ΑΕΚ - Ρίγα 88-79: Οι σφιγμένες γροθιές του Κολόμ κράτησαν ζωντανή τη «Βασίλισσα» (vid)

ΑΕΚ - Ρίγα 88-79: Οι σφιγμένες γροθιές του Κολόμ κράτησαν ζωντανή τη «Βασίλισσα» (vid)

bet365

Η ΑΕΚ (1-3) αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από «επτάψυχη», με πρωταγωνιστή τον Κίνο Κολόμ (26π.), επιβλήθηκε της Ρίγα (1-3) με 88-79 και έμεινε ζωντανή στο κόλπο της πρόκρισης στον επόμενο γύρο του BCL.

Ο Κίνο Κολόμ δεν ήθελε να χάσει αυτό το ματς. Σε κάθε καλάθι που σημείωνε (26π. με 6/9 τριπ.), ακόμα και όταν η ΑΕΚ ήταν πίσω στο σκορ, οι γροθιές του ήταν σφιγμένες. Το πανηγύριζε. Το ζούσε. Για τον ίδιο. Για την ΑΕΚ. Για τον Στέφαν Γέλοβατς. Η ΑΕΚ επικράτησε της Ρίγα με 88-79 και έμεινε ζωντανή, στο κόλπο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του BCL.

Το ματς

Το χειροκρότημα για τον Στέφαν Γέλοβατς ήταν ζεστό. Το κίνητρο της ΑΕΚ ήταν (και) ο Σέρβος σέντερ της, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο, μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που προέκυψε στην προπόνηση της Κυριακής (14/11).

Οι παίκτες της ΑΕΚ μολονότι επηρεασμένοι από το συμβάν, μπήκαν στο παρκέ αποφασισμένοι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κακές... συνήθειες μπορούν να ξεχαστούν εύκολα.

Η Ρίγα ξεκίνησε το ματς με ένα σερί 10-0, κάνοντας το 10-7 υπέρ της ΑΕΚ σε 10-17! Και η ΑΕΚ βρέθηκε ξανά να κυνηγάει στο σκορ. Ο Δέδας ανακάτεψε την πεντάδα του, έδωσε χρόνο στον Δημήτρη Μαυροειδή (10:31 στο πρώτο ημίχρονο), έβαλε νωρίς τον Μιχάλη Καρλή στο ροτέισον (μέχρι τον τραυματισμό του) και η ΑΕΚ επιτέλους έπαιξε άμυνα.

Η ΑΕΚ έτρεξε ένα σερί 9-0 από το 14-23, μέχρι το 23-23, περιόρισε τη Ρίγα στους 12 πόντους στη 2η περίοδο, κατάφερε να βάλει... χαλινάρι στους δύο παίκτες που την «πλήγωσαν» στο ματς της Λετονίας (ο Κάρι είχε 4 πόντους και ο Ράιλι 5 στο πρώτο ημίχρονο).

Στο καλό διάστημα της Ρίγα ο Ζόρικς ήταν αυτός που δημιούργησε τα περισσότερα προβλήματα, έχοντας 12 πόντους με 4/5 τρίποντα.

Η ΑΕΚ ισορρόπησε το ματς με την είσοδο του Κολόμ (10π., 2 ριμπ., 2 ασίστ) και την πιεστική άμυνα των Φλιώνη και Χάμερ.

Η άμυνα και το επεισόδιο με τον Παππά!

Και ενώ στην άμυνα φάνηκε να έχει λύσεις, στην επίθεση, με εξαίρεση μικρά διαστήματα, «κόλλησε» με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να «εξαργυρώσει» την καλή αμυντική της παρουσία.

Στο πρώτο ημίχρονο, εκτός απ΄ τον τραυματισμό του Καρλή, συνέβη και ένα λεκτικό επεισόδιο, με φίλο της ΑΕΚ να βρίζει τον Νίκο Παππά και τον τελευταίο, απ΄τον πάγκο να απαντά εκνευρισμένος. Και τους βοηθούς του Δέδα να τον ηρεμούν.

Ο Ζόρικς συνέχισε να κρατάει ζωντανή τη Ρίγα, πότε με βολές και πότε με εντυπωσιακά λέι απ. Αλλά η τελευταία κουβέντα άνηκε σε έναν βετεράνο. Ο Κίνο Κολόμ πανηγύριζε κάθε μεγάλο καλάθι του με σφιγμένες γροθιές και κατακόκκινο, από τις φωνές, πρόσωπο.

Τα δικά του τρίποντα έφεραν την ΑΕΚ από το -4 στην ισοπαλία (56-56). Και λίγο αργότερα, στα μέσα της 4ης περιόδου, ο Ισπανός έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στην ΑΕΚ (71-67) με ακόμα ένα μακρινό τρίποντο (το 5ο σε εκείνο το σημείο).

Εκτός Ανγκόλα και Φλιώνης

Και ενώ η ΑΕΚ έχασε και τον Μπράιαν Ανγκόλα από τα μέσα της 3ης περιόδου, με τον Κολομβιανό να αποβάλλεται με δύο τεχνικές ποινές (η 2η για flopping σε προσπάθεια για τρίποντο). Στο ξεκίνημα της 4ης συμπλήρωσε 5 φάουλ και ο Φλιώνης!

Τον Κολόμ... συγόνταρε ο συνήθης ύποπτος Ίαν Χάμερ. Αλλά ο Ισπανός ήταν μία κλάση μόνος του. Η μπάλα περνούσε συνεχώς από τα χέρια του. Και είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε κάθε επίθεση της ΑΕΚ.

Ο Χάμερ, με δίποντο, έδωσε αέρα 5 πόντων στην ΑΕΚ, για πρώτη φορά στο ματς (73-68). Όμως ο Ζόρικς είχε άλλη άποψη: Τρίποντο και 74-73, 3:28 για το φινάλε.

Το... μαχαίρι του Παππά!

Και στην επόμενη επίθεση, άλλο ένα τακτικό λάθος της ΆΕΚ, έδωσε τρεις βολές στον «εκτελεστή» της στο ματς της Λετονίας. Ο Ράιλι μέτρησε 2/3 για το προσπέρασμα των Λετονών με 74-75.

Δύο βολές του Κολόμ (εκεί που η ΑΕΚ είχε κακό ποσοστό) έφεραν ξανά την ομάδα του Δέδα μπροστά στο σκορ (76-75). Και κάπου εκεί στην εξίσωση μπήκε ο Παππάς! Ένα μεγάλο τρίποντο έκανε το σκορ 79-75, 1:45 για το τέλος του ματς.

Και εκεί που ο Παππάς πήγε να γίνει ο απόλυτος ήρωας με κλέψιμο, η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι. Κατέληξε σε λετονικά χέρια, ο Μάντσεν σκόραρε, πήρε και το φάουλ, αστοχώντας στη βολή (79-77).

Στα 54.8 πριν το τέλος ο Γκρίφιν ήταν έτοιμος να... κατεδαφίσει την μπασκέτα με κάρφωμα. Κέρδισε όμως το αντιαθλητικό φάουλ. Βολές και κατοχή στην ΑΕΚ. O Αμερικανός ευστόχησε σε μία (80-77) και στην επίθεση που εκδήλωσε η ΑΕΚ ο Κολόμ σκόραρε για τρεις (83-77). Και ο Χάμερ ολοκλήρωσε την εμφάνισή του με κλέψιμο στην επαναφορά των Λετονών!

Στα δευτερόλεπτα που απέμεναν μέχρι το τέλος, η ΑΕΚ βρήκε τις λύσεις. Πήρε ενέργεια από την άμυνά της. Και βρήκε λύσεις στην επίθεση, μέχρι το τελικό 88-79.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο τρίποντο του Κολόμ για το 83-77 και το κλέψιμο του Χάμερ στην αμέσως επόμενη φάση.

Ο MVP: Φυσικά ο Κίνο Κολόμ, με 26 πόντους, (2/6 διπ., 6.9 τριπ., 47 βολές), 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ σε 28:05.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Άρτις Άτε αγωνίστηκε για 25:55, πρόσφερε λίγα πράγματα.

ΟI ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Εννοείται ο Ιαν Χάμερ με 17 πόντους, 6 ριμπάουντ, αλλά και ο Νίκος Παππάς με 9 πόντους, 4 ασίστ και ένα κρίσιμο καλάθι.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Οι 19/30 βολές της ΑΕΚ σε ένα τόσο κρίσιμο ματς.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο διάλογος του Νίκου Παππά με φίλαθλο στην εξέδρα που τον έβρισε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Είναι η πρώτη φορά φέτος που η ΑΕΚ έδειξε... άντερα. Στο κρίσιμο σημείο είχε λύσεις και δεν πτοήθηκε από τις πολλές απουσίες που υπήρχαν και προέκυψαν μέσα στο ματς. Παίρνει μία ανάσα για τη συνέχεια και το κυριότερο ψυχολογική ανάταση.

Τα δεκάλεπτα: 25-25, 40-37, 58-58, 88-79.

ξ

χ

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα