Ράιαν Τουρέλ: O «Εβραίος Τζόρνταν» δεν αποχωρίζεται το Κιπά, τη θρησκεία και τα όνειρά του (vid)

Ράιαν Τουρέλ: O «Εβραίος Τζόρνταν» δεν αποχωρίζεται το Κιπά, τη θρησκεία και τα όνειρά του (vid)

bet365

Η ιστορία του Ράιαν Τουρέλ μοιάζει μοναδική. Στο κεφάλι του υπάρχει ένα Κιπά. Ο ίδιος παίζει μπάσκετ στην G-League, θέλει να αγωνιστεί στο NBA, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το θρησκευτικό δόγμα της θρησκείας του. Ο Τουρέλ είναι ένας περήφανος Ορθόδοξος Εβραίος που θέλει να παίζει μπάσκετ.

Ο Ράιαν Τουρέλ πάτησε στο παρκέ. Το κοινό τον χειροκρότησε. Θαρρείς πως μπροστά στα μάτια τους βρίσκονταν ένας (ακόμη) σωτήρας. Και όμως... Είναι ένα ματς της ταπεινής (μα διόλου καταφρονεμένης) G-League. Και ο Τουρέλ συμμετέχει στην αναμέτρηση στα τελευταία δεύτερα της με το τελικό αποτέλεσμα να έχει κριθεί.

Πάνω στην πλούσια και φουντωτή κώμη του υπάρχει ένα Κιπά, το παραδοσιακό σκουφάκι που φορούν οι Ορθόδοξοι Εβραίοι. Ο 23χρονος παίκτης θέλει να πετύχει. Με τους δικούς του κανόνες. Και την πίστη να τον ακολουθεί, δίχως... εκπτώσεις και διαφοροποιήσεις.

Βλέπετε, το παρατσούκλι του Τουρέλ είναι ο «Εβραίος Τζόρνταν». Το κέρδισε με τα καμώματά του στο παρκέ. Και η φιλοδοξία του είναι να γίνει ο πρώτος Ορθόδοξος Εβραίος που αγωνίζεται στο ΝΒΑ! Μέχρι τώρα μπορεί να συμβιβάζεται για την πρωτιά στην Ανατπυξιακή Λίγκα του ΝΒΑ.

Εκεί μπορεί να διεκδικήσει κάποιον ατομικό τίτλο με τη φανέλα των Motor City Cruises, της θυγατρικής ομάδας των Ντιτρόιτ Πίστονς. Αυτοί τον επέλεξαν στο Νο27 του Draft της G-League και περιμένουν να τους δείξει όλα όσα έκανε στα χρόνια του κολεγίου.

Και δεν ήταν λίγα. Στην τελευταία σεζόν του στο Πανεπιστήμιο Γιέσιβα ο Τουρέλ μέτρησε 27 πόντους ανά παιχνίδι. Ο κορυφαίος στο κολεγιακό πρωτάθλημα, σε όλες τις κατηγορίες, στο σκοράρισμα. Δεν είναι μικρό το κατόρθωμά του. Και οδήγησε την ομάδα του σε ένα απίθανο σερί 50 νικών!

Όλα αυτά για την τρίτη κατηγορία του NCAA, με την πορεία του Γιέσιβα να σταματάει - μάλλον άδοξα σε σχέση με τα προηγούμενα δεδομένα - κόντρα στο Τζον Χόπκινς.

Turell

Πιστός στη θρησκεία του

Ο Τουρέλ δεν σταματάει να εξασκεί με ευλαβικό τρόπο τη θρησκεία του. Ακολουθεί κατά γράμμα το δόγμα και αυτό δεν θα τον εμποδίσει να παίξει και μπάσκετ.

«Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Πολλοί δεν το πίστευαν. Νομίζω ότι είμαι ένα παράδειγμα για παιδιά που έχουν μία αμφιβολία για τη θρησκεία τους και αν μπορούν να τη συνδυάσουν με τον αθλητισμό», είχε πει σε μία παλαιότερη συνέντευξη, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τι θέλει να πετύχει.

Σε αυτό έχει την αμέριστη βοήθεια της ομάδας του. Το σημαντικότερο «εμπόδιο» που πρέπει να ξεπεράσει είναι το εβραϊκό Σάββατο (Sabbath). Εκείνη την ημέρα απαγορεύονται οι μετακινήσεις (τόσο τα ταξίδια, όσο και η οδήγηση ενός αυτοκινήτου), το μαγείρεμα και η χρήση της τεχνολογίας (κινητό τηλέφωνο).

Ευτυχώς για τον ίδιο το μπάσκετ δε συνοδεύεται από απαγορευτικό. Αν και θεωρητικά ο Τουρέλ κάνει τη δική του παρασπονδία για να κάνει αυτό που αγαπάει. Αυτός είναι και ο λόγους που αγωνίστηκε στην αναμέτρηση των Cruises απέναντι στους Windy City Bulls, η οποία τελέστηκε το προηγούμενο Σάββατο.

Περπάτημα πέντε χιλιομέτρων...

Για χάρη του η ομάδα από το Ντιτρόιτ έχει φροντίσει, αν η ομαδική μετακίνηση πρέπει να γίνει το Σάββατο, να διαφοροποιήσει το πρόγραμμά του. Και να του επιτρέψει - με τα έξοδα πληρωμένα - να κάνει την ίδια διαδρομή την επόμενη (αν επιστρέφουν) ή την προηγούμενη (αν ταξιδεύουν για το ματς) ημέρα.

Ο σύλλογός του προσπαθεί να φροντίσει όσα περισσότερα μπορεί για τον παίκτη της. Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι ο τρόπος που θα βρεθεί στο γήπεδο. Αν μία αναμέτρηση είναι Σάββατο, τότε ο Τουρέλ μπορεί μόνο να περπατήσει προς και από το γήπεδο! Όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες.

Όταν αποκτήθηκε από την ομάδα του Ντιτρόιτ, (ως το Νο27 στο Draft της G-League) μιλώντας στους δημοσιογράφους, αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη απόσταση που κλήθηκε να περπατήσει, όταν ακόμη ήταν κολεγιόπαιδο, ήταν σχεδόν πέντε χιλιόμετρα! Αυτά μόνο για να βρεθεί στο γήπεδο. Και δήλωσε πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τον καιρό του Ντιτρόιτ. Και να φορέσει τις μπότες για το χιόνι, προκειμένου να μπορέσει να τις αλλάξει με τα υποδήματα του μπάσκετ και να αγωνιστεί.

Όσο για τη διατροφή του; Και εκεί υπάρχουν περιορισμοί. Μπορεί να τραφεί, αλλά δεν μπορεί να μαγειρέψει το φαγητό του το Σάββατο. Ούτε να δεχτεί ένα φαγητό που έχει μαγειρευτεί από άλλους. Το δωμάτιο διαθέτει ένα θερμαινόμενο μάτι, το οποίο διατηρεί το μαγειρεμένο φαγητό της προηγούμενης ημέρες ζεστό και φρέσκο!

Η ιστορία του Ράιαν Τουρέλ είναι μία από τις πολλές που υπάρχουν στον κόσμο του μπάσκετ. Ο ίδιος ξέρει ότι δεν μπορεί να αποφύγει την προβολή της. Και κάνει υπομονή. Δε χάνει την πίστη του και περιμένει. Να γίνει ο πρώτος Ορθόδοξος Εβραίος στο NBA.

@Photo credits: Motor City Cruises
 

G-LEAGUE Τελευταία Νέα