Πεντακόσιες μέρες με ένα φάντασμα

Πεντακόσιες μέρες με ένα φάντασμα

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης αποκρυπτογραφεί τα σχέδια του Ρικ Πιτίνο και τα αποσυνδέει από τις εκλογές της ΕΟΚ.

Εάν ήταν στο χέρι του Φασούλα, προπονητής της Εθνικής στο Προολυμπιακό θα αναλάμβανε κάποιος Έλληνας και πάντως όχι «ένας ελεήμων και φιλεύσπλαχνος Αμερικανός». Εάν ήταν στο χέρι του Λιόλιου, το χρίσμα μπορεί να το έπαιρνε ο Μάκης Γιατράς.

Για το χέρι του (Άγγελου) Παπανικολάου δεν ανοίγω συζήτηση, διότι φοράει το δαχτυλίδι του Βασιλακόπουλου, οπότε πάσα αρχή παυσάτω.

Επειδή όμως η διοικητική κατάσταση της Ομοσπονδίας βρίσκεται στον αέρα, όπου δεν τη φτάνει το χέρι κανενός, προπονητής της Εθνικής στο Προολυμπιακό τουρνουά (αν γίνει τέτοιο) θα είναι ο Ρικ Πιτίνο.

Στην πολύκροτη συνέντευξη που ο Παναγιώτης Φασούλας έδωσε το περασμένο Σάββατο στην αφεντιά μου από τα ερτζιανά του Over FM, είπε μία κουβέντα που δεν σηκώνει παρερμηνείες.

«Δεν ξέρω, μπορεί στη Μπανανία ο προπονητής της Εθνικής ομάδας να έρχεται στη χώρα μία φορά στα δύο χρόνια»!

Και πρόσθεσε αυτό που έγραψα παραπάνω, ότι θεωρεί προσβλητική την εθελοντική προσφορά ενός ξένου προπονητή χάριν ελεημοσύνης και φιλευσπλαχνίας.

Επισήμανε όμως και κάτι άλλο, προφανές: «Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά».

Ακόμα και αν οι εκλογές της ΕΟΚ γίνουν την ερχόμενη Κυριακή, πράγμα απίθανο, η νέα διοίκηση (όποια και αν είναι αυτή) θα έχει μπροστά της ένα σκάρτο δίμηνο για να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στον Πιτίνο και να αναζητήσει τον διάδοχό του.

Πόσο μάλλον, αν διεξαχθούν στα τέλη του Μάη, όπως αποφάνθηκε ...ομόφωνα ο Βασιλακόπουλος!

Το Προολυμπιακό τουρνουά θα γίνει στις 29 Ιουνίου με 4 Ιουλίου 2021 και η προετοιμασία της Εθνικής θα ξεκινήσει 25-30 μέρες νωρίτερα, με όσους παίκτες θα είναι τότε διαθέσιμοι.

H ισπανική ACB όπου αγωνίζεται ο Νικ Καλάθης μπορεί να τραβήξει ως τις 16 Ιουνίου, ενώ oι Αντετοκούνμπο έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες συμμετοχής στην Εθνική μόνο αν οι Μιλγουόκι Μπακς αποκλειστούν πριν τους τελικούς της Ανατολής.

(Που δεν αποκλείεται, βέβαια).

Πάμε, λοιπόν, για Εθνική 2021 με Ρικ Πιτίνο στο τιμόνι της. Και ας μην έχει κάνει έστω μία προπόνηση στις 501 μέρες που πέρασαν από την πρώτη χειραψία. Κι ας μοιάζει με φάντασμα.

Ο Φασούλας ομολόγησε ότι δεν γνωρίζει τις συντεταγμένες της συμφωνίας της ΕΟΚ με τον Πιτίνο. Σκαλίζοντας από δω και από κει, έμαθα τα εξής ζουμερά:

  1. Ο Πιτίνο είναι πράγματι άμισθος και δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την ΕΟΚ. Υπάρχει όμως ιδιωτικό συμφωνητικό που «δένει» τις δύο πλευρές με συμφωνία κυρίων και εξηγεί τις εκατέρωθεν υποχρεώσεις.
  2. Οι επαφές με τους υποψήφιους βοηθούς έγιναν από το περασμένο καλοκαίρι κιόλας και τελεσφόρησαν. Με τη σύμφωνη γνώμη του Πιτίνο, το τιμ θα στελεχωθεί από τους Θανάση Σκουρτόπουλο, Ηλία Παπαθεοδώρου και Σωτήρη Μανωλόπουλο, ενώ θα προστεθούν ακόμη 1-2 πρόσωπα σε επικουρικούς ρόλους.
  3. Ο Πιτίνο είναι σε διαρκή επαφή με το υπάρχον επιτελείο και έχει ζητήσει αναλυτικό ραπόρτο για τους παίκτες που είναι σε θέση να βοηθήσουν την Εθνική στο Προολυμπιακό τουρνουά – ακόμα και αυτούς των «παραθύρων». Από τη νεότερη γενιά, θα προωθηθεί άμεσα ο Νίκος Χουγκάζ.
  4. Από από τους ξενιτεμένους, πέραν του Καλάθη, υπολογίζεται κανονικά ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, στον οποίο ο Πιτίνο θα δώσει τη μοναδική θέση του «νατουραλιζέ» (αντί π.χ. του Όγκαστ). Ο Ντόρσεϊ θέλει να επιστρέψει στο ΝΒΑ, αλλά έχει πειστεί ότι η συμμετοχή στην Ολυμπιακή διαδικασία είναι προς όφελός του.
  5. Ο Βασίλης Σπανούλης έχει αποφασίσει τη μεγάλη επιστροφή, αλλά περιμένει το τέλος της σεζόν για να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του, με τελικό κριτήριο τη φυσική του κατάσταση. Φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει για τον Νίκο Ζήση, ενώ αίνιγμα παραμένει ο Γιάννης Μπουρούσης, τον οποίο ο Πιτίνο δεν γνωρίζει καθόλου.
  6. Ο Πιτίνο ισχυρίζεται ότι έχει επικοινωνήσει με τον Γιώργο Πρίντεζη, ώστε να λυθεί η γνωστή «παρεξήγηση» με τους παίκτες του Ολυμπιακού. Το συγκεκριμένο πρόβλημα εξανεμίζεται εκ των πραγμάτων, ένεκα και της στάσης του Σπανούλη, αλλά και της παρουσίας του Σλούκα, που έπαιζε στη Φενέρ όταν ξέσπασε ο καυγάς.
  7. Tα σχέδια καταστρώνονται με «δεδομένη» την απουσία των τριών Αντετοκούνμπο. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα του ΝΒΑ αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Τα πλέι-οφ, πλην τελικών, θα ολοκληρωθούν το αργότερο στις 22 Ιουνίου, μία ολόκληρη εβδομάδα πριν το τζάμπολ του Προολυμπιακού τουρνουά.
  8. Ο Πιτίνο θα έρθει στην Ελλάδα τον Μάιο για να πιάσει δουλειά. Θα διεξαχθεί τουρνουά «Ακρόπολις» στην Αθήνα με αντιπάλους που έχουν ήδη επιλεγεί (αν και χρειάστηκε ανακατανομή λόγω απόσυρσης της Νέας Ζηλανδίας), ενώ η Εθνική θα παίξει και 1-2 φιλικά εγκλιματισμού στην αμερικανική ήπειρο.
  9. Mε τις ημερομηνίες του ΕΣΑΚΕ δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς έχει συμφωνηθεί να ολοκληρωθεί έγκαιρα η Basket League. Η απουσία του Παναθηναϊκού από τα πλέι-οφ της Euroleague αδειάζει αρκετές ημερομηνίες, ιδίως αν αποκλειστεί και η ΑΕΚ από τα τελικά του BCL.
  10. Βασικός παίκτης που να κάνει «κορδελάκια» σχετικά με τη συμμετοχή του δεν υπάρχει. Το μοναδικό ερωτηματικό αυτή τη στιγμή αφορά τον Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος προέρχεται από λεπτή νευροχειρουργική επέμβαση, με άγνωστο χρονοδιάγραμμα αποθεραπείας. Εξυπακούεται ότι δεν πρόκειται να πιεστεί.

Με ή χωρίς τους Αντετοκούνμπο, η ομάδα του Μουντομπάσκετ 2019 θα είναι ο πυρήνας της Εθνικής ομάδας του 2021: Καλάθης, Σλούκας, Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Πρίντεζης, Παπαγιάννης, Λαρεντζάκης και ίσως κάποιος ακόμη.

Σε εκείνους που ταξίδεψαν στην Κίνα προσθέτω δυνητικά τους Ντόρσεϊ, Σπανούλη, Μήτογλου, Ζήση, Αθηναίου, Αγραβάνη, Χρυσικόπουλο, Κουφό, Μποχωρίδη, Καββαδά, Γιαννόπουλο και άλλους.

Φαβορί δεν είμαστε, ούτε όμως χαμένοι από χέρι. Όσο περισσότερα λάδια χάσει η ομάδα του Καναδά ένεκα της βέβαιης συμμετοχής πολλών παικτών στα πλέι-οφ του ΝΒΑ (Τζαμάλ Μάρεϊ, Κέλι Ολίνικ, Tρίσταν Τόμπσον, Άντριου Ουίγκινς, Κρις Μπουσέρ κ.α.), τόσο θα αυξηθούν οι πιθανότητες της ελληνικής ομάδας.

Αλλά αυτά θα τα δούμε στην τελική ευθεία προς τη μακρινή Βικτόρια. Μέχρι το τζάμπολ, έχουμε μπροστά μας ένα γεμάτο τρίμηνο.

Όταν ο φωτογραφικός και σχεδόν πραξικοπηματικός νόμος του Αυγενάκη δρομολόγησε την αποστρατεία του Βασιλακόπουλου και των άλλων «δεινοσαύρων» (που πάντως παραμένουν ζωντανοί μέσω …αντιπροσώπων), κάποιοι καλοθελητές από άλλα ΜΜΕ έσπευσαν να παιανίσουν το «τέλος του Πιτίνο».

Σε αυτήν εδώ τη στήλη χαρακτήριζα το συμπέρασμα πρόωρο, άκαιρο και άκυρο, αφού η αχλάδα έχει την ουρά σε διάφορα αθέατα σημεία του σώματός της.

Και τέλος πάντων, είναι κάπως γελοίο να έχουμε έναν Hall Of Famer στο τιμόνι της Εθνικής μας, και μάλιστα gratis, και να τον κοιτάζουμε στα δόντια. Έτσι δεν είναι;

Σε ό,τι αφορά την «επίσημη αγαπημένη», η επανεκκίνηση ας μπει στα σκαριά από το φθινόπωρο με ορίζοντα το Ευρωμπάσκετ του 2022.

Μια τελευταία σημείωση: εάν για οποιονδήποτε λόγο ματαιωθούν τα Προολυμπιακά τουρνουά, και επιλεγεί η Ειδική Βαθμολογία της FIBA ως κριτήριο πρόκρισης, η 6η στον Κόσμο Εθνική μας θα είναι ανάμεσα στους προνομιούχους, μαζί με τη Σερβία και τη Λιθουανία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.