EuroBasket 2022, Βέλγιο - Τουρκία 63-78: Συσπειρώθηκε και απάντησε στο γήπεδο με κορυφαίο Σενγκούν

Δημήτρης Οικονόμου
EuroBasket 2022, Βέλγιο - Τουρκία 63-78: Συσπειρώθηκε και απάντησε στο γήπεδο με κορυφαίο Σενγκούν

bet365

Την τρίτη της νίκη πέτυχε στο EuroBasket η Τουρκία (3-1) επικρατώντας με 78-63 του Βελγίου (2-2), έχοντας σε μεγάλο απόγευμα τον Αλπερέν Σενγκούν.

Μετά το παιχνίδι με τη Γεωργία και τα όσα εξωαγωνιστικά ακολούθησαν, η εμφάνιση της Τουρκίας ήταν ένα ερωτηματικό. Η ομάδα του Αταμάν μπήκε συσπειρωμένη στο παιχνίδι με το Βέλγιο και επικράτησε εύκολα με 78-63 στην 4η αγωνιστική του Α' Ομίλου του EuroBasket, για να κάνει αποφασιστικό βήμα, διεκδικώντας πλέον την πρωτιά του Ομίλου στην τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Ισπανία.

Ο Φουρκάν Κορκμάζ έκανε την αρχή, ο Αλπερέν Σενγκούν ανέλαβε στο δεύτερο μέρος και οι Τούρκοι έφτασαν στο 3-1, αφήνοντας το Βέλγιο στο 2-2, σε έναν όμιλο που όλα είναι ανοιχτά ως το τέλος. Για τους ηττημένους που είδαν τον Ομπασοχάν να μένει στους 4 πόντους, κορυφαίος ήταν ο Μπρατάνοβιτς με 15 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Με 11 πόντους σε 13 λεπτά ο Κορκμάζ

Καθόλου επηρεασμένη, λοιπόν, από τα όσα συνέβησαν κόντρα στην Γεωργία, η Τουρκία έπαιξε για να κερδίσει και να προκριθεί, όντας συγκεντρωμένη από νωρίς. Ειδικότερα ο Κορκμάζ, πρωταγωνιστής στα γεγονότα πριν από δύο βράδια, έκανε... καυτή εκκίνηση. Ο Κορκμάζ σκόραρε 11 πόντους σε 13 λεπτά, η Τουρκία δε δέχτηκε καλάθι για ένα σκάρτο πεντάλεπτο για το αρχικό 0-7, που μετατράπηκε σε 6-20 με το πέρας του δεκαλέπτου.

Η προσπάθεια του Βελγίου για να ανακάμψει χρειαζόταν και το μακρινό σουτ. Ο Τάμπου έκανε την αρχή από το τρίποντο (είχαν ξεκινήσει με 0/7) και σταδιακά οι Βέλγοι βρήκαν τα πατήματά τους, μετά το χαμηλό βαρομετρικό των έξι πόντων στο δεκάλεπτο. Με αυτόν τον τρόπο, μάζεψαν αρκετά τη διαφορά που έφτασε ως τους 16 (13-29 στο 15'), αφού οι Ζιλέ και Μπρατάνοβιτς συνδέθηκαν από την περίμετρο, για το 24-35, δύο λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Ο Λίμπερτ έδωσε οντότητα στη ρακέτα του Βελγίου, ως απάντηση στον Οσμάνι που βγήκε μπροστά για τους Τούρκους και το ημίχρονο έκλεισε στο 30-37.

«Καθάρισε» ο Σενγκούν για την Τουρκία

Αυτό που χρειαζόταν για να τελειώσει το παιχνίδι η Τουρκία ήταν ένας έξτρα πόλος στη ρακέτα. Ο Αλπερέν Σενγκούν έφτασε τους 17 πόντους, με 5 ασίστ και 5 ριμπάουντ και το 34-45 έγινε 34-52 σε λιγότερο από δύο λεπτά. Ο Σενγκούν συνέχισε να φορτώνει το βελγικό καλάθι, με το πείραμα του Αταμάν να τον βάλει μαζί με τον Σανλί να αποδίδει. Ο Λεκόμπτ και ο Ντε Ζέου μείωσαν με ένα σερί 9-0, στο φινάλε του 3ου δεκαλέπτου για το 47-59.

Οι ψηλές πεντάδες των Τούρκων συνέχισαν να είναι άλυτος γρίφος για τους γηπεδούχους, με τον Σενγκούν να σκοράρει και από το τρίποντο (49-66 στο 35') και επί της ουσίας να δίνει τη χαριστική βολή. Χωρίς βοήθειες από τον Ομπασοχάν, οι Βέλγοι δε θα γινόταν να επιστρέψουν σε αυτά τα πέντε λεπτά που απέμεναν. Το σκορ έφτασε ως το +20 (54-74) και το μόνο που περιμέναμε ήταν το τελικό σκορ στα εναπομείναντα 2:30 λεπτά. Με βολές εκατέρωθεν διαμορφώθηκε το 63-78, που σφράγισε την τρίτη νίκη των Τούρκων.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 6-20, 30-37, 47-59, 63-78

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Είναι ξεκάθαρα η ομάδα με το περισσότερο ταλέντο και για πρώτη φορά στη διοργάνωση το απέδειξε τόσο εμφατικά, με τους δύο NBAers, τον Κορκμάζ και τον Σενγκούν να παίρνουν... προσωπικά τα όσα συνέβησαν στο παιχνίδι με τη Γεωργία και να πραγματοποιούν εντυπωσιακή εμφάνιση.

MVP: Ο Αλπερέν Σενγκούν 24 πόντοι (9/17 2π, 1/2 3π), 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Δεν τον λες αφανή με 16 πόντους (11 σε 13 λεπτά στο ξεκίνημα) αλλά ο Φουρκάν Κορκμάζ έβαλε τις βάσεις για την επικράτηση της Τουρκίας.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Ρέτιν Ομπασοχάν είναι ο ποιοτικότερος παίκτης του Βελγίου, με 4 πόντους και 1/4 σουτ, 1 ριμπάουντ σε 20:41.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Σέιν Λάρκιν συνεχίζει να ασχολείται με τους συμπαίκτες του και όχι το σκορ, παίρνοντας μόλις ένα σουτ στο παιχνίδι και σκοράροντας 3 πόντους, με 6 ασίστ, 4 ριμπάουντ.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η συσπείρωση μετά από όσα συνέβησαν στο ματς με τη Γεωργία, έφερε την καλύτερη εμφάνιση της Τουρκίας στο EuroBasket, αναλογικά βέβαια και με τον αντίπαλο. Για την ομάδα του Αταμάν η πρωτιά είναι πολύ σημαντικός στόχος και το ματς απέναντι στην Ισπανία αύριο θα την κρίνει. Το θετικό ήταν το step up των NBAers.

1

1

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα