Γαλλία - Ιταλία 93-85: Η παράταση ταιριάζει στους «τρικολόρ» (vids)

bet365

Η Γαλλία χρειάστηκε ξανά την παράταση για να αποκλείσει την Ιταλία (93-85) και να πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά του EuroBasket 2022. Κομβικός ο Ρούντι Γκομπέρ (19π.), σούπερ εμφάνιση ο Τομά Ερτέλ με 20 πόντους και το καλάθι της ισοφάρισης για την παράταση.

Αποστολή στο Βερολίνο: Μιχάλης Γκιουλένογλου

Η Γαλλία είναι στα ημιτελικά. Για να φτάσει εκεί χρειάστηκε 45 λεπτά απέναντι στην Τουρκία και άλλα τόσα κόντρα στην σκληροτράχηλη Ιταλία (93-85, παράταση).

Η ομάδα του Τζιανμάρκο Ποτζέκο θέλησε να κάνει ένα δεύτερο θαύμα. Και η αλήθεια είναι ότι το άγγιξε. Αλλά οι 0/2 βολές του Σιμόνe Φοντέκιο στα τελευταία δεύτερα, σε συνδυασμό με το λέι απ του Τομά Ερτέλ (20π.) έφεραν το έξτρα πεντάλεπτο.

Και εκεί η Γαλλία ήταν χωρίς ανταγωνισμό. Ο Ρούντι Γκομπέρ είχε 19 πόντους, ο Γιαμπουσέλε 15 και ο Λουβαβού - Καμπαρό 13.

Το ματς

Ο έλεγχος του αγώνα δόθηκε στα χέρια της Γαλλίας και του Εβάν Φουρνιέ. Ο Γάλλος γκαρντ των Νιου Γιορκ Νικς ξεκίνησε με 9 πόντους (2 τρίποντα και ένα γκολ φάουλ) στους πρώτους 11 πόντους της ομάδας του.

Η Ιταλία πήρε λανθασμένες επιθέσεις, πηγαινοντας πάνω στον Ρούντι Γκομπέρ και μοιραία βρέθηκε πίσω στο σκορ με 13-4.

Ο Τζιανμάρκο Ποτζέκο ψήλωσε την πεντάδα (εκτός ο Σπίσου) και ο Φοντέκιο με εξαιρετική ταχύτητα στην εκτέλεση βρήκε χώρο για να δώσει σκορ, παρά την εξαιρετική άμυνα του Ταρπέι.

Ωστοσο, η Γαλλία είχε τη λύση του τριπόντου. Τρία απανωτά από τρεις διαφορετικούς σκόρερ (Ταρπέι, Λουβαβού-Καμπαρό και Γιαμπουσέλε) έφεραν προβάδισμα 7 πόντων (24-17).

Στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου, η Γαλλία σούταρε με ποσοστά... Γερμανίας, έχοντας 6/8 (75%).

Στο ξεκίνημα της 2ης, οι Γάλλοι είχαν αποκλειστικά σκορ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Η Ιταλία προσπάθησε και το πέτυχε σε μεγάλο ποσοστό, να περιορίσει το σουτ των Γάλλων, ενώ έκλεισε και τους περισσότερους διαδρόμους. Την ίδια στιγμή, είχε αρκετές δυσκολίες να βρει σκορ για την ίδια.

Η Γαλλία εγκλωβίστηκε στα 11 λάθη με 9 ασίστ που είχε στο πρώτο μέρος.

Forza Italia

Η διαφορά ροκανίστηκε από τους Ιταλούς στους 5 πόντους, 5:16 πριν το τέλος της 3ης, όταν ο Φοντέκιο σκόραρε μετά από αρκετά λεπτά. Η ομάδα του Ποτζέκο βρήκε εξαιρετικές συνεργασίες των κοντών με τους Μέλι και Πολονάρα, οι οποίοι έφταναν μέχρι το καλάθι με μεγάλη ευκολία.

Το σκορ για τη Γαλλία ανέλαβε να κουβαλήσει ο Γιαμπουσέλε, ο οποίος πέτυχε 7 σερί πόντους για το 50-43.
Μία λάθος εκτίμηση του Μουσταφά Φαλ, έδωσε χώρο στον Μέλι να βγει στον αιφνιδιασμό και να καρφώσει ανενόχλητος, για να κάνει το σκορ 53-49.

Και όχι μόνο. Η Ιταλία, με ένα τρίποντο του Τζίτζι Ντατόμε, έριξε τη διαφορά στο ελάχιστο του ενός πόντου: 53-52.

Το πρώτο προσπέρασμα για τους «ατζούρι» έγινε 1:17 πριν το τέλος της 3ης, όταν ο Μάνιον έκλεψε την μπάλα από τον Αλμπισί και έκανε το 57-56.

Στον χρόνο που απέμενε η Ιταλία έκανε σερί 5-0 για να κλείσει το δεκάλεπτο με σκορ 62-56. Και σερί 10-0!

Η Γαλλία έμεινε χωρίς εντός παιδιάς καλάθι για σχεδόν επτά λεπτά, σταματώντας το σερί 12-0 των Ιταλών (64-59).

Ο Μάρκο Σπίσου συνέχισε από το σημείο που σταμάτησε στη φάση των «16». Ένα δικό του τρίποντο έφερε την Ιταλία στο +6 (67-61) με πέντε λεπτά στο ρολόι. Όμως ο Ερτέλ απάντησε άμεσα, κρατώντας τη Γαλλία στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Ο Φοντέκιο ανέλαβε την πρόκληση και συνέχισε στον ίδιο ρυθμό για το 70-64. Όποτε η Γαλλία πήγαινε το παιχνίδι κοντά στο καλάθι, είχε λύσεις.

Μόνο που υπολόγιζε χωρίς τον Σπίσου και τον Φοντέκιο. Ο πρώτος πέτυχε δύο βολές, μετά από ένα απίθανο επιθετικό ριμπάουντ ανάμεσα στα... θηρία και ο δεύτερος «εκτέλεσε» για τρεις, 2:15 για το τέλος, με το σκορ να γίνεται 75-68!

H Γαλλία αντέδρασε. Πρώτα με τον Γκομπέρ, μετά με μία τεχνική ποινή (για θέατρο) και το δίποντο του Φουρνιέ. Μέσα σε ελάχιστα δεύτερα το σκορ έγινε 75-73.

Ο Σπίσου διαμόρφωσε το 77-73 και ο Ταρπέι με φόλοου το 77-75! H Γαλλία προσπάθησε να κλέψει στην επαναφορά των Ιταλών, αλλά τελικά οδήγησε τον Φοντέκιο στη γραμμή, με 16.3 δεύτερα στο ρολόι.

Ο νέος παίκτης των Γιούτα Τζαζ μέτρησε 0/2! Και ο Ερτέλ ισοφάρισε με λέι απ (77-77) αφήνοντας 5.2 δεύτερα στο ρολόι.Ο Φοντέκιο επιχείρησε να δώσει τη νίκη στην ομάδα του, αλλά αστόχησε.

Η παράταση

Το έξτρα πεντάλεπτο ξεκίνησε με τον Ερτέλ να κάνει προσωπική υπόθεση το σκορ για τη Γαλλία με 6 πόντους (85-82).

Μόλις 2:06 πριν το τέλος, ο πάγκος της Ιταλίας ζήτησε αντιαθλητικό το φάουλ που κέρδισε ο Μέλι, με αποτέλεσμα να χρεωθούν τεχνική ποινή.

Η βολή χάθηκε, όπως και η πρώτη του Μέλι, με το σκορ να γίνεται 85-83. Σε εκείνο το χρονικό σημείο η Ιταλία έχασε τον Νικολό Μέλι με πέντε φάουλ.

Ο Γκομπέρ είχε 2/2 βολές, ο Σπίσου τελείωσε τη φάση της Ιταλίας με λέι απ (87-85) και στην εξέλιξη της επίθεσης της Γαλλίας ο Πολονάρα πήρε το επιθετικό φάουλ απο τον σέντερ των Γάλλων.

Ο Γκομπέρ είχε ξανά κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς. Η χαμένη επίθεση των Ιταλών, οδήγησε στο δικό του φόλοου για το 89-85.

Η ψυχραιμία χάθηκε για τους Ιταλούς που αστόχησαν ξανά. Και ο Ταρπέι από τη βολή έκανε το 91-85, 31.1 δεύτερα πριν το τέλος.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην παράταση, στο φόλοου του Γκομπέρ που έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στη Γαλλία. Στην επόμενη επίθεση η Ιταλία αστόχησε και ο Τάρπεϊ μέτρησε 2/2 βολές για το 91-85.

MVP: Ο Τομά Ερτέλ με 20 πόντους και το καλάθι που έστειλε την αναμέτρηση στην παράταση.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Πολλοί. Ο Γιαμπουσέλε έδωσε πολύτιμες λύσεις και 15 πόντους και φυσικά ο Γκομπέρ με 19 πόντους και πολλές κερδισμένες μάχες.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Είναι άδικο για τον Σιμόνε Φοντέκιο, αλλά οι 0/2 βολές στο τέλος της κανονικής διάρκειας είναι όλο το ματς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα μόλις 10 λάθη που έκανε η Ιταλία σε 45 λεπτά σε προημιτελικό.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Γαλλία έχει βρει τον τρόπο να μένει όρθια. Όπως και η Τουρκία, έτσι και η Ιταλία έχασε την τεράστια ευκαιρία να καθαρίσει το ματς στην κανονικήξ διάρκεια. Και το... πλήρωσε στην παράταση.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 27-20, 38-31, 56-62, 77-77 (καν. Αγώνας), 93-85 (παρ.).

e

f

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα