Το ξεχασμένο καντράν!

Το ξεχασμένο καντράν!

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας βρέθηκε στην Πάτρα για το δεύτερο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής ομάδας κι αφού «μύρισε» ατμόσφαιρα αποδυτηρίων κι «έκοψε» κλίμα, επιχειρεί να προβλέψει πως θα είναι η Ελλάδα με την προσθήκη του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Για πολλούς, μπορεί τα δύο τεστ προετοιμασίας στην αχαϊκή πρωτεύουσα, να θεωρήθηκαν εκ προοιμίου ως ακατάλληλα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων… Μόνο και μόνο επειδή το «βαρύ πυροβολικό» της «επίσημης αγαπημένης», ο παίκτης που εκ των πραγμάτων μας αλλάζει επίπεδο και «ταχύτητα», ήταν γνωστό ότι δεν θα παίξει, λόγω ενός ερεθισμού στο γόνατό του.

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω, πολύ απλά γιατί κάθε αγωνιστικό δείγμα μίας ομάδας, αποτυπώνει σε έναν βαθμό, την δουλειά που έχει γίνει στις προπονήσεις, την στόχευση που επιδιώκει το τεχνικό επιτελείο σε συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού, καθώς επίσης τη «χημεία» των παικτών και την εν γένει την ενσωμάτωση των ατόμων στο σύνολο.

Πάμε, λοιπόν, να συνοψίσουμε τι «είδαμε» πίσω από τους ανούσιους – από πλευράς αποτελέσματος – θριάμβους της Εθνικής ομάδας επί της Ρουμανίας (106-48) και της Μεγάλης Βρετανίας (92-64), στο διήμερο τουρνουά που φιλοξενήθηκε στο κατάμεστο αλλά και «καυτό» “Δημήτριος Τόφαλος” (στο εσωτερικό του η θερμοκρασία πρέπει να άγγιζε τους 45 βαθμούς Κελσίου).

Μοναδικές Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Κατ’ αρχήν, μοιάζει δεδομένη και ξεκάθαρη η διάθεση του ομοσπονδιακού τεχνικού να αξιοποιήσει την ικανότητα των διεθνών στο transition, δηλαδή στον πρωτεύοντα και τον δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Τηρουμένων των αναλογιών μάλιστα και της απουσίας του «καθαρόαιμου» που ανήκει στο Top-10 των παικτών του ΝΒΑ, η ελληνική ομάδα τα πήγε καλύτερα του αναμενόμενου, ανοίγοντας την ψαλίδα στο σκορ, με επί το πλείστον εύκολα καλάθια απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα.

Στο πέντε εναντίον πέντε, φαίνεται ότι θα πάμε πολύ την μπάλα κοντά στο καλάθι και θα επιδιώξουμε τις σωστές αποστάσεις για ένας εναντίον ενός καταστάσεις, με πρόσωπο αλλά και με πλάτη. Στην γνωστή σε όλους δημιουργική ικανότητα αλλά και στο post-up παιχνίδι του Μπουρούση, που αυξάνει τις πιθανότητες για ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια και «κοψίματα» προς το καλάθι, στην εφετινή Εθνική, έχει προστεθεί και μία νέα αγωνιστική παράμετρος, η οποία ακούει στο όνομα Παπαγιάννης.

Ο 20χρονος ψηλός των Κινγκς από το Μέγαρα, που μόλις προχθές έκανε το ντεμπούτο στην ανδρών (αλλά για την ώρα έχει γλιτώσει το μπουγέλο), δείχνει ήδη έτοιμος παίκτης! Και μάλιστα πολύ χρήσιμος. Οι κινήσεις και οι τοποθετήσεις του, ο τρόπος που βάζει το κορμί του, σε συνδυασμό με την υψηλή αυτοπεποίθησή του, τα εντυπωσιακά του “hooks” αλλά και το τεράστιο κορμί του (2,19) που κρύβει την μπασκέτα, δεν θα τον καθιστούν για πολύ καιρό ακόμη ως ένα από τα «κρυφά χαρτιά» του Κώστα Μίσσα. Κάτι πρέπει να ήξερε ο Κουφός που δεν ήρθε και που ζητάει εναγωνίως trade από το front-office του Σακραμέντο… Έτσι όπως πάει ο «Papa» δεν θα αργήσει πολύ να τελειώσει χρονιά με “double-double” στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Από ‘κει και πέρα, Πρίντεζης και Παπανικολάου, πέρα από την σύνδεση με το καλάθι, δείχνουν πολύ ορεξάτοι και σταθερές αξίες, ενώ πολύ σοβαρός, «αέρινος» (φαίνεται να έχει χάσει βάρος) και πιο αθλητικός, παρουσιάζεται ο Παπαπέτρου, που όσο έπαιξε άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και τόνισε εμφατικά την παρουσία του. Αυτοί οι πέντε μαζί με τον “Greek Freak” και τον αδερφό του, Θανάση, είναι οι επτά «σίγουροι» της 12άδας από το “3” έως και το “5”. Ο πρεσβύτερος Αντετοκούνμπο είναι πολύ καλός συμπαίκτης, ενώ λόγω αγωνιστικής ιδιοσυγκρασίας, φαίνεται ότι θα έχει ρόλο, είτε παίζει 4 λεπτά, είτε έχει διψήφιο μέσο όρο συμμετοχής.

Στην περιφέρεια τα πράγματα είναι φως φανάρι! Σλούκας και Παππάς (μοιάζει σαν να είναι πολλά χρόνια στην Εθνική, ενώ μόλις έφτασε τις 3 συμμετοχές) φάνηκε να απολαμβάνουν λίγο μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τον coach, λόγω του ότι μπορούν να συνδυάσουν το «κουβάλημα» της μπάλας και να απειλήσουν από κοντά και από μακριά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Καλάθης με τον Μάντζαρη, που είναι πιο κλασσικοί και πιο αμυντικογενείς point-guards, είναι πίσω στην ιεραρχία.

Το ποιοι θα παίξουν περισσότερο θα κριθεί από το momentum, τον αντίπαλο και τις εκάστοτε προσαρμογές. Το σημαντικότερο απ’ όλα, είναι ότι στην εφετινή προσπάθεια, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα διαθέτει τέσσερις έμπειρους guards πρώτης γραμμής, κάτι που έχουμε να παρουσιάσουμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όταν παραταχθήκαμε με την «αγία» περιφερειακή τετράδα (Σπανούλη, Διαμαντίδη, Παπαλουκά και Ζήση), χωρίς φυσικά να τίθεται θέμα σύγκρισης.

Μένει να μάθουμε ποιος εκ των Αγραβάνη, Μπόγρη και Μήτογλου (ο Λαρεντζάκης κλήθηκε πιο πολύ για να βοηθήσει στην προπόνηση, αλλά και για να πάρει εμπειρίες) θα είναι ο δωδέκατος. Ο 22χρονος ψηλός του Ολυμπιακού δείχνει να έχει πιο «φωτεινό» προβάδισμα, αλλά ακόμη είναι αρκετά νωρίς για να το «κλειδώσουμε».

Αν λοιπόν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του «στρατηγού», στο τουρνουά της Πάτρας, η εικόνα της ομάδας ίσως ήταν λίγο καλύτερη απ’ αυτήν που περίμενε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, πόσο καλύτεροι θα γίνουμε όταν, σιγά-σιγά, αρχίσει να μπαίνει σε ρυθμό ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (αναμένεται να δοκιμάσει την αντίδραση του γονάτου του σε πιο δυνατά πατήματα και αλλαγές κατεύθυνσης);

Με δεδομένο ότι ο 22χρονος superstar των Μιλγουόκι Μπακς θα παίξει στο “3” και το “4”, είναι μαθηματικώς σίγουρο ότι στην άμυνα, θα δώσει πολλές λύσεις με τα κοψίματα και τα κλεψίματα και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα στα ριμπάουντ, τομέα στον οποίο δεν τα πήγαμε καλά κόντρα στους αθλητικούς Βρετανούς, που μας νίκησαν κατά κράτος (ανανέωσαν 18 επιθέσεις, ενώ συνολικά πήραν 10 περισσότερα «σκουπίδια»). Άλλωστε χωρίς τον Γιάννη η Εθνική μοιάζει με πλήρως ανακαινισμένο αμάξι στο οποίο δεν έχει αλλάξει ακόμη το καντράν, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι ταχύτητες μπορεί να πιάσει.

Ο έλεγχος της «εναέριας» κυκλοφορίας πίσω, θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες προϋποθέσεις για transition game και κατ’ επέκταση για εύκολο καλάθι, ενώ ειδικότερα στις περιπτώσεις που ο Γιάννης θα κατεβάζει μόνος του τη μπάλα, «σπρώχνοντας» τον αιφνιδιασμό, αυτομάτως οι μεγάλοι διασκελισμοί του, θα δημιουργήσουν μεγάλες αμυντικές ανισορροπίες και ρήγματα στον αντίπαλο, δίνοντας άλλη διάσταση στην επίθεση της ελληνικής ομάδας.

Αν διασφαλίσουμε έναν σταθερό αριθμό πόντων στο ανοιχτό γήπεδο, που ανάλογα με την αποτελεσματικότητα στην άμυνα και το ριμπάουντ, θα αυξάνεται, τότε να είστε σίγουροι ότι καλάθι θα φαίνεται μεγαλύτερο, ακόμη και απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Η ενέργεια που βγαίνει από την άμυνα και το εύκολο καλάθι, δίνει τεράστια ψυχολογική ώθηση και τόνωση στην επίθεση και τα αδέρφια Αντετοκούνμπο είναι ακριβώς οι κατάλληλοι παίκτες που χρειάζεται μία ομάδα, για να πετύχει όλα τα παραπάνω.

Στα δύο επόμενα φιλικά προετοιμασίας την Παρασκευή (με Μαυροβούνιο) και το Σάββατο (με Σερβία) στο Βελιγράδι, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει και μένει να δούμε αν ο πιο βελτιωμένος παίκτης του ΝΒΑ, θα είναι σε θέση να πατήσει το παρκέ για λίγα λεπτά.

Και κάτι τελευταίο… Από το 1995 κι εντεύθεν, παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς την πορεία της Εθνικής ανδρών, ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι. Τέτοια έλλειψη πίεσης, νευρικότητας και (δημιουργικού) άγχους, ειδικότερα επειδή έχει μεσολαβήσει μία οκταετία «ανομβρίας», έχω πολλά χρόνια να εισπράξω από το στρατόπεδο των διεθνών. Ανεξάρτητα με το δηλώνει ο καθένας (την ώρα που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατονομάζει ως στόχο το «να γίνουμε ομάδα και να βελτιωνόμαστε συνεχώς», ο Μίσσας μιλάει ανοιχτά για μετάλλιο, ενώ ο πρωτάρης Παπαγιάννης έκανε λόγο μέχρι και για χρυσό), η ομάδα εκπέμπει υγεία, εθνικό καθήκον, καλή παρέα, θετική ενέργεια και κατά βάθος εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της. Δεν είναι λίγο πράγμα αυτό…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!