Ο Ρομπέν των... ζωντανών!

Ο Ρομπέν των... ζωντανών!

bet365

Τον περασμένο Μάιο είδε τον παράδεισό του να μετατρέπεται σε κόλαση. Φέτος τον θέλει πάλι πίσω. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Αριέν Ρομπέν.

«Αφήστε με να παίξω»...

Είναι από τις περιπτώσεις που πρέπει να κοιτάξεις δύο φορές την ταυτότητα για να βεβαιωθείς ότι αυτό που βλέπεις είναι σωστό. Κάτι τα αραιά του μαλλιά, κάτι το γεγονός ότι έγινε διάσημος από τα 20 του, κάτι οι τέσσερις διαφορετικές ομάδες που έχει παίξει, είναι ικανά να σε παραπλανήσουν. Ο Αριέν Ρομπέν γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1984 στο Μπέντουμ της Ολλανδίας, μια κωμόπολη 10.500 κατοίκων, στην επαρχία του Γκρόνινγκεν. Εκεί ήταν που έκανε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.

Η αθλητική του τάση και η ενεργητικότητά του μαρτυρούσαν πως κάποιο σπορ θα τον απασχολούσε στην πορεία της ζωής του. Τότε, δεν ήταν μόνο το ποδόσφαιρο. «Έλεγα συνέχεια στους γονείς μου, αφήστε με να παίξω. Όχι μόνο ποδόσφαιρο», θα πει ο μελλοντικός αστέρας Αριέν, που θα καταπιαστεί με το τένις, αλλά και την γυμναστική. Γόνος γυμναστή γαρ, όπως ήταν ο πατέρας του. Σήμερα, ο Χανς, είναι ο μάνατζερ του παίκτη, αφού έχει εγκαταλείψει το σχολείο που δίδασκε. Η μητέρα του δούλευε στο ταχυδρομείο μέχρι που γεννήθηκε ο Αριέν. Η σχέση του με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε σε ηλικία έξι ετών. Τότε του επέτρεψαν να γραφτεί στην τοπική ομάδα.

«Πάντα με έβρισκαν στο δρόμο μπροστά στο σπίτι μου να παίζω. Με το ποδόσφαιρο ασχολήθηκα σε ηλικία πέντε ετών, όμως έπρεπε να περιμένω ένα χρόνο για να πάω σε ομάδα». Στο τοπικό VV Bedum δεν έμελλε να μείνει πολύ. Η Γκρόνινγκεν εντόπισε το ταλέντο του και τον έβαλε στην πρώτη ομάδα και όταν ακόμα ήταν σε ηλικία 16 ετών, έκανε το ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία. Την επόμενη σεζόν (σ.σ. 2000-01) τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα για εκείνον και θα αναδειχθεί καλύτερος παίκτης της ομάδας. Η τρίτη θα ήταν και φαρμακερή. 28 αγώνες, έξι γκολ και μια μεταγραφή. Η Αϊντχόβεν θα πληρώσει κοντά στα 4 εκ. ευρώ για να αποκτήσει τον 18χρονο... διάδοχο του Γιόχαν Κρόιφ, όπως τον είχαν αποκαλέσει στα πρώτα του χρόνια.

«Είναι εκπληκτικό ταλέντο κι έχει φανταστικό αριστερό πόδι, όμως το δεξί του μοιάζει να είναι σοκολατένιο», είχε σχολιάσει ο ίδιος ο Ολλανδός μύθος, όταν είδε τον Ρομπέν σε ένα από τα πρώτα του παιχνίδια με την Γκρόνινγκεν. Εκείνος δούλεψε σκληρά για να το ανατρέψει. Έμενε στις προπονήσεις μισή και μία ώρα παραπάνω και πρόσφατα έλεγε το παράπονό του για τα νέα δεδομένα στο ποδόσφαιρο. «Στην Τσέλσι, μόλις τελείωνε η προπόνηση με έστελναν στα αποδυτήρια για να μην κάψω τους μυς μου. Παλαιότερα, μας έδιναν κίνητρο για να δουλεύουμε παραπάνω και τώρα κάνουν το αντίθετο. Είναι τα πολλά παιχνίδια που δεν σου επιτρέπουν να προπονείσαι ατελείωτα...».

Ήρωας κόμικ και μεταγραφή!

Η μετάβαση από τη μικρομεσαία ομάδα σε εκείνη του πρωταθλητισμού δεν τον φόβισε. Ούτε το ποσό τον άγχωσε... Στην πρώτη του σεζόν θα πετύχει 12 γκολ σε 33 ματς. Πάντα του άρεσε να σκοράρει, ίσως γιατί ο παιδικός του ήρωας το έκανε κατά συρροή. Ο Ρομάριο ήταν το είδωλο του Αριέν Ρομπέν και είχε μάθει απέξω κι ανακατωτά τις κινήσεις του. Μερικές από εκείνες έβγαλε στο γήπεδο παρέα με τον Ματέγιας Κέζμαν. Οι δυο τους αναδείχθηκαν MVP της Αϊντχόβεν τη σεζόν 2002-03 από τους δημοσιογράφους και «Μπάτμαν και Ρόμπεν» από τους οπαδούς του συλλόγου, που βάφτισαν έτσι το φονικό δίδυμο!

Δεν θα είχαν, όμως, τη χαρά να το δουν για χρόνια μαζί. Η επόμενη σεζόν θα βρει την Αϊντχόβεν πρωταθλήτρια και τον Αριέν Ρομπέν να αποτελεί μήλον της έριδος για τις αγγλικές ομάδες. Ήταν μόλις 20 ετών το καλοκαίρι του 2004. Ο Σερ Άλεξ Φέρκιουσον ήταν ο πρώτος που κατέθεσε την προσφορά του. 7 εκ. ευρώ, με τον Χάρι Βαν Ράιχ να απαντάει: «Φτάνει για να σας δώσουμε μια υπογεγραμμένη του φανέλα». Αποδείχθηκε αληθής, αφού η Τσέλσι πρόσφερε 18 εκ. ευρώ και τον απέκτησε.

«Ο Ρομπέν είναι έτοιμος να κάνει μια εξαιρετική καριέρα. Γνωρίζει ότι περιμένω πολλά από εκείνον και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες μου». Ο Γιόχαν Κρόιφ ανέλαβε τις συστάσεις που θα τον ακολουθούσαν μακριά από την πατρίδα του. Μόνο που τότε θα ξεκινούσε σιγά-σιγά μια άλλη ιστορία. Μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, εμπλουτισμένη με την ανθρώπινη υπερβολή και την πανταχού παρούσα κακία...

Το γυάλινο είδωλο...

Στην Ολλανδία είχε ταλαιπωρηθεί από έναν μυικό τραυματισμό που τον άφησε έξω δύο μήνες. Το καλοκαίρι στην προετοιμασία της Τσέλσι θα τραυματιστεί (κάταγμα στο μετατάρσιο του δεξιού του ποδιού) και θα ξεκινήσει να παίζει το Νοέμβριο. Στη Ρεάλ θα χάσει κοντά μια σεζόν με τραυματισμούς και στη Μπάγερν πάλι δεν θα αποφύγει τα προβλήματα. Ο μύθος θα γεννηθεί, όπως και το καινούργιο του παρατσούκλι. «Ο γυάλινος παίκτης». Ο ίδιος κουράστηκε να απαντάει στις κατηγορίες για αδυναμία των μυών του να αντεπεξέλθουν στην πίεση.

«Πάντα άκουγα ότι οι μυς μου είναι πολύ αδύνατοι. Ακόμα κι όταν χτυπάω αλλού, πάλι το ίδιο λένε. Είναι να μη σου βγει το όνομα», θα πει στην Γερμανία, όταν θα χτυπήσει στο γόνατο και θα αναφερθεί στις χρόνιες επισκέψεις του σε γιατρούς. «Άκουσα πολλές διαφορετικές απόψεις. Καταλήξαμε ότι το μυικό μου πρόβλημα ξεκινάει από την πλάτη. Κάποιοι ειδικοί με συγκρίνουν με αυτοκίνητο της Φόρμουλα Ένα. Ακόμα κι αν μια μικρή βίδα είναι χαλαρή, μπορεί να ανατιναχθεί η μηχανή». Πλέον, θεωρεί ότι έχει ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που τον ταλαιπώρησαν στο παρελθόν. Ακόμα και την καχυποψία του κόσμου απέναντί του.

«Ο άνθρωπος από γυαλί και όλα τα συναφή... Δεν μπορούσα για καιρό να πω κουβέντα. Με είχε εξαντλήσει αυτή η ιστορία. Ήθελα να παίζω ποδόσφαιρο, χωρίς να ακούω συνεχώς «είσαι σπουδαίος, αλλά...». Έμαθε να λειτουργεί σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή και να δέχεται το πόσο προσεχτικός πρέπει να είναι. Έστω κι αν αυτό θεωρεί ότι του κοστίζει. «Αν μείνω υγιής για μια ολόκληρη σεζόν, μπορώ να κάνω απίστευτα πράγματα. Δεν θέλω να υπερηφανεύομαι, όμως θα ήμουν στους πέντε καλύτερους παίκτες του κόσμου». Χθες, απέδειξε το γιατί…

Κατακτητής της κορυφής...

Το είχε δείξει και νωρίτερα. Στην Αγγλία θα μπει στο γήπεδο το Νοέμβριο του 2004 και θα αναδειχθεί παίκτης του μήνα. Θα χάσει τον τίτλο του καλύτερου νέου παίκτη στο πρωτάθλημα από τον Γουέιν Ρούνεϊ. Στο φινάλε θα κατακτήσει τον τίτλο, ωστόσο και πάλι θα ολοκληρώσει τη σεζόν τραυματισμένος. Η ίδια ιστορία θα συνεχίζεται χρόνο με τον χρόνο. Τον Μάρτιο του 2007 θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο και το καλοκαίρι θα πάρει ακόμα μια μεταγραφή. Έστω και από σπόντα...

Ο Μπερντ Σούστερ ήθελε τον Μίκαελ Μπάλακ, όμως ο Ραμόν Καλντερόν υπερίσχυσε. Ξόδεψε 35 εκ. ευρώ και πήρε τον Ολλανδό μέσο στην Μαδρίτη τον Αύγουστο του 2007. Η μεταγραφή έκλεισε το βράδυ και το επόμενο πρωί ο Ρομπέν ταξίδεψε για την Ισπανία. Δεν πρόλαβε ούτε καν να πει αντίο. Στις 22 του μήνα θα υπογράψει πενταετές συμβόλαιο με τη «βασίλισσα της Ευρώπης», όπου ποτέ δεν θα καταφέρει να γίνει... συμπαθής. Ο κόσμος θα τον κατηγορεί ότι έχει χόμπι να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία και εκείνος θα βρεθεί πάλι να απολογείται. Η απολογία του κράτησε δύο χρόνια!

Τότε, η Ρεάλ του έδειξε την πόρτα της εξόδου, με διόλου τιμητικό τρόπο. «Θα φύγεις ή θα περάσεις τη χρονιά στη δεύτερη ομάδα», του διεμήνυσαν, αφού δεν υπήρχε χώρος για όλους. «Έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα. Δεν ήθελα να φύγω, αλλά η ομάδα ήθελε να με πουλήσει. Θέλω να παίξω για να αποδείξω σε όλους τι ποδοσφαιριστής είμαι». Ο ποδοσφαιριστής που είναι έχει φτάσει σε τρεις τελικούς του Champions League τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τη στιγμή που η ομάδα που τον έδιωξε ακόμα προσπαθεί…

Ο βαυαρικός παράδεισος!

Ήξερε τον προπονητή του σχεδόν όλη του την καριέρα. Γνώριζε τον αρχηγό από την Αϊντχόβεν και πήρε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα φύγει ο Φρανκ Ριμπερί. Η επόμενη κίνηση του Αριέν Ρομπέν θα ήταν λυτρωτική. «Ο Αριέν είναι ένας πραγματικός σουπερστάρ εδώ», θα πει ο Φρανκ Φαν Μπόμελ, καλωσορίζοντάς του. «Είναι ξεχωριστός, μοναδικός. Μαζί με τον Ριμπερί έχουμε τους καλύτερους ακραίους στον κόσμο», προσθέτει και δεν θα χρειαστεί καιρό για να το αποδειχθεί πως κάπως έτσι ήταν η αλήθεια.

Στις 28 Αυγούστου θα κάνει την πρώτη του προπόνηση και μια μέρα μετά θα μπει αλλαγή στο ματς με την Βόλφσμπουργκ. Δύο γκολ σε 45 λεπτά! Η καλή μέρα είχε φανεί από το πρωί... «Είναι σαν όνειρο. Την Παρασκευή έκανα την πρώτη μου προπόνηση, την επόμενη μέρα ήμουν στον πάγκο και μπήκα μέσα και πέτυχα δύο γκολ. Δεν έχω προλάβει ούτε καν να το σκεφτώ», θα δηλώσει μετά το ντεμπούτο του και θα υποσχεθεί: «Είναι μόνο η αρχή». Η συνέχεια για τον άνθρωπο που είναι ο δεύτερος πιο γρήγορος ποδοσφαιριστής στον κόσμο πίσω από τον Κριστιάνο Ρονάλντο είχε 37 αγώνες και 23 γκολ και ήταν η πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του.

Η δεύτερη πιο παραγωγική θα ερχόταν δύο χρόνια μετά κι ενώ ενδιάμεσα – τη σεζόν 2010-11 – θα ταλαιπωρηθεί εκ νέου από τραυματισμούς. Η Μπάγερν θα κατηγορεί την ολλανδική ομοσπονδία, αφού ο ποδοσφαιριστής θα χτυπήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και θα χάσει το πρώτο μισό της σεζόν. Θα ξεκινήσει να παίζει τον Ιανουάριο του 2011 και θα ολοκληρώσει τη σεζόν με 17 εμφανίσεις και 13 γκολ. Η τρίτη του σεζόν στο Μόναχο θα μοιάζει και πάλι βγαλμένη από τον παράδεισο. Εκείνον που με το δάγκωμα ενός μήλου μπορεί αυτόματα να γίνει κόλαση. Στον τελικό του Champions League, μέσα στην έδρα της Μπάγερν, ο Αριέν Ρομπέν είδε μπροστά του το μήλο. Μετά από μια καλή χρονιά με 26 συμμετοχές και εννέα γκολ, μετά από ένα καινούργιο συμβόλαιο που είχε υπογράψει στις 2 Μαΐου και το οποίο τον κρατάει στη Βαυαρία ως το 2015, ένιωσε ότι είχε τη στιγμή να περάσει στην αιωνιότητα. Μόλις λίγα λεπτά μετά την έναρξη της παράτασης ανέλαβε να εκτελέσει το πέναλτι, που θα μπορούσε να χαρίσει στη Μπάγερν το κύπελλο. Το έχασε…

«Ήταν μια τραγική εκτέλεση. Ήθελα να σουτάρω ψηλά και δυνατά, όμως δε σηκώθηκε η μπάλα όσο ήθελα. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω πως νιώθω. Ήταν μια τραγική βραδιά», έλεγε μετά το ματς κι ενώ στις επόμενες μέρες θα γινόταν γνωστό ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία των πέναλτι, όπου τελικά κρίθηκε το τρόπαιο. Ο Αριέν Ρομπέν θα βίωνε την κόλαση μέσα στον ίδιο του τον παράδεισο τρεις μέρες μετά. Το προγραμματισμένο φιλικό ανάμεσα στην Εθνική Ολλανδίας και τη Μπάγερν – ώστε να αποζημιωθεί η γερμανική ομάδα για την υπόθεση του τραυματισμού του – δε γινόταν να ακυρωθεί. Σε κάθε του επαφή με τη μπάλα, ο Ρομπέν άκουγε την πλειοψηφία των οπαδών να τον αποδοκιμάζει. «Είναι σκανδαλώδες αυτό που συνέβη στον Αριέν. Ήταν συγκλονισμένος, όμως ελπίζω ότι θα βγει πιο δυνατός από αυτό. Ήταν σοκαριστικό. Και κανένας παράγοντας της ομάδας δεν έκανε κάτι για να το σταματήσει. Αν ήμουν στη θέση του, αμφιβάλω αν θα ήθελα να συνεχίζω να παίζω σε αυτή την ομάδα», έλεγε ο Μαρκ Βαν Μπόμελ μετά το ματς, τη στιγμή που ο Καρλς Χάινς Ρουμενίγκε προσπαθούσε να διορθώσει την κατάσταση.

«Η κουλτούρα των οπαδών της Μπάγερν είναι να δίνουν το χέρι τους σε εκείνον που έχει πέσει κάτω. Δεχτήκαμε δεκάδες αντιδράσεις από οπαδούς μας που ήθελαν να ζητήσουν συγγνώμη εκ μέρους εκείνων που αποδοκίμαζαν. Ο Αριέν είναι παίκτης μας και τον περιμένουμε τον Ιούλιο μετά το Euro». Ο Ρομπέν γύρισε, όταν τον περίμεναν στην Μπάγερν και είχε μόνο μια σκέψη στο μυαλό του. «Ήθελα αυτό το κύπελλο. Όσο κι αν προσπαθούν να σε παρηγορήσουν, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Το μυαλό σου μένει κολλημένο εκεί». Στις 25 Μαΐου θα έχει την ευκαιρία του να το ξεκολλήσει.

 

Τελευταία Νέα