Άνταμ Σίλβερ: Ο καθοριστικός ρόλος του κομισάριου για το restart!

Γιώργος Κούβαρης
Άνταμ Σίλβερ: Ο καθοριστικός ρόλος του κομισάριου για το restart!

bet365

Το restart του ΝΒΑ βρίσκεται προ των πυλών στο Ορλάντο και το gazzetta.gr κάνει flashback στις ενέργειες του Άνταμ Σίλβερ προκειμένου να βρεθούν και πάλι οι ομάδες στο παρκέ για την ολοκλήρωση της σεζόν!

Ήταν 11 Μαρτίου 2020 όταν ο Άνταμ Σίλβερ αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στο ΝΒΑ λόγω της πανδημίας του Covid-19 που σάρωνε την Υφήλιο. Ήταν ο πρώτος που προχώρησε σε αυτήν την μεγάλη απόφαση και ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο και στον υπόλοιπο αθλητικό κόσμο.

Έδωσε προτεραιότητα στην υγεία και στην ασφάλεια των αθλητών. Και ας γνώριζε ότι θα χάνονταν πολλά εκατομμύρια δολάρια. Τόσο για τον οργανισμό του ΝΒΑ, όσο και για τις ομάδες. Όμως από τη στιγμη που τέθηκε θέμα υγείας, ο κομισάριος του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη ήταν ανένδοτος και αδιαπραγμάτευτος!

Τρεις εβδομάδες μετά από αυτήν την απόφαση και όταν όλος ο κόσμος βρισκόταν σε καραντίνα, ο Άνταμ Σίλβερ ρωτήθηκε για το «πότε» θα μπουν και πάλι οι ομάδες στο παρκέ: «Πρέπει να αποδεχθούμε ότι, τουλάχιστον για τον μήνα Απρίλιο, δεν θα είμαστε σε θέση να λάβουμε αποφάσεις και δεν νομίζω ότι κατ 'ανάγκην σημαίνει ότι την 1η Μαΐου θα είμαστε αφού όλα θα εξαρτηθούν από την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας».

Πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν τότε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η κανονική περίοδος και τα πάντα να πάνε βάσει αρχικού προγραμματισμού, αλλά ο Σίλβερ επέμενε: «Ναι, σε έναν τέλειο κόσμο, θα προσπαθούσαμε να ολοκληρώσουμε την κανονική σεζόν με κάποια μορφή και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα playoffs. Αλλά αυτό που έμαθα τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ότι έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για να κάνουμε αυτές τις προβλέψεις»

Οι σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό του 58χρονου κομισάριου ήταν πολλές. Στις 13 Απριλίου άρχισε να «ζυγίζει» τα πράγματα, προσπαθώντας να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις ώστε να «σωθεί» η χρονιά, χωρίς να μπει «παύλα» στο ΝΒΑ τη σεζόν 2019-20. Ύστερα από μια επίσημη συνέλευση που ειχε πραγματοποιηθεί, εκφράστηκε η άποψη να χωριστούν οι ομάδες σε μικές λίγκες αλλά ο Σίλβερ είχε πει ότι «το σύστημα διεξαγωγής που έχουμε αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μία σεζόν 82 αγώνων και δεν υπάρχει κάτι μαγικό γύρω από αυτό. Μου αρέσουν οι παραδόσεις, αλλά από την άλλη πλευρά το σύστημα είναι 50 ετών και παραπάνω.

Αυτός είναι ο λόγος που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να κοιτάξω διαφορετικών ειδών συστήματα διεξαγωγής, εναλλακτικά τουρνουά μέσα στη σεζόν για παράδειγμα. Δεχόμενοι ακόμη ότι οι αθλητές έχουν τόσα μίλια στις πλάτες τους, ίσως υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να το παρουσιάσεις. Υποθέτοντας ότι οι παίκτες θα έχουν 82 αγώνες, ίσως θα έπρεπε κάποιοι εξ αυτών να είναι για την κανονική περίοδο και να υπάρξουν δύο άλλα τουρνουά κατά την διάρκεια της χρονιάς».

Οι πιέσεις για το restart

Αν μη τι άλλο προσπαθούσε να βρει λύσεις και να καταλήξει στο καλύτερο και πιο λειτουργικό σενάριο. Πάντα με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων. Μάλιστα, γνωρίζοντας το πόσο πολύ θα είχε πληγεί η οικονομία, δεν άφησε ούτε τον εαυτό του απ' έξω! Συγκεκριμένα η λίγκα μείωσε κατά 20% τους μισθούς των 100 υψηλά αμoιβόμενων παραγόντων στα γραφεία της παγκοσμίως, όπως επίσημα και τον μισθό του ίδιου του Σίλβερ.

Μπορεί μέχρι τα τέλη του περασμένου Απριλίου τα πάντα να βρίσκονταν στον αέρα, αλλά ο κομισάριος είχε δεχθεί στενό πρέσινγκ από τους παράγοντες και τους ατζέντηδες των παικτών προκειμένου να ολοκληρωθεί κανονικά η χρονιά. Συγκεκριμένα του είχαν ζητήσει να δώσει περισσότερες πληροφορίες στον κόσμο, αλλά ούτε και εκείνος είχε τη δεδομένη χρονική περίοδο συγκεκριμένες απαντήσεις. Τα πάντα βρίσκονταν ακόμα στον αέρα...

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους παίκτες στις 9 Μαΐου, κατέστη σίγουρο μόνο ένα σενάριο. Ότι σε περίπτωση επανεκκίνησης του πρωταθλήματος, δεν θα υπάρχουν θεατές στις εξέδρες και ότι το Λας Βέγκας και το Ορλάντο θα ήταν οι δύο πόλεις... φαβορί για να φιλοξενήσουν τα εναπομείναντα παιχνίδια. Ο κομισάριος του ΝΒΑ είχε πει ότι τον Ιούνιο θα υπήρχε η οριστική απόφαση για το restart και εξήγησε ότι από τη στιγμή που δεν θα βρίσκονταν θεραπεία για τον κορονοϊό ή κάποιο εμβόλιο, το ρίσκο θα ήταν τεράστιο για τη παρουσία φιλάθλων.

«Αυτή θα μπορούσε να ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην ζωή όλων μας. Θα ήταν τώρα ασφαλές όλα τα ματς να διεξαχθούν σε μία ή το πολύ δύο πόλεις ώστε να μην προσθέσουμε επιπλέον ρίσκο στις μετακινήσεις» ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση και εξήγησε στους παίκτες ότι το 40% των εσόδων του ΝΒΑ έρχονται από τους φιλάθλους.

Άλλωστε ο Μάιος αποτέλεσε και τον μήνα-κλειδί για τον Σίλβερ και το ΝΒΑ μέχρι να οριστικοποιηθεί η απόφαση για την μεγάλη επανεκκίνηση. Στις 13 του μήνα, ο Άνταμ Σίλβερ είπε στο διοικητικό συμβούλιο της λίγκας πως στοχεύει να πάρει απόφαση για το αν θα συνεχιστεί η σεζόν σε 2-4 εβδομάδες, ενώ όλοι όσοι συμμετείχαν στην ομαδική κλήση θεώρησαν ότι τα πάντα είχαν μπει σε έναν καλό δρόμο για τη συνέχεια της σεζόν.

Η συμμαχία του Σίλβερ και η οριστική απόφαση

Σύμμαχος του κομισάριου ήταν η αμέριστη συμπαράσταση που του έδειχναν οι παίκτες και οι παράγοντες των ομάδων! Συγκεκριμένα του είχαν δώσει όσο χώρο χρειαζόταν για να πάρει την απόφαση για τη συνέχιση ή όχι της σεζόν, ενώ δεν άσκησαν καμία απολύτως κριτική σε όσα έκανε με σκοπό να μπορέσει να δουλέψει απερίσπαστος. Και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν.

