Ο Στεν Σοκ μεγάλωσε με το δίλημμα Σοκ ή Κούουσμα (vids)

Ο Στεν Σοκ μεγάλωσε με το δίλημμα Σοκ ή Κούουσμα (vids)

bet365

Ο Στεν Σοκ ήλθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι της Κοσμογονίας του Παναθηναϊκού, ακολουθώντας τον πατέρα του, Τιτ που φόρεσε τα πράσινα μαζί με τους Στόγιαν Βράνκοβιτς, Άριαν Κόμαζετς και Νίκο Γκάλη. Πλέον αγωνίζεται στο Μεσολόγγι και μιλάει στο Gazzetta για τις σχέσεις του με τη χώρα μας.

Το καλοκαίρι του 1992, μετά από την παταγώδη αποτυχία της προηγούμενης σεζόν όπου ο Παναθηναϊκός έμεινε για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία του εκτός Ευρώπης, ο Παύλος Γιαννακόπουλος άνοιξε το πορτοφόλι και οι «πράσινοι» έκαναν διαδοχικές υπερβάσεις. Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα που ξεκινούσε θα έφερνε σε θέση μάχης τον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη και τον Παναθηναϊκό του Γιαννακόπουλου που έντυσε στα πράσινα τους Στόγιαν Βράνκοβιτς, Άριαν Κόμαζετς και Νίκο Γκάλη. Στο κλειστό της Γλυφάδας κατηφόρισε επίσης ένας Εσθονός με χαρακτηριστικό μουστάκι, ένας εγκεφαλικός γκαρντ με ψυχραιμία και στρατηγικό μυαλό. Ο Τιτ Σοκ, χρυσός Ολυμπιονίκης με τη Σοβιετική Ένωση το 1988 στους Αγώνες της Σεούλ πλάι στον Σαμπόνις, τον Μαρτσουλιόνις τον Βολκόφ και τον Κουρτινάιτις, ήλθε στην Ελλάδα για χάρη του Παναθηναϊκού μαζί με τον τρίχρονο γιο του, Στεν. Μάλιστα όσο έπαιξε στην Ελλάδα, απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα, φέροντας πια το όνομα Τιτ Γιαννόπουλος. Στο «τριφύλλι» έμεινε ως το 1996. Εκείνα τα χρόνια ο Ολυμπιακός μονοπωλούσε τους τίτλους κι έτσι ο Εσθονός γκαρντ αρκέστηκε σε δυο Κύπελλα Ελλάδας, πριν επιστρέψει για ένα σύντομο πέρασμα από τον Άρη.

Ο Τιτ Σοκ

Ο πιτσιρικάς Στεν μεγάλωσε και γύρισε στην Ελλάδα σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά από τον πατέρα του για να παίξει μπάσκετ, αρχικώς στον Ηρακλή. Το 2018 οι οπαδοί του «Γηραιού» είδαν στα κυανόλευκα έναν βραχύσωμο αλλά δυνατό γκαρντ, πρώτα δημιουργό και μετά σκόρερ που αποτελούσε πολυτέλεια για την Α2. Ο Στεν Σοκ του Ηρακλή ήταν ένας παίκτης που έλεγχε τον ρυθμό, με σωστή κυκλοφορία της μπάλας και λίγα λάθη, γενικώς ένας πολυδιάστατος γκαρντ που λειτουργούσε ως κλασικός άσος, ο οποίος ήλεγχε το τεμπό και βοηθούσε στην ισορροπία της πεντάδας. «Η αλήθεια είναι πως πάντα ήθελα να παίξω μπάσκετ στην Ελλάδα! Νομίζω πως κατά κάποιο τρόπο, ήταν το πεπρωμένο μου. Ήλθα πολύ μικρός εδώ και πάντα πίστευα πως κάποια στιγμή θα επιστρέψω» εξηγεί στο Gazzetta ο 32χρονος γκαρντ που πλέον θα ενισχύσει το Μεσολόγγι ως το τέλος της σεζόν. «Ξέρω ότι βρίσκομαι σε μια Ιερή Πόλη, γεμάτη ιστορία. Όπως όλη η Ελλάδα... Μου αρέσει πολύ η ιστορία και θέλω να μάθω περισσότερα πράγματα για το Μεσολόγγι το επόμενο διάστημα...». Ο Εσθονός γύρισε στο ελληνικό μπάσκετ ως πατέρας δυο παιδιών. Της 7χρονης Αλεξάνδρα και του μικρού Όγκαστ. «Θυμάμαι πολύ λίγα πράγματα εδώ. Όπως για παράδειγμα ότι ανέβηκα με τον πατέρα μου στην Ακρόπολη»!

Ο Στεν Σοκ

Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού μεγάλωσαν με το δίδυμο Τιτ Σοκ και Άιβαρ Κούουσμα. Το ονόματα των δυο Εσθονών πάνε πάντα μαζί! Από τη μια, το μουστάκι του Σοκ. Από την άλλη, τα κόκκινα μάγουλα του Κούουσμα που όπως και ο συμπατριώτης του, πήρε την ελληνική υπηκοότητα με το επίθετο Μαγουλάς. Η απάντηση είναι θεωρητικά προφανής όμως ποιον θα επέλεγε ο Στεν Σοκ σε ένα από τα απόλυτα μπασκετικά διλήμματα των 90s; «Είναι σαν να με ρωτάς αν προτιμώ τις ασίστ από τα τρίποντα! Ε, δεν μπορώ να απαντήσω (γέλια)! Ας πούμε, και τα δυο». Πλέον ο υιός Σοκ θέλει να ζήσει την καλύτερη ζωή που μπορεί στο Μεσολόγγι. Ο έμπειρος γκαρντ έχει αγωνιστεί στην Εσθονία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία όμως θεωρεί την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του. «Ήθελα να συνεχίσω σε μια ομάδα που θα νιώθω σημαντικός. Να παίξω κάπου που θα ξέρω ότι με θέλουν, σε μια ομάδα και μια πόλη που θα νιώθω άνετα. Το Μεσολόγγι μου έδωσε ό,τι ζητούσα και οι άνθρωποι εδώ με κάνουν να αισθάνομαι πραγματικά καλά. Ήλθα μικρός σε μια εποχή που η Ελλάδα είχε ένα από τα πιο δυνατά πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Επομένως, το να αγωνίζεσαι εδώ, είναι πάντα ξεχωριστό κομμάτι».

Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Τιτ Σοκ ασχολήθηκε με την προπονητική. Ίδρυσε μια σχολή μπάσκετ στην Εσθονία ενώ εργάστηκε ως χεντ-κόουτς στη Νίμπιτ και ως βοηθός προπονητή στην Κάλεβ/Κράμο. Σήμερα είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εσθονίας όπου κοουτσάρει τα παιδιά του. Τον Τάνελ και τον Στεν, ο οποίος με τη σειρά του θυμάται ένα ιδιαίτερο περιστατικό που του εξιστόρησε ο πατέρας του από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό. «Ένα από τα πρώτα πράγματα που του είπαν στον Παναθηναϊκό, είναι πως εδώ δεν χρειάζεται να σκοράρει τόσο πολύ! Και ο λόγος ήταν προφανής. Όταν έχεις στην ομάδα σου τον Γκάλη...».

Οι διακρίσεις του Στεν Σοκ

4x πρωταθλήματα Εσθονίας (2010, 2016-18)
6x κύπελλα Εσθονίας (2009-11, 2015-16, 2020)
3x καλύτερος Νέος Παίκτης στην Εσθονία (2006-08)
2x Μέλος της Καλύτερης Πεντάδας στην Εσθονία (2011, '16).

 

Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ - ELITE LEAGUE Τελευταία Νέα