Ολυμπιακός: Το εκτός έδρας απόλυτο περνάει από τα χέρια των Μπράουν και Μπόλντγουιν

Δημήτρης Οικονόμου
Ο Ολυμπιακός αναζητά την πέμπτη του εκτός έδρας νίκη στην EuroLeague απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ένα αποτέλεσμα που περνάει μέσα από το... φρένο στους Λορέντζο Μπράουν και Γουέιντ Μπόλντγουιν.

Γιώργος Μπαρτζώκας και Τόμας Γουόκαπ στάθηκαν μπροστά στα μικρόφωνα για τις καθιερωμένες δηλώσεις, προτού ο Ολυμπιακός ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ, ώστε να αντιμετωπίσει την Μακάμπι (21:05 - Novasports Prime, Live στο Gazzetta) για την 9η αγωνιστική της EuroLeague.

Η γραμμή πλεύσης ήταν κοινή και οι λέξεις κλειδιά, πέραν του ρυθμού φυσικά, είχαν να κάνουν με δύο ονόματα. Γουέιντ Μπόλντγουιν και Λορέντζο Μπράουν, είναι οι δύο κυριότεροι λόγοι που απειλούν τον Ολυμπιακό με την πρώτη του εκτός έδρας ήττα στη διοργάνωση.

Μπράουν και Μπόλντγουιν ακολουθούν το μοτίβο

Δεν είναι μακριά τα παιχνίδια του Ολυμπιακού κόντρα σε Μονακό, Βαλένθια αλλά ακόμα και Μπασκόνια. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με σημαντικές διαφορές και στα τρία, όμως σε κανέναν δεν κατάφεραν να ελέγξουν τον ρυθμό και τελικά κατέκτησαν το ροζ φύλλο μόνο απέναντι στους Βάσκους.

Το κοινό γνώρισμα αυτών των ομάδων με τους «εκρηκτικούς» και αθλητικούς γκαρντ, που λατρεύουν το ένας εναντίον ενός, ήρθε να κολλήσει πάνω στην ισχνή -πέραν των Γουόκαπ, Λαρεντζάκη- πίεση των «ερυθρολεύκων» στην μπάλα. Τόσο οι Χάουαρντ, Τόμπσον, όσο φυσικά η τριάδα της Μονακό αλλά και ο Κρις Τζόουνς, κατάφεραν με τα δικά τους σόλο να ανοίξουν το τέμπο και να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα διαχείρισης στον Ολυμπιακό.

Ο Τζόουνς εκτέλεσε 7 φορές μετά από καταστάσεις iso στο ΣΕΦ. Στον Οκόμπο χρειάστηκαν σύμφωνα με το InStat 4 τέτοιες κατοχές για να σκοράρει 10 πόντους. Η Μπασκόνια έφτασε το παιχνίδι να παίζεται στις 86 κατοχές για εκείνη (περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα κόντρα στον Ολυμπιακό), ενώ η Βαλένθια βρήκε 85 στο Φάληρο. Νούμερο που η Μακάμπι δε συνηθίζει να πιάνει, αλλά εύκολα προσεγγίζει στο Ισραήλ, αν της δώσεις την ευκαιρία, καθώς Μπράουν και Μπόλντγουιν δεν έχουν καμία διάθεση να αφήσουν το πόδι από το γκάζι.

«Κλειδί» ο ρυθμός για τον Ολυμπιακό

Προφανώς ο Γουόκαπ γνωρίζει πολύ καλά πόσο κομβικός είναι ο έλεγχος του ρυθμού για τον Ολυμπιακό. Ο άνθρωπος που έβαλε... φρένο στον Γουίνστον και τον Ομπστ (στην τελευταία περίοδο) για την επικράτηση των Πειραιωτών στο Μόναχο, δυστυχώς δεν μπορεί να χωριστεί στα δύο. Μπράουν και Μπόλντγουιν χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς μπορεί να είναι δύο γκαρντ που σουτάρουν με μέτρια προς άσχημα ποσοστά από την περίμετρο (36.6% - 31.4% αντίστοιχα), όμως οι αρετές τους είναι διαφορετικές.

Αν για παράδειγμα κάποιος ρίξει μια ματιά στα νούμερα της Μακάμπι, θα δει ότι οι δυο τους κρύβονται πίσω από τους 9.4 αιφνιδιασμούς ανά αγώνα. Οι Ισραηλινοί είναι μια ομάδα γεμάτη αθλητικά προσόντα πέραν των δύο γκαρντ τους (Κόλσον, Πόιθρες, Νίμπο) και αυτά θέλουν να τα αναδείξουν στο transition.

Στο πέντε εναντίον πέντε βέβαια, δύσκολα θα δεις επίθεση της Μακάμπι που δεν περνάει από τα χέρια τους. Ο Μπόλντγουιν μετράει USG% 27.1%, ενώ ο Μπράουν 26.2%, κάτι που σημαίνει ότι οι δυο τους (όπως αναμένεται) κρύβονται πίσω από κάθε απόφαση.

Μάλιστα ο πολιτογραφημένος Ισπανός και πρωταθλητής Ευρώπης το καλοκαίρι που μας πέρασε, επιβεβαιώνει στο ξεκίνημα τη φήμη του slasher, με το εντυπωσιακό 63% κοντά στο καλάθι. Ο Μπράουν έχει σκοράρει 17/27 φορές που προσέγγισε την αντίπαλη ρακέτα, όντας μία διαρκής απειλή αφού μπορεί να πλησιάσει με την ίδια ευκολία τόσο από δεξιά, όσο και αριστερά.

Το πάθημα των τριών αγώνων που αναφέραμε για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει γίνει σίγουρα μάθημα. Από τη θεωρία όμως μέχρι την πράξη υπάρχει μία απόσταση και οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να καθρεφτιστούν σε μία δύσκολη έδρα, για να κοιτάξουν τη δική τους βελτίωση σε τομείς που τους πλήγωσαν. Για τον Ολυμπιακό είναι κομβικής σημασίας να ορθώσει ανάστημα μπροστά στους δύο μοχλούς της Μακάμπι ώστε να φύγει νικητής από τα παραθαλάσσια της Μέσης Ανατολής.