EuroBasket 2022, Πολωνία - Τσεχία 99-84: Πονίτκα και Σλότερ «σόκαραν» την Τσεχία του Σατοράνσκι

Δημήτρης Οικονόμου
EuroBasket 2022, Πολωνία - Τσεχία 99-84: Πονίτκα και Σλότερ «σόκαραν» την Τσεχία του Σατοράνσκι

bet365

Η Τσεχία μπορεί να είχε Σατοράνσκι και έδρα στην πρεμιέρα της στο EuroBasket 2022, ωστόσο οι Πονίτκα και Σλότερ οδήγησαν την Πολωνία σε μία τεράστια νίκη με 99-84.

Ο Τόμας Σατοράνσκι εμφανίστηκε κανονικά στην πεντάδα της Τσεχίας απέναντι στην Πολωνία, για την πρεμιέρα των δύο στον όμιλο της Πράγας του EuroBasket 2022. Ωστόσο οι Πονίτκα και Σλότερ πήραν αρκετή από τη λάμψη του, με την Πολωνία να παίρνει τεράστια νίκη με 99-84 στην πρεμιέρα του 4ου ομίλου.

Από το πρώτο δευτερόλεπτο μάλιστα η ομάδα του Μίλιτσιτς κυριάρχησε, στο παρκέ με 23 ασίστ και μόλις 9 λάθη, έδειξε πως θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον όμιλο και άφησε την Τσεχία με τα... όνειρα για πρωτιά του ομίλου, εν αναμονή των Σέρβων.

Ο Πονίτκα ολοκλήρωσε με 26 πόντους (7/10 2π, 2/6 3π), 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ, ενώ ο Σλότερ προσέθεσε 23 (4/5 2π, 5/11 3π), με τον Μπαλτσερόφσκι να σκοράρει άλλους 14. Στους 17 σταμάτησε ο Βέσελι, αλλά ο Σατοράνσκι δεν μπορούσε να γίνει παράγοντας του αγώνα, παρά τις 6 ασίστ, μένοντας στο απόλυτο μηδέν σε 17:12 που βρέθηκε στο παρκέ.

«Καυτός» Πονίτκα στο ξεκίνημα του EuroBasket

Οι Πολωνοί δεν μπήκαν για να αστειευτούν στην Πράγα. Άλλωστε η πρωτεύουσα της Τσεχίας δεν είναι τόσο παγωμένη αυτήν την περίοδο, για να δικαιολογεί το... κρύο ξεκίνημα των παικτών του Γκίνζμπουργκ. Με τον Ματέουζ Πονίτκα να κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, εκτελώντας με 5/5 από την περίμετρο, η πλάστιγγα έγειρε. Ο Σατοράνσκι ήταν φανερά ανέτοιμος και οι Τσέχου δεν είχαν ισορροπία επιθετικά, μένοντας πίσω στο σκορ με 24-12, εκ των οποίων οι 12 πόντοι ήταν του Πονίτκα μέσα σε 7 λεπτά.

Μάλιστα με ένα λέι-απ του Μπαλτσερόφσκι οι Πολωνοί προηγήθηκαν με 31-18, όμως οι (πρακτικά) γηπεδούχοι σταδιακά βρήκαν το... χέρι τους από την περίμετρο και έκοψαν τη διαφορά, με ένα μακρινό σουτ του Σενάλ και τη βοήθεια των Μπόχατσικ, Βέσελι. Μέσα σε ένα τρίλεπτο οι Τσέχοι έτρεξαν ένα επιμέρους 5-17 για να επιστρέψουν, μειώνοντας σε 36-35. Ο Πονίτκα έμεινε στους 13 πόντους και παρά την προσπάθεια του Έι Τζέι Σλότερ να αφυπνίσει ξανά την επίθεση της Πολωνίας, οι Τσέχοι ανέκτησαν τον έλεγχο, με το ημίχρονο να κλείνει στην ισοπαλία των 46, μετά από ένα καλάθι του Μίχαλακ.

Σλότερ και Πονίτκα υπέγραψαν τη νίκη της Πολωνίας επί της Τσεχίας

Παρότι οι Τσέχοι ισορρόπησαν, ήταν και πάλι οι Πολωνοί που μπήκαν πιο συγκεντρωμένοι στο δεύτερο ημίχρονο, με ένα τρίποντο του Σλότερ, για να τρέξουν άμεσα 7-0 σερί. Το κλειδί για τους Πολωνούς ήταν οι μάχες που ο Μπαλτσερόφσκι κέρδισε απέναντι στον Βέσελι. Ο Άουντα προσπάθησε να δώσει σκορ στους Τσέχους, που συνέχισαν όμως να κυνηγούν στο σκορ, μένοντας πίσω με 69-63 στο φινάλε της 3ης περιόδου.

Αυτή τη διαφορά συντηρούσαν οι Πολωνοί, με τον Μπάλβιν να χάνει ευκαιρία να μειώσει στους τρεις, επτά λεπτά πριν το τέλος, με τον Πονίτκα να διαμορφώνει αμέσως μετά το 78-70. Ο παίκτης της Ρέτζιο Εμίλια είχε πάντοτε την απάντηση όταν οι Τσέχοι μείωναν, όπως έκανε με ένα καλάθι και φάουλ για το 82-76, όταν στο ρολόι απέμεναν 4:30 λεπτά.

Η χαριστική βολή ήρθε από τον Σλότερ, που με ένα step back τρίποντο εκτόξευσε τον δείκτη του σκορ στο 87-79 (στο 37:30), για να ακολουθήσει ένα ακόμα μεγάλο σουτ του Πονίτκα, στην αμέσως επόμενη κατοχή για το 90-81. Το Πολωνικό δίδυμο δεν υπήρχε τρόπος να σταματηθεί και σόκαρε την Τσεχία στην έδρα της, περιπλέκοντας τα σενάρια για την κατάταξη του ομίλου από την πρώτη κιόλας αγωνιστική, με το κερασάκι να έρχεται ξανά από την περίμετρο και τον Πονίτκα, φτάνοντας ως το τελικό 99-84.

Τα δεκάλεπτα: 29-18, 46-46, 69-63, 99-84

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στα τρία τρίποντα των Σλότερ και Πονίτκα. Με 2:30 λεπτά για το φινάλε, ο πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού διαμόρφωσε το 87-79 και ο Πονίτκα έδωσε άλλες δύο χαριστικές βολές για το τελικό 99-84

MVP: Ο Ματέουζ Πονίτκα με 26 πόντους, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ, αλλά κυρίως το εντυπωσιακό του ξεκίνημα που έδωσε ρυθμό στους Πολωνούς, κέρδισε στο νήμα τον Σλότερ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο starter Σατοράνσκι, μπήκε τελευταία στιγμή στη 12άδα των Τσέχων μετά τον τραυματισμό του αλλά ξεκίνησε βασικός στην πρεμιέρα του EuroBasket.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Οι Μπαλτσερόφσκι και Σλότερ μοιράζονται τον ρόλο, με τον πρώτο να σκοράρει 14 (7 ριμπάουντ, 4 ασίστ) και να παίρνει αρκετές μάχες από τον Βέσελι και τον δεύτερο να σκοράρει ακατάπαυστα με 23 (5/11 3π).

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Σατοράνσκι μπορεί να χαροποίησε τους πάντες επειδή πάτησε παρκέ, όμως φανερά ανέτοιμος δεν πήρε αρκετές ευθύνες, μένοντας στο μηδέν (με 6 ασίστ) από πλευράς παραγωγικότητας.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Οι 23 ασίστ για μόλις 9 λάθη των Πολωνών, που δεν έχουν και πληθώρα σπουδαίων γκαρντ στο ρόστερ τους.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η επικίνδυνη Πολωνία, που είδαμε και στο «Ακρόπολις», έκανε από το ξεκίνημα του EuroBasket την έκπληξη, αποδεικνύοντας πως μπορεί να παίξει ρόλο στον όμιλο για πρόκριση. Από την άλλη οι Τσέχοι πρέπει να ζήσουν με τον... ανέτοιμο Σατοράνσκι για να πετύχουν τους στόχους τους.

1

1

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα