Eurobasket, Τσεχία: Το catch n' shoot και οι ηγέτες Σατοράνσκι-Βέσελι... απειλούν την Εθνική (vid)

Νίκος Καρφής
Eurobasket, Τσεχία: Το catch n' shoot και οι ηγέτες Σατοράνσκι-Βέσελι... απειλούν την Εθνική (vid)

bet365

Η Εθνική μας κοντράρεται με την Τσεχία και το Gazzetta με τη βοήθεια του Instat στέκεται στην παρέα των Σατοράνσκι και Βέσελι.

Τα σπουδαία έφτασαν για την Εθνική, η οποία μετά την εξαιρετική παρουσία της στον όμιλο(αήττητη κόντρα σε Κροατία, Ιταλία, Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία και Εσθονία), στρέφει την προσοχή της στο κρίσιμο νοκ-άουτ απέναντι στους Τσέχους. Ένα ματς το οποίο θα κλείσει το πρόγραμμα της φάσης των 16 (21:45 ΕΡΤ) και θα δώσει το τελευταίο εισιτήριο για τα προημιτελικά του Eurobasket, εκεί όπου περιμένει με άγριες διαθέσεις η διοργανώτρια Γερμανία που απέκλεισε το Μαυροβούνιο.

Η ομάδα των Σατοράνσκι και Βέσελι πήρε αυτό που ήθελε στα δύο τελευταία σημαντικά ματς κόντρα στην Ελλάδα σε Παγκόσμιο και Προολυμπιακό τουρνουά και το Gazzetta στέκεται στις αγαπημένες συνήθειες των Τσέχων στην επίθεση, αλλά και στις κατηγορίες που κάνουν... θραύση στη διοργάνωση.

Της αρέσουν οι catch n' shoot καταστάσεις

λλ

Η Τσεχία στα πέντα ματς που έχει δώσει στον όμιλο του Eurobasket επιλέγει να τελειώσει τις φάσεις με catch n' shoot στο 21% των επιθέσεων της. Ο Μάρτιν Πέτερκα κάνει θραύση από τις 45 μοίρες, έχοντας 7/10, ενώ έχει 2/3 από τη δεξιά γωνία. Ο Σατοράνσκι δεν παίρνει πολλά σουτ με τέτοιες προϋποθέσεις και έχει 2/4 catch n' shoot τρίποντα όμως άλλος ένας σουτέρ που πρέπει να προσεχθεί είναι ο Μπόχατσικ. Έχει 7/14 catch n' shoot τρίποντα, ενώ από την αριστερή πλευρά μετρά το τρελό 5/5, κάτι που θα έχει δει σίγουρα το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής. Προσοχή χρειάζεται και ο Χρούμπαν που σουτάρει με 5/11 στη διοργάνωση, όμως μετρά 3/3 από τις 45 μοίρες της δεξιά πλευράς. Όπως βλέπουμε και από το παραπάνω γράφημα, οι Τσέχοι είναι... μανούλες στα catch n' shoot τρίποντα από τις 45 μοίρες της δεξιά πλευράς, σουτάροντας με το φοβερό 13/18, ενώ από την αριστερή πλευρά έχουν 8/17. Καλά τα πηγαίνουν και από τις γωνίες και γενικότερα είναι μια ομάδα που δεν θα πρέπει με τίποτα να της επιτραπεί να ξεκινήσει καλά έξω από τη γραμμή του τριπόντου, αφού είναι ένα από τα μεγάλα όπλα της.

Tο pick n' roll του Σατοράνσκι με τον Βέσελι

ηξηξ

Η αλήθεια είναι πως το δείγμα των συνεργασιών του Σατοράνσκι με τον Βέσελι με pick n' roll είναι μικρό, αφού ο Τόμας έχει παίξει μόλις 3 ματς στο Eurobasket. Ωστόσο το παρελθόν αυτών των δύο σε προηγούμενα τουρνουά... φωνάζει πως αυτός ο τρόπος επίθεσης θα πρέπει να προσεχθεί πολύ από την Εθνικής. Όπως βλέπετε από το παραπάνω γράφημα οι δυο τους έχουν παίξει pick n' roll για να τελειώσει μια φάση επτά φορές μέσα στο Eurobasket. Και στις 5 εξ αυτών η μπάλα κατέληξε στο διχτάκι. Στις δύο που οι Τσέχοι δεν βρήκαν στόχο, ο Βέσελι πήρε ελεύθερο σουτ, αλλά αστόχησε. Γενικά οι δυο τους παίζουν έξοχα το pick n' roll. Είτε με τον Βέσελι να παίρνει την τελική προσπάθεια μετά το βύθισμα του μέσα στη ρακέτα, είτε με τον Σατοράνσκι να εκμεταλλεύεται το screen του συμπαίκτη του και να βρίσκει είτε τρίποντο, είτε διείσδυση. Επιπλέον μέχρι τώρα ο Σατοράνσκι παίρνει τα screen από τον Βέσελι στην κορυφή του τριπόντου σε πέντε περιπτώσεις και σε δύο το πήρε από αριστερό. Ποια είναι η συνήθεια του όμως σε κάθε φάση. Πάντα φεύγει από τον αριστερό διάδρομο όταν δέχεται screen. Ακόμα ένα στοιχείο που αξίζει να τονιστεί από το επιτελείο της Ελλάδας.

Τα cuts και τα post ups του Βέσελι

Τα cuts του Βέσελι

φγφ

Ο Βέσελι σε άλλο ένα τουρνουά αποτελεί τον πύργο της Τσεχίας και η αγαπημένη του μέθοδο στο να βρίσκει τους πόντους του είναι τα... κοψίματα προς το αντίπαλο καλάθι, τα περίφημα cuts. Μετρά 7/11 προσπάθειες με την συγκεκριμένη μέθοδο. Ο πολύπειρος σέντερ και πρώην MVP της Euroleague ξέρει πολύ καλά τον τρόπο για να... χωθεί στην καρδιά της ρακέτας στην κατάλληλη στιγμή για να κάνει εύκολη την πάσα στον συμπαίκτη του και κατ' επέκταση να αυξήσει τις πιθανότητες του για να πετύχει καλάθι. Είτε έρχεται σαν τρέιλερ, είτε βλέπει την κίνηση του πασέρ και στη σωστή στιγμή κόβει προς τα μέσα. Πάντα περιμένει κοντά στη ρακέτα για να κάνει 1-2 βηματάκια, να δεχθεί τη μπάλα και να τελειώσει το καλάθι. Επίσης ο Βέσελι ποστάρει και το κάνει με πολύ καλά ποσοστά στη διοργάνωση. Έχει επιλέξει να επιτεθεί 10 φορές με post ups και στις 7 εξ αυτών η μπάλα κατέληξε στο διχτάκι. Δεν το κάνουν συχνά, όμως όταν επιλέγουν να την ακουμπήσουν στον πύργο τους, εκείνος σουτάρει με 70%. Φυσικά σε ένα στοιχείο που θα πρέπει να σταθούμε είναι πως μέχρι τώρα ο Βέσελι δεν βρήκε απέναντι του στον όμιλο κορμιά σαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Γιώργου Παπαγιάννη. Η σωστή αντιμετώπιση του Βέσελι θα κρίνει πολλά και μπορεί να γύρει την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του Ιτούδη. Βέσελι και Σατοράνσκι είναι αλληλοεξαρτώμενοι και αν... κλειδώσεις τον έναν, μπορεί να περιορίσεις σε μεγάλο βαθμό και τον άλλον.

Κορυφαίοι σε τρίποντα και ασίστ

Η Ελλάδα κάνει... θραύση μέχρι στιγμής στο τουρνουά σε δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες για την άμυνα. Η παρέα του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι πρώτη τόσο στα μπλοκ ανά ματς, όσο και στα κλεψίματα, δείχνοντας πως δαγκώνει στην άμυνα. Όμως και οι Τσέχοι έχουν δύο πολύ σημαντικές πρωτιές. Είναι στην κορυφή των ασίστ με 23.8 ανά ματς μαζί με τους Σέρβους, ενώ είναι πρώτοι και στην ευστοχία στα τρίποντα, σουτάροντας με 43.6%, ενώ η Σερβία είναι δεύτερη με 42%. Το ξαναλέμε θα πρέπει να ρίξουμε το ποσοστό των Τσέχων στον αποψινό αγώνα για να κάνουμε πιο εύκολη την πρόκριση μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τους αφήσουμε να νιώσουν άνετα έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Κορυφαίος πασέρ των Τσέχων και της διοργάνωσης είναι ο Σατοράνσκι με 9 ασίστ κατά μέσο όρο ,ενώ πιο σταθερός τριποντέρ είναι ο Πέτερκα που σουτάρει με το εξωφρενικό 59.1% στο τουρνουά και είναι ο δεύτερος καλύτερος σουτέρ της διοργάνωσης.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα