Και οι «κοντοί» έχουν ψυχή

Και οι «κοντοί» έχουν ψυχή

Βασίλης Βλαχόπουλος
Και οι «κοντοί» έχουν ψυχή

bet365

Ο Άντονι Κάουαν Τζούνιορ ετοιμάζεται για την πρώτη επαγγελματική σεζόν του στην Ευρώπη με την προσδοκία της μπασκετικής ανάπτυξής του μέσω του Άρη αλλά κι ένα ερωτηματικό που παραμένει στο μυαλό…

Κρίνοντας από το μπασκετικό πρόγραμμα στο οποίο φοίτησε, εξελίσσοντας το παιχνίδι του, αλλά και τις ατομικές διακρίσεις του (το 2019 ήταν μέλος της δεύτερης καλύτερης All Big Ten ομάδας στο NCAA αλλά και της κορυφαίας έναν χρόνο μετά), πολύ λογικά ο Άντουαν Κάουαν Τζούνιορ φαντάζονταν (ή ονειρεύονταν) διαφορετικό επαγγελματικό ξεκίνημα. Σίγουρα μια θέση στο draft του ΝΒΑ καθώς δεν διακρίθηκε σε τυχαίο πανεπιστήμιο αλλά σ’ αυτό του Maryland. Στην τελευταία του σεζόν (2019-20) είχε 16.3 πόντους και 4.7 ασίστ κατά μέσο όρο. Η αξία του μπασκετικού προγράμματος του πανεπιστημίου σε συνδυασμό με τους αριθμούς του αλλά κι τις διακρίσεις λογικά οδήγησαν στην εκτίμηση ότι θα μπορούσε να… στριμωχτεί στο draft, θα άξιζε τον κόπο να τον εμπιστευτεί κάποιος.

Αποδείχθηκε ότι ήταν η εμπιστοσύνη που μάταια έψαξε, γεγονός το οποίο τον οδήγησε στον προθάλαμο του NBA (σ. σ. G League) χωρίς την παροχή ευκαιρίας στους Memfis Grizzlies. Ενδεχομένως να μην την περίμενε κιόλας, δίχως όμως να έχει σχετική ερμηνεία. «Δεν ξέρω το γιατί, δεν έχω ερμηνεία. Υπάρχουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορείς να ελέγξεις, απλά συμβιβάζεσαι, τις δέχεσαι και ζεις μ’ αυτές», είπε στο Gazzetta. Εκεί θέσαμε το ζήτημα των «κοντών» οι οποίοι δεν γεμίζουν (εύκολα) το μάτι. Ο ίδιος βλέπει τον κόσμο από τα 180 εκατοστά του.
«Μήπως πρέπει να είναι μάγος για να παίξει ένας παίκτης του δικούς σου ύψους», ρωτήθηκε. Γέλασε και απάντησε… «κι εγώ ψάχνω την απάντηση. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει, αν πράγματι πρέπει να είναι μάγοι οι παίκτες του δικού μου ύψους, αλλά δεν πρέπει και να επιτρέψω (σ’ αυτό) να κυριαρχήσει στη σκέψη μου
», απάντησε.

Είχε προηγηθεί συζήτηση επί του αγαπημένου παίκτη του όπου διαπιστώθηκε και το χάσμα γενεών. Η «αφεντιά» μου θυμήθηκε τον θρυλικό Αϊζάια Τόμας των Ντιτρόιτ Πίστονς, αλλά ο Άντονι Κάουαν εννοούσε τον… νεότερο, τον «κοντοπίθαρο» των 1.75μ. που απελπισμένα ζητάει μια ευκαιρία στο ΝΒΑ. «Και ποιος δεν θέλει μια ευκαιρία για να δείξει τι αξίζει;», απάντησε.

Ο Κάουαν

«Πρέπει να βελτιωθώ στο leadership»

Ανεξαρτήτως της έρευνας στην οποία προχώρησε ο 24χρονος ούτως ώστε να αντιληφθεί το μέγεθος του Άρη, θα χρειαστεί χρόνο για να αντιληφθεί ότι σε εβδομαδιαία βάση θα υποβάλλεται σε εξετάσεις πανεπιστημιακού επιπέδου. «Η απάντηση που περιμένεις να ακούσεις ότι είναι ότι θα κάνω τα πάντα για την ομάδα. Ξέρω ότι δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, αλλά είναι και ο πραγματικός τρόπος προσέγγισης της κατάστασης από την πλευρά μου. Είναι η πρώτη μου χρονιά στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβω καλύτερα κάποια πράγματα, θεωρώ όμως ότι κουβαλώ μια εμπειρία. Ξέρω ότι θα πρέπει να ανταποκριθώ στην ευθύνη του ηγέτη της ομάδας. Για να το θέσω καλύτερα, του ηγέτη point guard. Και να μην ήθελα να το καταλάβω, μου το λέει καθημερινά ο κόουτς, επισημαίνοντας τομείς στους οποίους χρειάζομαι βελτίωση. Είμαι κομμάτι μιας καινούργιας ομάδας η οποία προϊόντος του χρόνου θα εξελίσσεται, το ίδιο ελπίζω και για τον εαυτό μου», είπε.

Δεν είχε μάλιστα ενδοιασμούς σχετικά με τον τομέα που πρέπει να βελτιώσω. «Είναι τα μικρά πράγματα που κάνουν τη διαφορά. Από το πόσο δυναμικός πρέπει να είσαι στο παιχνίδι, το επίπεδο αξιοποίησης των συμπαικτών σου, έως την ανταπόκριση στην ευθύνη του ηγέτη point guard. Εκεί χρειάζομαι βελτίωση και σταθεροποίηση. Να γίνω πιο πρωταγωνιστικός σ’ αυτά που μου ζητάει ο προπονητής μου». Αυτό του έχει ζητήσει ο Γιάννης Καστρίτης, να μη φοβάται την ευθύνη των αποφάσεων είτε αυτές αφορούν το τελείωμα μιας φάσης είτε μια συνεργασία. Κοινώς, να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα