Ολυμπιακός: Αναζητώντας το αμυντικό αντίδοτο για τον Μπέικον

Πως μπορεί ο Ολυμπιακός να σταματήσει τον Ντουέιν Μπέικον που σκόραρε 61 πόντους στα τρία τελευταία ματς των playoffs της Euroleague; Το Gazzetta εμβαθύνει στην δράση του Αμερικανού σκόρερ που βάζει δισεπίλυτα προβλήματα στην άμυνα των Πειραιωτών.

Το βράδυ της Τετάρτης (4/5, 21:30, NS Prime & LIVE στο Gazzetta) o Ολυμπιακός δίνει στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το καθοριστικότερο παιχνίδι της ευρωπαϊκής του σεζόν - και κατ επέκταση το σπουδαίοτερο ματς του στην Euroleague τα τελευταία χρόνια. Οι Πειραιώτες, με τη σειρά ισόπαλη στο 2-2 μετά την επίσκεψη τους στο Πριγκιπάτο την περασμένη εβδομάδα, θέλουν τη νίκη κόντρα στη Μονακό, μπροστά στο κοινό τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο που οδηγεί στο Final 4 του Βελιγραδίου (19-21/5).

Έπειτα από μια νίκη και μια ήττα για τον Ολυμπιακό στο Μονακό, η συναρπαστική σειρά επιστρέφει στο Φάληρο για το Game 5, εκεί όπου η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα χρειαστεί να κάνει πολλά πράγματα σωστά, ούτως ώστε να φτάσει στην πρόκριση.

Ορισμένα εξ αυτών εστιάζονται κυρίως στην πίσω πλευρά του παρκέ, με τον Ντουέιν Μπέικον να αποτελεί κίνδυνο υψίστης σημασίας και να φθείρει συστηματικά τα μετόπισθεν των Ερυθρολεύκων, αρχής γενομένης από το Game 2 κι ύστερα. Ο ταλαντούχος φόργουορντ (1.98μ.) επιβεβαιώνει κατά την διάρκεια της σειράς την κλάση του, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν αθλητή ευγνωσμένης αξίας, με background 207 αγώνων και τεσσάρων σεζόν στο NBA. Πως όμως μπορεί ο Ολυμπιακός να φτάσει στον επαρκή περιορισμό του;

Η επιθετική του δράση σε Game 2, 3 & 4

Η πρεμιέρα της σειράς ήταν καταστροφική (54π., 18λ., 43% εντός πεδιάς, ήττα με 17 πόντους διαφορά) για την ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς, όμως στη συνέχεια η Μονακό βελτιώθηκε - ιδίως στο επιθετικό σκέλος. Η δράση του Μπέικον ήταν ένας από τους λόγους της γενικότερης βελτίωσης, με τον Αμερικανό να ανεβάζει στροφές κι αυτοπεποίθηση κι ως εκ τούτου να σκοράρει 61 πόντους (17+23+21) από τους συνολικά 257 της Μονακό στα Game 2, 3 και 4. Όπερ σημαίνει πως ο ο Μπέικον σημείωσε περίπου το 1/4 των πόντων (24%) της ομάδας του, αφήνοντας πίσω του το τραγικό Game 1 όπου είχε 2 πόντους με 1/5 σουτ σε 23 λεπτά.

Αν πάλι προσθέσουμε και τις πάσες (6, οι 4 πάρε-βάλε στον Ντόντα Χολ) που μοίρασε κι έγιναν καλάθια (14 πόντοι), ο Μπέικον συνδέεται άμεσα με το 29.2% των συνολικών πόντων των Μονεγάσκων που αν μη τι άλλο συνιστά ένα εντυπωσιακό νούμερο για τον ίδιο.

Μετά το πρώτο ματς της σειράς, ο Μπέικον έχει εκτελέσει 49 σουτ (35 jumpers, 7 floaters, 6 layups, 1 tip in) κι έχει βρει στόχο στα 25. Σουτάρει δηλαδή με 51% εντός πεδιάς, με το 69% των προσπαθειών του να είναι για δύο πόντους. Ειδικότερα, το 60% των διπόντων του είναι από μέση ή μακρινή απόσταση και μόλις 11 από τα 35 του εκτελεσμένα δίποντα είναι εντός ρακέτας.

Ανά 28.3' συμμετοχής ο Μπέικον θα πάρει κατά μ.ο. 16 σουτ (17 στο Game 4) και θα σημειώσει 20.3 πόντους (μόλις το 6.5% από βολές), όταν αντίστοιχα ο Μάικ Τζέιμς σουτάρει 14 φορές ανά 36.3' και μετρά 18 πόντους (το 35% εξ αυτών με βολές) στα ίδια ματς, στοιχείο που υποδηλώνει πως ο πρώτος είναι αυτός που προκαλεί την μεγαλύτερη ζημιά στο εκτελεστικό σκέλος.

Πάντως, ακόμη κι αν προσμετρήσουμε το κακό Game 1, ο Μπέικον γενικώς κινείται πάνω από τα στάνταρ της κανονικής περιόδου (13.8π., 3.1ριμπ., 0.9ασ., 46% διπ., 41% τριπ., 10.3 PIR, 24'53'') στη σειρά (15.8π., 3ριμπ., 2.3ασ., 53% διπ., 44% τριπ., 11.8 PIR, 26'36'') και κάνει το step up στην κρισιμότερη καμπή της σεζόν, απέναντι σε μια απ' τις καλύτερες άμυνες της Euroleague, γεγονός που μαρτυρά πως πέρα από καλός παίκτης, είναι και προσωπικότητα.

Τα φάουλ είναι σύμμαχος

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως το 96% των συνολικών σουτ που πήρε (47 στα 49) ήταν μαρκαρισμένα από την άμυνα του Ολυμπιακού. Μόλις δύο φορές εκτέλεσε όντας ελεύθερος, αμφότερες από την περίμετρο, βάζοντας ένα στα δύο σουτ τριών πόντων. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός παρότι προφανώς δεν αδιαφόρησε ως προς το μαρκάρισμα του, του έκανε όλα κι όλα... πέντε φάουλ! 1.7 δηλαδή ανά 28.3', όταν ο Μπέικον στην Regular Season κέρδιζε 2.2 φάουλ ανά 25'.

Ίσως αυτό να είναι ένα κλειδί για την Ερυθρόλευκη άμυνα: να σφίξει δηλαδή τον κλοιό γύρω από τον Μπέικον, κάνοντας του περισσότερα φάουλ με στόχο να του κόψει τις άμεσες εκτελέσεις εντός πεδιάς. Να τον δυσκολέψει δηλαδή ως προς το να πάρει - και να βάλει σουτ - που θα ευνοήσουν το παιχνίδι του και θα τον κάνουν να νιώσει ζεστός. Ναι, αρκετές άμυνες του Ολυμπιακού πάνω στον Μπέικον ήταν πράγματι καλές, όμως η κλάση του παίκτη είναι τέτοια που του επιτρέπει να σκοράρει ακόμη κι έτσι. Η πίεση που του ασκεί ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αυξηθεί, όπως κι η σκληράδα, ακόμη κι αν χρειαστεί να ξοδευτούν μερικά παραπάνω φάουλ.

Κατά τα λοιπά, μόλις 6 καλάθια του Μπέικον προήλθαν μετά από ασίστ που έλαβε από συμπαίκτη του. Όλα τα υπόλοιπα τα δημιούργησε μόνος του, για τον εαυτό του. Κοινώς μιλάμε για έναν παίκτη που λειτουργεί ανεξάρτητα από τη συνολική επιθετική λειτουργία της Μονακό.

Χτίζει τον ρυθμό του σταδιακά στο ματς και μόλις τον βρει η αυτοπεποίθηση του ανεβαίνει. Επιπλέον έχει υψηλή αντίληψη και γνωρίζει πότε πρέπει να πατήσει... γκάζι ή φρένο στην επίθεση. Σπάνια θα πάρει προσπάθειες εκτός λογικής. Πρώτα διαβάζει την άμυνα και μετά προχωρά σε λήψη απόφασης εκτέλεσης ή μη. Ο Ολυμπιακός οφείλει να επαναφέρει στη μνήμη του το Game 1 και να του κάνει ξανά τη... ζωή δύσκολη. Επειδή είναι παίκτης που ξεκάθαρα προτιμά το iso, θα πρέπει ο (εκάστοτε) προσωπικός του αντίπαλος να χρησιμοποιεί έξυπνα τα άκρα του. Να μπορεί, με απλά λόγια, να τον ακολουθεί και να τον πιέζει, δυσκολεύοντας τις προϋποθέσεις των προσπαθειών του. Να τον κουράσει σωματικά και πνευματικά.

Ασχέτως αν δείχνει ότι είναι παίκτης που αντέχει το physical παιχνίδι κι είναι δυνατός και στο μυαλό, η προσέγγιση του Ολυμπιακού πάνω στον Μπέικον θα είναι ευεργετικό να πλησιάσει τα στάνταρ της πρεμιέρας, με περισσότερη δύναμη κι επιθετικότητα. Αν «βγει» από την εξίσωση, όπως τότε, η Μονακό θα αναζητήσει τους χαμένους του πόντους εξ ολοκλήρου από τον Τζέιμς (που σουτάρει στη σειρά με 33% εντός πεδιάς και δυσκολεύεται αρκετά από το πρεσάρισμα του συνεπή Τόμας Ουόκαπ) καθώς κι από σαφώς πιο εύκολα αντιμετωπίσιμους (Λι)/μονοδιάστατους (Άντζουσιτς, Ουαταρά) παίκτες για την άμυνα του Ολυμπιακού (σε σχέση πάντα με τον Μπέικον).

Ψάχνοντας το αμυντικό αντίδοτο

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και το επιτελείο του καλούνται να βρουν τους τρόπους για τον αποτελεσματικό περιορισμό του Μπέικον ενόψει του Game 5. Με βάση τα όσα έχουμε δει στη σειρά, ο Αμερικανός σκόρερ σουτάρει άσχημα όταν η πίεση της άμυνας τον οδηγεί σε step back εκτέλεση μετά από ντρίμπλα ή σε spin move. Ενδεικτικά, ο πρώην NBAer έχει μόλις ένα εύστοχο σουτ σε επτά απόπειρες (ένα airball) υπό αυτές τις - πιο δύσκολες - προϋποθέσεις.

Οι Ερυθρόλευκοι πρέπει επίσης να προσέξουν τον Μπέικον που συνηθίζει να είναι πιο αποδοτικός όσο πλησιάζουμε προς το κλείσιμο του αγώνα. Ο 26χρονος φόργουορντ σουτάρει με 44.8% στα πρώτα ημίχρονα της σειράς, ενώ στα δεύτερα με 52% και ειδικότερα στα τελευταία πεντάλεπτα καταγράφει 60% (6/10 σουτ). Μιλάμε άλλωστε για έναν εξαιρετικό αθλητή που δεν έχει δείξει να επιβαρύνεται από κούραση κατά την διάρκεια των αγώνων, εντούτοις προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κούραση της αντίπαλης άμυνας για να προκαλέσει μεγαλύτερες φθορές.

Στο διά ταύτα, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Ο φορμαρισμένος Μπέικον, αν και πρωτάρης στην Γηραιά Ήπειρο, έχει μεγάλες παραστάσεις και δε δείχνει να... μασάει από την πίεση της post-season. Έχει κίνητρο κι - αποδεδειγμένα πλέον - μπορεί να κάνει την διαφορά και να αλλάξει τις ισορροπίες. Δεν είναι απλώς ένα στήριγμα για τον Τζέιμς, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο ένα επιθετικός πόλος της Μονακό - όπως πιστοποιείται κι από τη στατιστική. Παρ' όλα αυτά, ο περιορισμός του δεν είναι "mission impossible", αφού ο Ολυμπιακός το έχει ξανακάνει - μόλις 15 μέρες νωρίτερα. To εγχείρημα σίγουρα δεν είναι απλό, για έναν πολυσύνθετο σκόρερ όπως ο Μπέικον, όμως στον Ολυμπιακό γνωρίζουν πως αν καταφέρουν και τον σταματήσουν ξανά, θα αυξήσουν τις πιθανότητες τους για να βρεθούν στο Final 4.