ΕΣΑΚΕ: Πανταζόπουλος, Πρέλεβιτς και Γαλατσόπουλος στο Gazzetta για τις εκλογές!

Οι τρεις υποψήφιοι των εκλογών του 2023 για την προεδρία του ΕΣΑΚΕ
Λίγες ώρες πριν την έναρξη των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Συνδέσμου, οι τρεις υποψήφιοι για την θέση του προέδρου μιλούν στο Gazzetta. Τι λέει το ρεπορτάζ και πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την αλλαγή σελίδας στην ΕΟΚ, το ελληνικό μπάσκετ απασχολείται και πάλι με εκλογές. Αυτή την φορά, βέβαια, όπως τον Σεπτέμβριο του 2021, δεν διακυβεύεται η λειτουργία ολόκληρου του μπασκετικού οικοδομήματος της χώρας (του οποίου οι δομές, μετά από μία μακρά περίοδο ευημερίας, είχαν φτάσει στα όρια της ολικής κατάρρευσης), αλλά η βελτίωση των συνθηκών και των προϋποθέσεων διεξαγωγής του πρωταθλήματος, μέσα από έναν γενικότερο εκσυγχρονισμό της Basket League σε όλα τα επίπεδα.

Η έκπληξη της σημερινής (20/03) εκλογικής διαδικασίας, έχει να κάνει με την «αναμέτρηση» τριών υποψηφίων για την θέση του νέου προέδρου που θα ηγηθεί της λίγκας στην επόμενη διετία (2023-2025).

Οι υποψηφιότητες του επί τρεις διετίες (2017-2023) προέδρου του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλου και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΚΑΕ Περιστερίου, Γιώργου Πανταζόπουλου, ήταν γνωστές εδώ και καιρό. H μη αναμενόμενη ήταν εκείνη του βετεράνου άσου του ΠΑΟΚ με την σπουδαία προσφορά, Μπάνε Πρέλεβιτς, που αν και είχε διατελέσει πρόεδρος του «δικεφάλου του Βορρά» (2011-2019), μέχρι πρόσφατα δεν είχε εκφράσει την επιθυμία του να ασχοληθεί με τον τομέα της διοίκησης του πρωταθλήματος.

Το Gazzetta έδωσε τον λόγο και στους τρεις και λίγες ώρες πριν την προσφυγή στην κάλπη σας παρουσιάζει τις απόψεις αλλά και την στόχευση της προσπάθειάς τους.

Πανταζόπουλος: «Πρέπει να αποκτήσουμε το πρωτάθλημα που μας αξίζει!»

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Τριφυλλιακό, έπαιξε αρκετά χρόνια στον Ηλυσιακό, πήρε γεύση και από το ιταλικό πρωτάθλημα (Φαμπριάνο), ενώ στην Α1 Κατηγορία φόρεσε την φανέλα της Νήαρ-Ηστ, του Μακεδονικού του Περιστερίου και του Κολοσσού και διακρίθηκε ως shooting-guard.

Αφότου «κρέμασε» την φανέλα του, αποτελεί στενό συνεργάτη του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ Περιστερίου, Φίλιππου Κότση, έχοντας τον ρόλο του γενικού διευθυντή, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομάδας και εκπρόσωπος της στον ΕΣΑΚΕ (διετέλεσε και γενικός γραμματέας του). Η πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του Συνδέσμου είναι γνωστή εδώ και καιρό και λίγες ώρες πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας δήλωσε στο Gazzetta:

