Παναθηναϊκός: Αδιάφορο ντέρμπι για τον Σλούκα; Σοβαροί να είμαστε...

Παναθηναϊκός: Αδιάφορο ντέρμπι για τον Σλούκα; Σοβαροί να είμαστε...

Παναθηναϊκός: Αδιάφορο ντέρμπι για τον Σλούκα; Σοβαροί να είμαστε...

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το (στα... χαρτιά) πιο αδιάφορο, το οποίο μόνο αδιάφορο δεν αποδείχθηκε εντός του παρκέ, ντέρμπι των «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ, όπου ο Παναθηναϊκός AKTOR «σφράγισε» το αβαντάζ έδρας στα play off. Το ματς που έψαχνε ο Σλούκας, το κέρδος με Χουάντσο, τα πετυχημένα τρικ του Αταμάν.

Αν γινόταν ένα γκάλοπ πριν από το ντέρμπι του ΟΑΚΑ μεταξύ φίλων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού για την αναμέτρηση του γ' γύρου, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (μην πω το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό) θα απαντούσε ότι δεν... πολυκαίγονται για το τελικό αποτέλεσμα.

Εάν και εφόσον δούμε το πρακτικό του πράγματος, δεν θα απείχαν πολύ από την πραγματικότητα αυτές οι απαντήσεις. Ο Παναθηναϊκός ΑΚΤΟΡ θα έπρεπε να γνώριζε μια ήττα στα τρία επόμενα ματς με Περιστέρι bwin, Προμηθέα Πάτρας στο ΟΑΚΑ και με Άρη στο Αλεξάνδρειο. Όχι ότι θα ήταν ακατόρθωτο να συμβεί αλλά σίγουρα θα ήταν πολύ-πολύ δύσκολο. Πάντα με ένα... τρίτο ματι, θεωρητικά ήταν το πιο αδιάφορο ματς της σεζόν.

Στον κάλαθο των αχρήστων όλες οι... υποθέσεις

Μωρέ, εμείς και εσείς μια χαρά μπορεί να τα λέμε έτσι. Το θέμα είναι τι ισχύει στην πραγματικότητα. Τους παίκτες τους ρώτησε κανείς; Τους προπονητές; Τι; Θα έμπαιναν στο παρκέ για ντέρμπι «αιωνίων» και θα ήταν «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει;» Ε, όχι βέβαια. Στην τελική, ακόμα και αυτό να υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού πριν από το τζάμπολ, όταν «πατήσουν» στο παρκέ, όλα αυτά πάνε περίπατο. Δεν υπάρχουν καν!

Το μόνο που κυριαρχεί είναι η θέληση για τη νίκη. Είτε μιλάμε για έναν τελικό Κυπέλλου, είτε για ένα ματς κανονικής περιόδου, είτε για ένα ματς τελικών play off, είτε για τον τελικό της... Euroleague. Η θέληση της νίκης απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο δεν συγκρίνεται με τίποτα και με κανέναν. Και θεωρώ ότι όλες οι υποθέσεις ή οι σκέψεις που έκαναν οι περισσότεροι πριν από το ματς, πήγαν σε χρόνο «dt» στον κάλαθο των αχρήστων.

Είδε κανείς κάποια από τις δύο ομάδες να μην θέλει σαν τρελή να κερδίσει; Δεν ξέρω τι γνώμη σχηματίσατε εσείς, αλλά το παιχνίδι μου έδωσε την εντύπωση ότι θα μπορούσε να ήταν και ματς για τους τελικούς πρωταθλήματος.

Ένταση, πάθος, τακτικές, «refuse to lose» ένθεν και ένθεν, ενέργεια. Στοιχεία που συνθέτουν ένα ντέρμπι αιωνίων. Χωρίς ταμπέλες. Χωρίς να είναι «do or die» ή ένα απλό... φιλικό. Ήταν Παναθηναϊκός εναντίον Ολυμπιακού. Σε όλα τα σπορ, σε όλες τις διοργανώσεις θα είναι η μητέρα των μαχών. Και πιστεύω ότι αποδείχθηκε περίτρανα στο ΟΑΚΑ.

Ο Σλούκας «ξεκλείδωσε» τη πιο δύσκολη πίστα

Φανταστείτε τους παίκτες που έχουν και παραπάνω κίνητρα να παίξουν καλά. Όπως για παράδειγμα ο Κώστας Σλούκας. Είναι γεγονός ότι εδώ και ενάμιση μήνα, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έχει μπει για τα... καλά στη «ζώνη του λυκόφωτος». Πραγματοποιεί τη μία ηγετική εμφάνιση μετά την άλλη, παίρνοντας από το χέρι την ομάδα του έως την κατάκτηση της 2ης θέσης στην κανονική περίοδο της Euroleague και το αβαντάζ της έδρας στα play off.

Όμως κάτι του... έλειπε. Το ήθελε, το έψαχνε και το ζητούσε για να «δέσει» ακόμα περισσότερο «γλυκό» της τρομερής κατάστασης που βρίσκεται. Με λίγα λόγια ήθελε ένα καλό ματς απέναντι στον Ολυμπιακό. Και το έκανε. Δεν ήταν τόσο οι 10 πόντοι και οι 7 ασίστ που μοίρασε, όσο η εν γένει παρουσία του στο παρκέ. Έβγαινε ο Σλούκας από το παρκέ; Οι επιθέσεις ήταν πιο άναρχες, πιο βιαστικές, πιο προβλέψιμες χωρίς να υπάρχει σωστό «διάβασμα». Επέστρεφε ο Σλούκας στο παρκέ; Επέστρεφαν η ηρεμία, το «καθαρό» μυαλό και οι σωστές αποφάσεις.

Άλλωστε το +13 στο +/- της στατιστικής του, και δη σ' ένα ματς όπου ο Ολυμπιακός είχε πραγματοποιήσει 31-13 επιμέρους σκορ, δείχνει και το πόσο κομβική είναι παρουσία του στο ματς και αντίστοιχα πόσο... κομβική είναι και η απουσία του. Ανάλογο +/- είχε ο Κέντρικ Ναν ενώ αντίστοιχη ήταν και η επίδοση του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ με +11. Για τον Ισπανό θα τα πούμε λίγο πιο κάτω.

Ο Σλούκας λοιπόν ήθελε σαν... τρελός να κάνει ένα (αρχικά) καλό ματς απέναντι στην πρώην ομάδα του. Πάντα υπάρχει κίνητρο σε αυτές τις περιπτώσεις. Είτε έχει προηγηθεί κάτι, είτε όχι. Και η αλήθεια είναι ότι στα έξι προηγούμενα ντέρμπι, ο αρχηγός των «πρασίνων» δεν τα είχε πάει καλά κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ξαναλέω. Δεν έκανε κάτι το πολύ σπουδαίο ο Παναθηναϊκός με αυτή τη νίκη αλλά θεωρώ ότι για τον Σλούκα ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική. Αφενός «ξεκλείδωσε» μια πίστα που έμοιαζε να είναι αρκετά δύσκολη για εκείνον από το ξεκίνημα της σεζόν και αφετέρου πήρε την ψυχολογία που ήθελε για τα επόμενα ντέρμπι «αιωνίων». Άλλωστε (θα) υπάρχει και συνέχεια στα play off. Καλά να είμαστε και θα τα δούμε όλα.

Και όχι μόνο έπαιξε καλά σε «εκτέλεση» και δημιουργία αλλά ευστόχησε και σε ένα «clutch» τρίποντο με το οποίο «σφράγισε» τη νίκη της των «πρασίνων», μπροστά από τον πάγκο της πρώην ομάδα του, των πρώην συμπαικτών του και του πρώην προπονητή. Εάν αυτό δεν ήταν ένα κίνητρο που «έβραζε» από το ξεκίνημα της σεζόν, τότε ποιο είναι;

«Σβηστοί» και αποτελεσματικοί

Ο Παναθηναϊκός είχε πλουραλισμό στην επίθεση του. Ο Ναν πέτυχε για παράδειγμα 17 πόντους, ήταν ο πρώτος σκόρερ των «πρασίνων» και ουδείς κατάλαβε πόσο «σβηστά» τους σημείωσε. Και δεν πιστεύω ότι τον συμπεριλαμβάνει κάποιος στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων. Έτσι δεν είναι; Και εδώ φαίνεται το μεγάλο χάρισμα του συγκεκριμένου παίκτη...

Γιατί, ο Λεσόρ; Και αυτός δεν πέτυχε 13 πόντους και προσπαθούσαμε να δούμε εάν έχει γίνει λάθος στην στατιστική; Παντελώς «αθόρυβα» και εκείνος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πήρε και μια μίνι-ρεβάνς από τον Μόουζες Ράιτ, ο οποίος αλλού πάταγε και αλλού βρισκόταν στο ΟΑΚΑ. Πέρασε και δεν ακούμπησε που λένε. Καμία σχέση με την εμφάνισή του στο ΣΕΦ στο ματς της Euroleague. Παντελώς άλλος παίκτης!

Και όταν δύο βασικοί παίκτες μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους κατ' αυτόν τον τρόπο και να περνάμε στην δεύτερη γραμμή των διακριθέντων, τότε αυτό αποτελεί -από μόνο του- ευλογία για τον Εργκίν Αταμάν. Ακόμα και ο Λούκα Βιλντόζα που άκουσε (και τι δεν... άκουσε ο καψερός) όλους τους θεούς και τους... δαίμονες του Τούρκου τεχνικού, έπαιξε τόσο... όσο. Ούτε ανούσιες και φαντεζί προσπάθειες στον βωμό του θεάματος, ούτε τίποτα. Έπαιξε 13 λεπτά, μοίρασε 4 ασίστ και έκανε μια χαρά τη δουλειά του.

Είναι αυτό που έλεγε ο Αταμάν. Ότι θα χρειαζόταν την second unit στα επόμενα ματς. Ο Αργεντινός γκαρντ πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής, ο Παπαπέτρου πάτησε 21 λεπτά στο παρκέ και σε γενικές γραμμές άρχισαν να μπαίνουν περισσότεροι παίκτες στην εξίσωση. Θα πει κάποιος., ναι αλλά «έπαιξαν 8 παίκτες πάλι». Μην ξεχνάμε ότι έλειπε ο Γκραντ των 29+ λεπτών και ο Αντετοκούνμπο ο οποίος προέρχονταν από την εξαιρετική του εμφάνιση απέναντι στην Άλμπα. Οπότε είναι σαν να άνοιξε το rotation του Αταμάν.

Muy bien Juancho

Το μεγαλύτερο ωστόσο «κέρδος» του Παναθηναϊκού είναι ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. Στην τελευταία στροφή της σεζόν και λίγο πριν μπούμε στην τελική ευθεία, ο Ισπανός φόργουορντ αρχίσει να ανεβάζει στροφές. Και μάλιστα τις ανεβάζει για τα... καλά. Αν και στα δικά μου μάτια ο MVP του ντέρμπι ήταν ο Σλούκας για τον Παναθηναϊκό, οι αριθμοί «έδειξαν» τον Χουάντσο.

Αγωνίστηκε τα δεύτερα περισσότερα λεπτά (33:59) τη φετινή σεζόν πίσω από τα 43:11 στο ντέρμπι της πρεμιέρας της Euroleague (και πάλι) απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ ενώ είχαν προηγηθεί τα 25:55 στο Μόναχο πριν από δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι ο Ισπανός αρχίζει να δείχνει συνέπεια και να γίνεται πολύτιμος στα χέρια του Αταμάν.

Έβγαλε τρομερή ενέργεια σε άμυνα και επίθεση, ενώ το «κενό» του φάνηκε όταν ήταν στον πάγκο για (λιγες) ανάσες και ο Ολυμπιακός μάζευε το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο. Και επιτέλους οι «πράσινοι» έβγαλαν φάσεις με «κοψίματα» του Χουάντσο. Κάτι που έγινε στη Μαδρίτη, στο Μόναχο και επαναλήφθηκε απέναντι στον Ολυμπιακό. Πανομοιότυπες φάσεις off ball τις οποίες δεν συνηθίζει ιδιαίτερα ο Παναθηναϊκός. Όμως όταν «τρέχει» σωστά το σύστημα (κυρίως) από τον Σλούκα, υπάρχει και το αποτέλεσμα.

Αν και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε, η προσφορά του Ερνανγκόμεθ δεν αποτυπώνεται και τόσο στο φύλλο της στατιστικής. Είναι το «τεσσάρι» που «γεμίζει» το γήπεδο, έχει αθλητικότητα και μπορεί να αντιμετωπίσει εξίσου και αντίπαλο τριάρια όταν «ανεβαίνει» στη θέση του σμολ φόργουορντ θέλοντας ο Αταμάν να «μικρύνει» (αμυντικά) το παρκέ. Και έδειξε να συνθέτει εξαιρετικό «δίδυμο» με τον Μήτογλου.

Μετά την απουσία του Κώστα Αντετοκούνμπο ήταν δεδομένο ότι θα βλέπαμε αυτό το δίδυμο. Δεν ήταν όμως δεδομένο ότι στο τέλος του αγώνα και κοιτάζοντας το φύλλο της στατιστικής θα βλέπαμε ότι ο Λεσόρ έχει αγωνιστεί μόλις 15 λεπτά! Όμως με τον Μήτογλου ο Τούρκος τεχνικός ήθελε να «ματσάρει» (πάντα στο μέτρο του δυνατού) τη δύναμη του Μουστάφα Φαλ, φέρνοντας και δεύτερο παίκτη στη βοήθεια. Αν μη τι άλλο το τρικ με Μήτογλου-Χουάντσο στη front line απέδωσε καρπούς στον Παναθηναϊκό.

Επίσης κύκλωσα δύο στατιστικά από αυτό το ντέρμπι. Πρώτον: Τους 30 πόντους του Παναθηναϊκού από λάθη του Ολυμπιακού! Μιλάμε για ασύλληπτα μεγάλο νούμερο όταν οι «πράσινοι» πέτυχαν συνολικά 77 πόντους. Μιλάμε για κάτι περισσότερο από το 1/3 της επιθετικής παραγωγής. Δεύτερον και Κυριότερο. Οι 21 ασίστ για μόλις 6 λάθη. Τρομερό ratio για τους «πράσινους». Εκ των πραγμάτων ήταν δύσκολο να χάσει ο Παναθηναϊκός με αυτά τα νούμερα. Και ας έκανε ματσάρα ο Γουίλιαμς-Γκος. Και ας είχε ο Ολυμπιακός 11 ριμπάουντ περισσότερα.

Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός αφήνει ήδη αυτό το ντέρμπι στο παρελθόν. Έχει μπροστά του το ματς με το Περιστέρι στο ΟΑΚΑ και στη συνέχεια την μεγάλη πρόκληση των play off της Euroleague. Μακάμπι ή Μπασκόνια; Το βράδυ θα γνωρίζουν οι «πράσινοι» τον αντίπαλό τους μέσα από τη διαδικασία του play in.

Μπασκετικά θεωρώ ότι οι «πράσινοι» θα έχουν πιο εύκολο έργο απέναντι στους Βάσκους. Από την άλλη ωστόσο αποτελεί ερωτηματικό η Μακάμπι και η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις. Θεωρώ ότι οι Ισραηλινοί συνθέτουν καλύτερη ομάδα από την Μπασκόνια αλλά υπάρχει ο αστερίσκος της άδειας εξέδρας στο Βελιγράδι.

Υπάρχουν «συν» και «πλην» και για τις δύο ομάδες. Ας προκύψει με το καλό ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού και θα τα πούμε καλύτερα τις προσεχείς ημέρες.

ΥΓ: Δεν ήταν καλή η διαιτησία του ντέρμπι και δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο.

ΥΓ2: Μπράβο στον Αταμάν (σ.σ. παρεμπιπτόντως έπρεπε να είχε αποβληθεί) ο οποίος βγήκε και είπε ότι θα ζητήσει συγγνώμη εάν έχει κάνει λάθος στην διαμαρτυρία του. Έπεσαν οι σφυγμοί και είπε το αυτονόητο ο άνθρωπος.

ΥΓ3: Sold out μπορεί να μην ανακοινώθηκε αλλά στο ΟΑΚΑ υπήρχαν περισσότεροι από 16.000 φίλαθλοι. Αν μη τι άλλο φάνηκε πόσο σημαντικό θα είναι το αβαντάζ της έδρας στους τελικούς.

YΓ4: Τι έλειπε από τον Παναθηναϊκό; Παίκτες με προσωπικότητα. Όταν ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή θεώρησα, και έχοντας στο μυαλό τα προηγούμενα χρόνια ότι δύσκολα θα του ξέφευγε η νίκη. Μόνο που φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά και σε clutch καταστάσεις υπάρχουν οι παίκτες για να πάρουν τη μπάλα όταν ζυγιζει τόνους και φαντάζει ασήκωτη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...