Λιμόζ - ΑΕΚ 63-69: «Βασίλισσα» στη Γαλλία, μπήκε στο δρόμο για τα νοκ άουτ (vid)

bet365

Η ΑΕΚ (3-1) πέρασε από την έδρα της Λιμόζ (0-4) με σκορ 69-63και έκανε ένα τεράστιο βήμα για την πρόκριση στη νοκ άουτ φάση του BCL.

Η ΑΕΚ δεν σταμάτησε ούτε στην έδρα της Λιμόζ. Ουσιαστικά έβγαλε νοκ άουτ τους Γάλλους (69-63) και πλέον περιμένει το ματς με τη Γαλατασαράι στα Άνω Λιόσια για να επικυρώσει την πρόκρισή της στη νοκ άουτ φάση του BCL.

Αυτή τη φορά, η ΑΕΚ στηρίχθηκε στην άμυνά της. Όπως και σε άλλα ματς στην Ευρώπη. Και ο Μπράιντον Λεμάρ, μέσα σε διάστημα δύο αγώνων, έδειξε τι έχασε η Ένωση με την απόφασή της να διατηρήσει στο ρόστερ της τον Τιμ Φρέζιερ.

Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε τα πάντα, σε άμυνα και επίθεση, τελείωσε το ματς με 16 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, μεγάλα καλάθια. Ενώ 16 πόντους είχε και ο Γιάνις Στρέλνιεκς, με... κρύο αίμα στις περισσότερες εκτελέσεις του. Ο Πιερ Οριόλα πρόσθεσε 12 πόντους, 7 ριμπάουντ και εμπειρία, ενώ ο Γιάνις Στρέλνιεκς είχε πολλά και σημαντικά σουτ (15π.).

Η Λιμόζ γύρισε το ματς τρεις φορές, τις δύο από το -11 και την τρίτη από το -9, αλλά η ΑΕΚ, αυτή η νέα έκδοσή της, είχε τις λύσεις και την ψυχραιμία να αντέξει σε ένα ιστορικό γήπεδο, για μία μεγάλη νίκη.

Το ματς

Η ΑΕΚ έμοιαζε να έχει τον έλεγχο στο ξεκίνημα του αγώνα. Ο Μπράιντον Λεμάρ ήταν η κύρια αιτία, με το νέο απόκτημα της Ένωσης να καταγράφει γρήγορα 3 πόντους και 2 ασίστ.

Ένα σερί της ΑΕΚ (10-0) την έφερε μπροστά στο σκορ με 17-7, στην πρώτη διψήφια διαφορά της ομάδας του Ηλία Καντζούρη στο ματς. Χάθηκε λίγο αργότερα. Όπως και η επόμενη.

Η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε το κακό διάστημα της Λιμόζ, η οποία είχε 8 ασίστ για 10 λάθη στο πρώτο ημίχρονο, προηγήθηκε με διαφορά 11 πόντων (23-14), με τον Γιάνις Στρέλνιεκς να δίνει ρυθμό στο σκορ (6π.). Και εκεί... κάθισε ξανά.

Ο Καντζούρης έκανε πολλές αλλαγές, αλλά δεν βρήκε σε κανένα σημείο τη φρεσκάδα της αρχικής πεντάδας. Παρόλα αυτά, η άμυνα ήταν που κράτησε την ΑΕΚ στο ματς και ας δέχτηκε 12 πόντους από τον Νικολά Λαντζ.

Από το -11 στο +2 η Λιμόζ

Η Λιμόζ όχι μόνο... ροκάνισε τη διαφορά, αλλά κατάφερε να προηγηθεί για πρώτη φορά στο 19' (30-29) προτού το πρώτο ημίχρονο κλείσει στο οριακό 33-31.

Στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου, η άμυνα της γαλλικής ομάδας περιόρισε την ΑΕΚ. Της... έσπασε δύο φορές την επιλογή να παίξει πικ εν ρολ ο Λεμάρ με τον Μίτσελ και το σκορ διαμορφώθηκε σε 39-33. Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο Μίτσελ έκανε και το τρίτο προσωπικό του φάουλ και πήρε άμεσα στον πάγκο, έχοντας χτυπήσει και στο δείκτη του δεξιού του χεριού.