Με προσεκτικές και μεθοδευμένες κινήσεις δεν άργησε να έρθει και η επιβεβαίωση! Στις 23 Μαΐου, το ΝΒΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποκάλυπτε ότι είχαν ξεκινησει οι επαφές με την Disney για την επανεκκίνηση της σεζόν στο ESPN Wide World of Sports Complex του Ορλάντο: «Το ΝΒΑ, σε συνεργασία με την Ένωση Παικτών της λίγκας άρχισε τις διερευνητικές επαφές με την "Walt Disney Company" σε ό,τι αφορά την επανέναρξη της σεζόν 2019-20 στα τέλη Ιουλίου στις εγκαταστάσεις της "Disney's ESPN Wide World of Sports" στην Φλόριντα ως τόπο διεξαγωγής αγώνων του ΝΒΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήταν η περίοδος που ο Σίλβερ έδωσε στην δημοσιότητα και το πρώτο πλάνο για το restart το οποίο έκανε λόγο για τεράστια μείωση των μελών της κάθε αποστολής και από τους 50-55 που υπάρχουν συνήθως, να έχουν 35... maximum! Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση στο ΝΒΑ έσκασε και η πρώτη «βόμβα» για το restart. Οριστική επιλογή το Ορλάντο, παρουσία 22 ομάδων και τζάμπολ στις 30 Ιουλίου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχε κάνει ο κομισάριος στην Ένωση Παικτών και στους ιδιοκτήτες των ομάδων.

4 Ιουνίου 2020: Το Συμβούλιο των Ιδιοκτητών του ΝΒΑ ψήφισε υπέρ του format των 22 ομάδων για να συνεχιστεί η σεζόν. Στο restart θα έπαιρναν μέρος 13 ομάδες από την Δύση και 9 από την Ανατολή, ενώ θα έδιναν οκτώ αγώνες για τη regular season πριν παίξουν στα playoffs.Οι εφτά ομάδες κάθε περιφέρειας θα προκρίνονταν αυτόματα στα playoffs, ενώ αν η ομάδα στην 8η θέση απέχει περισσότερες από 4 νίκες από την 9η τότε αυτομάτως θα έπαιζε και αυτή στα playoffs. Αν η διαφορά τους είναι μικρότερη από 4 νίκες τότε θα έπαιζαν μεταξύ τους. To εν λόγω σχέδιο πέρασε με ψήφους 29-1 και κάπως έτσι... οριστικοποιήθηκε το μεγάλο restart!

Η δολοφονία Φλόιντ και η αντιμετώπιση του Σίλβερ

Βέβαια οι ΗΠΑ δέχθηκαν εκείνη την περίοδο και ένα μεγάλο ρατσιστικό «χτύπημα» με την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν εκφράσει δεύτερες σκέψεις για τη διεξαγωγή αγώνων, αλλά ο Άνταμ Σίλβερ με μια επίσημη δήλωση, έλεγε χαρακτηριστικά:

«Πέρασα το Σαββατοκύριακο παρακολουθώντας τις διαδηλώσεις για τους θανάτους των Τζορτζ Φλόιντ, Αμχάντ Άρμπερι και Μπριόνα Τέιλορ. Ως λίγκα, μοιραζόμαστε την οργή και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους. Όπως πολεμάμε μία πανδημία, η οποία επηρεάζει τις κοινότητες και τους ανθρώπους ανεξαρτήτου χρώματος, μας υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν πληγές στην χώρα μας που δεν έχουν κλείσει ποτέ. Ο ρατσισμός, η αστυνομική βία, η φιλετική αδικία παραμένουν κομμάτι της καθημερινότητας στην Αμερική και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Την ίδια στιγμή, αυτοί που υπηρετούν και προστατεύουν τις κοινότητες μας με τιμή και ηρωισμό, καλούνται πάλι να απαντήσουν γι' αυτούς που δεν το κάνουν.

