Το πλάνο του Πιτίνο και η Εθνική των «παραθύρων»!

Το πλάνο του Πιτίνο και η Εθνική των «παραθύρων»!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Το πλάνο του Πιτίνο και η Εθνική των «παραθύρων»!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας καταπιάνεται μετά από καιρό με την πολύπαθη «επίσημη αγαπημένη», αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας για το προολυμπιακό τουρνουά, όπως την έχει οργανώσει ο 67χρονος Αμερικανός τεχνικός και μπαίνει στο μυαλό του Θανάση Σκουρτόπουλου με φόντο τα προκριματικά του Eurobasket 2021.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως, στην οποία πραγματικά τίποτε απ' όσα συμβαίνουν, δεν προκαλεί εντύπωση! Κι αυτό φυσικά, αφορά όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και εφαρμόζεται πλήρως και ίσως και με μεγαλύτερη έμφαση στον αθλητισμό.

Στην περίπτωση του μπάσκετ, δε, η πεπαλαιωμένη νοοτροπία της ομοσπονδίας που, εδώ και δύο δεκαετίες, κρατάει «όμηρο» το πρωτάθλημα μέσω της διαιτησίας και διαχειρίζεται την Εθνική ομάδα, σύμφωνα με πρακτικές του μακρινού παρελθόντος, το ερώτημα που τίθεται είναι αν το άθλημα έχει πιάσει πάτο ή το βαρέλι μπορεί να τρυπηθεί ακόμη περισσότερο...

Τι να πρωτοαναφέρουμε; Τον «ηθελημένο» υποβιβασμό του Ολυμπιακού στην Α2 Κατηγορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο λειτουργίας της Basket League, χωρίς να ανοίξει μύτη; Ή την διεξαγωγή του εφετινού πρωταθλήματος υπό τη σκιά αγώνων που προκαλούν θλίψη με την εξέλιξή τους;

Μέσα σ' όλα αυτά και συνυπολογίζοντας ότι διανύουμε κι επισήμως πλέον προεκλογική περίοδο για την διοίκηση της ΕΟΚ, με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας να αποτελεί πλέον μακρινή ανάμνηση και με την έναρξη των προκριματικών του Eurobasket 2021, να απέχει λιγότερο από δέκα μέρες, η Εθνική ομάδα δεν θυμίζει σε τίποτε το συγκρότημα που παρατάχθηκε πριν από μερικούς μήνες στα γήπεδα της Νανζίνγκ και την Σενζέν.

Κι αν το φαινόμενο της απουσίας των κορυφαίων παικτών από τα «παράθυρα», οφείλεται στα σημεία των καιρών, δηλαδή τις υποχρεώσεις των ομάδων της Euoleague καθώς και στο καλεντάρι του ΝΒΑ, το μπέρδεμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο μετά την απόφαση της ΕΟΚ να συνεργαστεί με άλλον προπονητή για τα προκριματικά του Eurobasket και με άλλον για το προολυμπιακό τουρνουά του Ιουνίου.

Η επιχείρηση Eurobasket και το νέο συμβόλαιο του Σκουρτόπουλου

Με τον μέχρι πρότινος αρχηγό της Εθνικής ομάδας (από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι και πριν λίγους μήνες), Γιάννη Μπουρούση, να ανακοινώνει μέσω instagram το «αντίο» του στην «γαλανόλευκη», ο Θανάσης Σκουρτοπουλο μαζί με τους Μάντζαρη και Λαρεντζάκη, είναι οι μοναδικοί συνδετικοί κρίκοι με το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της «επίσημης αγαπημένης» στην Σενζέν.

O ομοσπονδιακός τεχνικός συμφώνησε με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο να ανανεώσει τη συνεργασία του για δύο ακόμη χρόνια (μέχρι το τέλος του 2021), με βασικό του αντικείμενο να οδηγήσει την Εθνική ομάδα στα τελικά του επόμενου Eurobasket και τα δύο επόμενα καλοκαίρια να ασχοληθεί με την αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κάτω των 20 ετών και τις διοργανώσεις στις οποίες αυτό θα συμμετάσχει.

Ας δούμε όμως, ποιο είναι το πλάνο του 54χρονου προπονητή, καταρχήν όσον αφορά στους δύο πρώτους αγώνες του 8ου ομίλου των προκριματικών, με την Βουλγαρία (21/02) στην Πάτρα και με την Βοσνία (24/02) στην Τούζλα.

Με τους παίκτες που αγωνίζονται στην Euroleague να μην υπολογίζονται (Καλάθης, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννης και Αθηναίου από τον Παναθηναϊκό, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Κόνιαρης και ο Χαραλαμπόπουλος από τον Ολυμπιακό, τον Σλούκα από την Φενερμπαχτσέ, τον Ντόρσεϊ από την Μακάμπι και τον Κουφό από την ΤΣΣΚΑ), ο Σκουρτόπουλος θα βασιστεί σε έμπειρους παίκτες που έχουν σταθερό χρόνο συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα, με εξαίρεση τον νεότερο Αγραβάνη (στερείται παραστάσεων) και τον Γιώργο Καλαϊτζάκη, που αγωνίζεται με επιτυχία στην Λιθουανία (Νεβέζις).

Πέραν των παικτών που έχουν κληθεί (ο Τσαϊρέλης που ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις, είναι ακόμη αμφίβολος), υπολογίζονται ο τραυματίας Νίκος Γκίκας, ο Δημήτρης Μωραϊτης, ο Ζήσης Σαρικόπουλος, ο Βασίλης Μουράτος, ο Ζώης Καράμπελας, ο Νίκος Ρογκαβόπουλος και ο Ζακ Όγκουστ (όλοι τους έχουν δηλωθεί στην 24άδα). Στόχος του ομοσπονδιακού τεχνικού είναι να προωθήσει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα νέα ταλαντούχα παιδιά και γύρω απ' αυτά, να δημιουργήσει μία δεύτερη Εθνική ομάδα, που θα λειτουργεί ως προθάλαμος της ανδρών, με παίκτες κάτω των 23 ετών.

Η επιχείρηση προολυμπιακό τουρνουά και οι απαιτήσεις του Πιτίνο

Με δεδομένο ότι οι επόμενοι προκριματικοί αγώνες της Ελλάδας, είναι προγραμματισμένοι για τα τέλη του ερχόμενου Νοεμβρίου, ο σχεδιασμός της προετοιμασίας για το προολυμπιακό τουρνουά του Καναδά (23-28 Ιουνίου), βρίσκεται στην κορύφωσή του. Ο Ρικ Πιτίνο, που για την ώρα έχει ρίξει το βάρος του στην προσπάθεια του Παναθηναϊκού να διακριθεί στην Euroleague, έχει καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό τις απαιτήσεις του, οι οποίες όμως είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν εξ' ολοκλήρου.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, όλα δείχνουν ότι ο 67χρονος Αμερικανός προπονητής, θα έχει σίγουρα στο πλευρό μόνο έναν συμπατριώτη του τεχνικό, ενώ είχε ζητήσει συνολικά τέσσερις, συν δύο Έλληνες. Ο λόγος για τον πρώην assistant-coach των Νετς και των Μπακς και νυν των Πίστονς, Σον Σουίνι, ο οποίος για 4 χρόνια (2014-2018), ήταν ο προσωπικός προπονητής του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Στο επιτελείο, θα βρίσκεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και ο coach του Ηφαίστου, Σωτήρης Μανωλόπουλος, που έχει συναντηθεί με τον Πιτίνο, ο συνεργάτης του προπονητή-θρύλου του κολεγιακού μπάσκετ στον Παναθηναϊκό, Νίκος Παππάς, που θα έχει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ παικτών και προπονητών και λογικά και δύο ακόμη προπονητές που θα ασχοληθούν με τον πολύ νευραλγικό τομέα του scouting και της «κατασκοπείας».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του gazzetta.gr, η προετοιμασία θα αρχίσει τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, με την μορφή ενός mini-camp, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι παίκτες που θα έχουν κληθεί και θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στα εθνικά πρωταθλήματα. Ο Πιτίνο δεν προτίθεται να καλέσει περισσότερους από 14-15 παίκτες (με το ενδεχόμενο στην ομάδα να ενσωματωθούν την τελευταία στιγμή, ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο) και πέραν των 12 παραπάνω προαναφερθέντων που αγωνίζονται στην Euroleague, στα υπ' όψιν βρίσκονται ο Κώστας Αντετοκούνμπο αλλά και ο Ζακ Όγκουστ.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η Εθνική θα δώσει δύο φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας στις 15 και 16 Ιουνίου (πιθανότατα θα διοργανωθεί το καθιερωμένο τουρνουά «Ακρόπολις»), χωρίς ακόμη να έχουν οριστικοποιηθεί οι αντίπαλοι, ενώ η αποστολή θα αναχωρήσει στις 18 του μηνός για την Βικτόρια του Καναδά, όπου θα παίξει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (24/07 – 09/08).

Υγ1.: Το γεγονός ότι η Εθνική ομάδα θα έχει άλλον τεχνικό στα «παράθυρα» της διετίας 2020-2021 και άλλον στο προολυμπιακό τουρνουά και (σε περίπτωση που προκριθεί) στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνιστα παγκόσμια πρωτοτυπία. Κοινώς, ο Σκουρτόπουλος που θα κοουτσάρει τον Φεβρουάριο, θα δώσει τον Ιούνιο την σκυτάλη στον Πιτίνο, ο οποίος θα του την δώσει πίσω τον Νοέμβριο, χωρίς ακόμη κανείς να γνωρίζει ποιος θα καθοδηγήσει την «γαλανόλευκη» στην τελική φάση του Eurobasket 2021 (αν κι εφόσον «σφραγίσει» το εισιτήριο της πρόκρισης)...

Υγ.2: Οι Ντόρσεϊ και Όγκουστ ανήκουν στην κατηγορία του «νατουραλιζέ», οπότε μόνο ένας εκ των δύο μπορεί να επιλεγεί για την 12άδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!