Μην μπερδευτείτε, ο Ολυμπιακός νίκησε!

Μην μπερδευτείτε, ο Ολυμπιακός νίκησε!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας προσπαθεί να ακόμη συνέλθει από την κάκιστη ποιότητα του 1ου τελικού κι εκτιμά ότι ο Ολυμπιακός δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα, όταν κερδίζει στην χειρότερη βραδιά του στο ΣΕΦ μέσα στο 2017!

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Μπράουνσβαϊγκ - Βόλφσμπουργκ (21+).

Πριν ακριβώς από 10 μέρες, οι «ερυθρόλευκοι» κρατούσαν την ΤΣΣΚΑ σχεδόν 10 πόντους κάτω από τον μέσο όρο πόντων της και δίνοντας ρεσιτάλ επιθετικού μπάσκετ (82π. με 14/33 τριπ.), έφταναν στον τελικό της Euroleague. Με διαφορά λίγων 24ώρων, οι «πράσινοι» έπιαναν την καλύτερη απόδοση του τελευταίου 1,5 μήνα και διαλύοντας (105-67) την ΑΕΚ, έδιναν «ηχηρή» απάντηση σε όσους πίστευαν ότι η ημιτελική σειρά μπορεί να φτάσει σε 5 ματς. Όλα έδειχναν ότι θα δούμε τελικούς αντάξιους των ονομάτων των δύο ομάδων και ότι ο Κυπελλούχος Παναθηναϊκός θα κοντράρει στα ίσα τον δευτεραθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό.

Έτσι ήταν, γιατί ίσως έτσι... πιστεύαμε, μέχρι να γίνει το τζάμπολ του 1ου τελικού! Αν εξαιρέσουμε το ξεκίνημα της αναμέτρησης και ειδικότερα τα πρώτα 11 λεπτά, που οι Πειραιώτες έπαιξαν καλό μπάσκετ και κυριάρχησαν, «χτίζοντας» μία διαφορά 11 πόντων (24-13), στο υπόλοιπο διάστημα και μέχρι τα τελευταία 104 δευτερόλεπτα, οπότε και κρίθηκε το ματς, οι γηπεδούχοι παρουσιάστηκαν πολύ νευρικοί, άδειοι και κουρασμένοι κι έχοντας κακές επιλογές, έδωσαν ουκ ολίγα δικαιώματα στο «τριφύλλι» να κάνει το break.

Aπό που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε;

Πρώτον: Οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν για τα 3/4 του 1ου μέρους χωρίς την μεγαλύτερη επιθετική τους απειλή (λόγω φάουλ, ο Σίνγκλετον έπαιξε μόλις 5'03") και παρ' όλα αυτά, μέσα σε 5'50" στην 2η περίοδο, δέχτηκαν ένα σερί 2-14 και βρέθηκαν πίσω στο σκορ!

Δεύτερον: Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στον τομέα των ριμπάουντ (40-43), που είναι το ατού των γηπεδούχων κι αν στην 4η περίοδο, δεν έχανε κάποια μαζεμένα αμυντικά, τότε η τελική διαφορά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Τρίτον: Μέχρι το 35', ο Ολυμπιακός είχε μηδέν (!) πόντους στον αιφνιδιασμό, σε αντίθεση με τους 12 του «αιώνιου αντιπάλου» του!

Τέταρτον: Έβλεπε το πλεονέκτημα έδρας του να χάνεται και την μπάλα να «καίει», μπαίνοντας στο τελευταίο 3λεπτο με την πλάτη στον τοίχο (55-58 στο 37'16").

Πέμπτον: Σούταρε με χαμηλό ποσοστό στις βολές (63,1% με 12/19) και κάκιστο στα τρίποντα (20% με 5/25), έχοντας 0/9 στο 2ο μέρος, ενώ συνολικά είχε κάτω του 50% εντός πεδιάς (46,1% με 18/39).

Έκτον: Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχαν την χαμηλότερη παραγωγικότητα στην έδρα τους μέσα στο 2017 και την 2η χαμηλότερη στην εφετινή σεζόν μετά τους 59 πόντους στη νίκη επί της Μπαρτσελόνα.

Μετά απ' όλα αυτά, ο Ολυμπιακός νίκησε χάρη σε ένα σερί 8-0 στα τελευταία 2'44", χάρη στα μόλις 5 λάθη του και την υπερ-τριπλάσια αναλογία στο ratio assist/turnover (16/5). Μεγάλο credit αξίζει στον Σπανούλη, που κάποια στιγμή αναγνώρισε ότι η κούραση και ο αντίπαλος δεν του επιτρέπουν να σκοράρει κι έκανε την διαφορά περισσότερο στη δημιουργία, «σερβίροντας» 10 «εύκολα» καλάθια και τελειώνοντας το ματς, κοντά στο triple-double figure (11π., 6ρ. & 10ασ.). Τεράστια και η συνεισφορά του Μιλουτίνοφ, που πέτυχε δύσκολους και καθοριστικούς πόντους, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι εξελίσσεται σε πολύ ποιοτικό σέντερ που θα κάνει καριέρα στο ΝΒΑ.

Πάμε και στον Παναθηναϊκό, από τον οποίο η αλήθεια περιμέναμε πολλά περισσότερα και πλην του σταθερά καλού στα ντέρμπι K.C. Ρίβερς, του εξαιρετικού Μπουρούση και του θετικού (όσο έπαιξε) Φώτση, δεν έβγαλε στο γήπεδο κάποιο τακτικό νεωτερισμό που θα μπορούσε να του δώσει κάτι περισσότερο.

Πρώτον: Οι «πράσινοι γύρισαν δύο φορές ανάποδα το ματς, απέναντι σε έναν αποκαρδιωτικό Ολυμπιακό και παρ' ότι είχαν το ψυχολογικό πλεονέκτημα (ειδικότερα στο τελευταίο 3λεπτο), δεν πίστεψαν ότι μπορούν να νικήσουν και δεν είχαν το καθαρό μυαλό για να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι το momentum των τελευταίων λεπτών, ήταν υπέρ τους.

Δεύτερον: Στα πρώτα 6'36" της 4ης περιόδου είχαν 2/10 σουτ, αυτό το 20% ευστοχίας όμως, τους έφτασε και τους περίσσεψε για να περάσουν μπροστά με 53-56, 3'24" πριν από το τέλος, παγώνοντας το ΣΕΦ! Σκεφτείτε πόσο χάλια ήταν ο Ολυμπιακός και πόσο μεγάλη ευκαιρία έχασαν οι παίκτες του Πασκουάλ, για να εδραιώσουν μεγαλύτερη διαφορά, η οποία ενδεχομένως να τους έδινε και τη νίκη.

Τρίτον: Καλάθης και Τζέϊμς βρέθηκαν σε πολύ άσχημη βραδιά με συνολικά 4/20 σουτ και εντούτοις, ο «Εξάστερος» έχασε στις λεπτομέρειες.

Τέταρτον: Πότε ξανά θα κυριαρχήσει του Ολυμπιακού στην μάχη των «αιθέρων» και αυτό θα συνδυαστεί με μονοψήφιο αριθμό λαθών (8); Η χαμένη ευκαιρία του «τριφυλλιού» παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς το season low παραγωγικότητας των γηπεδούχων στο ΣΕΦ, στις εγχώριες διοργανώσεις.

Πέμπτον: Το ότι δεν είναι υπερβολικό να ισχυριστεί κανείς ότι ο Παναθηναϊκός, έχασε το ματς μέσα από τα χέρια του, με 50% (7/14) στις βολές και 35,3% στα σουτ εντός πεδιάς (23/65), αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της υπέρβασης που πρέπει να κάνει στα επόμενα ματς για να μπορέσει να διεκδικήσει τον τίτλο.

Έκτον: Θα ξαναέχει την ευκαιρία ο πολύ συγκεντρωμένος Μπουρούσης (13π. & 11ρ.), να επηρεάσει τόσο πολύ έναν από τους επόμενους τελικούς; Ο Έλληνας σέντερ έμεινε στο παρκέ για 23'01" όχι μόνο λόγω της καλής του απόδοσης, αλλά επειδή ο Πασκουάλ αναγκάστηκε να προστατεύσει τον Σίνγκλετον, που φορτώθηκε νωρίς με φάουλ.

Έβδομον: Τίποτε καινούριο στο τακτικό κομμάτι από πλευράς Πασκουάλ. Το αναμέναμε αλλά δεν το είδαμε.

Συμπερασματικά, σε έναν από τους χειρότερους τελικούς στην ιστορία, ο Ολυμπιακός το έδινε στον Παναθηναϊκό κι εκείνος δεν είχε την ικανότητα να το πάρει. Το τελικό 63-58 μου μοιάζει περισσότερο με «διπλή» νίκη των πρωταθλητών, που πλέον θα πάνε στο ΟΑΚΑ απελευθερωμένοι και δεν γίνεται να παρουσιαστούν χειρότεροι. Έγκειται πλέον στους «πράσινους» να δείξουν αν μπορούν να λειτουργήσουν σαν σύνολο και να παίξουν καλό μπάσκετ. Για να ξαναπάνε στο Φάληρο με το σκορ στα... ίσα, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια την Πέμπτη (01/06, 21.00) και μένει να δούμε αν ο Πασκουάλ και οι παίκτες του, είναι φτιαγμένοι για τα δύσκολα κι αν μπορούν να κάνουν την ολική επαναφορά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!