Μαυρωτάς: Μίλησε σε σεμινάριο για τη συμβολή του αθλητισμού στην ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία

Μαυρωτάς: Μίλησε σε σεμινάριο για τη συμβολή του αθλητισμού στην ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία

bet365

Για τη συμβολή του αθλητισμού στην ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία στις κοινωνίες μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Sport as a Tool for Empowerment of (Dis)Abled & Displaced Youth (STEADY)» που διοργάνωσε η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ως συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος STEADY.
Μεταξύ άλλων ο ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, επισήμανε: «Πολλές από τις προσπάθειες της Ε.Ε και των τοπικών κυβερνήσεων είναι προσανατολισμένες στην εύρεση τρόπων για τη σταδιακή ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στις κοινωνίες. Ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες έχουν ακόμα περισσότερες δυσκολίες ενσωμάτωσης. Σε αυτό το πλαίσιο ο αθλητισμός έχει τεράστια σημασία καθώς η σωματική δραστηριότητα παρέχει στους ανθρώπους με ή χωρίς αναπηρία, την ευκαιρία να δείξουν τον ταλέντο τους και να ξεπεράσουν οποιαδήποτε κοινωνική δύναμη. Ο Μαντέλα είχε πει το 2000 στην ιστορική του ομιλία «Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο» για τη μοναδική ικανότητα του αθλητισμού να ξεπερνά τα κοινωνικά εμπόδια. Αυτό τον καθιστά ένα εξαιρετικό όχημα για να υιοθετηθούν στρατηγικές που θα βοηθούν στην ομαλή ένταξη των ατόμων στην κοινωνία.
Οι θεμελιώδεις αρχές του αθλητισμού βασίζονται στο σεβασμό, στην ανοχή στη διαφορετικότητα, στην ισότητα ανεξαρτήτου εθνικότητας, καταγωγής, φυλής ή κατάστασης. Η συμμετοχή των προσφύγων-μεταναστών με αναπηρία και ιδιαίτερα των νέων, στον αθλητισμό είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική τους ένταξη, αλλά και για τη διασφάλισή ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Με τον καθορισμό ενός σαφούς πλαισίου και με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών οι δημόσιες αρχές μπορούν να δημιουργήσουν τη βάση για την ένταξη των προσφύγων-μεταναστών με αναπηρία στον αθλητισμό. Ενθαρρύνουμε τους αθλητικούς συλλόγους και τις αθλητικές Ομοσπονδίες να υποστηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία να ενσωματωθούν στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού».
 

Τελευταία Νέα