Κλίβελαντ: Η πόλη της “εργατιάς” και του “βασιλιά”!

Αντώνης Καλκαβούρας
Κλίβελαντ: Η πόλη της “εργατιάς” και του “βασιλιά”!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας έφτασε στην πιο υποτιμημένη πόλη της Αμερικής, όπου οι Καβαλίερς του Ντέϊβιντ Μπλατ θα υποδεχθούν τους Μιλγουόκι Μπακς και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι γιατί το “σπίτι” του Λεμπρόν αδικείται κατάφωρα.

Στο Μιλγουόκι, μας έλεγαν ότι ο καιρός στο Κλίβελαντ είναι περίπου ο ίδιος (δεν παίζει με τίποτε) και ότι η πόλη, που είναι χτισμένη στην νότια πλευρά της λίμνης Έρι, μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη της Πολιτείας του Ουισκόνσιν, επειδή αμφότερες βρέχονται και έχουν μεγάλη υγρασία. Πριν την αναχώρηση από την Αθήνα, ο έγκριτος Αμερικανός συναδελφος και καλός φίλος, Κρις Σέρινταν (εκδότης του sheridanhoops), που το έχει επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές στα σχεδόν 30 χρόνια που καλύπτει το ΝΒΑ, μας είχε πει να προετοιμαστούμε για τους περισσότερους άστεγους που έχουμε δει ποτέ στο κέντρο μίας μεγαλούπολης. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, φεύγοντας από το – και με τη βούλα – δεύτερο (μετά τη Μινεάπολις) πιο κρύο μέρος της Αμερικής, είμαστε ελαφρώς αρνητικά προκατειλημένοι, ενόψει της διήμερης παραμονής μας στην έδρα των Καβαλίερς.

Άσχημη πόλη το Κλίβελαντ; Παλιά ίσως!

Με το που φτάσαμε στο διεθνές αεροδρόμιο “Hopkins”, όμως, μετά από 50λεπτη πτήση από το Σικάγο, συνειδητοποιήσαμε ότι οι κάτοικοι του Μιλγουόκι, ίσως να μη αισθάνονται τόσο όμορφα με το ότι το κρύο στην πόλη τους, κυριολεκτικά δεν παλεύεται και θέλουν να βάλουν κι άλλα μέρη στην ίδια... εξίσωση! Η θερμοκρασία, λοιπόν, στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Πολιτείας του Οχάϊο μετά το Κολόμπους, ήταν πολύ πιο ανεκτή, ενώ, καθώς ο Παρασκευάς Μαρούλης (συγγενής συναδέλφου που προθυμοποιήθηκε να με παραλάβει) οδηγούσε προς τον... πολιτισμό, αρχίσαμε να αλλάζουμε γνώμη.

Cleveland by night? Like!

Όταν δε, μπήκαμε στο κέντρο του Κλίβελαντ, δεν μας πήρε πολύ ώρα για να καταλάβουμε ότι το κέντρο του (down-town) είναι άκρως συμπαθητικό και πολύ φωτεινό, βρίθει ζωής με πεζοδρόμους, εστιατόρια και μπαράκια που μαζεύουν πολύ νεολαία. Ο κόσμος μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς να παγώσει και γενικά είναι του έξω, ενώ καθόλου τυχαίο δεν είναι το ότι εδώ, βρίσκεται το μοναδικό μουσείο rock’n’roll στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη θεατρική συνοικία στις Ηνωμένες Πολιτείες! Ο μοναδικός στον κόσμο, εξωτερικός πολυέλαιος της φωτογραφίας, κατασκευάστηκε στο κέντρο της Theater Play Square, για να ενώσει τρεις μεγάλες καλλιτεχνικές σκηνές που ανεβάζουν υπερθεάματα! Καθόλου άσχημο θέαμα...

ΝFL vs NBΑ: Σημειώσατε 1

Αν οι Browns (κάθε Κυριακή) ή οι Καβαλίερς έχουν αγώνα, τότε το λεγόμενο down-town γεμίζει από κόσμο, που ανεξαρτήτως αν θα πάει στο γήπεδο ή όχι, αρχίζει την έξοδό του από νωρίς, με καφέ και δείπνο και καταλήγει στα μπαράκια, δίνοντας φοβερό χρώμα στο κέντρο, που κόβεται στα δύο από την λεωφόρο του Ευκλείδη! Το αμερικάνικο ποδόσφαιρο (NFL) έχει πάντως μεγαλύτερη δημοτικότητα κι από το ΝΒΑ και όπως καταλαβαίνετε, η χθεσινή μέρα στο Κλίβελαντ, ήταν μουντή και μίζερη, λόγω της κυριακάτικης ήττας της ποδοσφαιρικής ομάδας από τους Μπάφαλο Μπιλς με 26-10. Μόνο μία μεγάλη νίκη των Καβαλίερς επί των Μπακς, θα μπορέσει να επαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη των ντόπιων, που ακόμη στοιχηματίζουν, για το αν ο Λεμπρόν Τζέϊμς ή ο “rookie” quarterback Τζόνι Μανζίελ, θα είναι ο παίκτης που θα “χαρίσει” στην πόλη τον πρώτο επαγγελματικό τίτλο μετά το 1964! Οι δύο τους κάνουν πολύ παρέα, εκπροσωπούνται από τον ίδιο ατζέντη, τον παιδικό φίλο του “King James”, Μάβερικ Κάρτερ και τα κουτσομπολιά λένε, ότι η επιλογή του Μανζίελ από τους Browns τον περασμένο Μάϊο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του 30χρονου superstar, να εγκαταλείψει το Μαϊάμι και επιστρέψει στους “ιππότες”.

Δεν πολυκυκλοφορεί ο βασιλιάς!

Ο ηγέτης των Καβς κάνει σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις στο Κλίβελαντ (και όταν κάνει μαζί του είναι οι σωματοφύλακές του) και προτιμά το πολυτελέστατο ησυχαστήριό του, που έφτιαξε στην μικρή κωμόπολη Μπαθ, η οποία βρίσκεται κοντά στη γενέτειρά του, το Έϊκρον και απέχει 44 χιλιόμετρα από την Quicken Loan Arena, 20 χιλιόμετρα απο το σχολείο που πήγε (St Vincent & St Mairy) και άλλα 21 από το προάστιο Independence, όπου έχει χτιστεί το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Πολύς κόσμος εξεπλάγη θετικά με την απόφασή του να επανενταχθεί στους Καβαλίερς και όπως ήταν λογικό, το γιναντιαίο πόστερ που τον απεικόνιζε μέχρι να ανακοινώσει ότι πάει στο Μαϊάμι, ξανανέβηκε στην πρόσοψη ενός κεντρικού κτιρίου, διαγώνια απέναντι την “Q Arena”…

Η πόλη των άστεγων; Όχι πια...

Στο Κλίβελαντ και τα γύρω προάστια, που σε συνολικό πηθυσμό ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, διαμένουν περίπου 30-35 χιλιάδες Έλληνες. Όπως μας εξιστόρησαν σε μία βραδινή βόλτα που κάναμε στην πολύ κοσμική γειτονιά “Ohio City”, η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 70’ και του 80’ προκάλεσε το κλείσιμο πολλών εργοστασίων και η βαριά βιομηχανία της πόλης που ήταν ο βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας, κατέρρευσε (αυτοκίνητα, σιδηρουργεία και μέταλλο). Τότε πολύς κόσμος έχασε τις δουλειές του και πολλοί άστεγοι έβρισκαν βραδινό καταφύγιο στις στοές των κτιρίων γραφείων και το πρωί που οι εργαζόμενοι έφταναν στις δουλειές τους, έφευγαν πριν τους μπουζουριάσει η αστυνομία... Τώρα πλέον το φαινόμενο αυτό, έχει εξαλειφθεί... Πλέον, ο περισσότεροι δημότες εργάζονται στα δύο κορυφαία νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής αλλά και στο κυβερνείο και τις διοικητικές υπηρεσίες της Πολιτείας.

Μακάρι να ήταν έτσι οι χειρότερες πόλεις!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η πόλη έφτασε να γίνει ανέκδοτο από συγγραφείς κωμικών σειρών που κατάγονταν από εδώ και μ’ αυτό τον τρόπο ήθελαν να την τιμήσουν, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θεωρείται για πολλά χρόνια ως η χειρότερη των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που απέχει παρασάγγες από την πραγματικόττητα. Το Κλίβελαντ αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό, με πολύ καλή νυχτερινή ζωή και σχεδόν ολοκαίνουριο καζίνο, έχει αξιοσημείωτη καλλιτεχνική κουλτούρα, χαμηλό δείκτη εγκληματικότητας, πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις και πλέον ελέω Λεμπρόν και Μανζίελ, έχει βλέψεις και για πρωτάθλημα σε ΝΒΑ και ΝFL... Σε λίγες ώρες, στην πανέμορφη “Quicken Loans Arena”, όπου πέρυσι στην preseason, άφησε τα πρώτα του διαπιστευτήρια ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (14π.), θα πάρουμε μία πρώτη γεύση για το κατά πόσο ο πρώην “δικός μας”, Ντέϊβιντ Μπλατ, μπορεί να μεταδώσει τα μυστικά του και να αποδείξει ότι οι καλοί Ευρωπαίοι προπονητές μπορούν να “κολυμπήσουν” και στα “βαθιά νερά” του “άλλου πλανήτη”...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα