Στυλιανού στο Gazzetta: «Είναι τεράστια τιμή η συμμετοχή της Κύπρου στο Eurobasket 2025»

Νίκος Καρτσάκης
nikos stilianou
Ο Ελληνοκύπριος γκαρντ φόργουορντ και αρχηγός της Εθνικής Κύπρου, Νίκος Στυλιανού μίλησε στο Gazzetta Cyprus για την προσπάθεια της Εθνική Κύπρου στα προκριματικά του Eurobasket αλλά και για την πορεία της ομάδας του στο πρωτάθλημα.

Μια σπουδαία ευκαιρία παρουσιάζεται στην Εθνική Κύπρου να τεστάρει τις δυνάμεις της κόντρα σε σπουδαίες ομάδες (Γαλλία, Κροατία, Βοσνία) στον τρίτο προκριματικό όμιλο του Eurobasket 2025. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει περάσει ήδη στην τελική φάση ως διοργανώτρια χώρα και θα ξεκινήσει την προσπάθεiά της στις 23 Φεβρουαρίου, όταν θα υποδεχθεί τη Βοσνία, ενώ τρεις ημέρες αργότερα θα ταξιδέψει για να αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Κροατία.

Ένας από τους ηγέτες αυτής της προσπάθειας και αρχηγός της Εθνικής Κύπρου (μοιράζεται την αρχηγία μαζί με τον Σάιμον Μιχαήλ), ο 35χρονος Νίκος Στυλιανού, μίλησε στο Gazzetta Cyprus, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη τιμή να συμμετέχει η Εθνική σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση, όπως αυτή του Eurobasket 2025. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία της, ομάδας του στο πρωτάθλημα, όπου ο Κεραυνός απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής, αλλά και στη φετινή αξιόλογη προσπάθεια στο FIBA Eurocup, όπου η ομάδα του Μιχάλη Κακιούζη τερμάτισε στην τρίτη θέση, πίσω από τις Γκέτιγκεν και Βαρέζε, μην μπορώντας να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση.

Όσον αφορά τις ακαδημίες, εξέφρασε την ικανοποίηση του, ενώ ευελπιστεί, με την συγκυρία της συμμετοχής στο Eurobasket της Εθνικής, ο κόσμος να «αγκαλιάσει» περισσότερο το άθλημα και να βρεθεί στις εξέδρες.

Πως κρίνεις τη φετινή πορεία του Κεραυνού Στροβόλου στην ΟΠΑΠ Basket League;

«Η χρονιά πάει πολύ καλά, είμαστε όλοι υγιείς είχαμε μια εντάξει πορεία στην Ευρώπη, από την οποία υπάρχει αρκετή κούραση. Περάσαμε από τα προκριματικά, θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει λίγο καλύτερα στον όμιλο. Κάναμε ήττα στον πρώτο γύρο, στο πρωτάθλημα που θεωρητικά ήταν εκτός προγράμματος. Αλλά έχουμε καταφέρει να πάρουμε κάποιες νίκες και αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε στην κορυφή. Σίγουρα, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης, δουλεύουμε πολύ ενόψει και του τελικού σταδίου, του πιο σημαντικού των πλέι οφ. Προσπαθούμε να φτάσουμε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων, ενόψει και του πολύ σημαντικού σταδίου της χρονιάς, αυτό των πλέι οφ, όπου εκεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια το πρωτάθλημα το παίρνει αυτός που έχει μειονέκτημα έδρας.»

Η διαδικασία των προκριματικών ξεκινάει στις 23 Φεβρουαρίου σε ένα σπουδαίο ματς κόντρα στη Βοσνία. Η Κύπρος ως διοργανώτρια χώρα έχει ήδη προκριθεί στην τελική φάση του Eurobasket. Πως βλέπεις γενικά την προσπάθεια της Εθνικής;

«Είναι πολύ δυνατές οι ομάδες που προκρίνονται. Από κάθε όμιλο προκρίνονται τρεις ομάδες, εμείς έχουμε ήδη προκριθεί στην τελική φάση. Οι άλλες ομάδες θα παλέψουν για δυο θέσεις. Το έργο μας θα είναι πολύ δύσκολο γιατί η Βοσνία, η Γαλλία και η Κροατία θα φέρουν ότι καλύτερο διαθέτουν με σκοπό να πάρουν τις άλλες δυο θέσεις που οδηγούν στα τελικά. Νομίζω ότι είναι η πιο μεγάλη διοργάνωση που θα συμμετέχουμε σε ομαδικό άθλημα. Είναι τεράστια τιμή. Θέλουμε και σε αυτό το παράθυρο και στα επόμενα να δείξουμε ότι καλύτερο μπορούμε, να τα δώσουμε όλα, να κοιτάξουμε όλους τους αντιπάλους στα μάτια και να καταφέρουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.»

Πώς βλέπεις την παρουσία των Κυπρίων στα γήπεδα μπάσκετ. Υπάρχει η συμμετοχή που θα ανέμενε ή θα ήθελες κάτι παραπάνω;

«Θα θέλαμε περισσότερο κόσμο στα γήπεδα μας. Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχει αρχίζει να έρχεται ο κόσμος. Άμα δούμε παλιότερες δεκαετίες στα γήπεδα (π.χ. Του 90 ή του 2000) τα γήπεδα ήταν γεμάτα στην Κύπρο. Θεωρώ ότι στην Κύπρο υπάρχει το μπάσκετ, ο κόσμος βλέπει μπάσκετ. Παρακολουθεί NBA, Ευρωλίγκα. Απλά για αυτόν τον λόγο θα περίμενα μεγαλύτερη παρουσία.»

Θεωρείς ότι μπορούν να βγουν αξιόλογοι παίκτες από τις ακαδημίες στην Κύπρο;

«Υπάρχουν παρά πολλές ακαδημίες στην Κύπρο με αρκετά παιδιά και αυτό είναι θετικό. Ταλέντο υπάρχει. Για να βγουν παίχτες από τις ακαδημίες εκτός από την σκληρή και σωστή δουλειά που θα πρέπει να γίνει, πρέπει να μεγαλώσει και το άθλημα, να γίνει πιο επαγγελματικό, ώστε τα παιδιά που ασχολούνται με αυτό, να βλέπουν ότι υπάρχει μέλλον και να ελπίζουν σε μια καριέρα σε αυτό το χώρο.»

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται για να ανέβει το επίπεδο στο μπάσκετ στην Κύπρο περισσότερο, αλλά και να προβληθεί σε μεγαλύτερο βαθμό;

« Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Καλώς η κακώς το ποδόσφαιρο στην Κύπρο προβάλλεται περισσότερο απ όλα τα υπόλοιπα αθλήματα. Το Ευρωμπάσκετ θα βοηθήσει στην προβολή του αθλήματος μας. η Εθνική ομάδα και ο Κύπριος παίχτης είναι το κλειδί για να έρθει ο κόσμος στα γήπεδα.»

 

BASKET LEAGUE ΚΥΠΡΟΥ Τελευταία Νέα