωτοείδα σε μια μετάδοση του ΝΒΑ στην ΕΡΤ και μου έδωσε ένα θέμα εκ του μη όντος!

Κρίμα που δεν είχε λανσάρει ακόμη η Αννίτα Πάνια την ατάκα «με τρέλα και κορδέλα», διότι θα ΄χε μεγάλη πέραση με τον Κλιφορντ Ρόμπινσον που έφυγε χθες από τη ζωή, παίρνοντας μαζί του ένα κομμάτι της νιότης μας και της πρώιμης (τηλεοπτικής) σχέσης μας με το ΝΒΑ...

Δεν ήταν τότε συνηθισμένο το φαινόμενο των παικτών που φορούσαν κορδέλα στο κεφάλι τους, είτε για να συμμαζεύουν την πλούσια κώμη τους, είτε για να τονίζουν ακόμη περισσότερο το ξυρισμένο γουλί κρανίο και ο Κλίφορντ Ρόμπινσον εμφανίσθηκε ξαφνικά ως φανατικός οπαδός αυτού του κινήματος...

Τέτοια κορδέλα φόραγαν στο παρελθόν ο Γουίλτ Τσάμπερλεν, ο Μπιλ Γουόλτον και ο Ντοναλντ Ερλ Γουότς, ενώ στην κατοπινή και στη σύγχρονη εποχή οι μιμητές τους αυξάνονται και πληθύνονται: ο Αλεν Αίβερσον, ο Βινς Κάρτερ, ο Μπεν Γουάλας, ο Πολ Πιρς, ο Καρμέλο Αντονι, ο Λεμπρόν Τζέιμς και πάει λέγοντας...

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα σε αυτή τη στιλιστική επιλογή που επιτρέπεται (σε αντίθεση με τις α λα Τζίμι Μπάτλερ κορδέλες τύπου Νίντζα που απαγορεύθηκαν πέρυσι τέτοια εποχή) ο ΛεΜπρόν φοράει τέτοιους κεφαλόδεσμους όποτε του καπνίσει.

Φοβάμαι πάντως ότι θα τις κατεβάσει από το ντουλαπάκι του στα αποδυτήρια και θα τις ξανακάνει απαραίτητο αξεσουάρ τώρα που άρχισαν να αραιώνουν τα μαλλιά του!

Πλάκα πλάκα αυτές οι κορδέλες του ΛεΜπρόν αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του NBA, καθότι έγιναν σύνθημα και επιγραφή σε T-shirt (που το έχω κιόλας στη γκαρνταρόμπα μου) στον έκτο τελικό των Χιτ με τους Σπερς, τη σεζόν 2012-13...

Του έφυγε κάποια στιγμή, πάνω στα ζόρια μιας επίθεσης η κορδέλα, αλλά «no headband, no problem»!

Ο Ρόμπινσον φόραγε κορδέλα από παλιά. «Τον θυμάμαι από το κολέγιο με αυτή» μου επιβεβαίωσε χθες ο Βασίλης Λανές που, μαζί με τον μετέπειτα γκαρντ του Ολυμπιακού , Γκρεγκ Οικονόμου έπαιξαν παρέα με τον Ρόμπινσον, τη σεζόν 1987-88 στους Huskies του Κοντέκτικατ!

«Τότε ο Κλιφ ήταν ο σταρ και το πρώτο βιολί της ομάδας μας (ΣΣ: 17.6 πόντοι, 6.9 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ, ένα κλέψιμο, 1.4 τάπες), έχοντας στο πλάι του τον Φιλ Γκαμπλ και τον Τέιτ Τζορτζ» ανατρέχει σε εκείνη την εποχή ο παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας του Μίλωνα, της ΑΕΚ, του Ιωνικού Νικαίας, της Δάφνης, της Αρτλαντ και της Μαγιόρκα.

«Παίζαμε στην ίδια θέση, μαρκαριζόμασταν στην προπόνηση και κατάλαβα από την πρώτη στιγμή και από πρώτο χέρι πόσο στ’ αλήθεια καλός ήταν. Δυναμικός, εκρηκτικός, ευέλικτος, με ικανότητα στο σουτ από μέση απόσταση, ένας παίκτης που φαινόταν από τότε ότι θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στο ΝΒΑ, όπως και το έκανε» σκιαγραφεί το προφίλ του Λανές, που σοκαρίσθηκε με τον χαμό του πρώην συμπαίκτη του.

Εκτός από τις κορδέλες που τις έκανε μόδα, ο Ρόμπινσον φορούσε από τότε και το ίδιο νούμερο στη φανέλα του, το 00.

«Ήταν όμως δύσκολος χαρακτήρας» σχολιάζει ο Λανές. «Ατίθασος, θα έλεγα, αλλά μπροστά στον Τζίμι Καλχούν στεκόταν σούζα. Είχε μεγαλώσει σε μια ζόρικη γειτονιά στο Μπάφαλο και μάλιστα μας έκανε μεγάλη εντύπωση ότι τότε αν και ήταν μόλις 21 χρονών είχε ήδη παιδί. Δεν ξέρω κιόλας, μπορεί να το είχε από τότε που πήγαινε ακόμα στο λύκειο»!

Στο άκουσμα του θανάτου του Ρόμπινσον ο μέντορας του, ο Καλχούν, θυμήθηκε μια ιστορία: «Ηταν πεισματάρης και ισχυρογνώμων. Στην παρθενική σεζόν του μαζί μας όταν έβγαλε μέσο όρο πέντε πόντους, τον έπιασα και του είπα το εξής: “Κοίτα, εδώ έχεις δυο επιλογές: ή θα σε διώξω εάν συνεχίσεις να κάνεις ό,τι σου γουστάρει ή θα ακούς τι σου λέω και θα βαρεθώ να σε βλέπω να παίζεις στο ΝΒΑ”. Όλοι ξέρουν τι από τα δυο έκανε...»

Εκείνη τη σεζόν οι Huskies δεν προκρίθηκαν στο τελικό τουρνουά του NCAA, αλλά κατέκτησαν τον τίτλο στο NIT (National Invitation Tournament) νικώντας στον μεν ημιτελικό το Μπόστον Κόλετζ, στον δε τελικό το Οχάιο Στέιτ...

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα από το Mπόστον Κόλετζ πέρασε και ο Ταϊρίς Ράις, που τότε ήταν ακόμα αγέννητος, αλλά «δένει στην ιστορία». Ο λόγος; Ο νυν παίκτης της ΑΕΚ και πρώην του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού φορά επίσης πάντοτε μια κορδέλα στο κεφάλι κι αυτό το... κουσούρι (όπως μου είχε πει πέρυσι στη συνέντευξη του στην Cosmote TV) του το κόλλησε η μητέρα του που ήταν θαυμάστρια του Nικ Βαν Εξελ.

Ο γεννημένος στις 16 Δεκεμβρίου του 1966 έφυγε χθες από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος το μπάσκετ για άλλη μια φορά μέσα στο καταραμένο το 2020 που να ξεκουμπιστεί και να μην ξανάρθει με τόσα μαζεμένα θανατικά στο μπάσκετ, χώρια η πανδημία!

Καταραμένο το 2020, καταραμένοι και οι δόλιοι οι Μπλέιζερς που θρηνούν τον χαμό του τέταρτου παίκτη τους από τα ρόστερ του 1990 και του 1992, όταν έπαιξαν στους τελικούς του ΝΒΑ απέναντι στους Πίστονς και στους Μπουλς...

Είχαν εκδημήσει εις Κύριον από πριν ο Ντράζεν Πέτροβιτς, ο Τζερόμ Κέρσι, ο Κέβιν Ντάκγουορθ, χώρια ο τότε ιδιοκτήτης τους, ο Χάρι Γκλίκμαν...

Ο «Uncle Cliffy» (όπως ήταν το παρατσούκλι του) δεν ήταν παίκτης της σειράς, αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο και αναπόσπαστο κομμάτι εκείνης της υπέροχης ομάδας που μόστραρε τότε η Rip City.

Είχε ύψος 2μ.08, αλλά περισσότερο από ένας φουνταριστός μέσα στη ρακέτα ήταν τρόπον τινά ένας... Stretch-5: ένας παίκτης που αρεσκόταν να σουτάρει και από μέση απόσταση, κάτι που πλέον στη σύγχρονη εποχή αποτελεί ένα εκ των ων ουκ άνευ προαπαιτούμενο.

Τεκμαίρεται τούτο και από στατιστικής πλευράς: μέχρι να τον προσπεράσουν ο Ντιρκ Νοβίτσκι και ο Ρασάρντ Λιούις ήταν ο ψηλότερος παίκτης στα χρονικά του ΝΒΑ που σούταρε πάνω από 1.000 τρίποντα στην καριέρα του (1.253)

Εχοντας επιλεγεί στο Νο 36 του ντραφτ το 1989, ο Ρόμπινσον αγωνίσθηκε επί 18 συναπτά έτη στο ΝΒΑ, μάλιστα ο ίδιος απέδιδε τη μακροβιότητα του στην συστηματική χρήση κάνναβης, ενώ αργότερα άνοιξε και ένα εργοστάσιο παραγωγής και πώλησης των παρασκευασμάτων της.

Σε αυτή τη μακρά καριέρα του πέρασε από πέντε ομάδες (Μπλέιζερς, Σανς, Πίστονς, Γουόριορς, Νετς), με μέσο όρο 14.6 πόντους, 4.6 ασίστ, 2.2 ασίστ σε 1.521 αγώνες (εκ των οποίων σε 461 στη σειρά), ήταν παρών στο all Star Game του 1994, επιλέχθηκε δυο φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα και ανακηρύχθηκε καλύτερος έκτος παίκτης της λίγκας το 1993...

Α και κάτι ακόμη: Στις 16 Ιανουαρίου του 2000, στον αγώνα των Σανς με τους Νάγκετς, έγινε ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σκόραρε 50 πόντους!

Οι περιπέτειες δεν έλειψαν από τη ζωή του και όποτε δεν τα συναντούσε αυτός, τον αντάμωναν εκείνα: από τη σύλληψη του λόγω χρήσης μαριχουάνας μέχρι τη συμμετοχή του στο «Survivor» από το οποίο μάλιστα αποβλήθηκε με την καθοριστική ψήφο του ελληνικής καταγωγής, μετέπειτα νικητή του reality show, Τόνι Βλάχου!

Τον Μάρτιο του 2017 ο Ρόμπινσον υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο εξαιτίας του οποίου παρέλυσε προσωρινά όλη η αριστερή πλευρά του, ενώ μετά από έναν χρόνο υποβλήθηκε σε αφαίρεση όγκου από το σαγόνι του και από χθες σουλατσάρει με την κορδέλα του στα επουράνια γήπεδα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3