ΑΕΚ: Ποιοι θα μείνουν τη σεζόν 2020-21 και ποιοι όχι;

ΑΕΚ: Ποιοι θα μείνουν τη σεζόν 2020-21 και ποιοι όχι;

ΑΕΚ: Ποιοι θα μείνουν τη σεζόν 2020-21 και ποιοι όχι;

bet365

Το gazzetta.gr καταγράφει τα δεδομένα των συμβολαίων της ΑΕΚ, αλλά και τις πιθανότητες παραμονής των παικτών, που μένουν ελεύθεροι, στην ομάδα.

Η φετινή σεζόν μπορεί να έληξε απροσδόκητα σε Ελλάδα και Ευρώπη για την ΑΕΚ, λόγω των αναταραχών που έφερε ο κορονοϊός, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει ότι... λυπάται, αφού η χρονιά, στο βαθμό που αυτή έφτασε, κρίνεται επιτυχημένη.

Πριν ακόμα εξαπλωθεί η νόσος Covid-19 στην χώρα μας, οι «κιτρινόμαυροι» πρόλαβαν να πανηγυρίσουν ένα τίτλο φέτος, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος, ενώ πανηγύρισαν και την πρόκριση στους «8» του Basketball Champions League, που τους έβαλε στο Final 8, που θα γίνει από 30/09 έως 04/10, κατά πάσα πιθανότητα στην έδρα της Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Και μπορεί να έμεινε ένα «γαμώτο» για τους δύο τίτλους που «χάθηκαν», αφού στόχος ήταν και το ευρωπαϊκό τρόπαιο, αλλά και η στα ίσια κόντρα με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στους τελικούς, για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, ωστόσο στην ΑΕΚ πλέον δεν... κλαίνε.

Με την συμμετοχή στο Final 8 του BCL να έρχεται πολύ νωρίς, προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η ευρωπαϊκή σεζόν 2019-20, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και οι συνεργάτες του «καταστρώνουν» τα πλάνα τους.

Η επιθυμία που έχει εκφραστεί εδώ και αρκετό καιρό από τους «κιτρινόμαυρους» είναι να μην «πειραχθεί» πολύ το ρόστερ και να διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό, ώστε να διατηρηθεί και η ομοιογένεια και η χημεία που υπήρχαν, παρεμβαίνοντας μόνο σε 2-3 θέσεις, ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Το gazzetta.gr καταγράφει τι ισχύει με τα συμβόλαια των παικτών, αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως όσα ολοκληρώνονται φέτος, είναι υπό διαπραγμάτευση, αφού και το μπάτζετ αναμένεται να μειωθεί, μετά την κρίση που έφερε η πανδημία, αλλά και κάποια δεδομένα να αλλάξουν.

Νίκος Ζήσης - Δημήτρης Μαυροειδής

Οι... βετεράνοι της ΑΕΚ, όπως αναμενόταν, θα παραμείνουν στην ομάδα. Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικούς «πυλώνες» της «Βασίλισσας», οι οποίοι δεν προσφέρουν μόνο εντός παρκέ, αλλά κι εκτός αυτού, αφού βρίσκονται δίπλα στις νεότερες γενιές και τις συμβουλεύουν, ενώ η αύρα τους είναι ένα τονωτικό στοιχείο για την ομάδα.

Σχετικά με τον Νίκο Ζήση, ο 36χρονος γκαρντ υπέγραψε συμβόλαιο για ενάμιση έτος στα μέσα Ιανουαρίου, όταν κι επέστρεψε στην ομάδα, μετά από περίπου 15 χρόνια, που ήταν στο εξωτερικό. Συνεπώς, υπολογίζεται κανονικά για του χρόνου κι αυτό είναι κάτι που χαροποιεί και τον ίδιο. Στο τέλος της σεζόν 2020-21 αναμένεται να κλείσει και την καριέρα του στα κιτρινόμαυρα, με τους φιλάθλους να περιμένουν αυτή τη στιγμή, για να τον αποθεώσουν, όπως τού αξίζει.

Κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τον Δημήτρη Μαυροειδή, αργά ή γρήγορα. Ο 34χρονος σέντερ, το προηγούμενο καλοκαίρι που επέστρεψε στους «κιτρινόμαυρους», υπέγραψε για 1+1 χρόνια. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν θα συνεχίσει αγωνιστικά τη σεζόν 2020-21.Ο αρχηγός της ΑΕΚ βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ανθρώπους της ομάδας κι ό,τι κι αν αποφασιστεί στο τέλος - κυρίως από την δική του πλευρά - θα είναι απόλυτα σεβαστό από όλους. Το σίγουρο, όμως, είναι πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα παραμείνει κοντά στην ομάδα, καθώς πρόκειται για μια σημαντική προσωπικότητα που η ΑΕΚ θέλει να διατηρήσει στον οργανισμό της.