Και μέσα σε όλα αυτά, έπειτα από 2,5 λεπτά αγώνα, η Ένωση είχε συμπληρώσει και ομαδικά φάουλ. Ο Στρέλνιεκς, με ένα τρίποντο στη λήξη του χρόνου της επίθεσης έδωσε ανάσα στην ΑΕΚ (40-36), αλλά η Λιμόζ έβρισκε συνεχώς εύκολους πόντους από τις βολές.

Και όμως, η Ένωση άντεξε. Με το πείσμα του Στρέλνιεκς και τις λύσεις που έδωσε ο Οριόλα (41-40 μπροστά η ΑΕΚ). Το μακρινό σουτ ήταν αυτό που έδωσε... ανάσα στην ελληνική ομάδα, μετρώντας 4/7 τρίποντα.

Η ώρα του Λεμάρ

Και ενώ το δεκάλεπτο ξεκίνησε άσχημα, ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο. Ένα μίνι σερί 4-0 έφερε την ΑΕΚ στο 51-46 και λίγο αργότερα στο 54-48, αλλά το τρίποντο του Ουγκολάν (3/3 3π.) λίγο μπροστά από το κέντρο άφησε τη Λιμόζ στο παιχνίδι (54-51).

Ο Λεμάρ απέδειξε ξανά ότι μπορεί να γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Ξεκίνησε το δεκάλεπτο με πέντε απανωτούς πόντους (59-54), ενώ ένα κλέψιμο του Οριόλα έφερε ένα αντιαθλητικό υπέρ της ΑΕΚ. Η... μπόνους επίθεση δεν είχε αποτέλεσμα, αλλά το σκορ είχε φτάσει στο 61-54.

Και ένα απίθανο μακρινό σουτ, μετά την ασίστ του Ξανθόπουλου, με πάσα πίσω από την πλάτη, έβαλε την ΑΕΚ σε θέση οδηγού (63-54). Και αυτή τη φορά το προβάδισμα δεν χάθηκε.

Μολονότι η ΑΕΚ σπατάλησε αρκετές επιθέσεις και έδωσε το δικαίωμα στη Λιμόζ, μέσω των βολών, να κάνει το σκορ 63-58, 2:25 πριν το τέλος. Και μία προσπάθεια του Τζόουνς έκλεισε τη... ψαλίδα στο -2 (61-63).

Ένα ακόμα καλάθι του Λεμάρ, ίσως το πιο κρίσιμο, έκανε το 65-61. Και η ψυχραιμία του Στρέλνιεκς από τις βολές έφερε στην ΑΕΚ τη νίκη.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην ψυχραιμία της ΑΕΚ όταν η Λιμόζ πήγε το ματς στο -2, με τον Λεμάρ να σημειώνει ένα μεγάλο σουτ για το 65-61.

Οι MVP's: Ο Μπράιντον Λεμάρ είχε 16 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και ο Γιάνις Στρέλνιεκς 16 πόντους (2/6 τριπ.).

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Πιερ Οριόλα είχε 12 πόντους και 6 ριμπάουντ σε μία γεμάτη εμφάνιση.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Μίλερ είχε μόλις 2 πόντους, πήρε λίγες προσπάθειες (1/3 σουτ) και δεν βοήθησε την ομάδα του.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 41 ριμπάουντ της ΑΕΚ σε συνδυασμό με τις 20 ασίστ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η ΑΕΚ είχε επικρατήσει με διαφορά 10 πόντων στα Άνω Λιόσια (82-72). Έκανε το 2/2 απέναντι στους Γάλλους, αλλά δεν υπάρχει ενδεχόμενο ισοβαθμίας.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η ΑΕΚ δεν είχε εξαιρετική επιθετική λειτουργία. Πήρε ενέργεια από την άμυνά της, με τον Λεμάρ να παίρνει το ρόλο του ηγέτη άμεσα. Η Ένωση έδειξε ψυχραιμία στο κρίσιμο κομμάτι και μολονότι έχασε το προβάδισμα (ανάμεσα σε 9-11 πόντους), είχε τη δύναμη να μην... χάσει τον έλεγχο.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 14-17, 33-31, 51-54, 63-69.

Limoges AEK stats

Limoges AEK stats

@Photo credits: Basketball Champions League

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα