Πολλοί θα δουν τους 54 πόντους, λίγοι τις συνθήκες μέσα από τις οποίες μπήκαν...

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Πολλοί θα δουν τους 54 πόντους, λίγοι τις συνθήκες μέσα από τις οποίες μπήκαν...

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την «επική» βραδιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο, εξηγεί γιατί η εμφάνισή του είχε τεράστιο συντελεστή δυσκολίας κι εστιάζει στην βελτίωση των Μπακς και στο πιθανό «ματσάρισμα» με τους Κλίπερς στους τελικούς του ΝΒΑ.

Από την μία πλευρά ήταν η αγωνιστική άνοδος των Μπακς, που άμα τη επιστροφή του Γιάννη (μετά από ενοχλήσεις στο γόνατο που τον έθεσαν εκτός για 12 μέρες και 4 αγώνες) και την σταδιακή ενεργοποίηση του Μίντλετον (είναι σε περιορισμό λεπτών συμμετοχής), μετρούσαν 5 σερί νίκες.


Από την άλλη, ήταν οι Κλίπερς τους οποίους έχω σε μεγάλη εκτίμηση (μην ξεχνάτε ότι στον οδηγό του Gazzetta για το εφετινό πρωτάθλημα, τους επέλεξα να φτάσουν στους τελικούς με αντίπαλο το Μιλγουόκι) και ειδικότερα μετά την ολική επαναφορά του Λεόναρντ (τελείωσε τον Ιανουάριο με μ.ο. 27,7π., 6,2ρ. & 4,0ασ., 91,8% βολ., 54,6% εντός πεδιάς & 45,6% τριπ.), έκλεισαν τον πρώτο μήνα του χρόνου με ρεκόρ 8-4 κι έφτασαν μέχρι την 4η θέση στην δυτική περιφέρεια.


Αν συνυπολογίσετε ότι για λόγους τηλεθέασης στην Καλιφόρνια, που είναι δύο ώρες πίσω από την κεντρική Αμερική, το ματς άρχισε στις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας (στις 9 το βράδυ τοπική ώρα στο Μιλγουόκι), το ξύπνημά μου δεν ήταν και το πλέον βάρβαρο, μου έκατσε ό,τι πρέπει η ζωντανή παρακολούθηση ενός πραγματικά συγκλονιστικού ματς, που έδωσε πολλή τροφή για συζήτηση κι ανάλυση.


Κατ' αρχάς, αυτό που είναι πραγματικά αδιανόητο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα του αθλήματος, ο «διαβολεμένος» ρυθμός με τον οποίο παίζεται το παιχνίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέπει και ευνοεί τις μεγάλες ανατροπές, που πραγματικά εκτινάσσουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων.


Συμφωνώ με την άποψη ότι ένας μεγάλος αριθμός αγώνων της κανονικής περιφέρειας ισοδυναμεί με τηλεοπτική «σούπα» αλλά και ώρες-ώρες με μπασκετική «διακωμώδηση», ωστόσο υπάρχουν ομάδες αλλά και παιχνίδια που αποζημιώνουν πλήρως τους (τηλε)θεατές και ανεβάζουν στα κόκκινα την αδρεναλίνη.


Ένα απ' αυτά ήταν και το τελευταίο των «ελαφιών» στο “Fiserv Forum” και το οποίο τους επέτρεψε να επεκτείνουν το νικηφόρο σερί τους (6/6) από τότε που ο “Greek Freak” επέστρεψε δριμύτερος (μ.ο. 40,1π. & 14,6ρ. με 59,4% εντός πεδιάς & 61,1% βολ.). Όλως τυχαίως, λίγο πριν οι γιατροί της ομάδας ανάψουν το «πράσινο φως» για να ξαναπατήσει παρκέ, ο 28χρονος Έλληνας διεθνής forward ήταν 5ος και καταϊδρωμένος στις αποδόσεις των στοιχηματικών για την «κούρσα» με φόντο το βραβείο του εφετινού MVP (πίσω από Γιόκιτς, Εμπίντ, Ντόντσιτς και Τέιτουμ).


Απ' όλες τις απόψεις, λοιπόν, επρόκειτο για ένα πολύ δυνατό crash test για τους Μπακς, λίγες μέρες πριν την αναχώρηση τους για μία 6ήμερη περιοδεία στην Δύση με σταθμούς το Πόρτλαντ και το Λος Άντζελες για τρεις άκρως απαιτητικούς αγώνες (θα προηγηθεί ο εντός έδρας αγώνας με τους Μαϊάμι Χιτ).


Το μεγάλο κέρδος για την ομάδα του Μάικ Μπουντενχόλτζερ, καθώς η σεζόν μπαίνει στην τελική της ευθεία και μόλις 20 μέρες μετά την υποχώρησή της στην 4η θέση της κατάταξης στην Ανατολή, είναι ότι τα «ελάφια» δείχνουν να αποκτούν σιγά-σιγά και πάλι την αμυντική τους ταυτότητα. Την ίδια ώρα που η εκτόξευση του Αντετοκούνμπο σε συνδυασμό με την διευκόλυνση που τους δίνει η επανάκαμψη του Μίντλετον (16π. & 7ρ.), δίνει μία έξτρα διάθεση στο επιθετικό τους παιχνίδι.