Οι έχοντες συμβόλαιο

Το καλοκαίρι του 2019 η ΑΕΚ έκανε ένα... μάζεμα και απέκτησε Έλληνες παίκτες, με συμβόλαια διαρκείας δύο ετών και άνω. Συγκεκριμένα, τέσσερις (συν δύο με τους Μωραΐτη - Ρογκαβόπουλο) δεσμεύονται με την «Βασίλισσα».

Ο Δημήτρης Κακλαμανάκης υπέγραψε πέρυσι για 1+1 χρόνια, ο Νίκος Γκίκας για 2+1, ο Βασίλης Τολιόπουλος για 2+1+1, ενώ ο Λίνος Χρυσικόπουλος έχει κλειστό τριετές.

Όλοι τους αναμένεται να βρίσκονται στο ρόστερ της ομάδας και την επόμενη σεζόν και να τελειώσουν την δουλειά, που έμεινε φέτος στη μέση, λόγω ανωτέρας βίας.

Τι γίνεται με τους «μικρούς»

Δημήτρης Μωραΐτης και Νίκος Ρογκαβόπουλος είναι δεσμευμένοι με την ΑΕΚ μέχρι το 2022 και το 2023, αντίστοιχα. Όσον αφορά και τους δύο, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Σχετικά με τον πρώτο, δόθηκε δανεικός φέτος στον Κολοσσό Ρόδου, όπου μπόρεσε να βρει περισσότερο χώρο, από ότι στην ΑΕΚ, κι έδειξε ωραία πράγματα υπό τις οδηγίες του Άρη Λυκογιάννη. Ωστόσο, φαίνεται πως είναι υπαρκτό το σενάριο να μείνει ελεύθερος. Η πλευρά του παίκτη δεν έχει μιλήσει ακόμα με τους «κιτρινόμαυρους», αλλά μετά τις σχετικές συζητήσεις που θα γίνουν, θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο. Πάντως, αρκετές είναι οι ομάδες που θα τον ήθελαν στο δυναμικό τους την επόμενη χρονιά, καθώς βλέπουν στο πρόσωπό του έναν παίκτη με πολλές προοπτικές.

Όσο για τον δεύτερο, δήλωσε συμμετοχή στο draft του ΝΒΑ, το οποίο θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αν αποσύρει τη συμμετοχή του στην προβλεπόμενη προθεσμία, θα συνεχίσει κανονικά στην ΑΕΚ, αφού φέτος έδειξε πως μπορεί να προσφέρει πράγματα και οι άνθρωποί της θέλουν να επενδύσουν πάνω του και να τον αναδείξουν στις θέσεις των φόργουορντ. Από την άλλη, σε περίπτωση που επιλεγεί από κάποια ομάδα της κορυφαίας λίγκας κι αποφασίσει τελικά να κυνηγήσει το όνειρό του στις ΗΠΑ, θα είναι ελεύθερος να το κάνει.

Κέντρικ Ρέι - Κιθ Λάνγκφορντ - Μάρκους Σλότερ - Γιόνας Ματσιούλις

Τα συμβόλαια αυτής της τετράδας είχαν ισχύ για ένα χρόνο, συνεπώς ολοκληρώνονται φέτος. Όμως, η ΑΕΚ έκανε σαφές από την πρώτη στιγμή πως θέλει να κρατήσει και τους τέσσερις. Ακόμα, ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι προχωρημένο και ουσιαστικό με κανέναν τους.

Ο Ρέι πιθανώς να συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες παραμονής από τους υπόλοιπους, καθώς μαζί με τον Λάνγκφορντ έδειξαν να μην «δένουν» και τόσο στο παρκέ. Παρόλα αυτά, θα φανεί τι θα γίνει με το μέλλον του και τι θέλει και ο ίδιος, όταν αρχίσουν και οι συζητήσεις με την ομάδα.

Όσον αφορά τον Λάνγκφορντ τώρα, έκανε διακανονισμό για το φετινό του συμβόλαιο - όπως όλοι οι παίκτες - και υπάρχει θέληση και από την πλευρά του να φορέσει τα κιτρινόμαυρα ξανά με μεγάλη χαρά. Προς το παρόν, είχε μόνο μια αρχική επαφή με την ομάδα, αλλά είναι θετικός στην προοπτική να μείνει.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Σλότερ. Ο Αμερικανός σέντερ κι η οικογένειά του λάτρεψαν την Αθήνα και την Ελλάδα και πέρασαν ευχάριστα το διάστημά τους στη χώρα μας. Σε συνδυασμό και με τις καλές εμφανίσεις που έκανε, ειδικά το τελευταίο διάστημα πριν την διακοπή, ένιωσε πως βρήκε τον παλιό, καλό του εαυτό και κανείς δεν βλέπει το λόγο να μην μείνει. Αν και ακόμα δεν έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις για την παραμονή του, η πλευρά του είναι ανοιχτή στο να συνεχίσει στα κιτρινόμαυρα.

Τέλος, η περίπτωση του Ματσιούλις ίσως να είναι λίγο πιο περίπλοκη. Κι αυτό, διότι φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του ίδιου και της ομάδας, ειδικά σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι. Συν, ότι η πλευρά του φάνηκε «ενοχλημένη» που η ανανέωσή του θεωρήθηκε από κάποια μέσα ενημέρωσης δεδομένη. Παρόλα αυτά, και πέρυσι το καλοκαίρι δεν είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς η παραμονή του, ωστόσο γύρισε και ήταν ένας παίκτης, που με την προσωπικότητά του έδωσε άλλον «αέρα» στην ομάδα.

Φυσικά, όσον αφορά και τους τέσσερις, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και προς διαπραγμάτευση και τα πάντα μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή. Στην ΑΕΚ αναφέρουν ως «απευκταίο» το σενάριο να μην μείνουν κι οι τέσσερις. Σε περίπτωση που συμβεί, όμως, αυτό, οι «κιτρινόμαυροι» θα κινηθούν αναλόγως, για να καλύψουν όποιο κενό προκύψει, αφού ήδη έχουν κάνει μια πρώτη έρευνα.

Βλάντο Γιάνκοβιτς - Χάρης Γιαννόπουλος

Οι δύο φόργουορντ αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμα «όπλα» στην φαρέτρα του Ηλία Παπαθεοδώρου και αμφότεροι έδωσαν αυτό το «κάτι» στην ομάδα. Τα συμβόλαιά τους, ωστόσο, ολοκληρώνονται επίσης.

Όσον αφορά τον Γιάνκοβιτς, προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα σε σύντομο διάστημα στους «κιτρινόμαυρους», κάτι που έκανε χαρούμενες και τις δύο πλευρές, ενώ την ίδια στιγμή είχε να αντιμετωπίσει και τον τραυματισμό στο χέρι του, που τον άφησε εκτός δράσης για περίπου δύο μήνες. Από την ομάδα υπάρχει διάθεση ανανέωσης του συμβολαίου του, ενώ το ίδιο επιθυμεί και η πλευρά του παίκτη, εφόσον μιλήσει πρώτα με τους ανθρώπους της ΑΕΚ και βάλει κάτω τα δεδομένα που υπάρχουν για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Σχετικά με τον Χάρη Γιαννόπουλο, είναι ένας ακόμα παίκτης που η ομάδα θέλει να έχει και του χρόνου, αφού στόχος είναι η διατήρηση του ελληνικού κορμού. Επίσης, ο 30χρονος διεθνής σουτέρ, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, έχει εκφράσει αρκετές φορές με κάθε τρόπο στην ΑΕΚ την επιθυμία του να είναι μέλος της και την σεζόν 2020-21. Ωστόσο, και στην περίπτωση του, όλα είναι ανοιχτά προς διαπραγμάτευση και θα υπάρξουν εξελίξεις, όταν οι δύο πλευρές κάνουν τις συζητήσεις τους πιο επίσημες.

Μάριο Τσάλμερς - Τζεράι Γκραντ

Οι δύο παίκτες ήταν αυτοί που δεν υπολογίζονταν για την επόμενη χρονιά, καθώς δεν υπήρχε διάθεση για ανανέωση της συνεργασίας μαζί τους.

Ήδη ο Γκραντ, παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες που έκανε στην ΑΕΚ, κι αφού αναδείχθηκε πρώτος ριμπάουντερ του BCL, βρήκε αλλού συμβόλαιο. Ο Αμερικανός φόργουορντ συνεχίζει την καριέρα του στην Μακάμπι Χάιφα, η οποία αγωνίζεται στο πρωτάθλημα του Ισραήλ, που θα επανεκκινήσει σύντομα.

Όσο για τον πρώην ΝΒΑer και δύο φορές πρωταθλητή με τους Μαϊάμι Χιτ, παρόλο που δεν υπήρχε παράπονο για τον επαγγελματισμό του, δεν κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους της «Βασίλισσας», με όσα έδειξε φέτος στο παρκέ.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και οι συνεργάτες του αναζητούν λύσεις κυρίως για αυτές τις δύο θέσεις, και αναλόγως πως θα κυλήσουν και οι συζητήσεις με όλους τους παραπάνω παίκτες που είναι προς ανανέωση, θα γίνουν και οι ανάλογες κινήσεις στελέχωσης του ρόστερ.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα