Μάθημα ζωής, έστω κι αναπάντεχης... (vid)

Μάθημα ζωής, έστω κι αναπάντεχης... (vid)

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Ντουέϊν Ουέϊντ, με την βοήθεια του ESPN και γράφει για τις προεκτάσεις και το μάθημα ζωής που διδάσκουν οι εμπειρίες ενός φτωχού νεαρού, o οποίος μεγάλωσε χωρίς την πατρική παρουσία, αλλά έγινε ο καλύτερος μπαμπάς που θα μπορούσε να γίνει!

Συμπληρώνοντας δύο εβδομάδες στο σπίτι, με μοναδικές εξόδους για το supermarket και την καθημερινή γυμναστική (περπάτημα και τρέξιμο), είναι αλήθεια ότι έχω βγάλει τα μάτια μου μπροστά στις οθόνες. Του κινητού, του υπολογιστή, του laptop και της τηλεόρασης (για μία παρτίδα ΝΒΑ2K20 με τον γιο μου και φυσικά για ταινίες και σειρές στο Netflix με τη γυναίκα μου).

Πιέζω συνεχώς βέβαια τον εαυτό μου να ξεκλέβει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για διάβασμα και τις τελευταίες μέρες, που άρχισα το βιβλίο για τον αδικοχαμένο Κόμπι Μπράϊαντ, με τίτλο «Στον κόσμο του», δεν δυσκολεύομαι καθόλου να βυθιστώ στην πολυθρόνα! Εξαιρετική δουλειά και μπράβο στις εκδόσεις "MVPublications" που το έφεραν στην Ελλάδα με ελληνική μετάφραση Νίκου Παπαδογιάννη.

Όλη αυτή η πρωτόγνωρη περίοδος που βιώνουμε τις τελευταίες 15 μέρες, άλλωστε, είναι ένα πολλαπλό μάθημα για όλους μας. Για τις αντοχές μας, τα ψυχικά και πνευματικά μας αποθέματα, τους ανθρώπους που αγαπάμε, την ίδια την ζωή μας, συνειδητοποιώντας καθημερινά πόσο πολύ την θέλουμε. Κάτι που δεν μας απασχολούσε διόλου τον προηγούμενο μήνα!

Ίσως και γι' αυτό προσαρμοζόμαστε - από λίγο έως πολύ αβίαστα - σε όλες αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας και πιάνουμε τους εαυτούς μας να τηρούμε με περισσή πειθαρχία τα πολύ αυστηρά αλλά αναγκαία μέτρα που έλαβε ο κρατικός μηχανισμός. Ανάγκα και οι θεοί πείθονται...

Ποιος ξέρει ίσως όλο αυτή «συστράτευση» και η επιθυμία να ζήσουμε και να αφήσουμε πίσω μας όλο αυτό που περνάμε και θα περάσουμε, να μας κάνει καλύτερους στην «επόμενη μέρα». Γιατί η ζωή είναι αναπάντεχη και όταν το «άγνωστο» γίνεται συνάμα κι επικίνδυνο, τότε το μάθημα σου δίνει το καλύτερο «πτυχίο».

Όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Ντουέϊν Ουέϊντ. Οι περισσότεροι από σας, θα τον ξέρετε ως τρεις φορές πρωταθλητή του ΝΒΑ (με τους Μαϊάμι Χιτ) και MVP των τελικών του 2006, 13 φορές All-Star, πρώτο σκόρερ στον «μαγικό κόσμο» (2009) και χρυσό Ολυμπιονίκη στο Πεκίνο (2008) με την Εθνική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο "Flash" άλλωστε, που το περασμένο καλοκαίρι "κρέμασε" τη φανέλα με το νο3 (οι Χιτ την απέσυραν) μετά από 16 χρόνια λαμπρής καριέρας, είναι η επιτομή του overachiever που λένε στην Αμερική. Του αθλητή δηλαδή που ξεπέρασε προ πολλού τα όρια του. Γεννημένος στο νότιο Σικάγο, ο "D-Wade" πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του με την αδελφή του (η μητέρα του μπαινόβγαινε στην φυλακή λόγω εμπορίας ναρκωτικών και ο πατέρας του είχε κάνει δεύτερη οικογένεια), η οποία ήταν αυτή που τον έβαλε στον ίσιο δρόμο, προτρέποντάς τον να ακολουθήσει τον αθλητισμό. Και να θριαμβεύσει!

Ο δρόμος του, βέβαια, κάθε άλλο παρά εύκολος! Μάλλον στρωμένος με αγκάθια ήταν, ειδικότερα όσον αφορά στην προσωπική του ζωή... Από την δικαστική διαμάχη με την πρώτη του σύζυγο (φιλενάδα του από το κολέγιο), που πήρε διαστάσεις... reality show στην Αμερική (λόγω της φήμης που είχε αποκτήσει) και τον χωρισμό του (πήρε την επιμέλεια των δύο παιδιών του), μέχρι τον δεύτερο γάμο του με την ηθοποιό Γκάμπριελ Γιούνιον, ο οποίος πέρασε κι αυτός από μύρια κύματα...

Στο ολιγόμηνο break της σχέσης του, ο Ουέϊντ «έσπειρε» τον καρπό του τρίτου του παιδιού και η αποκάλυψη του συμβάντος έγινε βούκινο! Όλα αυτά, ενώ το ζευγάρι τα είχε ξαναβρει κι ετοιμαζόταν να ανέβει στα σκαλιά της εκκλησίας! Εν τω μεταξύ, ο πρώην παίκτης του πανεπιστημίου Μαρκέτ ήδη μεγάλωνε άλλα τρία παιδιά (τα δύο με την πρώτη του γυναίκα και τον ανιψιό του) και η οικογένεια διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο, με την κορούλα που απέκτησε πριν ενάμιση χρόνο, μέσω παρένθετης μητέρας, αφού η δεύτερη σύζυγός του δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει...

Η επιτυχία του στο μπάσκετ, ειδικότερα μετά από μία παιδική ηλικία μέσα στην φτώχια και μία προσωπική ζωή που δοκιμάστηκε από ένα σωρό προβλήματα αλλά και δικά του λάθη, καθιστά τον 38χρονο παλαίμαχο μπασκετμπολίστα ως έναν από τους «ήρωες» της αμερικανικής αθλητικής κοινωνίας. Στα μάτια της προοδευτικής αμερικανικής κοινής γνώμης, όμως, ο Ουέϊντ απέκτησε πρόσφατα ένα ακόμη μεγαλύτερο παράσημο, αυτό του ιδανικού πατέρα!

Η απόφασή του να στηρίξει δημόσια (στην εκπομπή της Έλεν ΝτεΤζενέρις) την επιθυμία του 12χρονου γιου του Ζάϊον, να αλλάξει το όνομά του σε Ζάγια και να λογίζεται πλέον ως τρανσέξουαλ, μπορεί αρχικά να προκάλεσε αρκετά αρνητικά και προσβλητικά σχόλια στα social media, αλλά έδωσε το παράδειγμα σε πολλούς γονείς που αρνούνται να δεχθούν ότι τα παιδιά τους θέλουν να είναι αυτό που νιώθουν. Και να μην ντρέπονται γι' αυτό...

«Δεν έχει να κάνει με το πως αισθάνεται το παιδί σου, γιατί αυτό ξέρει τι του συμβαίνει και θέλει να το ζήσει. Το θέμα είναι πως το αντιμετωπίζεις εσύ... Γιατί αυτό θα καθορίσει το ποιος είσαι», υπερθεμάτισε ο "Flash" ως φιλοξενούμενος στο "The Ellen Show" και το πήγε ακόμη παραπέρα όταν αποφάσισε να απέχει από τους αγώνες της σχολικής ομάδας που παίζει ο πρωτότοκος γιος του (μαζί με τον γιο του ΛεΜπρόν), για να μην στρέφει πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας και ενδεχομένως να ασκεί έμμεση πίεση στον προπονητή.

Το Sierra Canyon, βλέπετε, έχει μία από τις καλύτερες ομάδες σε ολόκληρη την Αμερική και ο Ζαϊρ, που προέρχεται και από τραυματισμό, πλέον παίζει από ελάχιστα έως καθόλου (σε αντίθεση με τον μικρότερό του Μπρόνι που έρχεται από τον πάγκο). Δεν ξέρω τι του λέει στο σπίτι, δημοσίως, πάντως, ο Ουέϊντ εξαίρει την στάση του coach, Αντρέ Σεβαλιέ, που δεν χαρίζεται σε κανέναν, αλλά παράλληλα στηρίζει τον γιο του, θυμίζοντας σε όλους το παράδειγμα του κορυφαίου παίκτη όλων των εποχών στο NFL, Τομ Μπρέϊντι, ο οποίος επελέγη στο νο 199 του ντραφτ του 2000! Όχι μόνο δεν τα παράτησε, αλλά έγινε ο GOAT!

Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε, στο documentary "Life Unexpected"! Για τον Ντουέϊν, η ζωή ήταν, πράγματι, εξαιρετικά αναπάντεχη! Και να που έφτασε! Η δοκιμασία που περνάμε το τελευταίο διάστημα, έχει βάλει για τα καλά στη ζωή όλων μας το αναπάντεχο και έχει διαγράψει το δεδομένο... Και εντελώς συμπτωματικά, "συλλαμβάνουμε" τους εαυτούς μας να πειθαρχούμε, να σεβόμαστε, να προσέχουμε και να σκεφτόμαστε ολοένα και περισσότερο και να αισθανόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Τυχαίο; Δε νομίζω...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!