Ολυμπιακός: Σκληρό ροκ εντός, εκτός και επί τα αυτά

Ολυμπιακός: Σκληρό ροκ εντός, εκτός και επί τα αυτά
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες μένει στο αγωνιστικό κομμάτι του τρίτου τελικού ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, σχολιάζει την μεγάλη ένταση, τη συμπεριφορά των πρωταγωνιστών και αναφέρει τα δύο «κλειδιά» για το Game 4.

Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη που τον κράτησε ζωντανό στην διεκδίκηση του τίτλου, αλλά και ο Ολυμπιακός έδειξε πόσο καλή ομάδα είναι όταν γύρισε ένα παιχνίδι από το -16 μέσα σε εχθρική ατμόσφαιρα και κόντρα σε συνθήκες που λίγο έως πολύ, περίμεναν. Κακά τα ψέματα, η αύρα και αυτό που ισχυρίζονταν οι περισσότεροι πριν το τζάμπολ έκαναν λόγο για σίγουρο 2-1, για μία χαλάρωση του Ολυμπιακού με το «μαξιλαράκι» του 2-0 και με απορίες για το αν οι διαιτητές θα επηρεάζονταν και σε τι βαθμό από τον θόρυβο που είχε δημιουργήσει ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού τις μέρες που μεσολάβησαν από το Game 2.

Το παιχνίδι τελικά εξελίχθηκε σε ντέρμπι χάρη στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι «ερυθρόλευκοι». Η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου του Ολυμπιακού δεν έβγαζε εμπιστοσύνη και παραλίγο να δικαιώσει αυτούς που υποστήριζαν τη δικαιολογία για το... μαξιλαράκι. Ο Ολυμπιακός μπορεί αγωνιστικά να μην έβγαλε στο παρκέ όλα του τα χαρίσματα (θα ήταν αδύνατον τέτοια εποχή να το κάνει), αλλά πνευματικά ήταν άψογος. Για μία ακόμη φορά δεν πανικοβλήθηκε και έμεινε πιστός στο πλάνο του. Άφησε τον εκνευρισμό από κάποιες διαιτητικές αποφάσεις του πρώτου ημιχρόνου στα αποδυτήρια και με πιο... καθαρό μυαλό διεκδίκησε τη νίκη.

Άλλη ομάδα θα έχανε με κάτω τα χέρια, θα έκανε συντήρηση δυνάμεων, αλλά όχι ο Ολυμπιακός. Άλλος προπονητής θα έριχνε στο παρκέ τον 11ο και τον 12ο παίκτη για να προσφέρει λίγη επιπλέον ξεκούραση στους βασικούς του, αλλά όχι ο Μπαρτζώκας.

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός έγινε πιο επιθετικός στο δεύτερο ημίχρονο

Ο εγωισμός των «πράσινων» ήταν θιγμένος από το 2-0 και ήθελαν να βγάλουν αντίδραση. Φάνηκε από τα πρώτα λεπτά και από τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο αμύνονταν. Χέρια πάνω στη μπάλα, επαφές στα όρια του φάουλ και ουσιαστικά υποχρέωναν τους παίκτες του Μπαρτζώκα να κάνουν ένα βήμα πίσω αποδεχόμενοι το μπασκετικό «ξύλο» των αντιπάλων τους. Έτσι έπρεπε να παίξει ο Παναθηναϊκός και καλά έκανε. Έτσι πρέπει να παίξει κι ο Ολυμπιακός αύριο και καλά θα κάνει.

Οι Πειραιώτες κανονικά αντί να υποχωρούν, θα έπρεπε να απαντήσουν και αυτοί με δύναμη στη δύναμη όμως δεν το έκαναν. Και αυτό ήταν λάθος γιατί οι γηπεδούχοι το... μυρίστηκαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι επαφές ξεπερνούσαν τα όρια των φάουλ, αλλά οι διαιτητές όταν σε δουν να κάνεις πίσω, δύσκολα θα το σφυρίξουν. Να έχουν και το κεφάλι τους ήσυχο, μη γίνουν viral ξαφνικά.

Δεν ήταν εύκολο για τους φιλοξενούμενους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και οι γηπεδούχοι το εκμεταλλεύτηκαν. Αυτό άλλαξε κυρίως ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο. Σταμάτησε να κάνει πίσω και αντιμετώπισε τους «πράσινους» με παρόμοιο τρόπο. Φυσικά μεγάλο ρόλο έπαιξαν και κάποιοι πόντοι στον αιφνιδιασμό. Οι Πειραιώτες προσπάθησαν να τρέξουν και να προλάβουν την επιστροφή των γηπεδούχων στην άμυνα τους και βγήκαν κερδισμένοι.

Λεσόρ

Το post του Λεσόρ στο κέντρο

Τα δύο σέντερ του Παναθηναϊκού πρόσφεραν πάρα πολλά στην ομάδα τους παρά την υπερπροσπάθεια του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο σέντερ των «ερυθρόλευκων» έμοιαζε απελπιστικά μόνος και έτσι ο Αταμάν το εκμεταλλεύτηκε.

Κυρίως στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έτρεξε κινήσεις στις οποίες ο Λεσόρ έπαιρνε τη μπάλα στο κέντρο της ρακέτας. Η θέση που αναφέρω έχει σημασία γιατί ο Γάλλος είχε όλες τις επιλογές δικές του. Και να γυρίσει από δεξιά και από αριστερά. Και να πασάρει και να εκτελέσει. Και μετά από προσποίηση και απευθείας. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούσε να δώσει παίκτης του Ολυμπιακού βοήθεια αφού επί της ουσίας παίρνοντας ο Λεσόρ τη μπάλα ακριβώς στο κέντρο εκμηδένιζε τη δυνατή και την αδύναμη πλευρά.

Τα τελειώματά του ήταν καλά και με τα δύο χέρια (αριστερό και δεξιό hook). Η άμυνα του Ολυμπιακού θα έπρεπε να του αφαιρέσει τη συγκεκριμένη θέση, θα έπρεπε να τον στείλει σε μία πλευρά του low post. Αν το έκανε αυτό αυτομάτως θα του περιόριζε τις επιλογές αφού η μία πλευρά (η εσωτερική) θα τον έστελνε αρκετά πλάι στη μπασκέτα ή ακόμη και οριακά πίσω από το ταμπλό. Και κυρίως θα υπήρχε προϋπόθεση να έρθει δεύτερος αμυντικός να βοηθήσει.

Ο αγαπημένος αριστερός διάδρομος για Ναν και Σλούκα

Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν κακή σε μεγάλο μέρος του παιχνιδιού και φυσικά αρκετά καλή και η επίθεση του Παναθηναϊκού. Απλά οι «πράσινοι» είδαν την αντίπαλη άμυνα να τους προσφέρει αυτά που τους αρέσουν.

Για ένα ακόμη ματς ο Ναν έπαιρνε σκριν στη μπάλα κοντά στο κέντρο του γηπέδου με αποτέλεσμα να βρίσκει χώρο και φόρα να επιτεθεί επιλέγοντας τον αγαπημένο του αριστερό διάδρομο. Παρομοίως και με τον Σλούκα που βρήκε επίσης με ευκολία τον τρόπο να «τρυπήσει» την άμυνα του Ολυμπιακού παίρνοντας τον αριστερό διάδρομο και να τελειώσει φάσεις. Για αυτό και ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε με μόλις 8 ασίστ το παιχνίδι. Λίγες, αλλά τα περισσότερα καλάθια ήταν προσωπικά.

Sloukas

Ο Ολυμπιακός βρήκε το προβάδισμα που έψαχνε, αλλά...

Το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της λήξης του δεύτερου τελικού και του τζάμπολ του τρίτου, οι «ερυθρόλευκοι» γνώριζαν τι θα αντιμετώπιζαν στο Game 3. Ήξεραν πως ήταν απίθανο να νικήσουν καθαρά με διαφορά και το μόνο που ήθελαν ήταν στο κλείσιμο του ματς να βρίσκονται σε θέση διεκδίκησης. Το κατάφεραν γυρνώντας από το -16 και περνώντας έναν πόντο μπροστά.

Αυτομάτως έβαλαν επιπλέον πίεση στον Παναθηναϊκό, ο Παπαπέτρου αστόχησε και ο Γουόκαπ σε μία καλή επιλογή δεν μπόρεσε να κάνει το +3 με σουτ μέσης απόστασης. Ακολούθησε ένα οριακό καλάθι και φάουλ του Λεσόρ (οριακό ως προς το αν μετρούσε και όχι ως προς το αν ήταν φάουλ) και μετά ο Πιτσίλκας ανακάλυψε παράβαση τριών δευτερολέπτων σε καλάθι του Μιλουτίνοφ. Στη συνέχεια μία ασίστ του Σλούκα για τρίποντο του Παπαπέτρου και καλάθι του αρχηγού των «πράσινων» για να τελειώσει το παιχνίδι.

Αν οι Πειραιώτες έμεναν για 1-2 κατοχές ακόμη μπροστά στο σκορ θα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να ολοκλήρωναν τη σεζόν από χθες. Δεν το έκαναν και προχωράνε στο επόμενο ματς.

Μιλουτίνοφ

Το Game 4 απαιτεί ηρεμία και άμυνα

Η τοξικότητα έχει πιάσει «κόκκινο» και αρχίζει και με κουράζει αρκετά. Ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση κατά της διαιτησίας. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θεωρεί πως οι ρέφερι στον τρίτο τελικό έπαιξαν 30-70 και έκλεισε θέση δίπλα από τον «πράσινο» πάγκο στο ΣΕΦ για το Game 4 κάτι το οποίο φυσικά αποτελεί δικαίωμά του μέχρι στιγμής. Αλλά τι να λέμε, εδώ οπαδός μοιάζει να κάνει τον χιμπατζή στον Κάνααν εν έτη 2024.

Ειλικρινά κουραστικά όλα αυτά. Εμένα οι προπονητές και οι παίκτες με ενδιαφέρουν. Ο πιο ήρεμος θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πανηγυρίσει τη νίκη. Αυτοί που θα ξεκινήσουν τις διαμαρτυρίες σε κάθε φάση προς τους διαιτητές και μπουν σε αυτό το mood, θα ζημιωθούν.

Η ομάδα που θα παίξει καλύτερη άμυνα θα έχει περισσότερες πιθανότητες για τη νίκη. Αν ο Ολυμπιακός δεχτεί πάλι 25 δίποντα (16 στο ημίχρονο) ο Παναθηναϊκός θα στείλει τη σειρά σε Game 5, στο μοναδικό ματς δηλαδή που παίζει ρόλο το πλεονέκτημα έδρας.

ΥΓ: Έχω πάψει να ασχολούμαι με τη διαιτησία τα τελευταία χρόνια. Στους φετινούς τελικούς αποδεικνύεται απλά αυτό για το οποίο φωνάζω... το επίπεδο της ελληνικής (και όχι μόνο) διαιτησίας είναι τραγικό και υπάρχουν μόνο 4-5 ικανοί να διευθύνουν τέτοια ματς. Κάποιοι κονιορδίζουν όλη τη σεζόν στα εύκολα ματσάκια και στα ντέρμπι παρουσιάζονται χλωμοί ή έχοντας ξεχάσει τη σφυρίχτρα στο σπίτι τους. Με αποτέλεσμα να εκθέτουν και τους ικανούς.

ΥΓ 2: Όλο λόγια οι πρωταγωνιστές των ομάδων πριν τα ματς για «να δώσουμε το καλό παράδειγμα». Παίκτες που παίρνουν εκατομμύρια και κάνουν σαν κακομαθημένα παιδάκια του νηπιαγωγείου για το ποιος θα προλάβει την κούνια στην αυλή. Κλωτσιές, βρισιές, χειρονομίες, προκλήσεις, δε δίνουν χέρια. Έχουμε φτάσει στο σημείο σε αυτούς τους τελικούς ο πιο ήρεμος να είναι ο Μπαρτζώκας, που είναι ο πιο οξύθυμος από όλους.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.