EuroBasket 2022: Το οικονομικό θαύμα της Ουκρανίας

EuroBasket 2022: Το οικονομικό θαύμα της Ουκρανίας

EuroBasket 2022: Το οικονομικό θαύμα της Ουκρανίας

bet365

Από τα συντρίμμια ενός πολέμου, στο EuroBasket 2022 και στα playoffs. Το Gazzetta εξηγεί το οικονομικό θαύμα μιας μπασκετικής ομοσπονδίας που δεν θα έπρεπε να είναι εδώ.

Αποστολή στο Μιλάνο: Μιχάλης Γκιουλένογλου

Τα παιδιά ενός πολέμου ταξιδεύουν και στο Βερολίνο, για την τελική φάση του EuroBasket 2022. Όχι ως πρώτοι και καλύτεροι. Αυτό δεν μέλλει κανέναν στην ομάδα της Ουκρανίας.

Πριν από μερικούς μήνες δεν γνώριζαν αν θα μπορούσαν να αγωνιστούν στο Μιλάνο. Κάποια από τα μέλη της αποστολής ήταν στο Κίεβο ή σε κάποιες άλλες ουκρανικές πόλεις. Σε ένα καταφύγιο.

Άκουγαν το σφύριγμα των πυραύλων και περίμεναν το μοιραίο. Ένας από τους βοηθούς που έχει ο Άιναρς Μπαγκάτσκις, είδε το κτήριο δίπλα από την κατοικία του να διαλύεται από έναν και μόνο πύραυλο.

Έζησε τη φρίκη ενός άνισου πολέμου. Αλλά τώρα βρίσκεται στο Μιλάνο. Μαζί με τους συμπατριώτες του. Και έναν σκοπό.

Να μην σταματήσουν να δίνουν ελπίδα.

Ο Σάσα Βολκόφ, ο επίτιμος πρόεδρος της ουκρανικής ομοσπονδίας, είχε μιλήσει στο Gazzetta για τη σημασία που έχει η παρουσία της Ουκρανίας στο EuroBasket 2022.

Ωστόσο, μέχρι η ομάδα μπάσκετ να φτάσει στην ιταλική πόλη, έπρεπε να γίνουν πολλά. Και ο Βολκόφ μαζί με άλλες μορφές του ουκρανικού μπάσκετ, έκαναν ό,τι μπορούσαν.

Μαζί τους και ένας... παρείσακτος. Ένας Λετονός που συμπεριφέρθηκε καλύτερα και από Ουκρανό. Ο προπονητής της ομάδας, ο Άιναρς Μπαγκάτσκις είναι αυτός που μεσολάβησε στον μπασκετική ομοσπονδία της Λετονίας, προκειμένου η Ουκρανία να αποκτήσει χορηγό στη φανέλα της (Amber Beverage Group).

Δηλαδή χρήματα στα ταμεία της. Και μην ξεχνάμε ότι οι Λετονοί ήταν αυτοί που φιλοξένησαν τους Ουκρανούς στη Ρίγα, για τα ματς των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Μιχάιλο Μπρόντσκι χρησιμοποίησε χρήματα από την προσωπική του περιουσία, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια του EuroBasket.

Ενώ την ίδια στιγμή κατάφεραν να λύσουν και το θέμα της ασφάλεις που έπρεπε να καταβάλλουν για να πάρουν το «πράσινο φως» της συμμετοχής του Άλεξ Λεν και του Σβι Μιχάιλιουκ.

Οι προσωπικές παρεμβάσεις του Βολκόφ και άλλων μελών της Κυβέρνησης, έφεραν μία συμφωνία ανάμεσα στην ομοσπονδία και στο ΝΒΑ, με αποτέλεσμα η πληρωμή να μη γίνει.

Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε παίκτη για την ασφάλειά του προκύπτει από το συμβόλαιο που έχει στο NBA.

Το δράμα ενός πολέμου

Το κινητό τηλέφωνο είναι εάνα χρήσιμο αξεσουάρ. Κάποιες φορές. Για τους παίκτες της Ουκρανίας και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας, είναι απαραίτητο. Με αυτό μιλούν με τις οικογένειές τους, οι οποίες είναι πίσω στην Ουκρανία. Στον... κυκλώνα του πολέμου.

Ουσιαστικά όταν οι παίκτες δεν παίζουν μπάσκετ, αγώνα ή προπόνηση, το τηλέφωνο είναι πάντα σε σε χρήση, όπως και η τηλεόραση για τα τελευταία νέα από την πατρίδα του.

Πριν φτάσει η ομάδα στο Μιλάνο, αρκετοί παίκτες είχαν... ξεμείνει στην Ουκρανία. Και δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν. Το κατάφερε η ομοσπονδία με συντονισμένες κινήσεις. Και μπόλικη γραφειοκρατία.

Τότε ήταν που έλαβαν το τελεσίγραφο: Ή εγκαταλείπετε σε 48 ώρες ή θα μείνετε εδώ... Όσες φορές και αν το διαβάσεις είναι ανατριχιαστικό.

Βλέπετε, η αποστολή με κάποιους παίκτες είχε καταφέρει να φύγει για την Ισπανία, για τις αναμετρήσεις των παραθύρων της FIBA. Κατά διαβολική σύμπτωση, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Και ξεκινήσει ο στρατιωτικός νόμος.

Το ταξίδι μέχρι το Βερολίνο δεν σημαίνει το τέλος της προσπάθειας. Ακόμη και από το Μιλάνο, ο Σάσα Βολκόφ προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα, προκειμένου η καρδιά της ομάδας μπάσκετ της Ουκρανίας να συνεχίσει να χτυπάει δυνατά.

@Photo credits: FIBA
 

EUROBASKET Τελευταία Νέα