Μπακς: Δεν αρκούν οι 30άρες του Γιάννη για το πρωτάθλημα!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Μπακς: Δεν αρκούν οι 30άρες του Γιάννη για το πρωτάθλημα!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί έναν πρώτο απολογισμό της αγωνιστικής εικόνας των «ελαφιών» στον 1ο γύρο των playoffs, υπογραμμίζει την «μοναξιά» του Αντετοκούνμπο σε όλες τις σταθερές του παιχνιδιού τους και πιστεύει ότι η διαφαινόμενη κόντρα με το Μαϊάμι, επιβάλλει αρκετές υπερβάσεις.

Την ώρα που οι Χιτ «σκούπιζαν» (4-0 στις νίκες) τους Πέϊσερς, έπαιρναν πανηγυρικά την πρόκριση για τον 2ο γύρο της postseason στην ανατολική περιφέρεια κι εξασφάλιζαν ένα διήμερο επιπλέον ξεκούραση πριν την μάχη με το Μιλγουόκι, ο Μάϊκ Μπουντενχόλτζερ άρχιζε σιγά-σιγά να συνειδητοποιεί ότι η περίοδος χάριτος για την ομάδα που «σάρωσε» τα πάντα στο διάβα πέρυσι και φέτος στην κανονική περίοδο, πλησιάζει στο τέλος της.

Οι τρεις σερί νίκες των Μπακς επί των Μάτζικ αποκατέστησαν την τάξη στην σειρά κι έφεραν τους πρωτοπόρους της regular season, μία νίκη μακριά από την πρόκριση, η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, όμως, δεν γίνεται – σε καμία περίπτωση – να τους εφησυχάζει και μάλιστα για πολλούς λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος έχει να κάνει με το ότι τα «ελάφια» της «φούσκας» εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγες από την ομάδα που κυριάρχησε πριν την διακοπή του πρωταθλήματος ελέω πανδημίας.

Δεν είναι πλέον κυρίαρχοι στην άμυνα!

Η μεγάλη διαφορά έγκειται στην άμυνα, που μέχρι πρότινος ήταν το μεγάλο τους πλεονέκτημα, αλλά πλέον δεν αποτελεί ένα στοιχείο του παιχνιδιού τους που τους ανεβάζει επίπεδο. Στα 12 παιχνίδια που έχουν δώσει την Disneyworld του Ορλάντο, έχουν δεχθεί μόλις μία φορά κάτω από 100 πόντους, κάτι που στα πρώτα 65 ματς είχε συμβεί συνολικά 16 φορές!

Η ενέργεια στα μετόπισθεν και η συγκέντρωση στο ατομικό μαρκάρισμα είναι προφανές ότι δεν βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το πρόσφατο παρλεθόν κι αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οι Μπακς δεν δείχνει η ίδια αμυντική ομάδα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος, είναι ο εντελώς ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο συνεχίζουν να επιτίθενται. Πλην του iso του Γιάννη, που πλέον προκύπτει ολοένα και λιγότερο (όλες οι ομάδες στήνουν ανθρώπινο τείχος όταν ο 25χρονος άσος εφορμά προς το αντίπαλο καλάθι), οι Μπακς δυσκολεύονται να ξεχυθούν στο transition (απόρροια της αμυντικής υστέρησης) και να πετύχουν εύκολους πόντους.

Δεν φτάνει μόνο ο Γιάννης!

Μοιραία εγκλωβίζονται σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε, όπου αν δεν ποστάρει ή δεν πάει μέχρι μέσα ο “Greek Freak”, οι επιλογές τους περιορίζονται σε ένα κλασσικό pick'n'roll για διείσδυση ή pick'n'pop για σουτ από την περιφέρεια. Κοινώς, παρουσιάζονται εξαιρετικά προβλέψιμοι και παρ' ότι ο Αντετοκούνμπο εξακολουθεί να βρίσκεται σε οργιώδη κατάσταση (μ.ο. 31,3π., 15,8ρ. & 6,8ασ. με 57,8% στα σουτ), έχουν δυσκολευτεί αρκετά στις δύο από τις τρεις νίκες τους στην σειρά με τους «μάγους».

Κι όλα αυτά, την ώρα που οι Μάτζικ αγωνίζονται χωρίς τέσσερα σημαντικά στελέχη τους, όπως ο πενταδάτος Άαρον Γκόρντον και οι αναπληρωματικοί, Τζόναθαν Άϊζακ, Μάϊκλ Κάρτερ-Ουίλιαμς και Μο Μπάμπα. Το Μιλγουόκι από την άλλη πλευρά, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Εξακολουθεί να σουτάρει με καλά ποσοστά έξω από τα 7,25 (39,1% με 63/161 τριπ.), όμως παίρνει ελάχιστη βοήθεια από τον ακριβότερο παίκτη του και τον βασικό του point-guard.

Άφαντος ο Μίντλετον, άοσμος ο Μπλέντσο!

Ο Κρις Μίντλετον, που το περασμένο καλοκαίρι πήρε το max contract με 178 εκατομμύρια δολάρια για 5 χρόνια, παρουσιάζεται ως σκια του καλού του εαυτού και στα τέσσερα ματς με το Ορλάντο σουτάρει με 33,9% εντός πεδιάς (μ.ο. 13,5π., 7,2ρ. & 4,7ασ.), ενώ ο Έρικ Μπλέντσο ο οποίος προτιμήθηκε από τον Μάλκολμ Μπρόγκντον (πήγε στην Ιντιάνα), είναι άχρωμος, άοσμος κι άγευστος (μ.ο. 12,0π. & 6,2ασ. με 44,2% στα σουτ) και σταδιακά χάνει χρόνο συμμετοχής από τον Τζορτζ Χιλ.

Συμπερασματικά, τα «ελάφια» δεν θυμίζουν σε τίποτε την κυρίαρχη ομάδα της κανονικής περιόδου, παρ' ότι ο περυσινός MVP της regular season (και επικρατέστερος και για τον εφετινό βραβείο), έχει ανεβάσει τους μέσους όρους του και δείχνει έτοιμος για όλες τις υπερβάσεις που απαιτεί ο στόχος της κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Ένας στόχος, που για την ώρα πάντως, μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός, χωρίς αυτό να αποτελεί ευθύνη του Γιάννη. Το αν οι Μπακς μπορούν να ανεβάσουν την απόδοσή τους, να γίνουν πιο σκληροί στην άμυνα και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ηγέτη τους, δεν μπορεί να κριθεί από τους αγώνες κόντρα στους Μάτζικ. Η σειρά του 1ου γύρου θα τελειώσει πιθανότατα με 4-1 και το πόσα απίδια πιάνει ο σάκος τους αλλά και τις προοπτικές έχει φέτος αυτή η ομάδα, θα φανεί στην διασταύρωση 2ου γύρου, κόντρα σε έναν παραδοσιακά «κακό τους δαίμονα»...

Οι Χιτ φέρνουν τα δύσκολα!

To Μαϊάμι είναι αλήθεια ότι δεν αστειεύεται και αυτό δεν φάνηκε μόνο στο εύκολο “sweep” (4-0) κόντρα στους Πέϊσερς. H σκληράδα του Τζίμι Μπάτλερ και του Μπαμ Αντεμπάγιο έχει μεταλαμπαδευτεί στο πετσί όλων των υπολοίπων μελών της ομάδας, η καπατσοσύνη και η εμπειρία του Ντράγκιτς δίνει λύσεις σε κρίσιμες στιγμές, ενώ ο συνδυασμός inside και outside game (o Ντάνκαν Ρόμπινσον και ο “rookie” Τάϊλερ Χίροου είναι δεινοί σουτέρ τριών πόντων).

Σε όλα τα παραπάνω, προσέξτε το “know how” και το “been there done that” του Έρικ Σπόλστρα, που είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους προπονητές του ΝΒΑ. Η ομάδα του είναι η μοναδική που κράτησε τους εφετινούς Μπακς κάτω από τους 90 πόντους (στο 105-89 της 3ης Μαρτίου) και μετά βίας έχει μέσο παθητικό πάνω από τους 100 στα τέσσερα πρώτα ματς των playoffs (μ.ο. 100,7π. έναντι 107,7π. που έχουν τα «ελάφια»), ενώ o 49χρονος προπονητής και κάτοχος δύο δαχτυλιδιών (2012 & 2013), ξέρει καλά να κάνει δύσκολη την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Το ανησυχητικό για τους Μπακς είναι ότι φέτος, στην διάθεσή του έχει ακόμη περισσότερα αμυντικά εργαλεία (Μπάτλερ, Αντεμπάγιο, Τζόουνς τζούνιορ, Κράουντερ, Ιγκουοντάλα). Οι Χιτ από την άλλη δεν έχουν παίκτη με την ποιότητα του Έλληνα διεθνούς forward. Δείχνουν, όμως, πιο ομάδα και φαίνεται να το θέλουν πολύ. Το πιο το θέλει περισσότερο, δεν θα φανεί από τις ορέξεις και την απόδοση του Γιάννη, που λίγο ή πολύ θα είναι αυτός που ξέρουμε.

Η έκβαση της σειράς, ίσως και το μέλλον του στο Μιλγουόκι, θα καθοριστεί την εικόνα των συμπαικτών του και από την επιδραστικότητα του 64χρονου προπονητή του. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!