Το ματς με την ομάδα του Τάϊρον Λου, που έχοντας μεγάλη ισορροπία στο σκοράρισμα (μέσα κι έξω από την ρακέτα) και σε μεγάλη βραδιά τον Νόρμαν Πάουελ (26π.) προηγήθηκε με +21 στα μέσα της 3ης περιόδου, ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Μιλγουόκι να δείξει «σφυγμό» αλλά και τι «ψάρια πιάνει» απέναντι σε έναν ανερχόμενο αντίπαλο.


Το ότι τα κατάφερε υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες με έναν Γιάννη βγαλμένο από άλλον πλανήτη, μπορεί να ακουστεί κλισέ γιατί ανάλογες ανατροπές με 40άρες και 50άρες του Αντετοκούνμπο έχουν γίνει αρκετές, σε βαθμό που να μην εκπλήσσουν πλέον κανένα!


Ωστόσο, όποιος δεν έχει δει το ματς live δεν μπορεί να εκτιμήσει πλήρως τον συντελεστή δυσκολίας που είχε η μεγαλειώδης προσπάθεια που άφησε στο παρκέ ο Έλληνας κορυφαίος μπασκετμπολίστας στον κόσμο!


Στις παρακάτω γραμμές, θα προσπαθήσω να εξηγήσω με την βοήθεια των αριθμών τι έκανε ο ηγέτης των «ελαφιών» στα τελευταία 16'24” που βρέθηκε στο παρκέ:


7'26” πριν το τέλος της 3ης περιόδου: Ο Πολ Τζορτζ ευστοχεί σε βολή και δίνει προβάδισμα στην ομάδα του με 55-76.


Ο Αντετοκούνμπο απαντά με 8 πόντους, 1 ριμπάουντ (1/2 βολ., 2/3 διπ. & 1/2 τριπ.) σε 5'15” μέχρι να τελειώσει το δωδεκάλεπτο (ξεκουράστηκε στο μεσοδιάστημα για 3'11”) και η διαφορά πέφτει στο -9 (78-87).


Πρώτη πράξη στην 4η περίοδο: Στα πρώτα 2'22” ο Γιάννης καταγράφει 4 πόντους και 2 ριμπάουντ (με 2/2 βολές και 1/2 δίποντα) και εν συνεχεία βγαίνει από το παιχνίδι για μία ανάσα. Το -9 (78-87) έχει γίνει -6 (85-91).


Δεύτερη πράξη στην 4η περίοδο: Ο “Greek Freak” επιστρέφει 51 δευτερόλεπτα αργότερα και στα τελευταία 8'47” του αγώνα, έχει 16 πόντους, 9 ριμπάουντ και 1 λάθος (με 3/5 βολ., 5/9 διπ. & 1/2 τριπ.), ευστοχώντας στις δύο κρίσιμες βολές που διαμόρφωσαν το τελικό 106-105 και μαζεύοντας τα δύο τελευταία ριμπάουντ του αγώνα. Το -6 (85-91) όταν επέστρεψε για τελευταία φορά, έγινε +1.


Συνολικά, ο κατά γενική ομολογία πιο κυρίαρχος παίκτης του ΝΒΑ είχε 28 πόντους και 12 ριμπάουντ (με 6/9 βολ., 9/14 διπ. & 2/5 τριπ.) στα τελευταία 16'24” που αγωνίστηκε (στο σύνολο 54π. & 19ρ.), καταγράφοντας ένα εξωπραγματικό plus/minus (+20) στο αντίστοιχο διάστημα!


Εν κατακλείδι, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Γιάννης έχει αποκτήσει πλέον το κατάλληλο mindset για να διαβάζει τα πλεονεκτήματα που του δίνουν οι αντίπαλες άμυνες και να αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τα αθλητικά του προσόντα, με αποτέλεσμα να είναι ολοένα και πιο αποτελεσματικός στα δύσκολα.


Η σταδιακή βελτίωση του midrange σουτ του αλλά και του spot up τριπόντου του ανεβάζει σε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση το παιχνίδι μακριά από το ζωγραφιστό κι αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε ότι ο Μίντλετον είναι ακόμη στο 65%-70% και ότι ο τραυματίας Μπόμπι Πόρτις θα είναι παρών σε λιγότερο από μήνα, τότε θα πρέπει ετοιμαζόμαστε για μακρύ καλοκαίρι...


Υγ.1: Το ότι ο Γιάννης έχει τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του σε πόντους (μ.ο. 32,3π.) και ριμπάουντ (μ.ο. 12,3ρ.), λέει πολλά για την σεζόν που κάνει.


Υγ.2: Το ότι με τους παραπάνω αριθμούς είναι 3ος σκόρερ πίσω από Εμπίντ (μ.ο. 33,5π.) και Ντόντσιτς (μ.ο. 33.4π.) και 2ος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος, πίσω από τον Σαμπόνις (μ.ο. 12,4ρ.) εξηγείται από το ότι χρησιμοποιείται από ένα έως τρία λεπτά λιγότερα κατά μέσο όρο και από τους τρεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!