Παίρνω θάρρος από πολλά μέλη του ΝΒΑ και του WNBA - παίκτες, προπονητές, θρύλοι, ιδιοκτήτες και παράγοντες - που μιλούν και απαιτούν δικαιοσύνη, επιθυμούν να διαδηλώνουν ειρηνικά και συνεργάζονται για μια ουσιαστική αλλαγή. Μαζί με τις ομάδες και τους παίκτες μας θα συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε την ένταξη και να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, μέσα από τη συλλογική δράση, την αστική δικαιοσύνη, τον ειλικρινή λόγο, και την στήριξη των οργανώσεων που δουλεύουν για δικαίωση και ισότητα. Θα δουλέψουμε μαζί χέρι - χέρι, για να δημιουργήσουμε προγράμματα και να χτίσουμε συνεργασίες σε κάθε κοινότητα του ΝΒΑ, για να αντιμετωπίσουμε τη ρατσιστική ανισότητα και να φέρουμε τον κόσμο κοντά.

Αυτή η στιγμή απαιτεί μεγαλύτερη εγρήγορση από όλους εμάς, συμπεριλαμβανομένου και εμού, που μπορεί να μην γνωρίζουν τον πραγματικό πόνο και φόβο, που πολλοί από τους συναδέλφους μας και τους παίκτες βιώνουν καθημερινά. Πρέπει να επικοινωνήσουμε όλοι, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον και να συνεργαστούμε, για να είμαστε μέρος της λύσης. Ως οργανισμός, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι στη δύναμή μας, για να κάνουμε την ουσιαστική διαφορά.

Ακόμακ και σε αυτή τη θλιβερή και δύσκολη στιγμή, ξέρω πως μπορούμε. Για τους συναδέλφους μας, τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς μας που έχουν επηρεαστεί από αυτές τις πράξεις βίας, πρέπει να το κάνουμε. Πάντα λέμε ότι τα σπορ γίνονται συχνά η γέφυρα στην κοινωνία, που βοηθάει να χτιστεί η εμπιστοσύνη και η συμπόνοια, οπότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σκληρές αλήθειες και πραγματικές προκλήσεις μαζί. Αυτή είναι η ευθύνη μας, ειδικά τώρα.

Σας ενθαρρύνω να συμμετέχετε στην εικονικής πραγματικότητας συζήτηση "Dream In Color" και ανυπομονώ να ακούσω τις ιδέες και τις προτάσεις σας.

Μείνει ασφαλείς, μείνετε αφοσιωμένοι και συνεχίστε να προσέχετε ο ένας τον άλλον».

Ο φόβος των κρουσμάτων και της διακοπής

Μέσα σε όλα υπήρχε και ο φόβος του κορονοϊού και της πιθανότητας νέας έξαρσης! Άλλωστε στις ΗΠΑ ο Covid-19 δεν σταμάτησε να εξαπλώνεται, με τον κομισάριο του πρωταθλήματος να εξηγούσε ότι «αν υπάρξουν μεμονωμένα κρούσματα δεν θα σταματήσουμε, αλλά αν υπάρχει εξάπλωση του κορονοϊού τότε θα σκεφτούμε την διακοπή των αγώνων. Ακόμη δεν έχουμε βρει ποιο θα είναι το όριο που δεν θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με τους ιατρούς.Δε με αγχώνει η εξάπλωση της πανδημίας μόνο στην Φλόριντα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.θα βρισκόμαστε στην... φούσκα και θεωρώ πως θα μπορούμε να το ελέγξουμε καλύτερα.Ο κόσμος έχει ανάγκη τα σπορ, ειδικά τις δύσκολες στιγμές».

Ουσιαστικά άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο της διακοπής, πάντα δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και στην ασφάλεια των εμπλεκομένων: «Συνεργαστήκαμε με την Ένωση Παικτών για να καταρτίσουμε ένα σχέδιο επανεκκίνησης που δίνει προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια. Επίσης προσφέρουμε την πλατφόρμα μας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο Επίτροπος της NBA Άνταμ Σίλβερ που πρόσθεσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον μακροχρόνιο συνεργάτη μας, την Disney για την φιλοξενία τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας και τους ειδικούς για τις μολυσματικές ασθένειες που βοήθησαν στη δημιουργία ολοκληρωμένων ιατρικών πρωτοκόλλων και προστασίας» έλεγε επίσης.

Δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα του gazzetta.gr για την επιστροφή του ΝΒΑ!

 

NBA Τελευταία Νέα