H δυναμική φαίνεται στην άσχημη βραδιά

H δυναμική φαίνεται στην άσχημη βραδιά
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει το πρώτο εφετινό «αιώνιο» ντέρμπι που χάρισε στον Ολυμπιακό το παρθενικό του Super Cup. Πως οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν μέσα από την άμυνα την πολύ κακή επιθετική τους απόδοση (38% εντός πεδιάς) και η «ανηφόρα» που καλούνται να διανύσουν οι «πράσινοι» μέχρι να γίνουν ομάδα.

Οι «κανόνες» που διέπουν την παράδοση των «αιωνίων» ντέρμπι, είναι συνήθως απαράβατοι και η επιβεβαίωσή τους ήρθε για μία ακόμη φορά σε ένα χρονικό σημείο που ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιο έτοιμος από τον Παναθηναϊκό. Και το επισημαίνω αυτό γιατί πριν το τζάμπολ στον τελικό του Super Cup, δεν ήταν λίγοι εκείνοι προέβλεπαν μία εύκολη νίκη των «ερυθρολεύκων».


Προσωπικά, λόγω του βάρους του φαβορί και της πίεσης του «πρέπει» που πάντα ενδυναμώνεται όταν κρίνεται ένας τίτλος, πίστευα ότι οι Πειραιώτες θα παρουσιάζονταν κατώτεροι της ποιότητας που έβγαλαν στα μέχρι τώρα παιχνίδια τους και αρκετά νευρικοί και ότι οι «πράσινοι» θα αξιοποιούσαν το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος τους θεωρούσε λίγο-πολύ ξεγραμμένους και θα έπαιζαν πιο ανταγωνιστικά.


Δικαιώθηκα στο πρώτο και διαψεύστηκα στο δεύτερο. Η ουσία, όμως, είναι ότι στην κακή της βραδιά και παρά το αρχικό -7 (2-9 στο 4ο λεπτό), η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξε ότι έχει βάλει για τα καλά τις βάσεις για να πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη.


Δεν πανικοβλήθηκε σε κανένα σημείο, δεν παρέκλινε από τις αρχές της και την φιλοσοφία της και παρ’ ότι δεν σούταρε καλά (24% στα τριπ. με 7/29), ούτε είχε εξαιρετική δημιουργία έβαλε τα θεμέλια της 8ης συνεχόμενης νίκης (67-52) επί του μεγάλου της αντιπάλου μέσα από την άμυνα, που είναι πάντα ο πιο ασφαλής δρόμος.


Αν στον ημιτελικό με τον Προμηθέα η «δουλειά» έγινε από τα «τεσσάρια», το κλειδί στον τελικό ήταν ο συνδυασμός του Φαλ με τον Μπολομπόι στην θέση σέντερ, ένα δίδυμο που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει πολύ στην εφετινή σεζόν. Ο Γάλλος σέντερ (12π., 5ρ. & 5ασ.) που αναδείχτηκε και MVP, ήταν ο καλύτερος πασέρ της ομάδας του, ενώ ο Αμερικανός άγγιξε το double double (9π. & 9ρ.), κάνοντας την διαφορά στην 2η περίοδο.


Ο Ολυμπιακός γενικά έπαιξε «σκυλίσια» άμυνα από το ξεκίνημα με τον Γουόκαπ να βγάζει τα συκώτια του Γκριγκόνις που πέρασε εφιαλτικό βράδυ (4π. με 0/9 σουτ) και αν εξαιρέσουμε κάποια καλάθια που πέτυχε ο Παναθηναϊκός στο ανοιχτό γήπεδο, στα μετόπισθεν πήρε άριστα.


Όταν μία ομάδα με σπουδαία επιθετική ποιότητα δέχεται 52 πόντους και τελειώνει το ματς με 11 περισσότερα ριμπάουντ, τότε έχει περιθώρια να υποπέσει και σε λάθη (13), να πάρει αρκετές λανθασμένες αποφάσεις και φυσικά να αστοχήσει σε πολλά ελεύθερα αλλά και βεβιασμένα μακρινά σουτ.


Αλήθεια πόσες φορές στην εφετινή σεζόν θα σκοράρει 67 πόντους με 38% στα σουτ και θα κερδίσει με 15 πόντους διαφορά; Θα δούμε πολλές φορές το δίδυμο Βεζένκοβ-Πίτερς να τελειώνει ένα ματς με 5/17 σουτ και τους δύο πιο παλιούς παίκτες της ομάδας (Παπανικολάου και Σλούκα) να μην σκοράρουν ούτε καλάθι (είχαν 0/8 σουτ);


Όλα τα παραπάνω μαζί με την πάντα πολύ σημαντική λεπτομέρεια της ευστοχίας στις βολές (100% με 14/14), καταδεικνύουν την δυναμική του εφετινού Ολυμπιακού.


Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ ανηφορικό δρόμο, αλλά αυτό ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο και γνωστό. Χωρίς τον σημαντικότερο δημιουργό (Ουόλτερς) και με τους δύο πιο ποιοτικούς του παίκτες (Γκριγκόνις και Πονίτκα) να μην έχουν συμπληρώσει μία εβδομάδα προπονήσεων με την υπόλοιπη ομάδα, ήταν λογικό να μην μπορεί να αντέξει στην πίεση ενός πολύ έτοιμου και πιο ποιοτικού αντιπάλου.


Παρ’ όλα αυτά, όμως, περίμενα μία σαφώς καλύτερη εικόνα από την αποψινή στον τελικό. Ειδικότερα από την στιγμή που ο Ολυμπιακός δεν πέρασε ούτε τους 70 πόντους. Με 32% εντός πεδιάς και αρνητική αναλογία ασίστ/λαθών (13/14) και με 52 πόντους παραγωγικότητα (18 με μόλις δύο εύστοχα δίποντα στο 2ο μέρος και κανένα στην 3η περίοδο), αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Οκτώβριος θα είναι δύσκολος μήνας.


Όχι μόνο γιατί ο Ντέγιαν Ράντονιτς καλείται να μοντάρει ένα σύνολο με 10 νεοφερμένους και ταυτόχρονα να προετοιμάζει εναλλάξ τα ματς της Ευρώπης και της Ελλάδας, αλλά και γιατί στο μεσοδιάστημα στο ρόστερ θα προστεθεί και ο power forward, που εδώ και καιρό αναζητούν στο «τριφύλλι».


Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό της μηδενικής «χημείας» και ομοιογένειας, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν μπορούν να περιμένουν. Γι’ αυτό και μία νίκη εκτός προγράμματος, ίσως να αποτελέσει βάλσαμο για την δύσκολη συνέχεια. Δεν ήρθε με τον Ολυμπιακό. Επόμενος σταθμός το ματς με την περυσινή φιναλίστ της Euroleague, Ρεάλ, την Πέμπτη (06/10, 21.00) στο ΟΑΚΑ.

Υγ.: Λάθος του Λαρεντζάκη στην τελευταία φάση. Σε έναν τελικό που έχει κριθεί, δεν πας για καλάθι όταν όλοι έχουν σταματήσει. Από σεβασμό στον αντίπαλο. Από την άλλη δεν υπέπεσε και σε κανένα έγκλημα για να του κατεβάσουν «καντήλια» κάποιοι από τον αντίπαλο πάγκο και να απειληθεί επεισόδιο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!