«Θέλω να πιστεύω ότι πλησιάζουμε στην κορύφωση μίας σοβαρής προσπάθειας ώστε να πάρει το αγαπημένο μας άθλημα αυτό που του αξίζει. Οι εκλογές συμπίπτουν με το ιδανικό timing για να βάλουμε νέες βάσεις στο πρωτάθλημα και να βελτιώσουμε τις συνθήκες διεξαγωγής του, με φόντο την απαραίτητη ισονομία αλλά και την θέσπιση κανόνων που θα τηρούνται. Κάτι που μας έλλειψε τα τελευταία χρόνια. Δεν γίνεται να αρχίζει η σεζόν και οι ομάδες να μην ξέρουν τι έσοδα θα έχουν. Η προϋπηρεσία μου στα κοινά του ΕΣΑΚΕ με έχει βοηθήσει να διαμορφώσω ξεκάθαρη άποψη για το τι χρειάζεται η λίγκα και η κατάθεση της υποψηφιότητάς μου, είναι γνωστή στις ομάδες από το περασμένο καλοκαίρι. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχω μπει στην διαδικασία να κάνω τηλέφωνα και να επικοινωνήσω το πλάνο μου, πολύ απλά επειδή όλες το γνωρίζουν και είναι εξοικειωμένες με τις ιδέες μου και το οργανόγραμμα που θέλω να εφαρμόσω, ώστε ο Σύνδεσμος να αποκτήσει την οντότητα και το ελληνικό μπάσκετ το πρωτάθλημα που τους αξίζει.»

Πρέλεβιτς: «Full-time job η θέση του προέδρου, εχω την εμπειρία να βοηθήσω!»

Ήρθε στην Θεσσαλονίκη το 1988 από τον Ερυθρό Αστέρα και φορώντας την φανέλα του ΠΑΟΚ κατέκτησε 4 τίτλους (πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας, Κύπελλο Κυπελλούχων και Κύπελλο Κόρατς), παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πήρε την ελληνική υπηκοότητα και μετά από ένα πέρασμα σε Βίρτους Μπολόνια και ΑΕΚ, το 2000 έκλεισε την καριέρα του στην αγαπημένη του ομάδα. Από το 2001 έως το 2005 ανήκε στο προπονητικό τιμ του «δικεφάλου του Βορρά» (τον πρώτο χρόνο σαν βοηθός και τα υπόλοιπα σαν head-coach), ενώ από το 2011 έως το 2019, ήταν πρόεδρος της ΚΑΕ. Τέσσερα χρόνια αργότερα φιλοδοξεί να εκλεγεί πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ και μιλάει στο Gazzetta γι’ αυτο:

«Έχω μιλήσει με τις περισσότερες ομάδες κι αν σε κάτι υπάρχει καθολική ταύτιση απόψεων, αυτό έχει να κάνει με την ανάγκη της αποκλειστικότητας για την θέση του προέδρου. Μία επαγγελματική λίγκα δεν γίνεται να διοικείται από κάποιον που δεν ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τα προβλήματά της. Ο ΕΣΑΚΕ επιβάλλεται να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο, να εκπαιδεύσει τις ομάδες, να ασχοληθεί πιο ενεργά με το marketing, την ενεργοποίηση των φιλάθλων και την πώληση των εισιτηρίων. Από τις συζητήσεις που έχω κάνει με πολλούς παράγοντες, μπορώ να πω ότι το κλίμα είναι πολύ αισιόδοξο για την επόμενη μερα. Έχοντας περάσει από όλες τα πόστα του αγαπημένου μας αθλήματος, θεωρώ ότι πλέον έχω αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία για να βοηθήσω στην επόμενη μέρα. Γι’ αυτό άλλωστε, δεν παρακαλάω καμία ομάδα για να με ψηφίσει. Είμαι σίγουρος για την στήριξη του ΠΑΟΚ που είναι η ομάδα μου και έχω θετική προδιάθεση και για την άλλη μεγάλη ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον Άρη.»

Γαλατσόπουλος: «Κρατήσαμε ζωντανό το μπάσκετ, να το πάμε στο επόμενο επίπεδο!»

Ο 6ος πρόεδρος στην 25ετή ιστορία του ΕΣΑΚΕ (2017-2023) έπαιξε μπάσκετ μέχρι την ενηλικίωσή του στο παιδικό και το εφηβικό τμήμα του ΠΑΟΚ. Έκτοτε ασχολείται με το επιχειρείν συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο στήσιμο των περιπτέρων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ως φίλαθλος δεν έλλειψε ποτέ από το πλευρό της ομάδας μπάσκετ, ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα του 21ου αιώνα ήταν μέλος της διοίκησης του «δικεφάλου του Βορρά», έχοντας διατελέσει και ως αντιπρόεδρος κάτω από τον Μπάνε Πρέλεβιτς. Τον περασμένο Αύγουστο δήλωσε ότι δεν θα είναι ξαναείναι υποψήφιος και σήμερα (20/03) εξηγεί στο Gazzetta γιατί άλλαξε άποψη.

«Νομίζω ότι έχει φτάσει η ώρα να μπουν γερές και στέρεες βάσεις στο ελληνικό μπάσκετ, το οποίο κρατήσαμε ζωντανό την τελευταία εξαετία, εν μέσω της κρίσης, της πανδημίας και της αποχώρησης του Ολυμπιακού από την Α1 Κατηγορία. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας τις παθογένειες του αθλήματος και να βγούμε όλοι μπροστά για την επόμενη μέρα, με ενότητα, σύμπνοια και συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία και την Πολιτεία. Οι παραπάνω λόγοι είναι εκείνοι που με οδήγησαν να αναιρέσω την αρχική μου απόφαση και να θέσω υποψηφιότητα στις εκλογές. Θεωρώ ότι και οι δύο συνυποψήφιοί μου έχουν καταθέσει σοβαρές προτάσεις και “πονάνε” τον Σύνδεσμο, ενώ ειδικότερα με τον Μπάνε (σ.σ.: Πρέλεβιτς) με συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί χρόνιας φιλιάς. Από την εποχή που τον κουβαλούσα στις πλάτες μου όταν έπαιζε στον ΠΑΟΚ, την περίοδο που συνδιοικήσαμε την ομάδα και μέχρι σήμερα που διεκδικούμε τον ίδιο στόχο. Ο Πρέλεβιτς είναι τεράστιο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ και η απόφαση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ να αποσύρει την φανέλα του στο κλειστό της Πυλαίας, αποτελεί μία επιβράβευση για την μεγάλη του προσφορά. Αν επανεκλεγώ, πρόθεσή μου είναι να τον πείσω να αναλάβει πόστο στο ΕΣΑΚΕ, γιατί το πρωτάθλημά μας χρειάζεται την εμπειρία του.»

Φαβορί ο Γαλατσόπουλος, το παλεύει ο Πανταζόπουλος, ρυθμιστής ο Πρέλεβιτς

Με τις εκλογικές ζυμώσεις να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί κι ενώ απομένουν λίγες ώρες πριν την Γενική Συνέλευση του ΕΣΑΚΕ, στο πλαίσιο της οποίας θα αναδειχθεί η νέα διοίκηση, το ρεπορτάζ του Gazzetta αναφέρει ότι ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος προβάλει ως το φαβορί για την ανανέωση της θητείας του.


Με κάθε επιφύλαξη, στο πλευρό του φέρονται να τάσσονται, ο Ολυμπιακός, ο Προμηθέας, η ΕΟΚ, ο Κολοσσός και το Λαύριο. Θετικά διακείμενοι προς την υποψηφιότητά του προέβαλλαν και ο ΠΑΟΚ με τον Άρη (ίσως να παίξει και το «λευκό»), όμως, η συμμετοχή του Πρέλεβιτς, όμως στην διαδικασία ενδεχομένως να της στερήσει κάποια από τις δύο αυτές ψήφους.

Τον Γιώργο Πανταζόπουλο φέρονται να στηρίζουν ο Παναθηναϊκός, το Περιστέρι και η Καρδίτσα, ενώ κλειστά έχουν κρατήσει τα χαρτιά τους, ο Απόλλων Πάτρας, ο Ιωνικός και η ΑΕΚ.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα