Το NBA στα χρόνια του COVID-19 και του Black Lives Matter

Gazzetta Community Blog Gazzetta Community Blog
Το NBA στα χρόνια του COVID-19 και του Black Lives Matter

bet365

Το Gazzetta.gr δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να γίνουν bloggers δημοσιεύοντας τις απόψεις τους και ο Παναγιώτης Θεοχάρης γράφει για την επανέναρξη του NBA, την επίδραση της περιόδου του κορονοϊού και το «Βlack Lives Matter» μήνυμα της τελικής ευθείας του φετινού πρωταθλήματος.

Καθώς μετράμε αντίστροφα για την επανέναρξη του NBA με ματσάρες για αρχή (Lakers -Clippers και Pelicans-Jazz στις 30 του μήνα), βρισκόμαστε στο σημείο ανάλυσης κάθε ομάδα , προβλέψεων και εύρεσης των φαβορί για τον τίτλο. Έχουν περάσει 4 μήνες από τότε που ήρθε σαν σοκ σε όλο τον κόσμο η διάγνωση θετικού τεστ στον κορονοϊό του Γάλλου σέντερ των Utah Jazz Rudy Gobert που οδήγησε στην προσωρινή, όπως αποδείχτηκε, διακοπή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ. Μέσα σε αυτό το διάστημα η ανθρωπότητα έχει περάσει από στάδια τα οποία θα μείνουν χαραγμένα στις μνήμες των περισσοτέρων. Από την εξάπλωση του κορονοϊού ανά τον κόσμο μέχρι την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των καταστημάτων είχαμε ενδιάμεσα και την διακοπή των πρωταθλημάτων σε όλα τα σπορ παγκοσμίως, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μία ελάχιστη ηλιαχτίδα ελπίδας δημιουργήθηκε με την άρση απαγόρευσης κάποιων μέτρων και με την ανακοίνωση κορυφαίων ομοσπονδιών για επανέναρξη των πρωταθλημάτων τους.

Η κορυφαία μπασκετική λίγκα του πλανήτη, με οδηγό τον Adam Silver καθώς και την επιθυμία κορυφαίων παικτών της, ανακοίνωσε την επιστροφή στην δράση στις 30 Ιουλίου με 22 από τις 30 ομάδες να συμμετέχουν μέσω ενός τουρνουά 8 παιχνιδιών ανά ομάδα και τη διεξαγωγή των playoffs με τη γνωστή μορφή των best of 7 series. Ενώ αρχικά η επιστροφή του NBA προκάλεσε ενθουσιασμό στους φιλάθλους και στους παίκτες, δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτες αντιδράσεις, αρχικά για υγειονομικούς λόγους και ύστερα για κοινωνικούς λόγω της αδικαιολόγητα βίαιης δολοφονίας του George Floyd. Είδαμε παίκτες από όλες τις ομάδες να πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, όπου το θέμα και πολύ λογικά πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. Παράλληλα ένα γκρουπ παικτών με πρωτάρη τον Kyrie Irving αντέδρασε στην επανέναρξη του NBA και τέθηκε υπό συζήτηση η μη συμμετοχή όσων παικτών διαφωνούσαν με αυτή. Ένα δυνατό επιχείρημα που τέθηκε από την ομάδα αυτή ήταν ότι υπό το κοινωνικό και υγειονομικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε το μυαλό των παικτών δεν θα ήταν στο μπάσκετ και στην εκπλήρωση των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων. Επίσης σιγά σιγά ξεκίνησε η εθελοντική αποχώρηση κάποιων παικτών λόγω φόβου συμμετοχής κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, όπως ο guard των Lakers Avery Bradley που δεν συμμετείχε καθώς ο 6χρονος γιος του πάσχει από χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ RESTART, O ENΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΤΑΞΙΔΙ»

Ας εξετάσουμε σε αυτό το σημείο τη μεριά των φιλάθλων. Είναι προφανές πως μετά από τόσο καιρό και από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το πλάνο επανέναρξης η ανυπομονησία είχε ανέβει στα ύψη καθώς όμως περνούσαν οι μέρες προσωπικά αυτή η ανυπομονησία άρχισε να εξασθενεί. Κάθε μέρα που περνούσε μέσα στους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο ακούγαμε και διαφορετικό όνομα που δεν θα παίξει στην επανέναρξη, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα θεωρώ πως η συμμετοχή των Washington Wizards δεν θα έχει κανένα ενδιαφέρον λόγω της μη συμμετοχής του κορυφαίου της παίκτη Bradley Beal. Μακράν η πιο άτυχη ομάδα είναι οι Brooklyn Nets καθώς σχεδόν όλος τους ο βασικός κορμός τέθηκε νοκ άουτ κάνοντας έτσι τη συμμετοχή τους πλήρως αδιάφορη η οποία θα καταλήξει σε sweep τον 1ο γύρο των playoffs από τους Milwaukee Bucks λογικά.

Έχω την αίσθηση πως η επανέναρξη του NBA αποφασίστηκε κυρίως για οικονομικούς λόγους καθώς η ζημιά που είχε υποστεί η λίγκα από την αναβολή ήταν ήδη τεράστια. Δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι ο φετινός πρωταθλητής θα έχει αστερίσκο στον τίτλο που θα κατακτήσει λόγω των συνθηκών αλλά μέρος της γοητείας των playoffs δεν είναι μόνο ο προορισμός, η κατάκτηση του τίτλου δηλαδή, αλλά και το ταξίδι μέχρι εκεί. Όλοι θυμόμαστε μεγάλα ματς σε καυτές έδρες όπως επίσης και αξιομνημόνευτα breaks σε καυτές έδρες αντιπάλων. Δεν μπορώ να πω ότι θα μου είναι εύκολο να παρακολουθήσω ένα Game 7 αν προκύψει χωρίς να νιώθω την ανάσα και το άγχος του φίλαθλου κόσμου. Η επανέναρξη του NBA έχει φέρει ενθουσιασμό σε όλο τον φίλαθλο μπασκετικό κόσμο, όπως είναι και λογικό άλλωστε, όμως δεν μπορώ να πω ότι εγώ προσωπικά έχω τον ίδιο ενθουσιασμό με μία υπό κανονικές συνθήκες επανέναρξη. Καταλαβαίνω πως σε περίπτωση οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος η λίγκα θα είχε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ζημιά και ίσως οδηγούμασταν σε lockout από τη νέα σεζόν. Κάτω από το πλαίσιο της πανδημίας όμως, και την έξαρση της στην πολιτεία της Florida, οι αγώνες θα γίνουν υπό τις συνθήκες της λεγόμενης φούσκας με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Η επανέναρξη του NBA δυστυχώς μου υπενθυμίζει την νέα κανονικότητα που ζούμε και οφείλουμε να σεβόμαστε. Μέσα σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κατάσταση η Αμερική και η κοινότητα του NBΑ κλονίστηκε με τη βίαιη δολοφονία του George Floyd. Ο Adam Silver προσπάθησε με κάποιες ενέργειες να περάσει η λίγκα το δικό της κοινωνικό μήνυμα με την τοποθέτηση του Black Lives Matter στο παρκέ των γηπέδων που θα διεξαχθούν οι αγώνες. Επίσης έδωσε τη δυνατότητα στους παίκτες να γράψουν ένα κοινωνικό μήνυμα στο πίσω μέρος της φανέλας τους. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για παράδειγμα θα βάλει τη λέξη «Equality», ισότητα δηλαδή. Πολλοί πρωτοκλασάτοι παίκτες όπως οι Lebron James, Anthony Davis, Jimmy Butler κ.α. θα αφήσουν απλά τα ονόματά τους περνώντας, κατά την ταπεινή μου άποψη, μήνυμα πως καλές οι ενέργειες του Κομισάριου, αλλά δεν θα φέρουν την πραγματική κοινωνική αλλαγή που χρειάζεται η Αμερική.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ, Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Όσο υπάρχει ο Donald Trump στον προεδρικό θώκο, ένα άτομο που δήλωσε πριν λίγο καιρό πως οι αστυνομικοί σκοτώνουν πιο πολλούς λευκούς από μαύρους (μία τελείως χαμηλού επιπέδου δήλωση), η μαύρη κοινότητα του NBA, και όχι μόνο, θα αντιδρά μέχρι να φύγει από την κυβέρνηση αυτός ο άνθρωπος. Διατυπώνω αυτούς τους προβληματισμούς καθώς η επανέναρξη του NBA ταυτίστηκε με την ταμπέλα πως τα σπορ είναι ακόμα εδώ σε περίοδο πανδημίας και πως θα περνούσε ένα κοινωνικό μήνυμα αντίδρασης στη φλεγόμενη κοινωνία της Αμερικής. Οι παίκτες, οι προπονητές και τα επιτελεία απλώς θα κάνουν τις δουλειές τους προσπαθώντας να φτάσουν στον τίτλο. Η πανδημία δυστυχώς είναι ακόμη εδώ και οφείλουμε όλοι να δείχνουμε σοβαρότητα ενώ η κοινωνία της Αμερικής και κυρίως η μαύρη κοινότητα της θα συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από εκείνα τα άτομα στην κυβέρνηση που προωθούν τη βία και στελεχώνουν την αστυνομία με κομπλεξικούς ανθρώπους. Μακάρι όσο μπορούμε να απολαύσουμε τη νέα μπασκετική πραγματικότητα και να δούμε ωραίο μπάσκετ.

ΥΓ: Ας κάνω και εγώ την πρόβλεψή μου. Milwaukee Bucks – Los Angeles Clippers 4-2 στους τελικούς, με τον Γιάννη να διώχνει από πάνω του τους περσινούς δαίμονες του Kawhi Leonard.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχεις άποψη για κάποιο αθλητικό θέμα; Στείλε το κείμενό σου στο [email protected] και δες το δημοσιευμένο στο αγαπημένο σου site.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Gazzetta Community Blog
Gazzetta Community Blog