Εμπίντ για το MVP: «Nομίζω ότι η ζωή μου είναι σαν μία ταινία» (vid)

Ο Τζοέλ Εμπίντ μίλησε για το βραβείο του MVP. Για τον αδικοχαμένο αδελφό του, για το Καμερούν και τα... βρεφικά βήματα που γίνονται στο πλαίσιο της περίφημης «Εξέλιξης (σ.σ.Process)» που Ευαγγελίζονται στη Φιλαντέλφια.

Ο Τζοέλ Εμπίντ είναι ο νέος MVP του NBA. Ο παίκτης που διαδέχτηκε τον Νίκολα Γιόκιτς και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και θα κουβαλάει τον τίτλο του Πολυτιμότερου Παίκτη μέχρι την ανάδειξη του επόμενου.

Ο Εμπίντ μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου για το βραβείο του, τονίζοντας: «Είναι απίθανο. Αισθάνομαι όμορφα, είναι κάτι που ονειρευόμουν και το ήθελα από όταν άρχισα να παίζω μπάσκετ. Είναι ένα βήμα προς ό,τι θέλω να πετύχω, να κερδίσω πρωταθλήματα».

Και συνέχισε, παρομοιάζοντας τη ζωή του με ένα κινηματογραφικό φιλμ. Το ταξίδι από το Καμερούν, τους απανωτούς τραυματισμούς στην αρχή της καριέρας του και τη δολοφονία του αδελφού του.

«Πάντα το έλεγα, νομίζω ότι η ζωή μου είναι σαν μία ταινία. Ξεκίνησα να παίζω στα 13 μου και όταν ήρθε η ευκαιρία να έρθω στις ΗΠΑ, ήρθα για τις σπουδές. Η απώλεια του αδερφού μου με οδήγησε στην απόφαση να σταματήσω το μπάσκετ. Πίστευα ότι ήταν δική μου ευθύνη, επειδή δεν ήμουν στο Καμερούν για να κάνω κάτι. Έχασα δύο χρόνια με τους τραυματισμούς μου.

Είμαι χαρούμενος που τα ξεπέρασα όλα και βρίσκομαι εδώ. Είναι κάτι που πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν. Είναι μία δύσκολη λίγκα, παίζουν οι καλύτεροι στον κόσμο. Είναι υπέροχο που είμαι MVP, αλλά είναι και μέρος της ιστορίας μου. Ξέρω ότι είναι πρότυπο στους κατοίκους του Καμερούν. Θα βλέπουν όσα έχω πετύχει και μπορεί να εμπνευστούν και θα λένε "τα κατάφερε". Οι πιθανότητες μου, όταν ξεκίνησα να παίζω στα 13, για να κερδίσω το MVP ήταν μηδενικές. Δεν είχαμε ευκαιρίες. Αλλά όταν δουλεύεις σκληρά και πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, όλα μπορούν να γίνουν».

Ο σέντερ από το Καμερούν μίλησε και για την οικογένειά του, αλλά και τη γέννηση του γιου του, η οποία του άλλαξε τη ζωή: «Το κλειδί ήταν η οικογένειά μου. Δεν μιλάω αρκετά γι' αυτήν. Ο γιος μου είναι το μεγαλύτερο μέρος και η παρουσία των γονιών μου από την αρχή στις ΗΠΑ είναι σημαντική. Είμαι τσαντισμένος με τον μπαμπά μου που δεν με άφησε να παίξω νωρίτερα μπάσκετ, αλλά όλα γίνονται για ένα λόγο. Η μητέρα μου δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά, το μόνο που θέλει είναι να είμαι υγιής και να παίρνω ευχαρίστηση απ' αυτό που κάνω.

Ο γιος μου είναι η αιτία που είμαι εδώ. Όταν έμαθα ότι θα γίνω μπαμπάς, αποφάσισα να γίνω ένα καλό πρότυπο. Πρέπει να μάθει ότι ο μπαμπάς του δεν είναι μόνο καλός, αλλά δουλεύει σκληρά για να πετύχει. Η ιστορία μου δεν έχει τελειώσει. Έγιναν μόνο μικρά βήματα. Μπήκαμε στη διαδικασία της "Εξέλιξης (σ.σ.Process)" για να φτάσουμε σε ένα σημείο. Αυτό το βραβείο δεν αφορά μόνο εμένα, αλλά όλους, τους συμπαίκτες μου, τον οργανισμό, τους φιλάθλους».

Όσο για τη συμμετοχή του στο Game 2 απέναντι στους Μπόστον Σέλτικς; Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι θα αγωνιστεί, ωστόσο ο ίδιος, μολονότι δήλωσε έτοιμος να το κάνει, τόνισε ότι περιμένει το ΟΚ από το ιατρικό επιτελείο.

@Photo credits: NBA/Getty Images