Η ΕΟΚ υπενθύμισε στον Αυγενάκη τον κίνδυνο τιμωρίας λόγω παρεμβάσεων στο αυτοδιοίκητο

Η ΕΟΚ υπενθύμισε στον Αυγενάκη τον κίνδυνο τιμωρίας λόγω παρεμβάσεων στο αυτοδιοίκητο

bet365

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με επιστολή της στον Λευτέρη Αυγενάκη, υπενθύμισε στον Υφυπουργό Αθλητισμού το ενδεχόμενο τιμωρίας της ΕΟΚ λόγω των παρεμβάσεων της Πολιτείας στο αυτοδιοίκητο.

Με επιστολή της στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, η ΕΟΚ αναφέρεται σε αντίστοιχες επιστολές της FIBA που μιλούν για το αυτοδιοίκητο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, αλλά και στο άρθρο 5 της Ολυμπιακής Χάρτας για το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών γενικότερα.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Με τις συνεχείς νομοθετικές σας παρεμβάσεις, με τις οποίες επιχειρείτε αυθαίρετα και αντισυνταγματικά την ακύρωση των διατάξεων του εγκεκριμένου από τα πολιτικά δικαστήρια της χώρας Καταστατικού των Αθλητικών Ομοσπονδιών, καταργώντας τυπικά και ουσιαστικά το διεθνώς νομικά κατοχυρωμένο από τους διεθνείς πολιτικούς και αθλητικούς οργανισμούς αυτοδιοίκητο αυτών, φέρνετε την Πολιτεία σε ευθεία αντίθεση με τις ρητές και δεσμευτικές διατάξεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας του αθλήματος (FIBA), αλλά και με τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού (άρθρο 5 της Ολυμπιακής Χάρτας).

Η FIBA έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση με δύο έγγραφά της, στις 28 Νοεμβρίου του 2014 και στις 23 Απριλίου του 2015 για το απαράδεκτο των επεμβάσεών της αυτών με την επισήμανση ότι «η μη συμμόρφωση με τις αρχές που περιλαμβάνονται στο καταστατικό της FIBA μπορεί να οδηγήσουν σε παρέμβασή της με την αποβολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης από τις τάξεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας».

Τι αναφέρουν οι δύο επιστολές

Με δύο επιστολές, το Νοέμβριο του 2014 και τον Απρίλιο του 2015, η FIBA μέσω του αείμνηστου γενικού γραμματέα της, Πάτρικ Μπάουμαν, είχε καταστήσει σαφές πως οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση στη λειτουργία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης αντίκειται σε όσα προβλέπονται τόσο από τις αρχές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όσο και από το καταστατικό της FIBA, ενώ παράλληλα επιφέρει κυρώσεις για το άθλημα στη χώρα και τις εθνικές ομάδες.

Αναλυτικά τα δύο κείμενα των επιστολών του Πάτρικ Μπάουμαν προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης:

Η επιστολή της 28ης Νοεμβρίου 2014

«Έχουμε ενημερωθεί ότι επιχειρείται νομοθετική παρέμβαση στην Ελλάδα και θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε ότι, αν αυτό συμβεί, μια τέτοια παρέμβαση θα επηρεάσει την αυτονομία και τη λειτουργία του αθλητικού κινήματος στη χώρα.

Όσον αφορά στην καλαθοσφαίριση, οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι βάσει του καταστατικού της FIBA, οι Εθνικές Ομοσπονδίες-Μέλη της FIBA πρέπει να διατηρούν πλήρη έλεγχο και διοίκηση της καλαθοσφαίρισης στη χώρα τους. Συγκεκριμένα, πρέπει να διαχειρίζονται ανεξάρτητα τις υποθέσεις τους και χωρίς επιρροές από τρίτα μέλη.

Τα παραπάνω συντάσσονται με τους σχετικούς όρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που αναφέρουν τα εξής:

-Θεμελιώδεις αρχές Ολυμπισμού:

Παράγραφος 5: Αναγνωρίζοντας ότι ο αθλητισμός λειτουργεί στο πλαίσιο της κοινωνίας, οι αθλητικοί οργανισμοί στις τάξεις του Ολυμπιακού Κινήματος πρέπει να έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αυτονομία τους, κάτι που περιλαμβάνει την ελευθερία στη δημιουργία και τον έλεγχο των κανονισμών του αθλήματος, τον καθορισμό της δομής και διοίκησης των οργανισμών τους, το δικαίωμα εκλογών ελεύθερα από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή και την ευθύνη ότι διασφαλίζονται οι αρχές της καλής διακυβέρνησης.

Βάσει αυτών, υπογραμμίζουμε ότι σχετικά με την Καλαθοσφαίριση στη χώρα σας καμία παρέμβαση από τρίτο μέλος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης του αθλήματος, επίσης και διαιτησίας.

Σας καλούμε ευγενικά να διασφαλίσετε ότι τα ανωτέρω γίνονται σεβαστά στη χώρα σας και να μας ενημερώσετε για τα επόμενα βήματα σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η FIBA θα ήθελε να αποφύγει να χρειαστεί να επιβάλλει τις τιμωρίες που προβλέπονται στο καταστατικό της απέναντι σε Εθνικές Ομοσπονδίες-Μέλη της, που δεν σέβονται τις σχετικές διατάξεις».

Η επιστολή της 23ης Απριλίου 2015

«Η FIBA ενημερώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να περάσει νέα νομοθεσία, που πιθανώς να περιορίσει την αυτονομία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Είναι καθήκον μου ως Γενικός Γραμματέας της FIBA να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με το καταστατικό της FIBA, οι Εθνικές Ομοσπονδίες-μέλη πρέπει να διατηρούν πλήρη έλεγχο και διοίκηση της καλαθοσφαίρισης στη χώρα τους. Συγκεκριμένα, πρέπει να διαχειρίζονται ανεξάρτητα τις υποθέσεις τους και χωρίς επιρροές από τρίτα μέλη.

Η μη συμμόρφωση με τις αρχές που περιλαμβάνονται στο καταστατικό της FIBA μπορεί να οδηγήσουν σε παρέμβαση της FIBA με την τιμωρία της εν προκειμένω Εθνικής Ομοσπονδίας-μέλους».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τελευταία Νέα