Μπούργος - ΑΕΚ: Έφτασε η στιγμή της στέψης!

Κάτια Πετροπούλου
Μπούργος - ΑΕΚ: Έφτασε η στιγμή της στέψης!

bet365

ΑΕΚ και Μπούργος διεκδικούν το τρόπαιο του Basketball Champions League στον τελικό που γίνεται στο ΟΑΚΑ (04/10, 20:00, ΕΡΤ3). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

bwin: Κορυφαίες οnline αποδόσεις στη Super League. |21+

Έφτασε η μεγάλη ώρα!

Οκτώ ομάδες περίμεναν έξι μήνες για να συμμετέχουν στο Final 8 του Basketball Champions League και δύο από αυτές τα κατάφεραν να πάρουν το «εισιτήριο» που οδηγεί στον τελικό: η Μπούργος και η ΑΕΚ!

Οι Ισπανοί έπαιξαν ενθουσιώδες μπάσκετ και νίκησαν Χάποελ Ιερουσαλήμ και Ντιζόν, για να πάρουν την πρόκριση, ενώ το ίδιο εντυπωσιακό παιχνίδι έκαναν και οι «κιτρινόμαυροι», για να ξεπεράσουν τα εμπόδια των Νίμπουρκ και Σαραγόσα.

Πλέον, έφτασε η στιγμή να αναμετρηθούν οι δυο τους (04/10, 20:00, ΕΡΤ3) στο παρκέ του ΟΑΚΑ, με την «μονομαχία» να μοιάζει συναρπαστική. Νωρίτερα (04/10, 17:00, ΕΡΤ3), Ντιζόν και Σαραγόσα θα παίξουν για την 3η θέση της διοργάνωσης.

Μερικά στοιχεία που αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της FIBA για το τελικό...

  • Οι δύο ομάδες συναντιούνται για τρίτη φορά τη σεζόν 2019-20, με τα δύο προηγούμενα ραντεβού να είναι στους ομίλους. Την 5η αγωνιστική η ΑΕΚ νίκησε με 74-66 στο ΟΑΚΑ και την 12η η Μπούργος με 93-76 στο «Coliseum».

  • Την 5η αγωνιστική ο Κιθ Λάνγκφορντ είχε σκοράρει 30 πόντους στη νίκη επί της Μπούργος, κάνοντας ρεκόρ καριέρας. Συνολικά, έχει 309 πόντους στην διοργάνωση και είναι πέμπτος στη λίστα με τους πόντους/σεζόν.

  • Ο Βίτορ Μπενίτε είναι ο μόνος παίκτης που έχει σκοράρει 25+ πόντους συνεχόμενα στην postseason, συμπεριλαμβανομένου του ημιτελικού με τη Ντιζόν.

  • Ο Κεν Χόρτον είχε 19 πόντους και 10 ριμπάουντ στον ημιτελικό κι έγινε ο πρώτος παίκτης που κάνει double double, ερχόμενος από τον πάγκο σε τελική φάση.

  • Η Μπούργος είναι η δεύτερη ισπανική ομάδα που φτάνει στον τελικό, μετά την Τενερίφη, που κατέκτησε το τρόπαιο το 2017, αλλά ηττήθηκε από την Βίρτους Μπολόνια το 2019.

  • Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει φτάσει σε τελικό. Κατέκτησε το τρόπαιο το 2018 και θα επιδιώξει να γίνει η πρώτη ομάδα που θα το καταφέρει δύο φορές.

  • Δύο από τους τρεις πρωταθλητές έχουν σηκώσει το τρόπαιο στην έδρα τους (Τενερίφη 2017, ΑΕΚ 2018 - η Μπολόνια το σήκωσε στην έδρα της Άντβερπ το 2019).

  • Στους προηγούμενους τρεις τελικούς, η ομάδα που προηγήθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν και αυτή που κατέκτησε τον τίτλο.

  • Η Μπούργος επιδιώκει να γίνει η δεύτερη ομάδα που θα στεφθεί πρωταθλήτρια στην πρώτη της σεζόν στο BCL (το έκανε η Μπολόνια το 2019).

  • Η ΑΕΚ σκόραρε 90+ πόντους σε κάθε ένα από τα τέσσερα παιχνίδια της στα playoffs. Είναι η μοναδική ομάδα που έχει φτάσει τους 100 πόντους και το έκανε στον τελικό με την Μονακό το 2018 (100-94).

  • Οι δύο φιναλίστ έχουν την καλύτερη επίθεση στην postseason: η ΑΕΚ έχει κατά μέσο όρο 93.8 πόντους με 10.3 τρίποντα ανά αγώνα και η Μπούργος 88.0 με 11.4.

  • Ο Γιανίκ Μορέιρα (ΑΕΚ) και ο Ντέγιαν Κράβιτς (Μπούργος) ήταν συμπαίκτες στην Βίρτους Μπολόνια και κατέκτησαν το ευρωπαϊκό τρόπαιο το 2019. Όποιος το κατακτήσει τώρα, θα βάλει το όνομά του δίπλα στον Κέβιν Πάντερ (ΑΕΚ, Μπολόνια) ως οι μοναδικοί παίκτες που θα έχουν στεφθεί πρωταθλητές δύο φορές - και μάλιστα back-to-back.

Δείτε τη σύγκριση των ομάδων στην gallery που ακολουθεί

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα