Όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο BCL!

Όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο BCL!

bet365

Το Basketball Champions League της σεζόν 2020-2021 ξεκινάει και το Gazzetta.gr σας δίνει τον μπούσουλα... επιβίωσης!

Θα έμοιαζε με υπερβολή να το χαρακτηρίσουμε με το... Άγιο Δισκοπότηρο. Στα μάτια των αθλητών που διεκδικούν το τρόπαιο του BCL, μοιάζει με τέτοιο.

Όχι ακριβώς άπιαστο, αλλά τουλάχιστον ακριβοθώρητο στο βιογραφικό τους. Το νέο Basketball Champions League ξεκινάει.

Με το προηγούμενο να μην έχει καν λησμονηθεί. Μόλις πριν από μερικές ημέρες η ισπανική Μπούργος πανηγύρισε στο αδειανό ΟΑΚΑ την κατάκτηση του τροπαίου.

Και απόψε ξεκινάει η νέα σεζόν. Με δύο ελληνικές συμμετοχές, της ΑΕΚ και του Περιστερίου, καθώς ο Ηρακλής, ο οποίος ξεκίνησε από τα προκριματικά, δεν κατάφερε να φτάσει στη φάση των ομίλων. Το πέτυχε μία κυπριακή ομάδα, ο Κεραυνός Στροβόλου, στην παρθενική συμμετοχή του στο BCL!

Με διαφορετικό σύστημα. Ας όψεται ο κορονοϊός. Νέα ήθη, νέα έθιμα, νέοι κανόνες ασφαλείας.

Και δύο κληρώσεις! Η πρώτη ανέδειξε τέσσερις ομίλους των οκτώ ομάδων. Η δεύτερη (και οριστική) οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων.

Το σύστημα θα είναι round robin (δηλαδή έξι αγώνες για κάθε ομάδα στον όμιλο) και οι δύο πρώτοι από κάθε γκρουπ θα περάσουν στη νοκ άουτ φάση. Τη φάση των playoffs. Πώς θα προκρίνονται; Αυτό θα το καθορίσει η covid-19, αφού το BCL έχει ανακοινώσει πως όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Φέτος, το BCL έχει 12 νέες ομάδες, ενώ επτά απ' αυτές (Λιμόζ, Τόφας, Γαλατασαράι, Νταρουσάφακα, Ρίτας Βίλνιους, Μπιλμπάο) ήταν πέρσι υπό τη στέγη του EuroCup.

Η πρεμιέρα θα διεξαχθεί με έναν μικρό αστερίσκο. Η αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Τσμόκι Μινσκ (όπως και αυτή της Σολέ με την Χαποέλ Χολόν) έχουν αναβληθεί, μετά από σχετικό αίτημα της Τσμόκι και λόγω των πολλών κρουσμάτων κορονοϊού στη Σολέ. Παράλληλα, το ντεμπούτο του Περιστερίου θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, αφού τα παιχνίδια έχουν μοιραστεί, λόγω των μέτρων προστασίας κατά της covid-19.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ

Περίεργος όμιλος. Μόλις έξι αγώνες για να καθορίσουν την πρόκριση στο επόμενο στάδιο. Η ΑΕΚ προβάλλει ως το φαβορί, ακόμη και αν αυτό πρέπει να αποδειχτεί στο παρκέ.

Χρειάζεται κατανομή των ρόλων. Αν η ΑΕΚ είναι το φαβορί, τότε η Σολέ αναλαμβάνει το ρόλο της πρωτάρας, η Χαποέλ Χολόν αυτό της ενδεχόμενης ευχάριστης έκπληξης και η Τσμόκι Μινσκ του ερωτηματικού.

Όπως και να έχει, το ρόστερ της «Βασίλισσας» γέμισε όχι μόνο για το Final-8 της Αθήνας, αλλά με σκοπό να αντέξει στο «βαρύ» πρόγραμμα που ακολουθεί. Ο Κιθ Λάνγκφορντ εξακολουθεί να είναι το πρώτο «βιολί», μα στο πλευρό του προστέθηκαν και άλλοι παίκτες με επιθετική ικανότητα (Μορέιρα, Λοτζέσκι)

H περίπτωση της Σολέ

Η ομάδα βρίσκεται στα χέρια του Τούρκου Ερμάν Κουντέρ. O Αμερικανός πάουερ φόργουορντ Κίβον Ντάβενπορτ είναι ο key player της γαλλικής ομάδας, η οποία διαθέτει στο ρόστερ της και τον άλλοτε σέντερ του Προμηθέα και της Λάρισας, Τερέλ Παρκς.

Το παιχνίδι περνάει από τα χέρια ενός ακόμη Αμερικανού, του πόιντ γκαρντ Μάικλ Στόκτον.

Η περίπτωση της Χαποέλ Χολόν

Στον πάγκο της ομάδας από το Ισραήλ βρίσκεται ένας Έλληνας, ο Στέφανος Δέδας. Κάτι που σημαίνει πως οι αναμετρήσεις με την ΑΕΚ θα έχουν μία ιδιαίτερη γαλανόλευκη... πινελιά.

Η Χαποέλ είναι και αυτή... αμερικανοθρεμμένη. Στηρίζεται στους παίκτες που προέρχονται από την αστερόεσσα, λατρεύει να σουτάρει πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων. Και όταν πρέπει προβάλλει και το άλλο ατού της: την σκληρή άμυνα.

Η ΑΕΚ και οι άλλες ομάδες του ομίλου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους Σι Τζέι Χάρις, γνωστό για τις επιθετικές αρετές του. Αυτός μαζί με τον σέντερ Αϊζάια Μάιλς είναι οι δύο πυλώνες του παιχνιδιού του Δέδα. Και εκείνοι που θα καλύψουν το κενό που άφησε ο Μάρκους Φόστερ που φόρεσε τα «πράσινα» του Παναθηναϊκού.

Η περίπτωση της Τσμόκι Μινσκ

Όλο το παιχνίδι της ομάδας από τη Λευκορωσία, η οποία έφτασε στους ομίλους μέσω των προκριματικών, περνάει από τους Μαξίμ Σαλάς και Κρις Κλάιμπερν (αδερφός του Ουίλ της ΤΣΣΚΑ).

Ειδικά ο 24χρονος Λευκορώσος έχει ξεκινήσει φουριόζος τη σεζόν, έχοντας 21.5 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 2 ασίστ στη VTB.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Γκρουπ για δυνατούς λύτες. Από τη μία υπάρχει η Ρίτας Βίλνιους. Και από την άλλη η Στρασμπούρ. Και στη μέση το Περιστέρι και η Ρίγα.

Τέσσερις ομάδες για δύο θέσεις. Το Περιστέρι έχει βελτιωθεί. Αυτό μαρτυράει η προσθήκη του Λουκά Μαυροκεφαλίδη και του Γιάννη Αθηναίου, αλλά και η παραμονή των Στίβεν Γκρέι και Τέραν Πέτεγουεϊ. Ο δρόμος τους δεν θα είναι εύκολος, ειδικά από τη στιγμή που οι πιθανότητες είναι μειωμένες, λόγω του μικρού αριθμού αγώνων στον όμιλο. Αλλά όλα κρίνονται στο παρκέ.

Η περίπτωση της Ρίτας Βίλνιους

Η Ρίτας Βίλνιους έχει ένα γεμάτο ρόστερ. Με τον Άντριου Γκάουντλοκ να οδηγεί τη λίστα των σκόρερ, τον Μάρτιν Εκόντας τα ριμπάουντ και την άμυνα και τον Ντιμίτριους Τζάκσον να είναι η «κόλλα» σε όλα όσα θέλει να δείξει στο παρκέ ο προπονητής της ομάδας, Ντόναλντ Κάιρις.

Με μία πρώτη ματιά, μοιάζει με το φαβορί του ομίλου.

Η περίπτωση της Στρασμπούρ

Ξεχάστε τη Στρασμπουρ που ξέρατε. Από τη μία σεζόν στην επόμενη, έμειναν μόλις τρεις παίκτες. Τέσσερις αν υπολογίσουμε και τον Αξέλ Τουπάν, ο οποίος εξακολουθεί να είναι τραυματίας.

Απομένει μόνο να φανεί αν αυτή η έκδοση θα είναι καλύτερη. Λογικά με τις προσθήκες των Σκότι Ρέινολντς, Γκέιμπ Γιορκ, Τόμας Σκραμπ και Αρτιόμ Παραχούτσκι, οι πιθανότητες είναι υπέρ τους.

Η περίπτωση της Ρίγα

Λογικά, η Ρίγα ξεκινάει με τον ρόλο του αουτσάιντερ. Το ρόστερ της διαθέτει τρεις ξένους (Κίσερ, Πινέιρο, Άλμαν), αλλά το παιχνίδι το κάνουν οι Λετονοί παίκτες της ομάδας.

Με πρώτο και καλύτερο τον Άιγκαρς Σκέλε, σκόρερ 15.8 πόντων σε κάθε ένα από τα τέσσερα ματς της Ρίγα στο πρωτάθλημα.

Πέντε παίκτες που αξίζει να προσέξετε

Κιθ Λάνγκφορντ – ΑΕΚ

Μπορεί ένας αθλητής να παίζει στα 37 του και να είναι «ένας παίκτης για να τον δεις»; Αν είναι ο Κιθ Λάνγκφορντ, τότε η απάντηση είναι «ναι»!

Ο MVP της τελευταίας διοργάνωσης και δεύτερος σκόρερ της θα είναι και φέτος... μπελάς για τις αντίπαλες άμυνες και ένα ατού για την ΑΕΚ του Ηλία Παπαθεοδώρου.

Θαντ ΜακΦάντεν - Μπούργος

Κανείς δεν μπορεί να βάλει στη γωνία τον πολυτιμότερο παίκτη του Final 8. Ο Θαντ ΜακΦάντεν είναι το βαρόμετρο της Μπούργος. Αν παίζει καλά αυτός, παίζει και η ομάδα του. Στην ACB στα έξι πρώτα παιχνίδια μετράει 14,5 πόντους ανά αγώνα. Και ένα εντυπωσιακό 42.5% στα σουτ τριών πόντων. Μερικά απ' αυτά αρκετά πιο πέρα από τα 6 μέτρα και 75 εκατοστά.

Άντριου Γκάουντλοκ – Ρίτας Βίλνιους

Σεσημασμένος σκόρερ, αλλά και γυρολόγος των παρκέ. Ο Άντριου Γκάουτλοκ κάνει μία δουλειά και την κάνει σωστά: φορτώνει τα αντίπαλα καλάθια με πόντους. Δίνοντας στη Ρίτας ένα εξαιρετικό «όπλο» σε κάθε παιχνίδι της.

Στο πρωτάθλημα Λιθουανίας (όπου η Ρίτας είναι πρωτοπόρος) ο 31χρονος γκαρντ σκοράρει 15.6 πόντους και δίνει 2 ασιστ.

Σον Κιλπάτρικ - Τόφας Μπούρσα

Δεν μας είναι άγνωστος. Προτού έρθει στον Παναθηναϊκό ήταν πασίγνωστος για τις επιθετικές αρετές του. Με αυτές έβγαζε το... ψωμάκι του στο ΝΒΑ, άλλωστε. Κι αυτό επιχειρεί να ανακαλύψει ξανά στην Τουρκία και την Τόφας.

Στα τρία πρώτα ματς της σεζόν στο πρωτάθλημα σκοράρει 17.7 πόντους ανά παιχνίδι. Όχι και άσχημα...

Τάιλερ Ένις - Τουρκ Τέλεκομ

Από τους Λος Άντζελες Λέικερς (και με μερικές στάσεις ακόμη) στην Τουρκ Τέλεκομ. Σε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής μεταγραφικής σεζόν.

Ο Ένις αγωνίστηκε στη Φενερμπαχτσέ για μόλις δύο παιχνίδια (2018-2019), όμως φέτος είναι έτοιμος να δώσει λύσεις.

Τα σουτ τριών πόντων είναι το ατού του. Ενώ στους Λέικερς (σεζόν 2016-2017) μέτρησε 7.7 πόντους με 39% στα σουτ τριών πόντων.

Oι ομάδες που θα ξεχωρίσουν...

Μετά από τέσσερις σεζόν, ο... μπούσουλας υπάρχει.

Από τη μία μεριά υπάρχει η ΑΕΚ και η Χαποέλ Ιερουσαλήμ. Παρά την αδυναμία τους να κερδίσουν τον τίτλο στην Αθήνα.

Η ΑΕΚ έχει ένα πλούσιο ρόστερ, ενισχυμένο σε όλες τις θέσεις. Ναι, διαθέτει μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, αλλά ο καθένας από τους παίκτες του Παπαθεοδώρου ξέρει το ρόλο του και μπορεί να δώσει λύσεις.

Η Χαποέλ προχώρησε σε πολλές αλλαγές. Αλλά παραμένει ανάμεσα στις ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Kανείς δεν μπορεί να κάνει στην άκρη την Τουρκ Τέλεκομ. Εντυπωσιακές μεταγραφές, όπως αυτή του φόργουορντ Σαμ Ντέκερ (άλλοτε των Χιούστον Ρόκετς), του σέντερ Μάικλ Έρικ (το 2016 έκανε ένα πέρασμα από ΑΕΚ), αλλά και του Καναδού γκαρντ Τάιλερ Ίνις.

Αν οι Τούρκοι δεν αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα, λόγω της κατάστασης της χώρας, έχουν υλικό για να πάνε μακριά στη διοργάνωση.

Κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τους Ισπανούς. Η Μπούργος είναι η κάτοχος του τίτλου είναι περισσότερο ενισχυμένη φέτος. Γεμάτο ρόστερ και μπόλικες λύσεις. Όσο για την Τενερίφη; Πάντα θα βρίσκεται ανάμεσα στα φαβορί.

Ειδικά φέτος που πρόσθεσε στο ρόστερ της τους Άαρον Ντόρνεκαμπ, Σπένσερ Μπάτερφιλντ και Τάιλερ Κάβανο.

Οι όμιλοι του Basketball Champions League 2020-2021

A' γκρουπ

Ντιναμό Σάσαρι

Γαλατασαράι

Τενερίφη

Μπάκεν Μπέαρς

Τα παιχνίδια της πρεμιέρας: Τενερίφη - Μπάκεν Μπέαρς (20/10 , 21:30), Ντιναμό Σάσαρι - Γαλατασαράι (21/10, 21:30)

Β' γκρουπ

Νίμπουρκ

Ντιζόν

Τόφας Μπούρσα

Κεραυνός Στροβόλου

Τα παιχνίδια της πρεμιέρας: Ντιζόν - Κεραυνός Στροβόλου (20/10, 21:30), Τόφας - Νίμπουρκ (αναβλ.)

Γ' γκρουπ

ΑΕΚ

Σολέ

Χαποέλ Χολόν

Τσμόκι Μινσκ

Τα παιχνίδια της πρεμιέρας: AEK - Τσμόκι Μινσκ (αναβλ.), Σολέ - Χαποέλ Χολόν (αναβλ.)

Δ' γκρουπ

Σαραγόσα

Σομπατέλι

Νίνζι Νόβγκοροντ

Σταρτ Λούμπιν

Τα παιχνίδια της πρεμιέρας: Νίζνι - Σομπατέλι (21/10, 19:00), Σταρτ Λούμπιν - Σαραγόσα (21/10 , 19:30)

Ε' γκρουπ

Περιστέρι

Ρίτας Βίλνιους

Στρασμπούρ

Ρίγα

Τα παιχνίδια της πρεμιέρας: Ρίτας Βίλνιους - Περιστέρι (27/10, 19:30), Ρίγα - Στρασμπούρ (28/10, 19:00)

ΣΤ' γκρουπ

Μπάμπεργκ

Φορτιτούντο Μπολόνια

Καρσίγιακα

Μπιλμπάο

Τα παιχνίδια της πρεμιέρας: Μπιλμπάο - Καρσίγιακα (27/10, 21:30), Φορτιτούντο Μπολόνια - Μπάμπεργκ (27/10, 21:30)

Η' γκρουπ

Χαποέλ Ιερουσαλήμ

Λιμόζ

Τουρκ Τέλεκομ

Ιγκοκέα

Τα παιχνίδια της πρεμιέρας: Τουρκ Τέλεκομ - Χαποέλ Ιερουσαλήμ (27/10, 19:30), Λιμόζ - Ιγκοκέα (28/10, 21:30)

Ζ' γκρουπ

Νταρουσάφακα

Οστάνδη

Μπρίντιζι

Μπούργος

Τα παιχνίδια της πρεμιέρας: Νταρουσάφακα - Οστάνδη (28/10, 19:00), Μπούργος - Μπρίντιζι (28/10, 21:30)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα