Νίκος Γκάλης, Εθνική Ελλαδας: Η πρόκριση στα ημιτελικά και το διαχρονικό «η μεγαλύτερη νίκη μέχρι την επόμενη» (vids)

Νίκος Γκάλης, Εθνική Ελλαδας: Η πρόκριση στα ημιτελικά και το διαχρονικό «η μεγαλύτερη νίκη μέχρι την επόμενη» (vids)

bet365

Πριν από ακριβώς 35 χρόνια η Εθνική ομάδα του '87 έκανε το πιο σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του Eurobasket καθώς «πέταγε» εκτός ημιτελικών την αήττητη Ιταλία ενώ ο Νίκος Γκάλης υποσχόταν... ακόμα μεγαλύτερες νίκες.

Τα πανηγύρια για τη μεγάλη πρόκριση στα προημιτελικά ήταν ακόμα νωπές στις τάξεις της Εθνικής ομάδας μπάσκετ του '87...

Σε ένα ματς δίχως αύριο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε ρίξει την τελευταία της... ζαριά καθώς έπρεπε να επιβληθεί της Γαλλίας προκειμένου να πάρει ως 4η τη πρόκριση στα προημιτελικά του Eurobasket. Και να, που έγινε! Με τον Νίκο Γκάλη να σταματάει στους 34 πόντους, η Εθνική Ελλάδας είχε νικήσει τους «τρικολόρ» με 82-69 και «τσέκαρε» την τελευταία στιγμή τα εισιτήρια για τις 8 καλύτερες ομάδες του τουρνουά.

Αντίπαλός της; Η (έως εκείνο το βράδυ) αήττητη και πρώτη στον άλλο όμιλο Ιταλία του Βαλέριο Μπιανκίνι και του μεγάλου σκόρερ, Αντονέλο Ρίβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα μετρούσε 17 ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις κόντρα στους «ατζούρι» αλλά η 18η έμελλε να περάσει στην ιστορία... Με ψυχή 15.000 λεόντων, όσοι και οι φίλαθλοι που βρέθηκαν εκείνο το ζεστό βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Εθνική μας κερδίζει εύκολα με 90-78 και αποκτά τη δυνατότητα να διεκδικήσει το πρώτο της μετάλλιο!

«Η πιο μεγάλη στιγμή έως την επόμενη»

Λίγα λεπτά το τέλος του αγώνα έμελλε να περάσει στην ιστορία μία από τις πιο διαχρονικές ατάκες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ και στον Βασίλη Σκουντή, ο Νίκος Γκάλης απαντούσε στην εξής ερώτηση: «Είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας σου από τότε που παίζεις στην Εθνική ομάδα;» Και ο «γκάνγκστερ» είπε: «Είναι, μέχρι το επόμενο παιχνίδι...»

Ο «Νικ» ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Για άλλο ένα ματς στο τουρνουά πραγματοποίησε «διαστημική» εμφάνιση και διέλυσε κάθε σύστημα του «φιλόσοφου» (σ.σ. όπως ήταν το παρατσούκλι του Μπιανκίνι). Συγκεκριμένα τελείωσε το παιχνίδι με 38 πόντους, έχοντας 12/17 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 11/12 βολές, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης πραγματοποίησε το καλύτερο παιχνίδι στη διοργάνωση, έχοντας 22 πόντους με 4/6 τρίποντα. Οσο για τον παίκτη-κλειδί; Ο Αργύρης Καμπούρης, ο οποίος έκανε το ματς της... ζωής του έχοντας 14 πόντους με 6/8 δίποντα, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα.

«Ο Γκάλης ξέραμε ότι θα μας βάλει 40 πόντους. Το θέμα ήταν να περιορίσουμε τους υπόλοιπους, αλλά δεν τα καταφέραμε. Η Ελλάδα είναι πολύ καλή ομάδα και έχει πληρότητα σε όλες τις θέσεις. Της αξίζουν συγχαρητήρια γιατί μας κέρδισε δίκαια. Συγκλονιστική και η παρουσία του κόσμου» ήταν το ιπποτικό -αν μη τι άλλο- σχόλιο του Βαλέριο Μπανκίνι, ενώ ο Κώστας Πολίτης έλεγε εκστασιασμένος: «Νικήσαμε πρώτη φορά την Ιταλία και πράγματι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης...»

Επόμενος αντίπαλος η μεγάλη Γιουγκοσλαβία με φόντο τη πρόκριση στον τελικό του Eurobasket 1987...

Ο... αθυρόστομος Φιλίππου, η ατάκα του Φασούλα και οι... προκλήσεις των Ιταλών δημοσιογράφων

  • «Το όνειρο των ατζούρι σταμάτησε στον μεγάλο Γκάλη και την Ελλάδα. Ο Ομηρος δυστυχώς ξύπνησε εναντίον μας μιλώντας με το σκορ» έγραφε η Gazzeta Dello Sport την επόμενη μέρα, κάνοντας ειδική αναφορά στον Αργύρη Καμπούρη: «Ένας 25χρονος χτίστης πήρε τη θέση του Φιλίππου και χάλασα τα ιταλικά σχέδια»
  • «Εάν κάνουν έτσι με τη πρόκριση στα ημιτελικά, αν πάρουν το χρυσό θα γκρεμίσουν τον Παρθενώνα» έλεγαν οι Ιταλοί δημοσιογράφοι που έβλεπαν τις εκδηλώσεις λατρείας στο ΣΕΦ.
  • «Βλέπω τελικό μεταξύ Ελλάδας και Σοβιετικής Ένωσης» έλεγε ο προπονητής των Σοβιετικών Αλεξάντερ Γκομέλσκι... Δικαιώθηκε και με το παραπάνω!!
  • Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν παρασύρθηκε από τους πανηγυρισμούς, αλλά μέσα στην γενική έκσταση φρόντιζε για το αύριο του ελληνικού μπάσκετ: «Θέλουμε γήπεδα. Πρέπει να μας το υποσχεθείτε Υπουργέ» έλεγε απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σήφη Βαλυράκη.
  • «Και στον τελικό θα γίνει της π@@@ς» τραγουδούσε στα αποδυτήρια ο Νίκος Φιλίππου, ο οποίος ήταν ο νούμερο «ένα» παρακινητής των πανηγυρισμών.
  • «Το πτώμα της Ιταλίας να πάει στο νεκροτομείο για νεκροψία...» ήταν η ατάκα του Παναγιώτη Φασούλα.

ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 90-78

ΕΛΛΑΔΑ (Πολίτης): Γκάλης 38(1), Γιαννάκης 22(4), Καμπούρης 14, Φασούλας 9, Ιωάννου 4, Χριστοδούλου 3(1).

ΙΤΑΛΙΑ (Μπιανκίνι): Μοντέκι 5(1), Τζεντίλε 5(1), Μανίφικο 14, Τόνουτ 12, Κόστα 4, Βιλάλτα 5(1), Ρίβα 23(3), Μοραντότι 2, Καρέρα 8, Μπρουναμόντι

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα